Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: powstanie styczniowe
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 19:52 
Moderator
Moderator

porewit napisał(a):
"-pięknie rozwijała sie gospodarka w oparciu o ogromny rynek rosyjski itp itd" bez komentarza...........

Tym sposobem myślący "mężowie stanu" po 89 roku położyli totalnie nasze kontakty z tym rynkiem. Zamknięto przedsiębiorstwa, ludzie stracili pracę a państwo pieniądze. Oczywiście ten wstrętny rynek rosyjski nadal chłonął towary, tyle że już produkowane w innych krajach.
Jak chcesz się zorientować w znaczeniu tego rynku, to przyjżyj się krachowi jaki po pierwszej wojnie nastąpił w wielu dziedzinach produkcji, kiedy ten rynek przestał istnieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 19:54 
Specjalista
Specjalista

peperybka napisał(a):
Po co karmić trola?

:? Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 19:56 
Specjalista
Specjalista

Selim napisał(a):
porewit napisał(a):
"-pięknie rozwijała sie gospodarka w oparciu o ogromny rynek rosyjski itp itd" bez komentarza...........

Tym sposobem myślący "mężowie stanu" po 89 roku położyli totalnie nasze kontakty z tym rynkiem. Zamknięto przedsiębiorstwa, ludzie stracili pracę a państwo pieniądze. Oczywiście ten wstrętny rynek rosyjski nadal chłonął towary, tyle że już produkowane w innych krajach.
Jak chcesz się zorientować w znaczeniu tego rynku, to przyjżyj się krachowi jaki po pierwszej wojnie nastąpił w wielu dziedzinach produkcji, kiedy ten rynek przestał istnieć.

Kol.Selim dziękuje za rzeczowy argument :brawo :brawo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 20:02 
Kapitan
Kapitan

Każde powstanie i wojna ma jakiś sens zależy z której strony się patrzy, a teraz do odnośnie tego co napisał renald widać że dla ciebie też nie liczą się setki poległych i tych którzy cierpieli w więzieniach i na zesłaniu z własnej i nie przymuszonej woli, jeżeli dla ciebie piszę dalej po rusku to wiesz o co chodzi bo takim ugodowcą jak ty łatwo to zrozumieć, a co do pisowni to nawet nie chce mi się wysilać z takimi Polakami jak wy.

To Ty, kalecząc w stopniu oburzającym język polski, okazujesz ofiarom lekceważenie. Ci ludzie ginęli również za to, abyś mógł się języka polskiego otwarcie uczyć. Nie zrobiłeś tego.
Zamiast przeczytać jakąś książkę (w tym obowiązkowo: "Zasady pisowni w języku polskim") wolisz powtarzać zasłyszane farmazony, na dodatek wyrażając się w sposób całkowicie niezrozumiały.
Jako moderator nie mogę brać udziału w dyskusjach na tematy kontrowersyjne. Ale nie pozwolę, aby osoby których jakość wypowiedzi świadczy o całkowitej pogardzie wobec ojczystego języka, nauczały innych patriotyzmu. Pozostanę w tym konsekwentny. Spróbuj kontynuować temat na tym samym poziomie, a przekonasz się jak bardzo.

Renald

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 20:21 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
czanki napisał(a):
zdzicho napisał(a):
Wiem sporo,ale nie wszystko.Zamiast siać demagogię,to wskaż mi sens i pożytki dla narodu wynikające z powstania.Zawsze dobrze dowiedzieć się czegoś nowego

Niczego nie mam zamiaru Ci wskazywać. Jeśli sam nie zobaczysz sensu i pożytku wynikającego z powstania żaden argument Cię nie przekona bo tkwisz jak słup soli w swoim zdaniu nie dopuszczając do siebie innego spojrzenia.

Piękny manewr."Wiem,ale nie powiem"A ja jestem otwarty na argumenty,czekam,wręcz proszę o o nie.Rzuć twarde dowody na stół,oświeć mnie

Wiedziałem że nie zrozumiesz co do Ciebie piszę
Miałem nie odpowiadać ale tak ładnie prosiłeś więc proszę:
1. Dla przykładu
2. Dla nauki przyszłych pokoleń (żeby miały z czego czerpać przykład bohaterskich postaw)
3. Dla Ciebie abyś mógł w spokoju klepać bzdury (w myśl zasady akcja -> reakcja -> skutek)
4. Bo każdy nawet Ty masz prawo poświęcić życie za ojczyznę (i myślę że gdybyś się na to zdobył miałbyś pretensje do jakiegoś tam zdzicha który opowiadał by wszystkim że to co zrobiłeś było głupie)
5. Bo my Polacy tak już mamy że "Nauczyli mnie prosto się trzymać i głowę nosić jak pan i karku przed nikim nie zginać niech lepiej już skręcą mi kark" a jak nie rozumiesz dla czego to może geny nie te albo może warto pomyśleć o zmianie ojczyzny np. Czechy oni tam nie mają takich dylematów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 20:30 
Specjalista
Specjalista

ale kolego Zdzichu ja nie odnoszę się do władzy bo nie o niej mówimy w kwestii edukowania czy nie edukowania wiedzy historycznej - mówię o nas ludziach tych pasjonatach i tych którzy chcą się coś dowiiedzieć o tych co szukają odpowiedzi na swoje pytania i o tych co znają odpowiedzi na wszytkie pytania choć nie szukają bo wiedzą choć nie wiadomo skąd

chodzi mi o zaciekłość negowanie nieudanych zrywów patriotycznych i o drugą skrajność gloryfikację ponad wszytko przegranych powstań - a w efekcie jak właśnie słucham wiadomości 2/3 zapytanych nie wie kiedy wybuchło powstanie nie wiedzą z kim walczyli Polacy - koledzy o czym mówimy ? o braku edukacji historycznej

ja mówię o pamięci i hołdzie dla poległych których kult ich zrywu był podwalinami niepodległości naczej ojczyzny w 1918 r.

nie do Ciebie było o opluwanie rzecz jasna a do wielu zaciekłych wrogów dla decyzji powstańców choćby z 1944 r. - co możemy teraz powiedzieć jak my nie dorastamy tym ludziom do pięt a co dopiero do ich kręgosłupa moralnego jaki posiadali w trudnych czasach okupacji i smutne jest to że włądza obchodzi teraz dzisiejsze obchody osobno wiadomo kto i gdzie - coś się zmieniło nic nazwiska opcje polityczne i wybieranie jednych a zatajanie drugich wydarzeń bo tak wygodnie

Ja mówię o pięknie prawdy historycznej mimo tego że jednym się ona podoba innym nie - w zależności od czasów w jakich byliśmy jesteśmy będziemy Mówię o edukacji historycznej młodego pokolenia mówię o pamięci dla tych co mieli odwagę powiedzieć nie choć byli epigonami walki o wolność pomimo tego że nawet wówczas nie rozumieli ich im współcześni jak nam zrozumieć ich decyzje ale zdecydowali tak a nie inaczej i nie sądzę aby zrobili to lekkomyślnie

jestem zwolennikiem J. Piłsudskiego ale szanuje i innych przedstawicieli innych obozów i przyszło mi ostatnio napisać o dwoborczyku który wielce zasłużony dla kraju został zglebiony przez piłsudczyków - wiesz co było piękne w jego pamiętnikach szacunek do marszałka i lojalność wobec prezydenta którego nie zdradził w 1926 r. to są paradoksy kiedy oglądam zdjęcie gdy w 1922 r. tegoż ppłk o którym pisałem odznaczył marszałek Krzyżem Virtuti Militari 5 kl kiedy czytam bzdury jak to chętnie przyjmowano do wojska we wrześniu w 1939 r. dla obrony ojczyzny a tegoż oficera nie przyjęli bo był za stary choć miał 50 lat tak młodzi piłsudczycy traktowali tych którzy mieli godność i honor i mieli siłę przeciwstawić się. Czy zmieniłem nastawienie do Piłsudskiego nie a dzięki takim działaniom ukazuję tą zatajoną często rzeczywistość - choć usłyszałem że narażę się Piłsudczykom. Taka była nasza historia i róbmy wszytko aby pokazać ją jaką była naprawdę. Spierajmy się i szanujmy gloryfikujmy zwycięstwa i szanujmy tych którzy zginęli pamiętajmy przede wszystkim o naszej przeszłości bo jest nasza i jest jednym z naszych czynników naszej tożsamości narodowej. I czy tego chcemy czy nie to to o czym piszemy było, wiele decyzji nigdy nie zrozumiemy bo nie żyjemy w tamtych czasach a ocenianie czegoś przez pryzmat dziś też mija się z celem

Mówisz o kombatantach jak sa pokrzywdzeni ja zaś mam też styczność z tymi którzy mają uraz do mnie za to że coś robię często z rozmachem w celu edukacji historycznej i staram się ukazać prawdę nawet wtedy jak jest im nie na rękę i wierz mi ciężko jest spotkać się s pokoleniem moich dziadków kiedy ich przedstawiciele wyzywają mnie od gówniarzy i pajaców tylko dlatego że mówię działam czy dlatego że przyszli na mszę patriotyczną która dla nich jest gorsza bo przez ceremonię wojskową nie trwała 45 minut a godzinę ot trzeba było słuchać innych treści pochylić się poczekać żeby wyszły sztandary hahahah taka to rzeczywistość trudna do zrozumienia a co dopiero zrozumieć tamte czasy 1863 r. i decyzji jakie wówczas zapadły...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 20:34 
Kapitan
Kapitan

Renald jeżeli masz ochotę to możesz mnie zbanować a nawet wykluczyć z tego forum ale nie masz prawa zabraniać innym pisania tego co myślą!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 20:35 
Specjalista
Specjalista

stiwen76 napisał(a):
Każde powstanie i wojna ma jakiś sens zależy z której strony się patrzy, a teraz do odnośnie tego co napisał renald widać że dla ciebie też nie liczą się setki poległych i tych którzy cierpieli w więzieniach i na zesłaniu z własnej i nie przymuszonej woli, jeżeli dla ciebie piszę dalej po rusku to wiesz o co chodzi bo takim ugodowcą jak ty łatwo to zrozumieć, a co do pisowni to nawet nie chce mi się wysilać z takimi Polakami jak wy.

Przez taki post fajna,interesujaca i pouczająca dyskusja schodzi na manowce.Nie wiem do kogo ten post,ale odpowiem.Gdzie przeczytałeś w moich postach,ze"nie liczą się setki poległych..."?Cały czas podkreślam,ze mi ich żal,uważam ich ofiarę za bezsensowną.Twierdzę,że żywi o wiele więcej mogli zrobić dla narodu.
I na koniec.Dlatego,ze mam swoje zdanie i tego zdania argumentami bronię śmiesz mnie?Renalda?nazywać ugodowcem i podważać moją Polskość?Co o mnie wiesz?Co wiesz o historii mojej rodziny?Zamiast argumentów insynuacje.Byś się wstydził.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 20:44 
Kapitan
Kapitan

takich rodzin jak twoja w NASZYM KRAJU jest tysiące tylko że nie wszystkie chcą lub mają odwagę o tym głośno mówić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 21:00 
Moderator
Moderator

Dla zmiany tematu, całkiem niepotrzebnie dyskusja zchodzi na połajanki i forsowanie swoich racji za wszelką cenę. Łatwo się kłócić za klawiaturą siedząc. Trudniej było stac w szyku gdy coć takiego zawyło przy uchu.
[ img ]

Uploaded with ImageShack.us
Pociski i kule z pobojowiska pod Budą Zaborowską w Puszczy Kampinoskiej. Najprawdopodobniej tam zginął starszy brat mojego Pradziada.
Oł ów rosyjski i powstańczy, ciekawa ta w prawym dolnym rogu, najpewniej powstańcza-widać że miała kontakt z metalowymi częściami oporządzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 21:02 
Specjalista
Specjalista

Kolego Fenix dziekuje za ten tekst.Fajnie napisany.Podpisuje sie obiema rekami.Ten watek,tez ma charakter edukacyjny.
Twoja opinie o zenujacym poziomie wiedzy historycznej potwierdzam.Czyz nie mozemy roznic sie pieknie....
Zamiast argumentow jeden z kolegow wysyla mnie do Czech,inny watpi w moja polskosc.I jak tu dyskutowac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 21:05 
Specjalista
Specjalista

stiwen76 napisał(a):
takich rodzin jak twoja w NASZYM KRAJU jest tysiące tylko że nie wszystkie chcą lub mają odwagę o tym głośno mówić

:? Moze jasniej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 21:21 
Specjalista
Specjalista

czanki napisał(a):
zdzicho napisał(a):
czanki napisał(a):
zdzicho napisał(a):
Wiem sporo,ale nie wszystko.Zamiast siać demagogię,to wskaż mi sens i pożytki dla narodu wynikające z powstania.Zawsze dobrze dowiedzieć się czegoś nowego

Niczego nie mam zamiaru Ci wskazywać. Jeśli sam nie zobaczysz sensu i pożytku wynikającego z powstania żaden argument Cię nie przekona bo tkwisz jak słup soli w swoim zdaniu nie dopuszczając do siebie innego spojrzenia.

Piękny manewr."Wiem,ale nie powiem"A ja jestem otwarty na argumenty,czekam,wręcz proszę o o nie.Rzuć twarde dowody na stół,oświeć mnie

Wiedziałem że nie zrozumiesz co do Ciebie piszę
Miałem nie odpowiadać ale tak ładnie prosiłeś więc proszę:
1. Dla przykładu
2. Dla nauki przyszłych pokoleń (żeby miały z czego czerpać przykład bohaterskich postaw)
3. Dla Ciebie abyś mógł w spokoju klepać bzdury (w myśl zasady akcja -> reakcja -> skutek)
4. Bo każdy nawet Ty masz prawo poświęcić życie za ojczyznę (i myślę że gdybyś się na to zdobył miałbyś pretensje do jakiegoś tam zdzicha który opowiadał by wszystkim że to co zrobiłeś było głupie)
5. Bo my Polacy tak już mamy że "Nauczyli mnie prosto się trzymać i głowę nosić jak pan i karku przed nikim nie zginać niech lepiej już skręcą mi kark" a jak nie rozumiesz dla czego to może geny nie te albo może warto pomyśleć o zmianie ojczyzny np. Czechy oni tam nie mają takich dylematów.

Tak myślałem.Same frazesy,żadnych konkretów.Siłę argumentów zastępujesz epitetami,insynuacjami/to o genach/.Zaraz sie dowiem,ze jestem "Rusek" albo Żyd.Co do zmiany ojczyzny,to wpisujesz sie w niechlubne polskie tradycje.Przed wojną -o czym pisałem-wyrzucono z kraju bohatera Powstania Wielkopolskiego Wojciecha Korfantego.Za komuny tez wywalano z kraju opozycjonistow :( Jesli moge wybierac,to poproszę Madagaskar-cieplej i ciekawiej :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 21:22 
Specjalista
Specjalista

zdzicho napisał(a):
Kolego Fenix dziekuje za ten tekst.Fajnie napisany.Podpisuje sie obiema rekami.Ten watek,tez ma charakter edukacyjny.
Twoja opinie o zenujacym poziomie wiedzy historycznej potwierdzam.Czyz nie mozemy roznic sie pieknie....
Zamiast argumentow jeden z kolegow wysyla mnie do Czech,inny watpi w moja polskosc.I jak tu dyskutowac

a proszę piszę jak myślę przelewając te myśli na elektroniczny papier - zacięcie pisarskie tez mam ale nie zawsze jest czas na pisanie tu, ale nie mogłem mimo nawału pracy nie odnieść się do tematów omawianych tej dyskusji. Ma edukacyjny charakter tylko jak schodzi na psy to wole się nie wypowiadać a idąc dalej o edukacji większość z nas ma o wiele większą wiedzę niż przeciętną i nam trzeba dzielić się nią aby dysproporcja między tymi co się nią nie pasjonują i nie działają zawodową była jak najmniejsza.

tak różnijmy się pięknie dyskutujmy poznajmy ludzi i oceniajmy ich dopiero ale czy można ocenić poprzez pryzmat kilku postów? raczej nie nie wylewajmy na siebie brudów bo nie służy to temu tematowi tym o których piszemy i temu forum

ja nie mogę odnieść się do tego co piszesz bo nie znam Ciebie nie mogę tez odnieść się do kolegi który pisze tak a nie inaczej o Tobie ale dobrze Cię rozumiem

Mi kiedyś powiedziano że jestem prorosyjski gdyż w jednej z publikacji której jestem współautorem użyłem w tytule zrusyfikowanej nazwy mojego miasta - zgodnie z epoką jaka poruszona jest w albumie, w jakiej używano zrusyfikowanej nazwy mojego miasta:) ale też dowiedziałem się że jestem Ukraińcem - dlaczego bo ktoś stwierdził że moja babcia pochodzi z okolic Mińska - dla idiotycznej myśli tej osoby skwitowałam że jest historycznie upośledzona geograficznie też bo to nie Ukraina a Białoruś a dawniej polskie Kresy Wschodnie - tam są moje po części korzenie i wcale się tego nie wstydzę, gdyż moją rodzinę dotknęła trudna przeszłość naszego kraju- szczególnie okres okupacji niemieckiej. Co więcej jestem na anty w stosunku do Niemców ale jako historyk potrafiłem to rozgraniczyć kiedy córkom jednego z żołnierzy niemieckich walczących w okolicach mojego miasta w latach 1944-1945 pomagałem szukać miejsca w którym poległ - taka to nasza historia i koleje jej - pięknie się różnijmy pamiętajmy o tym co było i wyciągajmy wnioski na przyszłość by było lepiej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 21:24 
Kapitan
Kapitan

zobacz kilka postów wyżej co napisał Selim, nie pisze że brat jego pradziadka zginął przez tych którzy chcieli być wolni w własnym kraju ''prawdo podobnie tak jak i on sam'' tylko pokazuje rzeczy które znalazł aby zachować pamięć o tych wydarzeniach, zresztą ilu Polaków tyle opinii.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]