Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 00:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Policjanci ujawnili nielegalną broń i amunicję
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2013, 23:40 
Moderator
Moderator

dominiczeq napisał(a):
Renald dokładnie. Peterpan Ty jako "wiedzący" nie posałbys takich głupat że ustawa jest łagodna. za czarnego prochu nie mozna kupić w Polsce? Że na boczny zaplon normalne pozwolenie na broń? łagodnie to jest na Czechach gdzie narod cieszy się strzelaniem i finansuje swoj przemysł strzelecki - amunicja kbks, deka ledwo lixnięte spawem itd itp. U nas cały czas łatwiej zostac członkiem rady nadzorczej orlenu niż promesę na swoja broń. A nowa ustawa wg mnie tylko zadowala byc może czlonkow związku lowieckiego bo to potężne lobby no ale bardzo że tak powiem zamkniete dla mas...

Zaczne od konca ...no popatrz pan ja jestem członkiem tego "poteżnego lobby", a nie jestem wcale zadowolony ...no jak to jest :lol: , prawda jest taka ze UoBiA zmieniono nie dla nas ( tzn myśliwych ) tylko obok nas i bo i stara dla nas była dobra, ta nowa ma swoje plusy, ale juz pokazała kilka minusów, no ale to nie forum łowieckie .....
Ustawa ewidentnie dała bardzo wiele strzelcom CP, bo owszem, wyleciały lefoszki, co jest głupota i konstrukcje na naboje scalone, choć nie gazoszczelne np Dreyse, to jest idiotyzmem z technicznego punktu widzenia) ale unormowała sie sytuacje z reszta broni CP, ( przypomnijcie sobie jazdy z remingtonami i wyroki za nie), bo po 1885 roku w zasadzie nie powstało juz nic istotnego napedzanego CP>
Ustawa dala tez bardzo wiele strzelcom sportowym, bo nie wiem czy pamiętacie ale przez marcem 2011 uzyskanie takiego pozwolena bylo drogą przez mekę ...dziś tez kolorowo nie jest, ale da sie to zrobic znacznie szybciej i WPA maja mniejsze mozliwosci na swoje zazwyczaj chore pomysly.
Renald ma racje, brak ucywilizowania kwestii PCU nienamaszczonej przez CLK , nadal konserwuje chorą sytuacje, gdzie delikwent złapany z przedmiotami broniopodobnymi musi udowadniać, ze nie jest wielbładem, analogicznie zresztą jak z wykopkami. Zauważcie ze w projecie noweli ustawy był zapis ze istote czesci to ... bla bla bla ... ale pod warunkiem ze spełniają swe założenia konstrukcyjne, co niemal automatycznie legalizowało wszelkie destrukty z wykopków , ale oczywiście się komuś ( wiadomo komu) taki zapis nie spodobał, bo niemal automatycznie wyciągał z ustawy wszelkie destrukty, a to przekładało sie na kolosalny spadek wykrywalności w przedziale bron, bo do tego wora leci wszystko co kiedys miało lufe, niezależnie od stanu obecnego :666
Podobna sytuacja była z bronią do rekonstrukcji historycznej, pierwotnie był w noweli zapis ze pozwolenia wymaga sie na bron alarmowa powyżej 8mm kalibru ale oczywiście tez został uwalony, skutkiem czego mamy teraz niemal martwe tzw pozwolenie na bron do rekonstrukcji, sa to z konstrukcyjnego puntku widzenia zwykle straszaki, ale obostrzenia mają jak przy normalnej broni palnej , podobnie zresztą uwalono pomysł na bron rekreacyjna 5.6mm czyli popularne kbksy ...............pikanterii dodaje fakt ze podobne pierdykniecie w dżulach maja niektóre lepsze wiatrówki, a mimo to są tylko objęte wymogiem rejestracji.
Piszesz że w Czechach mają się lepiej, owszem maja sie lepiej, bron wyprodukowana do 1890 roku jest bronią historyczną i nie podlega żadnym pozwoleniom, strzelają praktycznie wszyscy ( rekkreacja, sport czy polowania) , ale np rewolwery CP ( współczesne ich repliki) są na pozwolenie (choć z obserwacji wynika ze niezbyt ścisle jest to przestrzegane :666 ), a czeskiego deko nie chciałbyś za darmo ... recze Ci to, polskie metodami dekowania bije je na głowę :666
Reasumując ustawa nie jest ani łagodniejsza, ani ostrzejsza ..................jest po prostu zła, bo jest niespójna i nielogiczna, z jednej strony dopuszcza broń CP (i słusznie bo praktyka pokazała ze zagrożenie jest praktycznie zerowe - Wojtek, wypadków użycia niezgodnego z prawem, było 5 albo 6: ze dwa napady, kłusownictwo i ze dwa zabójstwa - jak na blisko 10 lat - bardzo dobry wynik) , a z drugiej strony reglamentuje dostęp do broni 5,6 mm i ściga ludzi za destrukty i bron PCU z prywatnego importu, bo sie pod nią lokalne gliny nie podpisały.

P.S. Ad meritum, gościowi z Komańczy za te złomy guzik zrobią, ale beknie niestety za amunicje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2013, 23:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

A kiedy wg Ciebie umrze ostatni milicjant?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2013, 23:47 
Moderator
Moderator

Nigdy ............wiesz czemu ??? no to pelny recykling, starzy sprzedaja swoj chory oglad swiata młodym, a ci następnym, jedynym wyjściem byłaby opcja zerowa, ale jest na to za późno o jakieś 20 lat.
Zreszta milicjanci pod tym względem wcale nie byli aż tak bardzo zakręceni jak sie nam wszystkim wydaje, na nich wrażenia nie robił wykopek mausera czy szkielet z MG, bo mieli poważniejsze rzeczy do roboty, to dopiero ci nowego chowu dostają na widok takich rzeczy sraczki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 00:52 
Specjalista
Specjalista

peterpan napisał(a):
tak samo jak z psioczeniem na prawo dotyczące wykopek, a okazuje się, że poza Wielką Brytanią cała Europa podchodzi do tematu bardzo restrykcyjnie, przeważnie ostrzej niż u nas.

Pozwolę sobie się nie zgodzić.
Tutaj w Niemczech - złom "broniopodobny" ("Bodenfunde") czyli coś co zalegało w ziemi przez 60 lat ( i więcej) jest sprzedawany jak broń DEKO - od 18 lat. Jeśli jest to nieruchoma skorodowana bryła (zespawany przez rdzę
na dębowo monolit) nie ma problemu, jeśli to rozruszany wykop - z reguły wierci się go i spawa jak regulaminową
broń DEKO, z tym iż nie musi już robić tego jakaś uświęcona instancja jak CLK u Polsce.
Ponad to komora zamkowa nie jest tutaj istotną częścią broni, katem wszelakie szkielety można mieć bez problemu.
Podobnie o ile mi wiadomo jest w Czechach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 08:20 
Szeregowy
Szeregowy

kilka zabójstw ostatnio było ,facet zastrzelił kochanka żony w cowbojskim stylu z navyka :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 11:59 
Porucznik
Porucznik

Loslau, ale mi chodziło o wykopki jako całość zagadnienia a kierowałem się postem Atylli w dziale prawnym.

Kol. gotowe, w jednym zdaniu 2 razy rozmijasz się z prawdą: OSTATNIO nie było żadnego ( o KILKU nie wspominając ) zabójstwa dokonanego bronią CP. To o którym wspominasz miało miejsce w lutym ale 2012. Czyżbyś pisywał dla faktu albo innego superekspresu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 12:26 
Moderator
Moderator

gotowe napisał(a):
kilka zabójstw ostatnio było...

... no to wymieniaj dalej, bo na razie wspomniałeś o jednym przypadku sprzed roku.
Zarejestrowałeś się na Forum, aby napisać jeden kłamliwy, do tego głupi post? Dziwne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 13:49 
Moderator
Moderator

Nie kilka tylko dwa, jedno to gość chory psychicznie zastrzelil brata ( nota bede z jego wlasnej broni CP), bylo to dobrze ze 6-7 lat temu, a drugi to ten mąż odstrzeliwujacy kochanka żony, jeśli znacie inne przypadki to bardzo chętnie posłucham.
Był tez jeden przypadek kłusownictwa ( bron CP to sie akurat do kłuserki bardzo słabo nadaje), oraz dwa lub trzy napady ..... z relacji swiadkow i raportow policyjnych wynikało ze były one bardziej w klimatach gangu Olsena :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 15:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mnie w dyskusji cieszy legendarne "zamknięte grono" myśliwskie. Poczułem się niesamowicie elitarnie, chyba poproszę o bardziej elitarną rangę na forum i może jakiś super kolorek:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 15:10 
Moderator
Moderator

Nephilimer napisał(a):
Mnie w dyskusji cieszy legendarne "zamknięte grono" myśliwskie. Poczułem się niesamowicie elitarnie, chyba poproszę o bardziej elitarną rangę na forum i może jakiś super kolorek:)

To ja tez w takim razie poprosze .....a nie ..... ja juz mam :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 16:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

To jest jakaś dyskryminacja, kolesiostwo i w ogóle! :D

Ja chyba w końcu zrobię wątek i zacznę ludziom wyjaśniać, że myśliwi to nie elitarne grono pijanych morderców strzelających głównie do poszukiwaczy, bo mnie przerażają te ludowe podania nie mające sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 16:22 
Moderator
Moderator

Nephilimer napisał(a):

że myśliwi to nie elitarne grono pijanych morderców strzelających głównie do poszukiwaczy,

Oczywiscie że to przerazajace podania ludowe bez sensu, choc z drugiej strony sam pomysl by prewencyjnie strzelać do konkurencji ...osobliwie tej nie zakopujacej po sobie dziur, a zwłaszcza na dobrych miejscówkach, jest wart zastanowienia :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 16:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Argo napisał(a):
Nephilimer napisał(a):

że myśliwi to nie elitarne grono pijanych morderców strzelających głównie do poszukiwaczy,

Oczywiscie że to przerazajace podania ludowe bez sensu, choc z drugiej strony sam pomysl by prewencyjnie strzelać do konkurencji ...osobliwie tej nie zakopujacej po sobie dziur, a zwłaszcza na dobrych miejscówkach, jest wart zastanowienia :lol:

A nie lepiej po prostu ostrzegawczym strzałem w stopę nie przypomnieć nielegalnemu, złemu jak szatan przstępcy, że wykonujący czynności gospodarcze myśliwy jest osobą do tego uprawnioną i w myśl ustawy nie można mu przeszkadzać?:)

Tylko do konkurencji to z pełnopłaszczowej, bo jak zostanie coś w ciele i zakopiesz, to następny znajdzie delikwenta i problem gotowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 17:03 
Generał Broni
Generał Broni

Nephilimer napisał(a):
A nie lepiej po prostu ostrzegawczym strzałem w stopę nie przypomnieć nielegalnemu, złemu jak szatan przstępcy, że wykonujący czynności gospodarcze myśliwy jest osobą do tego uprawnioną i w myśl ustawy nie można mu przeszkadzać?:)

Tylko do konkurencji to z pełnopłaszczowej, bo jak zostanie coś w ciele i zakopiesz, to następny znajdzie delikwenta i problem gotowy.

...życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 17:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A dziękować, jak się kiedy jakie choróbski napatoczy to będzie jak znalazł:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]