Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 21:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 12:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Racja co do ogródka raczej nastawiałbym się na jakieś pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! niezwiązane z V Brygadą , może jakieś pamiątki po dawnych właścicielach itp.
Spróbuje nawiązac jakiś kontakt ale podczas robienia zdjecia próboałem pogadać z jednym z mieszkańców lecz niestety do najbardziej miłych i kulturalnych nie nalezał .Cały czas staram sie nawiązać kontakt z panem Ostapowiczem jest to historyk zajmujący się historia gdanskich Stogów być może on bedzie wiedział coś wiecej na temat tego składu V Brygady , oraz działającego tutaj odziału partyzanckiego , no i ,, Dunina" . Dzieki za zaproszenie oczywiście jak tylko bedzie możliwosć to chetnie sie zabiore. Wysyłam już swój nr gg i e mail na pw.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 17:06 
Porucznik
Porucznik

Właśnie zakończyliśmy wyprawę, w które uczestniczyli: Matylda (Karolina), Marzenka, Ania, Niwol, Pit, Tomek K. i ja.
Zwiedziliśmy Zielenice, Jodłówkę, Tulice oraz Kolonię Zajezierze.
Osobom zainteresowanym fotki prześlę na e- mail lub dostarczę na CD przy najbliższym spotkaniu.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 21:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam wszystkich :)
Chciałabym w paru słowach opisać dzisiejszy wyjazd w okolice Sztumu.
Wspomniane przez Tommiego miejscowości związane są z mniej znaną historią naszego regionu po 1945 r. Miejsca pobytu partyzantów szwadronu majora Łupaszki nadal stanowia tajemnicę, która powoli jest odkrywana. Szkoda, że tak niewielu pozostało świadków tamtejszych wydarzeń :( Istnieją jedynie zniszczone zabudowania, które trudno zidentyfikować. Cieszy mnie to, że znalazło sie kilka osób tak bardzo zainteresowanych najnowszymi dziejami Polski. Sądzę, że nie obędzie się bez kilku dodatkowych wyjazdów śladami poakowskiej partyzantki. Mam również nadzieję, że nastąpi to w większym gronie, myślę tu o Was Panowie: Volksewagen Wojtek oraz Traper :)
Pozdrawiam i dziękuję za miło spędzony dzień :1
Ps. Pogoda nam szczególnie dopisała i nawet nie przeszkodził nam lekki mrozik :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2005, 19:14 
Porucznik
Porucznik

54 lata temu, dnia 8 lutego 1951 roku w więzieniu przy ul. Rakowieckiej w Warszawie zamordowano czterech polskich bohaterów.
Od kul ubeckich zginęli:
- Antoni Olechnowicz "Pohorecki"
- Zygmunt Szendzielarz "Łupaszka"
- Henryk Borowski "Trzmiel"
- Lucjan Minkiewicz "Wiktor"

CZEŚĆ ICH PAMIĘCI!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2005, 22:48 
Porucznik
Porucznik

CZEŚĆ ICH PAMIĘCI!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 lutego 2005, 00:03 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Rozstrzelana armia

Rozance ofiar, mgly nad rojstami,
A tetent kopyt rytm wybija.
To pulki armii rozstrzelanej,
To przeszlosc, ktora nie przemija.

Przez mgly pamieci, zycia zamet
Wedruje szwadron za szwadronem.
Blyszcza honorem klingi szabel,
Stygnie koralem krew na skroniach.

W ubeckich piwnicach przestrzelone czaszki,
To spiacy rycerze majora Lupaszki.
Wieczna chwala zmarlym, hanba ich mordercom,
Tetno Polski bije w przestrzelonych sercach.

Autor:Andrzej Kolakowski

CZEŚĆ ICH PAMIĘCI!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 lutego 2005, 21:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

„W przeddzień wieczorem, już cała cela wiedziała że będą rozstrzeliwać. Wilniucy jakby przeczuli, że tym razem to będzie ich czas. Zebrali się w naszej celowej kaplicy (za złożonymi materacami zostawialiśmy fragment wolnej powierzchni, tam można było bez zwracania uwagi strażnika uklęknąć i pomodlić się) i wspólnie odmówili modlitwę. Mieli pobladłe ale bardzo spokojne twarze. Mało mówili, dużo rozmyślali. Naraz otworzyły się drzwi. Strażnik wywołał: Borowski, Minkiewicz, Olechnowicz, Szendzielarz. Szybko pożegnali się z najbliżej stojącymi i ruszyli do drzwi. Wychodząc, jeden z nich, chyba "Łupaszko", powiedział mocnym głosem: "To za Wolną Polskę".
Noc i dzień przebiegły niespokojnie. Spędzili je zapewne w małej celi na parterze. Może zostali rozdzieleni. Łudziliśmy się, może oni także, że w ostatniej chwili Bierut ich ułaskawi. Choć raczej nie, zawsze w celi powtarzali że ich już nic nie uratuje od śmierci. Że ich żywcem już nie puszczą.
Pod wieczór zobaczyliśmy naraz otwierające się drzwi na podwórze. 4 konwojentów wyprowadziło człowieka. Chyba był to Borowski. Zaprowadzono go za barak, do zbudowanego tam w czasie wojny schronu, czy może betonowej piwnicy. I tam na schodach prowadzących w dół, został przez jednego z towarzyszących mu ludzi zastrzelony z pistoletu. Strzałem w tył głowy. Tak to wtedy robili. Strzał usłyszeliśmy wszyscy. Zaraz potem przeprowadzono następnego, potem kolejnego i kolejnego. Major "Łupaszko" był chyba trzeci.
Ciała zabrano natychmiast i nie wiem co nimi zrobiono. My w celi uklękliśmy i odmówiliśmy za ich dusze modlitwę.”
Tak zapamiętałem relację jednego z więźniów przetrzymywanych w tzw. dużej celi śmierci razem z Wilnianami. Staliśmy w tej samej celi (dziś tam jest więzienna biblioteka), patrzyliśmy przez te samo okno. Była to już wolna Polska. A dyrektor więzienia na Mokotowie słuchał tego z równym wzruszeniem jak i ja.
Major Zygmunt Szendzielarz „Łupaszko” został zamordowany o 20.15, jako ostatni z całej grupy, przez dowódcę plutonu egzekucyjnego (jednoosobowego) Aleksandra Dreja. Możliwe iż egzekucji przyglądali się Naczelnik Więzienia Alojzy Grabicki, prokurator ppłk Jakub Lubawski oraz lekarz dr Kazimierz Jezierski. Mogli być, bo zabijano kogoś wyjątkowego. Było też zapewne kilku strażników, pilnujących porządku.
Ciała wywieziono i możliwe iż pochowano w bezimiennych mogiłach na Służewcu. Ale tego chyba już się nigdy nie dowiemy.
Byłem wczoraj w Warszawie. Było zimno ale słonecznie. Był chyba podobny dzień jak 54 lata temu. Więzienie wyglądało równie ponuro a po ulicach chodzili podobnie jak wtedy ludzie, nie mający pojęcia kto zginął.
Dziękuję Ci bardzo Tomku, że pamiętałeś.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 23:48 
Porucznik
Porucznik

Byłem dzisiaj z wizyta u bratanicy Ottomara Zielke - pani Haliny. Kobieta była w chwili śmierci Żelaznego w budynku. Wieziono ja samochodem , siedziała obok zwłok Żelaznego,pamieta ta skrzynie, przypomniała sobie troche faktów,rozpoznała zdjęcia, opowiadała o pobycie Żelaznego Bardzo miło wspomina Żelaznego, opiekowała się nim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: "Mlot" i Podlasie-link
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 00:35 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Uff trudno przebrnac przez tyle postow aby przekonac sie czy tego jeszcze nie bylo.Gdyby bylo to przeprasza.No ale do rzeczy.Znalazlem dosc spory artykul,mozna powiedziec prawie mala ksiazka w XII czesciach.Sam na razie dobrnolem do V czesci.Opisuje on dzialalnosc "Mlota" i " Szumnego" ich polaczenie , wejscie do Siemiatycz.Ogolnie opisuje dzialania na terenachsokolowsko/wegrowskich.Wydaje mi sie ze warto przeczytac.Podaje link: http://sokolowska.home.pl/Pages/Other/S ... mlota.html
Wspomniany jest tez udzial oddzialow Lupaszki we wspolnych wypadach.
Milego czytania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 09:00 
Lew morski

Dzieki za link Aro !!! Tego tu jeszcze nie bylo.PZDR
PS w najblizszy weekend wizja lokalna w okolicach Sztumu - niestety ja nie bede mogl uczestniczyc ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 18:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ciekawy artykuł :) Przejrzałem pobierznie , zaraz zagłebie się w lekture:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 10:40 
Lew morski

b.b. ciekawa opowiesc o Mlocie - jeszcze raz dzieki za link. Jest tak jak mowi autor kilka drobnych niescislosci w porownaniu z innymi relacjami np. "Zygmunt" ma na imie Zygmunt a nie Bronislaw no i faktycznie jest w swietnej formie - ostatni zyjacy dowodzca szwadronu Lupaszki - jak dobrze pojdzie to w tym roku, w 60a rocznice Miodusow spotkamy sie z Nim moze ponownie - chyba powoli trzebaby zaczac myslec o organizowaniu tego spotkania...ma ktos kontakt na kolegow z Wwy, ktorzy chcieli to organizowac? Sam Mlot to b. ciekawa postac a jego smierc do dzis budzi kontrowersje - ja jednak mysle, ze to nie do konca byl przypadek i tu UB maczalo swoje palce...swoja droga to Go b. podziwiam bo bedac nie do konca sprawnym tak dlugo wytrwal w partyzantce.No i pola tych walk na Podlasiu brzmia obiecujaco jesli chodzi o badawcze wykopki.Wartoby tez upamietnic miejsce spoczynku Sokolika skoro zostalo tak dokladnie zidentyfikowane - w koncu tak niewielu wykletych ma swoje mogily...PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 21:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

znałem te sprawy z innych relacji książek i pamiętników lecz z ogromną uwagą przeczytałem tę wspomnienia które wniosły coś nowego do mojego "stanu posiadania" w rodzinie mam byłego żołnierza AK który do 1948 roku przebywał w okolicach Siedlec wielokrotnie próbowałem wypytywać go o tamte czasy lecz zawsze byłem zbywany .Ostatnio powiedział mi że tamten rozdział zakończył w chwili wyjazdu z tamtego rejonu,szkoda że wiedza jaką posiada niedługo odejdzie ma 85 lat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2005, 23:35 
Porucznik
Porucznik

Xsior wielu żołnierzy odeszło z tego świata zabierając ze sobą wiedzę o czasach, które nas interesują. Nie raz spotykaliśmy się z odmową przekazania wiedzy na temat tamtych wydarzeń. Innym razem wiadomości te były niestety przekłamane ze względu na czas jaki upłynął i słabą pamięć rozmówców, którzy niestety nie do końca pamiętają szczegóły wydarzeń sprzed kilkudziesięciu lat. Najważniejsze to się nie poddawać. Sam czekam kiedy moja ciocia odważy się opowiedzieć o prześladowaniach przez nkwd w 1945-46 roku i o wywózce na syberię. Niestety mimo , że minęło tyle lat to wspomnienia sa na tyle bolesne , że nawet dziś ciężko jej o tym mówić.
Trzy lata temu zmarł mój dziadek i do dziś gorzko żałuję, że nie miałem kiedy porozmawiać z nim o czasach wojny a wiem , że do opowiedzenia miał wiele.

Dzisiaj odbyła się kolejna koncentracja w Czerninie, gdzie odprawiono mszę ku pamięci Majora. Zwiedziliśmy okolicę i namierzyliśmy dom, w którym Major zamieszkiwał około miesiąca.

Fotki oczywiście prześlę zainteresowanym :)

Z reakcyjnym pozdrowieniem

p.s. naszym hasłem "MIODUSY 2005" :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 21:36 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam Panowie!!!

Bardzo się cieszę że znalazłem w internecie w końcu kogoś kto się tym pięknym tematem pasjonuje (poza historykami oczywiscie).
Ja zacząłem jescze za komuny Mjr. „Łupaszka” był dla mnie mitycznym wręcz bohaterem
oczywiście wtedy jedyna dostępna literatura była utrwalaczowska ale można było i tak co nieco wyłowić,
I tak wiedziałem swoje, ponieważ mój dziadek służył w Wilnie w tej samej jednostce z majorem a dziadek był wówczas plutonowym w 4 pułku ułanów zaniemeńskich.Opowiadał mi o nim, o służbie i o kampanii wrześniowej, z kolei matka wspominała Kpt Kazimierza Kamieńskiego „Huzara” z Wys. Mazowieckiego był to wyjątkowo wytrwały partyzant - miał świetną siatkę ludzi w miejscowych wsiach imponujące akcje tyle lat po wojnie. No i zaczeło się zbieranie wycinków, gazet, książek, materiałów z milicjii w Koszalinie
Ze 4 lata temu poszło to dalej i spotykałem się z Por. Olgierdem Christą wiele mi opowiadał ( :) trzymałem nawet w dłoniach sygnet który pokazywał Rekinowi z wygrawerowanym pseudo Noc :)
Odwiedziłem Podlasie min. byłem u Państwa Kiersnowskim którzy byli wspaniali i pomogli mojemu koledze z którym podróżowałem naprawić motocykl - wybawili nas wtedy z nielada opresji bezinteresownie.
Wtedy niestety rozminęliśmy sie pare godzin z „Zygmuntem” strasznie żałowałem..
"w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! temat podziemia po 1945 jest moją obsesją tym bardziej żałuję że dopiero Państwa
teraz znalazłem i nie mogłem brać udziału w dyskusjach wczesniej ale
nie każdy ma dostęp do internetu
Także piękna akcja z płytą dla Por. „Żelaznego” gratuluję
Pozdrawiam Reakcję

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]