Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 23:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA KLESZCZE
PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 22:28 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Kleszcz to pasożyt, bez żywicieli ginie, a żeruje na kręgowcach. Z tego wynika, że obecnie w lasach jest za dużo zwierząt, bo jak można inaczej wytłumaczyć te plagi kleszczy :que .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 10:25 
Sierżant
Sierżant

Uzupełniając temat:
1. Używam MUGGA w kulce i rzeczywiście działa (tam gdzie posmaruję żadne robale nie gryzą), ale tak jak napisałem, kleszcz musiał mi zwyczajnie wpaść za kołnierz i opaść niżej w okolice paska od spodni, gdzie zakotwiczył na dłużej.
2. Rozmawiałem z rodziną i wypłynął temat kleszczy. No więc trzy lata temu mój wujek stracił przytomność w połowie listopada i na dwa tygodnie zamienił się w warzywko. Prawie cały ten czas był nieprzytomny i lekarze walczyli o jego życie, nie mogąc ustalić co się stało. Było z nim naprawdę bardzo kiepsko! Nie będę się tu rozpisywał, ale ostatecznie ustalono, że dostał kleszczowego zapalenia mózgu. Dodam, że kleszcza wyjął sobie zza ucha pod koniec września i nie miał żadnego obrzęku, a przytomność stracił w listopadzie! Jakoś z tego wyszedł, ale żartów naprawdę nie było.
Antybiotyki biorę teraz tak naprawdę pierwszy raz od kiedy sięgam pamięcią, więc nie jestem ich fanem, ale jeżeli mogę coś zrobić, żeby uniknąć groźnej choroby, to profilaktycznie w dalszym ciągu będę się smarował odpowiednimi środkami, a jak już się zdarzy ukąszenie, będę brał antybiotyk.
pajda napisał(a):
Muzzy jak możesz wrzuć zdjęcie tej zmiany :1

Niestety, zdjęcia po ukąszeniu nie zrobiłem, a teraz nie bardzo mam jak, ale wyglądało to mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu z prawej na górze (podłużne, podpuchnięte na około 5-6mm, także bardzo wyczuwalne ręką, bolesne przy dotknięciu, miejscami było nawet bordowe):
[ img ]

Pajda, dzięki za wskazówki odnośnie przechowywania schwytanego pasożyta do badań!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 13:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Widzę kolega uzywa MUGGĘ,i jak oceniasz ten produkt?Wedle mnie nie ma nic lepszego.
Kleszczowe zapalenie mózgu to już nie żarty. Ale to naprawdę przypadki znikome..gdyż nie kazdy kleszcz przenosi choroby,tak samo jest w przypadku komarów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 14:06 
Generał Broni
Generał Broni

raf1975 napisał(a):
Kleszczowe zapalenie mózgu to już nie żarty.

Na szczęście na to można się zaszczepić, co wszystkim polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 14:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lipek napisał(a):
raf1975 napisał(a):
Kleszczowe zapalenie mózgu to już nie żarty.

Na szczęście na to można się zaszczepić, co wszystkim polecam.

Mieliście jakieś skutki uboczne po tej szczepionce? Jeśli tak, to czy tylko po pierwszej dawce czy po każdej? Wiem, że to sprawa mocno indywidualna... Mi np. mocno spadło ciśnienie krwi i miałem cały czas poczucie, że zaraz zemdleję. Ryło mi beret z tydzień. Mam nadzieję, że drugą dawkę organizm przyjmie z mniejszymi problemami.
Co do psikacza z DEET to używałem do tej pory przez kilka sezonów Ultrathona. Nic mnie przez ten czas nie ukąsiło.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 czerwca 2013, 15:00 przez opses, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 14:58 
Generał Broni
Generał Broni

U mnie było ok. A nie masz jakiś przeciwwskazań zdrowotnych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 15:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lekarz nie znalazł żadnych przeciwskazań. Wszelkie leczone choroby i brane leki nie stanowiły przeszkody. Szczepionka (pewnie jak każda) ma sporo _możliwych_ skutków ubocznych. No i ładują w nas świństwo przed którym chcemy się uchronić. W każdym razie po kilku dniach słabego samopoczucia po zaszczepieniu, poszedłem do lekarza, powiedziałem o problemie i lekarz stwierdził tylko, że to normalka. Tak więc bez większego stresu idę po drugą dawkę, ale rezerwuję sobie kilka dni na dochodzenie do siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 17:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wszystko zależy od organizmu. ja w tamtym roku brałem tylko jedną dawke, ale zero skutków ubocznych w postaci słabego samopoczucia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 11:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No to ja juz nie bede mógł sie zaszczepic-choruje na nadcisnienie tetnicze..ale tyle co do lasu sie chodzi to mugga starcza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 12:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

prosty sposób-wychodzi się z lasu, z pola i rozbiera do gaci samemu się sprawdza tam gdzie można, ewentualnie jak się jest z kimś to wzajemnie plecy zobaczyć (a jak samemu to w domu już niech zobaczy np mama, siostra, ojciec czy brat). Wytrzepać ubranie i dopiero się ubrać. W domu kąpiel i po problemie. Prosty sposób a się sprawdza. Mugga, i inne środki dobra rzecz. Ale sprawdzać się zawsze warto. Ja mam już taki nawyk i po wycieczce spokojną głowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 12:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To co pisałem wcześniej dodatkowo niebieskie kolory - odstraszają robaki, oraz kapelusz wojskowy z szerokim rondem. Na szyję apaszka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 13:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

do kapeluszy wojskowych można dokupić moskitiere-sprawdza się idealnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 13:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

kempa. napisał(a):
do kapeluszy wojskowych można dokupić moskitiere-sprawdza się idealnie.

To już na atak komarów i meszek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 17:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

raf1975 napisał(a):
No to ja juz nie bede mógł sie zaszczepic-choruje na nadcisnienie tetnicze..ale tyle co do lasu sie chodzi to mugga starcza.

U mnie nadciśnienie nie było przeszkodą w szczepieniu. Skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 19:07 
Plutonowy
Plutonowy

W tym roku jest istny wysyp kleszczy, na każdym wypadzie do lasu mam z nimi kontakt -na szczęście póki co tylko wzrokowy :-). Wygląda to tak że czy mi się to podoba czy nie zakładam na siebie jasne ubrania, dzięki czemu widzę kleszcze spacerujące po mnie i w porę mogę je wystrzelić w kosmos. Do tego koniecznie zakładam obcisłą bieliznę i koszuklę , które uniemożliwiają tym wampirom dostanie się do ciała ....a co najważniejsze ... zawsze ,ale to zawsze wkładam końcówki spodni w skarpety (może to wygląda śmiesznie ale wolę to niż później płakać z powodu choroby ). Morał z tego taki że starajmy się zakryć ciało w miarę szczelną powłoką ubrań , żeby kleszcz nie zdążył dotrzeć do miejsca które go interesuje (tak jak pisałem -nogawki w skarpety, koszulka wsadzona w dobrze zaciśnięte spodnie, okalający szyję kołnierz). Oczywiście po powrocie do domu dokładna kąpiel i pranie ciuchów z wyprawy. A na koniec najlepsze , po wypadzie w kleszczowe miejsce bardzo dobrze przejrzyjcie swoje detektory :-) a szczególnie cewki :-)...tak się składa że mam cewkę w kremowym kolorze i z ręką na sercu mogę napisać że na każdej wyprawie obserwowałem siędzące na niej kleszcze. W ten sposób nieświadomie przywozimy te paskudztwa na detektorach do domu i potem zdziwko że ktoś z rodziny ma niespodziankę chociaż nie był w lesie.
Poradziłem to samo kumplowi i po jakimś czasie pytam go czy załapał jakieś kleszcze a on mówi że od tamtej pory 4 sztuki a mył się dokładnie po każdym wypadzie, do tego jednego miała jego kobitka . Pytam go co robił z ubraniami w których był na wykopkach a on mi na to że rzucał w kąt w pokoju. Myślę że komentować nie trzeba :-)... Od początku sezonu widziałem na sobie około 30 kleszczy(o tych których nie widziałem nie wspomnę) , po zastosowaniu środków bezpieczeństwa które opisałem nie zdążył się wgryźć ani jeden.
Tak więc uważajcie na siebie koledzy i nie bagatelizujcie kleszczy bo to na prawdę nieciekawe żyjątka, które mogą zmienić wasze życie na gorsze :-).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]