Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 17:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 17:06 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ napisał(a):

Mała DD 23cm albo mała CC 23cm to ewentualnie do bardzo zaśmieconych terenów albo w inne, skrajnie dziwne warunki terenowe.

Ciekawi mnie jeszcze twoje subiektywne porównanie tych dwóch cewek, oczywiście w twoich warunkach terenowych (których nie znam). Różnica w ich cenie jest znaczna i DD 23cm była do tej pory sondą podstawową Optimy, zaś CC uzupełniającą. Wg tego co napisałeś obecnie DD 29cm wydaje się być najlepsza jako sonda podstawowa, a dwie mniejsze jako uzupełniające.

Pozdrawiam,

Krzychu_

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 21:59 
Generał Broni
Generał Broni

Tofi1987 napisał(a):
sonda eliptyczna o średnicy 23 x 20 cm w układzie DD 16kHz
-sonda 29 cm w układzie DD 16kHz

CZUŁOŚĆ / ZASIĘG
Z wielu powodów 29 jest znacznie głębsza od 23, zarówno w powietrzu, jak i w ziemi. Ja osobiście odnoszę wrażenie, że różnica jest nawet większa w ziemi, niż w powietrzu. Szacuje, że rzeczywisty wzrost zasięgu w ziemi jest co najmniej rzędu 15..20%.

SZEROKOŚĆ WIĄZKI SKANUJĄCEJ
Maksymalna szerokość wiązki skanującej w 29 wynosi jakieś 27...28cm, zaś w 23 gdzieś 21...22cm, więc jak widać różnica jest ogromna.

KSZTAŁT PODŁUŻNY WIĄZKI SKANUJĄCEJ
W obu cewkach jest to jakaś bardzo spłaszczona parabola, z ewidentnie czulszym centrum od końców, przy czym mam wrażenie, że 23 jest bardziej płaska, a 29 bardziej wypukła, przypominając trochę cewkę CC. W każdym razie w przypadku obu cewek warto pamiętać o sporej 'zakładce' przy przemiataniu, żeby zachować mniej więcej równą głębokość skanowania całego obszaru.
Powiedziałbym też, że przy 29 'zakładka' powinna być trochę większa.

PODATNOŚĆ CEWKI NA GENERACJĘ FAŁSZYWYCH SYGNAŁÓW
Z moich doświadczeń wynika, że stabilniejsza jest zdecydowanie 29. Podatność można zmniejszyć poprzez dodanie osłon cewki - górnej i dolnej, uniemożliwiających dostawanie się w obszar otworów w cewkach łodyg roślin, suchych gałązek i wszelkich innych przedmiotów.

STABILNOŚĆ PRACY DETEKTORA (WZBUDZENIA)
Przy cewce 23 nigdy nie zdarzyło mi się wzbudzenie się detektora, niezależnie od jego nastaw. Przy 29 miałem sporadyczne wzbudzenia w bardzo trudnych środowiskach (duża wilgotność, bliskość linii WN...) przy maksymalnych czułościach.

NAMIERZANIE (pinpoint)
Jak dla mnie podobne w obu typach, może nawet trochę lepiej jest w 29 z uwagi na jej bardziej "garbaty" profil wiązki skanującej.

PRACA
Mimo większej masy samej cewki, po części kompensowanej plastikową sztycą, komfort pracy z uwagi na wagę oceniam podobnie do 23.

Większa jest jednakże bezwładność 29, co daje się lekko wyczuwać przy nawrocie cewki i przy manewrowaniu w trudnym terenie (las, zarośla, itp.).

Odnoszę też wrażenie, że przemiatając 29 lepiej trzymana jest równoległość sondy w stosunku do podłoża, zwłaszcza na końcach pasa przemiatania (mniejsza tendencja do podrywania sondy) - 23 notorycznie unoszą mi się przy końcach pasa przemiatania.

SKUTECZNOŚĆ OGÓLNA
Bez porównania na rzecz 29. Większa głębokość namierzania, szerszy pas przemiatania, mniejsza ilość fałszywych sygnałów - wszystko to powoduje, że praca z cewką 29 jest o wiele, wiele bardziej skuteczna i wydajna, niż w przypadku 23. Nawet biorąc po uwagę drobne mankamenty, jak wzbudzenia w specyficznych środowiskach czy większe martwe pole.

PODSUMOWANIE
Powiem tak, odkąd mam 29 nie założyłem ani razu zarówno 23 cm DD jak i 23cm CC - nawet w gęste chaszcze i ekstremalnie zaśmieconą drogę. A obiektów 29 wyszukuje zdecydowanie więcej - nawet w obszarach 'sterylnych', na których praktycznie nic pod 23DD nie wychodziło - ona znajduje...

Więcej więc chyba nie trzeba nic pisać.

Krzychu_ napisał(a):
i DD 23cm była do tej pory sondą podstawową Optimy, zaś CC uzupełniającą. Wg tego co napisałeś obecnie DD 29cm wydaje się być najlepsza jako sonda podstawowa, a dwie mniejsze jako uzupełniające.

Jeśli chodzi o 23cm to zwykle chodziłem z DD, a w przypadkach szczególnych, gdy chciałem 'zerknąć' głęboko lub miałem koszmarnie zaśmiecony teren - brałem CC. Tereny to zróżnicowana ziemia - od piasków po ciężkie podmokłe, typowo 'ciężkie' grunty. Od ornych pól po chaszcze leśne w lasach liściastych i iglastych.

CC jest głębsza oraz o wiele lepiej separowała mi obiekty, choć szerokość pasa przemiatania jest mikroskopijna... ;)

I powiem tak - cały czas mam wrażenie, że pomimo szerokości przemiatania DD, to CC wynajdowała najciekawsze obiekty.

Ale teraz się zmieniło, jak pisałem wyżej - podstawa to 29cm, 23DD nie sądzę, żebym wyciągał - jeśli już to prędzej 23CC (elipsa) do specyficznych warunków, jako 'snajperka'... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 22:12 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 22:31 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ napisał(a):
Jeśli chodzi o 23cm to zwykle chodziłem z DD, a w przypadkach szczególnych, gdy chciałem 'zerknąć' głęboko lub miałem koszmarnie zaśmiecony teren - brałem CC. Tereny to zróżnicowana ziemia - od piasków po ciężkie podmokłe, typowo 'ciężkie' grunty. Od ornych pól po chaszcze leśne w lasach liściastych i iglastych.

CC jest głębsza oraz o wiele lepiej separowała mi obiekty, choć szerokość pasa przemiatania jest mikroskopijna... ;)

I powiem tak - cały czas mam wrażenie, że pomimo szerokości przemiatania DD, to CC wynajdowała najciekawsze obiekty.

Ale teraz się zmieniło, jak pisałem wyżej - podstawa to 29cm, 23DD nie sądzę, żebym wyciągał - jeśli już to prędzej 23CC (elipsa) do specyficznych warunków, jako 'snajperka'... ;)

...I o taką właśnie opinię mi chodziło :1
- Dzięki! :piwo :piwo :piwo

Krzychu_

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 11:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam ja mam pytanie odnośnie dyskryminacji dlaczego powinna być ustawiona na 0 oczywiście w warunkach do tego nadających się czy ktoś mógłby podać jakiś przykład kiedy to się sprawdza i czy chodzi tylko o usłyszenie sygnału że pod cewką jest coś innego niż żelazo czy to się przekłada również na id cyfrowe z góry dzięki za odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 23:40 
Generał Broni
Generał Broni

miras134 napisał(a):
Witam ja mam pytanie odnośnie dyskryminacji dlaczego powinna być ustawiona na 0
eee, obowiązku nie ma. Każdy pracuje na takich ustawieniach, co do których ma przekonanie, że w jego przypadku są najskuteczniejsze.

miras134 napisał(a):
czy ktoś mógłby podać jakiś przykład kiedy to się sprawdza

tu, na przykład, pisałem o tym. W moim przypadku uważam, że się sprawdza bardzo dobrze. Kopie sporo, ale złom żelazny w minimalnym stopniu. Już kiedyś pisałem, na bardzo zaśmieconym polu (jakieś 40x40m) wyciągnąłem około dziewięćdziesięciu obiektów, z których chyba tylko trzy były żelastwem. Wprawa i zerowa dyskryminacja + tryb jednoczesny.

miras134 napisał(a):
i czy chodzi tylko o usłyszenie sygnału że pod cewką jest coś innego niż żelazo
Głównie do tego.

Rozszerzając trochę. Trzeba pamiętać, że najlepszym komputerem w polu jest głowa właściciela detektora. To głowa ma decydować, czy to co pod sondą trzeba kopać, czy nie.

Jeśli włączysz dyskryminację, masz utrudnione rozpoznanie sytuacji, czy pod cewką jest bardzo zardzewiały gwóźdź, duże żelastwo czy kolor w bezpośrednim sąsiedztwie żelaza. Jeśli żelastwo jest dyskryminowane, to normalnie go nie słyszysz, a nie wszyscy są w stanie dobrze wychwytywać zamilknięcie sygnału wiodącego, będące ekwiwalentem tonu żelaza (a dokładniej mówiąc - tego, co jest dyskryminowane). Natomiast do tego, aby ocenić, czy jest to zardzewiałe, ostre żelastwo dające podwójny sygnał na żelazo i kolor, czy duże żelastwo dające sygnał na kolor, czy kolor przy żelazie, trzeba, moim zdaniem, słyszeć wszystko, i dopiero na podstawie brzmienia dźwięków szacować, co jest pod sondą w przypadkach wątpliwych.

Dodatkowo, w przypadku wątpliwym (żelazo / kolor) można włączyć tryb mix, który daje o wiele więcej dodatkowych informacji o tym, co pod cewką. Alternatywnie, można pin-pointem, ale on ma dużo słabsze zasięgi. Na mix-e typowo usłyszy się żelazo dużo wcześniej niż kolor, wiec ułatwia to dodatkowo podejmowanie decyzji.

miras134 napisał(a):
czy to się przekłada również na id cyfrowe z góry dzięki za odpowiedź.
Pierwotnie jest określane id, na bazie którego dopiero działa dyskryminacja.

I taka uwaga: Przy pracy z dyskryminacją '0' nie działa korekcja kamieni magnetycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 09:11 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dwa pytanka:
-dlaczego "Przy pracy z dyskryminacją '0' nie działa korekcja kamieni magnetycznych."
-"a nie wszyscy są w stanie dobrze wychwytywać zamilknięcie sygnału wiodącego" -jak możesz to rozwiń tą myśl,co ma sygnał wiodący do skutecznej pracy z wykrywaczem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 15:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź _cheetah_ myślę że twoje wskazówki bardzo mi pomogą kiedy już dostanę moją optimę . Takie jeszcze jedno pytanie mam do użytkowników nowych cewek DD 29 cm , jak długo czekaliście na zamówiony towar ? bo ja normalnie załamany już jestem 4 tydzień leci to masakra jakaś :cry: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 18:46 
Generał Broni
Generał Broni

Miras134, ja czekałem 16 dni, i też mi się strasznie dłużyło ;) . Dzwoniłeś do Rutusa, żeby wyjaśnić przyczynę tak długiego oczekiwania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 18:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak dzwoniłem ponoć siła wyższa Rutus czekał na sztyce i jakieś elementy , wykrywacz zarezerwowałem w phu kolba być może oni później złożyli zamówienie do rutusa domyślam się że pan rutyna ma dużo zamówień mam tylko nadzieję że optima dojdzie w tym tygodniu tak jak pan rutyna obiecał :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 22:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
I taka uwaga: Przy pracy z dyskryminacją '0' nie działa korekcja kamieni magnetycznych.

Hm.... :hmmm

Jak dla mnie nie ma związku...

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 00:06 
Generał Broni
Generał Broni

Tofi1987 napisał(a):
-dlaczego "Przy pracy z dyskryminacją '0' nie działa korekcja kamieni magnetycznych."
Albowiem korekcja kamieni magnetycznych to wirtualne przesunięcie id detekowanych obiektów o +/-1...2 jednostki.

• Jeśli przesunięcie jest in minus to id kamieni wędruje na wartości większe od zera i przy włączonej jakiejkolwiek dyskryminacji przestają być słyszalne, bo są dyskryminowane, jak typowe, małe żelastwo. Przy dużej korekcji kamieni zacznie się też przesuwać powyżej zera id dużych kolorów z rzeczywistymi id=78...79, i w rezultacie je także dyskryminacja "wytnie".

Więc jeśli dyskryminacja jest 0, to słyszymy wszystko, nawet pomimo włączenia korekcji kamieni i wirtualnego przesunięcia ich id.

• a jeśli przesunięcie jest in plus to kamienie będą mieć tendencję do uzyskiwania id<80, czyli zaczną być słyszalne jako duży, czysty kolor.

Pokazałem to tak schematycznie na rysunku:
Załącznik:
RUTUSOptimaMagneticStoneCorr.gif
Uwaga: "id=80"="id=0"

Mnie kamienie w ogóle nie przeszkadzają, choć zdarzają się całe ich połacie. Niektóre zgłaszają się w rejestrach żelaza jako krótkie chrapliwe i ciche "mruknięcia", niektóre zaś w rejestrach kolorów, jako czyste, chimeryczne popiskiwania. W obu przypadkach bardzo łatwe do rozróżnienia od dźwięków pochodzących od innych, metalicznych obiektów. Pin-point ich nie wskazuje.

Tofi1987 napisał(a):
-"a nie wszyscy są w stanie dobrze wychwytywać zamilknięcie sygnału wiodącego" -jak możesz to rozwiń tą myśl,co ma sygnał wiodący do skutecznej pracy z wykrywaczem.
A no ma tyle, że sygnał dźwiękowy w dobrym detektorze (a OPTIMA to dobry detektor jest) to bazowy wskaźnik obiektu pod cewką. Wszystko inne to już tylko popłuczyny...

Generalnie sygnał wiodący odtwarza sytuację, która jest pod cewką. Póki jest tylko jednolity grunt, zmiany wysokości sygnału są niesłyszalne z uwagi na ich mikroskopijne wielkości. Jednakże, kiedy pod cewką coś się "dzieje", pierwszy reaguje sygnał wiodący zmieniający swoją wysokość. Dopiero potem włączają się układy identyfikujące i dyskryminujące, wprowadzając inne dźwięki i informacje.

I właśnie ten czas pomiędzy usłyszeniem zaburzenia sygnału wiodącego a włączeniem się dźwięków z układu identyfikacji jest istotny dla wyłapywania "duchów", czyli obiektów znajdujących się na rzeczywistej granicy zasięgu detektora. Tu uwaga - dla mnie zasięg detektora to możliwość jakiegokolwiek wskazania przez detektor potencjalnego obiektu pod cewką - czyli w omawianym przypadku cichutkiego mruknięcia sygnału wiodącego.

Wysokość i ton sygnału wiodącego trzeba sobie eksperymentalnie ustawić tak, aby z jednej strony mieć największą czułość ucha na owe "mruknięcia", a z drugiej strony nie męczyć zbytnio ucha.

DYNAMIK
  • pierwsze zadanie to wyłapywanie "duchów". Ja mam ustawiony ton fabryczny, a poziom dźwięku zwykle na jakieś 115...120. Reguluje tak, aby słyszeć go lekko w słuchawkach, w zależności od sytuacji na zewnątrz (silny wiatr, maszyny rolnicze, szosa... potrzebują wyższego poziomu). Poza tym, każdy ma inną czułość słuchu i inne słuchawki, wiec ustawienia są całkowicie indywidualne - jak komu najlepiej.
  • jeśli włączymy dyskryminację, to zanik sygnału wiodącego oznacza dyskryminowany obiekt, czyli typowo żelazo. A dla mnie to zapalająca się lampka ostrzegawcza w głowie, że trzeba wzmóc czujność. Bo żelazo oznacza zwykle również kolor w pobliżu albo problemy z rozróżnieniem koloru od żelaza.

Jak będzie zardzewiałe, ostre żelastwo to może dać podwójny sygnał na kolor i żelazo. Jeśli nie śledzi się uważnie sygnału wiodącego mającego następującą sekwencję:
    sygnał wiodący -- kolor --- cisza --- sygnał wiodący to bardzo łatwo przeoczyć ciszę, zwłaszcza przy bardzo cichym poziomie sygnału wiodącego - i nie doświadczony z ochotą kopie żelastwo... ;)
    To oczywiście duże uproszczenie, ale mam nadzieje, że oddałem sens tematu.

MIX
  • Podstawowe zadanie sygnału wiodącego - wyłuskiwanie duchów, które w torze statycznym powinny się zwykle zgłaszać wcześniej niż w dynamiku. Ja mam zwykle poziom sygnału wiodącego w torze statycznym o jakieś 5 punktów wyżej od poziomu dla dynamika.
  • Sygnałem wiodącym w torze statycznym kontroluje się też przekompensowywanie balansu gruntu - w kierunku większego zasięgu statyka lub zwiększenie stabilności detektora. Ale, to już inne zagadnienie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 01:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

miras134 napisał(a):
Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź _cheetah_ myślę że twoje wskazówki bardzo mi pomogą kiedy już dostanę moją optimę . Takie jeszcze jedno pytanie mam do użytkowników nowych cewek DD 29 cm , jak długo czekaliście na zamówiony towar ? bo ja normalnie załamany już jestem 4 tydzień leci to masakra jakaś :cry: .

Spokojnie, ja czekałem na Optime równy miesiąc, myślałem że jajko zniose, 2 lata temu za Argo też czekałem prawie miesiąc, takie już moje szczęście chyba :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 08:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

_cheetah_ - ale to że czegoś nie słychać ( co też nie do końca ) - to nie oznacza ,że nie pracuje ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2013, 23:53 
Generał Broni
Generał Broni

@ RUTUS:

heh, to ja powiedziałbym tak - przy dyskryminacji 0 korekcja kamieni:
    Formalnie - pracuje, bo karuzela identyfikacji się przekręca w jedną lub w drugą stronę,
    Funkcjonalnie - nie działa, bo kamienie dalej się odzywają, tyle, że innym dźwiękiem...
;)

@ all:

czy ktoś zrobił sobie osłonę cewki i ma jakieś impresje w tym temacie?
Ja ostatnio chodziłem w przesiąkniętym deszczem lesie i powiem, że przez prawie trzy godziny cewka i sprzęt pracowały bardzo poprawnie w tych przemokniętych chaszczach i poszyciu, aż do momentu, kiedy ze mnie można już było tylko wyżymać wodę, a sama Optima (bez pokrowca i innych zabezpieczeń) zaczęła świrować z wilgoci...

I przy okazji jeszcze o możliwościach cewki DD29cm z ostatniego wyjazdu:

Małe coś:
    Mały drobiazg z jakiegoś "białego metalu", Φ=13mm, id=64...65, był na głębokości ~15cm - bardzo dobrze słyszalny.

1/2 kopiejki 1911:
    Cu, id=74...75. To "duch", nie była zbyt głęboko, jakieś 10...15cm, ale była bardzo chimerycznie słyszalna, w zależności od położenia sondy tylko jako "duch", albo z id błąkającym się od czterdziestu do siedemdziesięciu kilku. Kompletne wariactwo.
    Co ciekawe, finalnie ma bardzo wysokie id = 74...75 przy swojej mikroskopijnej wielkości i materiale - nieomalże w rejestrach dużego srebra.

I cosie dla militarystów:

Maleńtaśna łuska 6,35x15,5:
    Była na głębokości 10...15cm - bardzo dobrze słyszalna, ja na swoje małe wymiary i obłości.

Łuska bimetaliczna (mosin?):
    Jakieś 20..25cm, bardzo dobrze słyszalna z id = 14...16. Jak kiedyś pisałem, przy id równe kilkanaście czasami mogą się trafić ciekawe rzeczy - również dla militarystów... ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]