mozambik napisał(a):
Powiedzcie mi panowie czy spotkaliście się z takim zjawiskiem w Optimie, że często przekłamuje wskazania głębokości w pinpoincie, zwłaszcza na łąkach?
Pinpointu to ja używam czasami wyłącznie do dookreślenia pozycji obiektu. Nigdy nie zwracam uwagi na wskazania głębokości.
Wskazanie głębokości związane jest z dwoma kwestiami:
- precyzyjnym dostrojeniem do gruntu, czego wykonanie w Optimie jest, jak dla mnie, sztuką samą w sobie. Nie mówiąc o sytuacjach, kiedy chodzi się na celowo przekompensowanym wykrywaczu
- wyskalowaniem wskaźnika w odniesieniu do 'czegoś wzorcowego', co jest mi nieznane. Pewnie wzorcem jest jakaś moneta. A więc każdy obiekt inny od tej monety da inną 'rzeczywistą' głębokość na wskaźniku
Sumując, moja sugestia jest taka, że olej spokojnie te wskazania głębokości i kop, aż znajdziesz...
mozambik napisał(a):
Bywa też często że w wykopanym dołku sygnał zanika i dopiero po zgnieceniu butem wybranej ziemi da się obiekt zlokalizować (obiekty płycej niż 20cm).
Tak bywa. Może być choćby coś małego, co ustawi się "na sztorc". Ważne, że jak coś było, to musi się dać znaleźć.
EDIT:I jeszcze jedno. W moim sprzęcie dość często zdarza się samoistne blokowanie się pinpointa. Czyli macham w trybie szukania i brzęczy na obiekt, przechodzę na tryb pinpoint, a tu głucha cisza w słuchawkach. Trzeba powrócić do trybu szukania i jeszcze raz wejść w pinpoint, ale z dala od obiektu i dopiero na niego najechać.