|
Generał Broni |
 |
|
Były impresje o nowej cewce " na sucho", teraz czas na impresje " na mokro"... :lol: Tereny wcześniej przeglądane przy pomocy standardowych CC i DD, mniej lub bardziej dokładnie. Generalnie lasy i drogi, bo pola obsiane i nie było na co wejść. Z rana las bardzo wilgotny, z dużą ilością rosy i wody dookoła. Potem w miarę normalnie, nie licząc mokradeł. Odniesieniem są standardowe DD i CC (elipsa) 23cm. Ustawienia: Czułość: 39...45 Dyskryminacja: Maskowanie: na początku 2 (jak przy standardowych cewkach), później 1 Audio: 26 (jak przy standardowych cewkach), potem 31 Kamiennie magnetyczne: 0 Tryb: dynamik
Czułość Zdecydowanie większa. Cewka widziała obiekty niewidoczne wcześniej przez standardowe cewki (tereny przeszukane wcześniej bardzo dokładnie). Ewentualnie dawała sygnały skłaniające do kopania obiektu jako "kolor". Ogólnie, sygnalizacja bardzo wyraźna, o wiele bardziej komfortowa niż przy standardowych cewkach - odczucie subiektywne.
Tu najbardziej spektakularna jest boratynka, wyciągnięta z fragmentu terenu bardzo skrupulatnie przeszukanego wcześniej przez DD oraz CC. Boratynka dawała słaby sygnał, z przekłamanym id, była 'na oko' jakieś 15cm poniżej cewki. Piszę "poniżej", bo monetka była w ziemi przykryta grubą warstwą igliwia plus resztki gałązek. Rzeczywiście, mogła być niewidoczna dla standardowej DD.
W pewnych fragmentach lasu nowa cewka dawał o wiele więcej sygnałów na małe żelazo (odłamki).
A z życia - zardzewiała puszka litrowa po farbie leżąca na ziemi była widziana mniej więcej na długość mojej saperki. _ Stabilność Cewka jest o wiele, wiele stabilniejsza od standardowej DD. Powiedziałbym, że zachowuje się podobnie do małej cewki CC.
Miotając się w gęstej trawie (nawet mokrej) jest prawie że całkowicie cicho. Fałszywe sygnały zdarzają się natomiast na pojedynczych, wysokich roślinkach lub gałązkach dostających się w otwory w cewce (podobnie jest i w standardowych cewkach). Tu przebojem są suche gałązki sosnowe.
Teraz tak sobie myślę, że problem rozwiązałoby zasłonięcie otworów w cewkach. Może spróbuje to następnym razem, tak z ciekawości, bo mnie to osobiście specjalnie nie przeszkadza. _ Wzbudzenia W odróżnieniu od standardowych cewek moja Optima z cewką 29cm potrafi się wzbudzić na dużych czułościach. W zależności od warunków musiałem okresowo zmniejszać czułość do 42...43 typowo, a do 39...40 w szczególnie ciężkich przypadkach.
Najbardziej wrażliwa była w bardzo mokrych środowiskach, czyli las w dużej rosie wcześnie rano lub na mokradłach. Przy normalnych warunkach problem właściwie nie występował. _ Pin-point Działa jak zwykle dobrze, i to zarówno w poprzek, jak i wzdłuż, choć dla mnie w większości przypadków już sama cewka namierza bardzo dobrze.
Ale, uwagi na dużą czułość cewki, zauważyłem, że często gęsto dla skutecznego namierzania musiałem zmniejszać czułość. _ Separacja Nie miałem okazji znaleźć nic w konfiguracji kolor - Fe. Natomiast dobrze separowała leżące blisko siebie monety lub różne metale kolorowe. _ Czułość wzdłuż cewki Trzeba pamiętać, że max czułości cewka ma gdzieś na 30...40% swojej długości, wokół punktu centralnego. Odchodząc w przód i tył czułość znacznie spada. W sumie to kształt przekroju czułości nie jest zbliżony do trapezu (jak powinno się wydawać dla cewki DD), ale raczej do stożka ze spłaszczonym czubkiem, co pewnie wynika z okrągłego kształtu cewki.
W związku z czym trzeba pamiętać o sporej 'zakładce' przy przemiataniu (powiedzmy 50%), jeśli chcemy na max wykorzystać cewkę.
Ale i tak jest dużo, dużo lepiej i skutecznie od standardowej DD _ Ciekawostka Nie wiem, jak to lepiej określić, ale zauważyłem taką rzecz, iż w kilku przypadkach cewka lepiej "widziała" obiekt w ziemi, niż wykopany. Raczej nie jest to sprawa "halo" obiektu, bo w standardowych cewkach nigdy taka historia nie rzuciła mi się w oczy.
Czy ktoś jeszcze miał podobne odczucie?
Sumując, mogę powiedzieć tak: Bravo RUTUS!Na koniec kilka ciekawszych przykładów wyciągniętych nową cewką, dające pogląd na wielkość namierzanych przedmiotów. - hat-trick 10zł z Mickiewiczem (1975) ;)
Id=60/61 Jedna leżała stosunkowo płytko (z 10cm), dwie pozostałe obok siebie, jakieś 20..25cm. We wszystkich przypadkach sygnały bardzo wyraźne, przy parze wskazywała dwa obiekty. - boratynka, a właściwie to chyba fals, bo i rysunek i napisy dziwaczne, bicie kompletnie scentrowane, a cieniutka, jak pergamin.
Id=64 Jak pisałem wcześniej, zaczynała od id poniżej 50, głębokość jakieś 10..15cm - ??
Id=68/69 Kompletny brak awersu, na rewersie coś jak dwugłowy orzeł, wygląda na srebro. Głębokość jakieś 15cm, może nawet głębiej. Sygnał b. wyraźny. - guzik - klasyczny guzik "kalesonowiec"
Id=67 Leżał pod darnią. Sygnał b. wyraźny ;) - krzyżyk
Id=63 Głębokość jakieś 10..15cm. Sygnał b. wyraźny. __________________________________Małe OT. W lesie był istny Armagedon, chciało mnie zeżreć chyba wszystko co fruwało i łaziło... Dla wszystkich, którzy jeszcze nie wiedzą i rozpraszają ich wynalazki Matki Natury, próbujące ich konsumować: Co zrobić, żeby nie żarło ;)I co zrobić, jak jednak użarło... ;)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|