Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 21:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 10:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

http://www.starakiszewa.republika.pl/lupaszka.html- stronka opisująca ,, pomorski" etap działaności V Brygady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 14:04 
Lew morski

Chcialbym podjac ponownie tematyke sygnetow 5ej Brygady, a konkretnie jednego z nich nalezacego do Zeusa.Byl to dosc gruby pierscien, w miejscu oczka emaliowany na bialo-czerwono a na tym orzel. Napis : "Przyjacielowi-zolnierzowi Lupaszko". Zeus nosil na codzien w oddziale ten sygnet natomiast na melinach ze wzgledow konspiracyjnych oczywiscie go zdejmowal. Dosc ciekawe sa okolicznosci utraty tego pierscienia. Otorz po rozwiazaniu pomorskich oddzialow na pozna jesien 1946 po roznych perypetiach Zeus z Jachna( swoja przyszla zona) ukrywal sie w Zielonej Gorze w mieszkaniu znalezionym z ogloszenia. Zeus chorowal z goraczka. Tym czasem do miejscowego UB dotarl telefonogram z UB Gdansk(chyba) zeby aresztowac niejaka Dubowska (falszywe nazwisko Jachny). Nie znajac powodow zatrzymania poszlo 2 funkcjonariuszy na kwatere Jachny i Zeusa - byl to maly pokoik - zabrali ze soba Jachne nie zwracajac uwagi na Zeusa, ktory nie czekajac na dalszy ciag wypadkow uciekl z mieszkania i ukryl sie w poblizu obserwujac co bedzie dalej.Po jakims czasie zajechaly samochody UB i sprawdzano jeszcze raz lokal - "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! UB z Zielonej Gory pogadalo przez telefon z Gdanskiem i natychmiast probowalo naprawic swoj blad - na szczescie dla Zeusa tym razem go nie zlapali.Na tej melinie przepadl sygnet ukryty przez Zeusa w rozcietym ziemniaku i zlozonym spowrotem, lezacym z innymi ziemniakami.Jakie byly jego dalsze losy - ciezko orzec - moze gospodyni pozniej znalazla ten pierscien a moze wyrzucila ziemniaki po aresztowanych lokatorach....Zeus wyrzucal sobie, ze nie stawil oporu ubekom aresztowujacym Jachne - mial pistolet pod poduszka a ubekow bylo tylko 2 ... Zeus wsiadl do najblizszego pociagu do Krosna Odrzanskiego, gdzie u znajomych spedzil troche czasu a pozniej udal sie do Poznania do kolezanki Jachny aby dowiedziec sie o adres jej(Jachny) rodzicow.Niestety maz kolezanki przekazal o tym informacje UB, ktore udalo sie jego tropem do Trojmiasta.W Sopocie Zeus spotkal sie z ojcem Jachny. Poza tym mial nieszczescie natknac sie na Regine, z ktora byl dosc mocno zaprzyjazniony z poprzednich lat w konspiracji - radzil sie czy sie ujawniac itd, prawdopodobnie wiedzial o jej kontaktach z UB - sa rozne wersje - w kazdym razie Regina przyprowadzila swoich mocodawcow i doszlo do tzw. ujawnienia Zeusa ,chyba tez i Leszka(nie znam na ten temat zbyt wielu szczegolow wiec moglem tu dosc sporo namieszac - sorry).Jakos te sygnety okazaly sie dosc pechowe skoro zaden nie dotrwal do naszych czasow. Probuje tropic jeden z nich - istnieje cienka poszlaka, ze przetrwal - byc moze jest to pierscien Zelaznego - czy uda sie go odnalesc w tym roku - zobaczymy - w kazdym razie bylaby to przepiekna i bezcenna pamiatka po Lupaszce i jego zolnierzach- na razie sie czaje - obiecuje , ze jak cos bede wiedzial wiecej to dam znac kolegom z Reakcji, ale prawde mowiac szanse na odnalezienie chyba sa male. PZDR!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 22:58 
Lew morski

No i druga sprawa - poszperalem troszke bo to lekkie zamieszkanie z kolejnymi miejscami pobytu Lupaszki na Pomorzu. Po przypadkowym aresztowaniu we wrzeszczu w listopadzie 1945roku i uwolnieniu sadzac slusznie o mozliwosci calkowitej dekonspiracji Lupaszko przeniosl sie do Sztumu a konkretnie na kolonie za jeziorem o nazwie "Zajezierze"( tu pole do popisu dla patrolu Malborskiego bo chyba nikt do tej pory nie namierzyl tego gospodarstwa) - ponoc bylo to mieszkanie po miejscowym nauczycielu z pokojem na poddaszu i budynkami gospodarczymi.Dopiero na poczatku 1946ego po zainteresowaniu sie milicji pochodzeniem inwentarza w ich gospodarstwie( m.in krowa) przeniesli sie do Jodlowki - to tu trwaly pelna para przygotowania do dalszej dzialalnosci - rozsylano na wszystkie strony lacznikow - sciagano dawnych zolnierzy. Tu przyjechal z zona Mscislaw i rozmawial z Lupaszka - chyba poprzez niego sciagnieto Lufe, Zelaznego, Zeusa ( VW Wojtek oni byli razem w Sosnowcu ok. 1 miesiaca!). Chyba stad z 13 pierwszych osob sformowano 3 patrole dywersyjne - a wlasciwie 2 bo Zagonczyk mial sam sobie zorganizowac ludzi. Wlasnie taki patrol Zelaznego wrocil na poczatku kwietnia z akcji na Pomorzu Srodkowym - wrocil do Kojt skad chwile wczesniej wyszedl w pole pierwszy maly oddzial lesny odradzajacej sie 5ej Brygady pod dowodztwem Lufy.Kojty pojawiaja sie w kilku relacjach wiec chyba nie ma mowy o pomylce - jaki byl powod przenosin - ciezko powiedziec - jedyny chyba zyjacy swiadek to Lala.Przynajmniej ja nic na ten temat nie wiem. CDN
PZDR!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 23:12 
Porucznik
Porucznik

Pit nareszcie się odezwałeś. :)
Co do Kojt to zerknij na mój ostatni post. Wyjaśniłem problem tej nazwy. Nie mam mowy o pomyłce lecz o zmianie nazewnictwa (spolszczeniu).
Jeśli chodzi o kolonię "Zajezierze" to chyba wiem, o które miejsce chodzi, byłem tam kilka lat temu. oczywiście możemy wybrać się na mały rozpoznawczy patrol :) Przy okazji można zachaczyć o Kojty (Chojty).

Jako, że niektórzy z was są bardziej zapoznani z literaturą dotyczącą wileńszczyzny prosiłbym o radę czy warto jest kupić książkę Koraba-Żebryka. Publikacje, które czytałem nie zawierają pochlebnych opinii o tym autorze. Widzę, że książka ta długo "wisi" na allegro, a i cena jest niewielka.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 09:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam wszystkich serdecznie- Niwol dziękuję Ci bardzo za króciutkie spotkanie, ja oczywiście wypadłem jak jakiś uczniak :kolko :pomysl :spoko . Mam nadzieję że droga minęła bez przygód. Dla wszystkich pozdrowienia od mjr "Zygmunta" , prawdopodobnie w marcu w telewizji zostanie wyemitowany film z lipcowego spotkania "Zygmunta" z Cynkinem. Wszystkich pamięta, dziękuje za zdjęcia i pozdrawia. Pit ciekawe rzeczy piszesz, skontaktuje sie z Tobą. Na razie to tyle
Pozdrowienia ze śnieżnego Śląska dla Sympatyków Reakcyjnego Podziemia :1 :mg: Patrol Malborski :D :1 :mg:
i do zobaczenia :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 09:53 
Lew morski

Co do Koraba-Zebryka to o samej ksiazce nie moge sie wypowiadac bo jej nie czytalem - ogolnie znany negatywny stosunek tego niedawno zmarlego pana do Lupaszki zniecheca do niego wiekszosc Lupaszkowcow(nawet wczoraj rozmawialem o tym) - troszke powieksza swoja role w brygadzie Juranda a podkomendni pamietaja, ale z drugiej strony jest to spojrzenie swiadka tamtych dni(i to mimo wszystko nie szeregowego) a jednoczesnie historyka - z tego co sie orientuje to jest to zelazna pozycja kazdego historyka AK wilenskiego - no ja nie historyk.... Najwiecej do powiedzenia bedzie mial Niwol bo on ma wiedze nie tylko z ksiazki, ale i z innych zrodel Zebryka.Ja tam pozostaje przy "Lupaszkowym" spojrzeniu na tworczosc tego pana choc nie wykluczam, ze i do tej ksiazki zajrze . PZDR!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 12:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Volkswagen!!! W zyciu nie spotkałem zdolniejszego uczniaka!! Choć oczywiście nigdy nie nazwałbym Ciebie w ten sposób. jestes pełnym zapału i wiedzy historykiem pełna gebą!!! :1 To ja dziękuję za spotkanie. Załuję że było tak krótkie, ale jak wiesz musiałem gnac (jak to w życiu :( ) . LIcze że tym razem odwiedzisz Ty Pomorze. Czekamy!!! No i zazdroszczę Ci kontaktu z Zygmuntem!! Nawet w środku nocy!!! :1
Co do Żebryka - książka z wieloma błędami i dośc tendencyjna (choć na rok wydania - 1986 - była to rewelacja). Jednak polecam ją wszystkim zainteresowanym. To w koncu pierwsza taka pozycja. I jest dośc dobrze przedstawiona "Ostra Brama". Oczywiście z licznymi błędami, ale te będą zawsze. Nikt nie jest nieomylny :) . Co do sygnetów - poszukam dalszych danych. POstaram się być w kontakcie z PIT-em, który jest na miejscu i ma olbrzymi zapał (przy okazji - podeslij mi na pandę Twoją komórę). I mimo że nie przyznaje się do bycia historykiem - jest nim w każdym calu!!
Ciekawy watek zainicjował Jurand - o Stogach wiedziałem już wczesniej, więc chętnie porównam sowje dane z jego. Zaś Dunin nic mi na razie nie mówi. Ale jak to jest - zagadki są po to by je rozwiązywać.
Pozdrawiam wszytkich Miłośników Reakcyjnego POdziemia :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 13:27 
Lew morski

Taka mala uwaga - powodem przenosin z Jodlowki do Kojt moglo byc aresztowanie Orszaka i obawa przed dekonspiracja tego miejsca. Nie moge sie doczekac zdjec z Zajezierza i Kojt(Chojt).
No i watek Stogow mozeby ktos przyblizyl? PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 20:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam !!!
Namierzyłem dom znajdujący się na gdańskich Stogach(Ul. Jodłowa 49) w którym znajdował się magazyn broni należący do V Brygady , niestety nie moge wrzucić foto na forum ma ponad 600 kb a kiedy próbuje je wrzucić wyskauje komunikat o tym że dopuszczalny rozmiar to 80 kb . Próbowałem porozmawiać z aktualnymi mieszkańcami owego bloku nt. ewentualnych informacji historii owego składu i ludzi związanych z V Brygadą ale okazało się to awykonalne . Wszystkim zainteresowanym moge wysłac fotke na maila . Pozrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 20:50 
Porucznik
Porucznik

Brawo Jurand. Teraz zadanie dla trójmiejskiego patrolu - drążyć dalej :) Może uda się ustalić więcej faktów.
Jak sobie przypomnę, gdzie za pierwszym razem z Traperem szukaliśmy miejsca potyczki w Tulicach to się śmieję w duchu. Obeszliśmy kawał terenu ...ale nie tam gdzie trzeba. Dopiero jak Pit pojechał z nami to trafiliśmy. Wątek Stogów tez może się okazać ciekawy.
Razem z Traperkiem żałujemy, że nie ma już domu, w którym był punkt kontaktowy w Malborku. Choć może mieszkańcy sąsiednich domów coś pamiętają.

Ustaliliśmy z Traperem, że patrol malborski w niedzielę wyrusza na zwiad w rejon Kojt i Zajezierza. Popytamy, może ktoś coś pamięta. Tutaj mamy prośbę do was wszystkich - jeśli natknęliście się w jakiejkolwiek literaturze na opisy tych gospodarstw to podeslijcie mi lub Traperow info na meila. Będzie łatwiej znaleźć. Jeśli nam się to uda to oczywiście zaraz po powrocie z patrolu wrzucę fotki.
Zlokalizować te budynki nie będzie łatwo. Może gdzieś przeinęły się nazwiska jakiś gospodarzy, po których łatwiej będzie trafić na jakikolwiek ślad.
Oczywiście jeśli ktoś z trójmiejskich miłośników V Brygady chciałby się do nas dołączyć w niedzielę to serdecznie zapraszamy. Co kilka głów do tropienia to nie dwie ;)

Z reakcyjnym pozdrowieniem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2005, 09:50 
Lew morski

Tommy - to co moglem o Zajezierzu napisalem wyzej - wiecej szczegolow juz nie mam( byle mieszkanie nauczyciela, budyneczek z pokojem na poddaszu, za jeziorem od Sztumu) a przewertowalem ladnych pare papierow;-). Jurand moze pokombinuj ze zmniejszeniem rozmiaru albo wyslij do admina - on ci pomoze zamiescic to zdjecie.Ja w niedziele chyba nie dolacze do was - no chyba zeby wieksza ilosc chetnych z trojmiasta bo samemu nie wyrobie na paliwo na moj autobus:-(. Lupaszko z Lala mieszkali tam pod falszywym nazwiskiem - w ostatecznosci mozna by sie dogrzebac do ksiegi meldunkowej o ile sie zachowala a tam "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! bylby dokladny adres choc to byly czasy tuz powojenne to i roznie sie dzialo...PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 17:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Oto fotka budynku na ulicy Jodłowej 49/1 na gdańskich Stogach w której mieśił się skład broni i punkt kontaktowy V Brygady . Serdeczne podziekowania dla Martiego za udzieloną pomoc techniczną:)
Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lutego 2005, 00:22 
Lew morski

Swietna robota Jurand choc dom wyglada chyba na dosc mocno zmieniony od czasu wojny. Gdybys byl chetny to w niedziele w okolicy 11ej jedziemy do Sztumu i okolic - namierzyc Zajezierze i ew Kojty - miejsca pobytu Lupaszki i pierwszej koncentracji na Pomorzu. PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 01:40 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dzieki za zaproszenie Pit niestety ta niedziela odpada, ale nastepnym razem bardzo chetnie sie zabiore.Masz racje co do budynku ,ale jakoś korci mnie ten przydomowy ogródek i najbliższa okolica tego domu:)Pozdrawiam i życze powodzenia na jutrzejszym wypadzie:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 11:35 
Porucznik
Porucznik

Budeyneczek lekko odnowiony i zagospodarowany. Wątpię, aby właściciele zezwolili na wejście do ogródka i spenetrowanie go :). Doświadczenie podpowiada mi, że takie przydomowe ogródki są bardzo zaśmiecone. Aby cokolwek konkretnego wykopać trzeba solidnie miejsce przekopać i wyelimnować zwykłe metale zakłócające sygnał tych bardziej wartościowych. Podobna sytuacja jest w Tulicach, gdzie na pewno leżą jakieś łuski. Jest tylko kwestia dogadania się z właścicielką posesji, z którą rozmawialiśmy i moglibyśmy sprawdzić ogródeczek na wiosnę, tak aby nie narobić wielkich szkód. Ja z chęcią spróbuję :)
Jurand może uda ci się nawiązać jakiś kontakt z właścicielami posesji. Może zezwolą na małe kopanko.
Z drugiej strony wątpię, aby cokolwiek było zakopane na ogródku. Jeśli już, to broń trzymali w domu, a następnie przekazywali ją do oddziałów działających w terenie. Jednak wszystko jest możliwe i warto spróbować zadziałac coś w tym kieunku.

p.s. Jurand daj jakieś namiary na ciebie (GG lub e-mail). Często robimy wypady więc może chciałbyś dołączyć.

Z reakcyjnym pozdrowieniem :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]