Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Z paczki wypadł pocisk - ewakuacja pocztowej sortowni
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 10:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

W paczce był hełm polski powojenny, łuska niemiecka 75 mm od KwK 40, łuska od 57 mm, dwie lotki od moździerza 120 mm radzieckiego, spory kawałek pocisku podkalibrowego 76,2 mm radzieckiego. Wysłałem ponad setkę paczek i jak do tej pory z żadnej nic nie wypadło. Pracownica poczty nie miała też żadnych zastrzeżeń co do opakowania, no może co do wagi bo to prawie 12 kg i nie chciało jej się dźwigać. Jak to bywa w takich wypadkach zawsze obklejam paczki znaczącą ilością taśmy z każdej strony aby nie można było zajrzeć do środka a tym bardziej aby nie mogło nic z niej wypaść. Twierdzenie że nadawca (czyli ja) źle obkleił paczkę uważam za idiotyzm - ba nawet twierdzę że pracownicy poczty postanowili przekonać się co jest w środku. Wbrew temu co mówią pismaki paczka wyszła z województwa mazowieckiego i miała trafić na ul. Tarnowską a nie do Tarnowa. Co do nieścisłości mediów nie będę już się wypowiadał bo zaraz się okaże że to ja posadziłem "tą" brzozę. Poniżej link do materiałów prasowych:

http://www.youtube.com/watch?v=QfhoGvX9yGA

http://www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/ro ... i/10936391

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 10:55 
Moderator
Moderator

....,czyli standard na poczcie polskiej ........ mam nadzieję ze przynajmniej ów złodziej posral sie konkretnie ze strachu gdy sie włamał do tej paczki :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 11:31 
Specjalista
Specjalista

Solek napisał(a):
Jak to bywa w takich wypadkach zawsze obklejam paczki znaczącą ilością taśmy z każdej strony aby nie można było zajrzeć do środka a tym bardziej aby nie mogło nic z niej wypaść. Twierdzenie że nadawca (czyli ja) źle obkleił paczkę uważam za idiotyzm

Dokładnie.
Kiedyś zrobiłem taki eksperyment - w karton zapakowałem podobną skorupę, i obkleiłem
na około kilku krotnie standardową taśmą (brązową) do oklejania kartonów.
I wbrew pozorom, pomimo pewnej "bezwładności" ciężkiego przedmiotu wewnątrz,
mimo iż poniewierałem paczką na wszystkie możliwe sposoby - nie doszło do rozerwania.
Nie wiem co trzeba by zrobić, aby rozpruć taką paczkę podczas transportu? może ciągnąć
po bruku przez 100km? Dla mnie możliwości są dwie - albo faktycznie tak skandalicznie dba się
o przesyłki, albo (co bardziej prawdopodobne) zagląda się do środka w celu kradzieży - wiadomo,
"ciężkie? pewno drogie" :roll:

Polecam materiał poniżej - może nie najnowszy, ale daje do myślenia;

http://www.youtube.com/watch?v=vJdAXnbgpaY

...jak poważny to proceder? cóż, ci co są np. na emigracji i czasem wysyłają coś rodzinie do PL...
wiedzą to doskonale. Paczki dziwnym trafem zawsze ulegają zniszczeniu już w kraju.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 12:23 
Generał Broni
Generał Broni

Argo napisał(a):
mam nadzieję ze przynajmniej ów złodziej...

...zaraz złodziej :666 . To sumienny i odpowiedzialny pracownik, który wnikliwie dba o bezpieczeństwo odbiorców paczek, żeby ktoś im jakiegoś „gówna” nie podesłał. Ma człowiek intuicję, zauważył podejrzaną paczkę, odpowiednio ją spenetrował i odpowiednio zareagował. Premia się należy bez dwóch zdań :) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 12:27 
Moderator
Moderator

Premie niech wyda na pampersy, chyba ze ma sluzbowe, bo jesli bedzie nadal wciskał łapska tam gdzie nie powinien, to jestem pewien że posra sie w pracy jeszcze nie raz :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 00:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

heh

dwie moje uwagi,

po pierwsze pocztą niby nie można wysyłać substancji żrących, a jak zakupiłem na All... u producenta sode kaustyczną do przetykania kibla, to mi jakoś przysłali bez problemu, jakoś nadawca to nadał?

po drugie, jak wysyłacie "ciekawe" przedmioty, to wsadzajcie je w metalowe puszki, opakowania etc. lub owijajcie folią aluminiową, nawet po prześwietleniu takiej paczki niemożliwe jest wykrycie metalu w metalu :-) nic nie wyjdzie, a ponadto z foli aluminiowej można formować przeróżne kształty, zatem można zmieniać wygląd zewnętrzny danego przedmiotu :-)

proste i nieskomplikowane, a takie fajne :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 00:36 
Specjalista
Specjalista

pablo11 napisał(a):
po drugie, jak wysyłacie "ciekawe" przedmioty, to wsadzajcie je w metalowe puszki, opakowania etc. lub owijajcie folią aluminiową, nawet po prześwietleniu takiej paczki niemożliwe jest wykrycie metalu w metalu :-)

Tym większy powód aby otworzyć i zajrzeć. Kiedyś ludzie próbowali w ten sposób wysyłać pieniądze
(folia aluminiowa) w listach, efekt odwrotny od zamierzonego... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]