Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 08:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 22:11 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Szukać zamierzam w Polsce, głównie wakacyjnie i na weekendowe wypady jak będę w kraju. W Anglii dużo pracuję i nie mam na razie kontaktów ale to się może zmienić mam namiar na polski klub Thesaurus ale nikogo tam nie znam a rodacy w Anglii są mało przyjaźni ale to moja subiektywna opinia i wierzę że wśród ludzi kochających historię tak jak ja na pewno mogę znaleźć bratnie dusze lub chociażby dobrych kolegów.W takim przypadku nie wykluczam działalności na Angielskiej ziemi. Potrzebni życzliwi ludzie którzy pomogą się odnaleźć. Nie wiem gdzie można i co można a konfliktów z prawem czy też tubylcami staram się unikać. Jeżeli chodzi o zakres poszukiwań no to jak każdy homo novus powiem: wszystko wszystko Panie kochany hehe dlatego szukam sprzętu uniwersalnego średnia półka. Bliski mi jest na tę chwilę Argo, cenowo mniej...szukałem czegoś do 1500zł ale te 1800 też przełknę. Ale chcę się trzymać początkowych własnych wytycznych żeby się nie zapętlić budząc się ze sprzętem za 5tys nie wiedząc co z nim robić....to ma być hobby a nie rewia mody lub sposób na utrzymanie rodziny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 22:16 
Generał Broni
Generał Broni

Afriq kto Tobie powiedzial, ze polacy w UK sa malo przyjazni? Klub Thesaurus :D daruj sobie, jak bedziesz mial wykrywke zglos sie do mnie zabiore Ciebie na szukanie z prawdziwym klubem, a nie komercyjna papka jak Central Searchers czy Wekeend Wanderers.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 22:23 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

cehaigrek napisał(a):
Afriq kto Tobie powiedzial, ze polacy w UK sa malo przyjazni? Klub Thesaurus :D daruj sobie, jak bedziesz mial wykrywke zglos sie do mnie zabiore Ciebie na szukanie z prawdziwym klubem, a nie komercyjna papka jak Central Searchers czy Wekeend Wanderers.

No dzięki kolego, na pewno skorzystam ale to dopiero za jakieś 2-3 miesiące. Mieszkam w Londynie południowo zachodnie rejony Twickenham, Richmond a Ty skąd??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 22:25 
Generał Broni
Generał Broni

polnocny zachod Ealing, ale nie spamujmy tu wiecej bo zaraz moderator wklei nam po kartonie :D (reszta na pw)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 22:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

cehaigrek napisał(a):
polnocny zachod Ealing

No to rzut beretem, samochodem do kościoła ze święconką jechałem 15min luzik.Mogłeś mnie widzieć za kierownicą autobusu 65 jeżeli korzystasz z komunikacji hehehehe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 22:39 
Podporucznik
Podporucznik

Cheetach,ja jeszcze dodam,ze zdarzylo mi sie w chwili podniecenia (jak byl ladny sygnal), zasypac glosniczki w Optimie... A podem ciezko je wyczyscic i dzwieki sa dziwne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 23:02 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
Cheetach,ja jeszcze dodam,ze zdarzylo mi sie w chwili podniecenia (jak byl ladny sygnal), zasypac glosniczki w Optimie...
he, he, a trzeba było przy nowym detektorze, jako jedną z pierwszych rzeczy, zakleić je taśmą... a drugą to kabel od cewki przyklajstrować na stałe taśmą do dolnego stelaża, coby nie chciało mu się popsuć... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 11:29 
Kapral
Kapral

Przyznam że nie raz się nakląłem przesiewając w garści ziemię by znaleźć zdziebełko miedzi :D Powiedzcie mi panowie czy spotkaliście się z takim zjawiskiem w Optimie, że często przekłamuje wskazania głębokości w pinpoincie, zwłaszcza na łąkach? Przedmiot wskazuje na 16cm a tu po rozkopaniu dołka okazuje się że znajduje się w samej darni :? Bywa też często że w wykopanym dołku sygnał zanika i dopiero po zgnieceniu butem wybranej ziemi da się obiekt zlokalizować (obiekty płycej niż 20cm).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przypominam to wątek o Optimie 2.0 . Miałem ten sprzęt i polecam go każdemu kto zbiera moniaki lub inne małe kolorki. Naprawdę pozytywny wykrywacz o bardzo dobrych zasięgach za rozsądną cenę. Teraz mam lżejszego deusa jest lepszy w kilku kwestiach ale kosztował majątek. Pozdrawia m.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

mozambik napisał(a):
Powiedzcie mi panowie czy spotkaliście się z takim zjawiskiem w Optimie, że często przekłamuje wskazania głębokości w pinpoincie, zwłaszcza na łąkach?
Pinpointu to ja używam czasami wyłącznie do dookreślenia pozycji obiektu. Nigdy nie zwracam uwagi na wskazania głębokości.

Wskazanie głębokości związane jest z dwoma kwestiami:
  1. precyzyjnym dostrojeniem do gruntu, czego wykonanie w Optimie jest, jak dla mnie, sztuką samą w sobie. Nie mówiąc o sytuacjach, kiedy chodzi się na celowo przekompensowanym wykrywaczu
  2. wyskalowaniem wskaźnika w odniesieniu do 'czegoś wzorcowego', co jest mi nieznane. Pewnie wzorcem jest jakaś moneta. A więc każdy obiekt inny od tej monety da inną 'rzeczywistą' głębokość na wskaźniku
Sumując, moja sugestia jest taka, że olej spokojnie te wskazania głębokości i kop, aż znajdziesz...

mozambik napisał(a):
Bywa też często że w wykopanym dołku sygnał zanika i dopiero po zgnieceniu butem wybranej ziemi da się obiekt zlokalizować (obiekty płycej niż 20cm).
Tak bywa. Może być choćby coś małego, co ustawi się "na sztorc". Ważne, że jak coś było, to musi się dać znaleźć.

EDIT:
I jeszcze jedno. W moim sprzęcie dość często zdarza się samoistne blokowanie się pinpointa. Czyli macham w trybie szukania i brzęczy na obiekt, przechodzę na tryb pinpoint, a tu głucha cisza w słuchawkach. Trzeba powrócić do trybu szukania i jeszcze raz wejść w pinpoint, ale z dala od obiektu i dopiero na niego najechać.

Ostatnio edytowano czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:24 przez _cheetah_, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,
tak czytam i czytam, to poważnie wszyscy przytwierdzacie "na stałe" kabel do pierwszej części stelaża sondy??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:15 
Generał Broni
Generał Broni

talag83 napisał(a):
Witam,
tak czytam i czytam, to poważnie wszyscy przytwierdzacie "na stałe" kabel do pierwszej części stelaża sondy??

Ja tak robie z kazdym wykrywaczem, z oczywistych powodow wykluczajac Explorera i Deusa :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:40 
Generał Broni
Generał Broni

...W moim sprzęcie dość często zdarza się samoistne blokowanie się pinpointa. Czyli macham w trybie szukania i brzęczy na obiekt, przechodzę na tryb pinpoint, a tu głucha cisza w słuchawkach. Trzeba powrócić do trybu szukania i jeszcze raz wejść w pinpoint, ale z dala od obiektu i dopiero na niego najechać...

od razu - uruchamiaj pinpoint - obok, a nie w centrum sygnału

ma "zmienną czułość" w zależności od miejsca uruchomienia względem obiektu namierzanego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 21:55 
Major
Major

Ja swoją wysłałem do pana Arka, coś tam faktycznie było nie teges. No i czekam na powrót, jutro ma być. Tak więc w weekend zobaczymy co potrafi :) Jednak nie ma to jak szybki serwis na miejscu...

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 22:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

mnie się dziś dziwnie wzbudzała w powietrzu, ale byłem pod wysokim napięciem przez chwilę :) a to normalne, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]