Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 08:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 16:29 
Generał Broni
Generał Broni

talag83 napisał(a):
a mam jeszcze pytanie, trafia się wam czasem sygnał na sreberko a wychodzi alu. od takie kółeczko od plandeki... ??a sygnał i dźwięk piękny...:)
mnie Al-u, i Al-u-podobne drutasy udawały już chyba wszystko pomiędzy Id czterdzieści kilka a siedemdziesiąt kilka... kwestią zawsze było tylko, z czego cholerstwo tak naprawdę było wykonane i jak finezyjnie go poskręcało... w sumie przyzwyczaiłem się... :lol:
afriq napisał(a):
Muszę jeszcze poczytać w takim razie zrobię sobie porównanie optimy z ace350
Jak już jesteś w zakresie cenowym Optimy, to weź pod uwagę Argo. Nie jest co prawda tak prosty w użyciu i celowany na drobnicę jak Optima, ale jego możliwości są przeokrutne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 18:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

_cheetah_ napisał(a):
talag83 napisał(a):
a mam jeszcze pytanie, trafia się wam czasem sygnał na sreberko a wychodzi alu. od takie kółeczko od plandeki... ??a sygnał i dźwięk piękny...:)
mnie Al-u, i Al-u-podobne drutasy udawały już chyba wszystko pomiędzy Id czterdzieści kilka a siedemdziesiąt kilka... kwestią zawsze było tylko, z czego cholerstwo tak naprawdę było wykonane i jak finezyjnie go poskręcało... w sumie przyzwyczaiłem się... :lol:
afriq napisał(a):
Muszę jeszcze poczytać w takim razie zrobię sobie porównanie optimy z ace350
Jak już jesteś w zakresie cenowym Optimy, to weź pod uwagę Argo. Nie jest co prawda tak prosty w użyciu i celowany na drobnicę jak Optima, ale jego możliwości są przeokrutne...

Super dzięki za rady...No rzeczywiście cena optimy i argo ten sam rząd wielkości...tylko czy sobie z nimi poradzę bez jakiegokolwiek doświadczenia...ni wiem te wszystkie parametry to czarna magia...no powiedzmy że w teorii coś tam wiem natomiast praktyka to zupełnie inna para kaloszy...może być zbyt trudne a może nie...no to teraz rozpatruję ace350, optimę i argo ze wskazaniem na optimę chyba jeżeli chodzi o wypośrodkowanie no cena to zdecydowanie ace350....hmmm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 18:51 
Podporucznik
Podporucznik

Ja przeszedłem na Argo z Jabla i nie uważam żeby to był super trudny sprzęt..Instrukcja jest bardzo czytelna..Trzeba się tylko osłuchac z dzwiękami i ok..A jego uniwersalnosc - od dużych gabarytów po monetki jest spora..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 19:12 
Plutonowy
Plutonowy

Z tych trzech to Argo (uniwersalny) ,na początku prawie każdy chce szukać drobiazgów ,ale jeśli kolega zapragnie szukania militarki to będzie jak znalazł . Ustawienia są bardzo proste , wystarczy wiedzieć jakie ustawienie do czego służy i w tym cała filozofia , znam poszukiwaczy którzy za bardzo nie wiedzą do czego służy dyskryminacja...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 19:17 
Chorąży
Chorąży

ARGO nie był dla mnie trudny ... jasna instrukcja, dużo postów z ustawieniami do tego obycie z wykrywką i będzie dobrze ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 19:27 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

czyli jednak argo?? Stawiam na uniwersalność sprzętu...no takie pojęcia jak dyskryminacja to pryszcz działa tak samo jak w cb radio zapewne...redukcja śmieci po prostu...a czy ace350 na prawde aż tak odstaje?? Czytałem że to stosunkowo nowy sprzęt z dobrą DD sondą, lepszym zasięgiem niż 250 i zbiera ogólnie dobre recenzje...brak reg głośności może być uciążliwy w przypadku poszukiwań under cover...no ale cóż...nie ma ryzyka nie ma zabawy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 19:39 
Chorąży
Chorąży

Do AGRO będą pewnie już nie długo nowe większe sondy wiec ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 20:04 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No dodatkowo uważam się za patriotę i wspieranie polskiej przedsiębiorczości też ma dla mnie znaczenie. Nie raz się można na tym przejechać szczególnie w dzisiejszych czasach skrajnego, bezwzględnego wyzysku ale słyszę że producent solidny i serwis też profesjonalny i elastyczny. Trzeba się z tym przespać i jeszcze poczytać...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 20:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No dobra a dlaczego nie proxima?? W sumie jest tańszy ale dlaczego?? Optima Proxima Argo czym w ogólnym zarysie one się różnią?? Do jakiego odbiorcy są skierowane?? Optima na drobnicę, Argo uniwersalny więc wychodzi że Proxima na grube?? No ale jak optima widzi drobne to i grube zobaczy....tak?? Jak to jest?? A może ktoś się pokusi o porównanie do ace350 jakoś nikt się nie wypowiada na temat tego detektora....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 20:41 
Chorąży
Chorąży

AGRO ma filtry 3 do wyboru: standard, relic i 4-tego rzędu. Proxa nie ma tego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 21:27 
Generał Broni
Generał Broni

afriq napisał(a):
Optima Proxima Argo czym w ogólnym zarysie one się różnią??
Przeczytaj instrukcje obsługi to zorientujesz się w ilościach i możliwościach ustawień obu sprzętów. A ogólnie, Proxa to mniejszy brat Ago - uproszczony jeśli chodzi o ustawienia i mniej czuły, tak w dużym skrócie. Dlatego tańszy.

afriq napisał(a):
Optima na drobnicę, Argo uniwersalny więc wychodzi że Proxima na grube??
Argo i proxa są tak samo uniwersalne, różnią się tylko w skuteczności z uwagi na różnicę w możliwościach ustawień (rozbudowane filtry w Argo)

afriq napisał(a):
No ale jak optima widzi drobne to i grube zobaczy....tak?? Jak to jest??

Zobaczy, ale może być płytsza. To wynika bezpośrednio z częstotliwości pracy - 6,6kHz Proxsa i Argo oraz 16kHz - Optima. Niska częstotliwość - w ogólności lepsze detekowania większych obiektów (w tym Fe), wysoka częstotliwość - skuteczniejsze detekowanie maleńtasów.

afriq napisał(a):
Do jakiego odbiorcy są skierowane?
Optima = głównie kolor, i to mniejszy (monety), Proxa = tańsza uniwersalka, Argo = zaawansowana uniwersalka (filtry)

Cewki są ważne, i to nieważne do którego typu: CC (owal lub elipsa) - Fe, DD - kolorek. Ale miej świadomość, że optymalne osiągi masz wtedy, kiedy masz dwie cewki (i to niezależnie do którego typu):
  • szukanie koloru w ogólności - DD
  • szukanie koloru w zaśmieconym środowisku / głęboko - CC
  • szukanie Fe - CC (plus tryb statyczny lub mix)

afriq napisał(a):
A może ktoś się pokusi o porównanie do ace350 jakoś nikt się nie wypowiada na temat tego detektora....
Nie za bardzo jest co porównywać - popatrz w instrukcje, jakie masz możliwości nastaw w poszczególnych typach i będziesz mógł sobie sam odpowiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 21:40 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wielkie dzięki za wykład to bardzo wiele mi rozjaśnia, przepraszam że trochę męczę ale już taki jestem dociekliwy i nie lubię kupować po łebkach.Dziękuję bardzo moja ciekawość została niemal zaspokojona. No rzeczywiście 350tka wygląda bardzo ubogo jeżeli chodzi o możliwości ustawień i jak się domyślam przekłada się to również na skuteczność...Tak więc Optima i Argo urosły a 350tka zbladła jeżeli chodzi o możliwości. Teraz tylko trzeba ocenić budżet...różnica w cenie jest spora czy warto?? No to już będę musiał sam rozkminić...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 21:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Imatra napisał(a):
Do AGRO będą pewnie już nie długo nowe większe sondy wiec ...

a kiedy będą te lepsze sondy?? Wiadomo coś??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 21:46 
Generał Broni
Generał Broni

Afriq, a gdzie zamierzasz szukac? W UK czy w PL? Czego zamierzasz szukac? Nie zauwazylem zebys odpowiedzial na te pytania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 21:55 
Generał Broni
Generał Broni

afriq napisał(a):
Wielkie dzięki za wykład to bardzo wiele mi rozjaśnia, przepraszam że trochę męczę ale już taki jestem dociekliwy i nie lubię kupować po łebkach.
I bardzo dobrze robisz. Ja chyba z kwartał kombinowałem co wybrać, bo w grę wchodziły różne sprzęty bez specjalnych ograniczeń cenowych - w końcu pozostały Optima i Argo. Teraz mam Optimę i jestem z niej bardzo, ale to bardzo zadowolony, natomiast nie wiem czy nie dołożę do niej Argo - jeśli będą w końcu większe cewki, a miały być na wiosnę.

Jeśli kupisz Rutusa - uważaj na:
  1. pokrętła - blokady części stelaża - mnie się nagminnie zacierają (często składam i rozkładam sprzęt, a w polu ciągle wala się w błocie i kurzu) - WD-40 jest w ciągłym obiegu :lol:
  2. baterie / akumulatory MUSZĄ być w Rutusach ABSOLUTNIE pewne - inaczej natychmiast zaczynają się cyrki. Na komplecie dobrych baterii Rutus ma przechodzić do 30 godzin, na aku dużej pojemności - przynajmniej dwadzieścia kilka

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]