Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 22:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ładowarka AA
PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 23:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Rozładowanie i ponowne ładowanie załatwiło sprawę. Teraz wszystkie równo pakują :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 18:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

do jakiej wartości w mAh dochodzą wasze eneloopy w trakcie ładowania?
zauważyłem że do 2000 mAh wartośc podawana jest w formie czterocyfrowej, po przekroczeniu tej wartości zmienia się w formę trzycyfrową np 2.35 Ah, czy wartośc 3.45 Ah dla sanyo eneloopów i ładowarki bc 700 to jest norma czy mam coś zje.... albo ja popełniam jakiś błąd, aku zostały rozładowane prądem 250 mAh, ladowane prądem 500 mAh. Zestaw jest nowy, nie zauważyłem też żeby akumulatory, ładowarka lub zasilacz nagrzewały się w trakcie ładowania, a tak naładowany zestaw w EuroAce w ciągu 2 godzin zchodzi z 4 kresek do 2. Chodzę na głośniku,co jest nie tak? :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 22:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

mariuszc napisał(a):
do jakiej wartości w mAh dochodzą wasze eneloopy w trakcie ładowania?
zauważyłem że do 2000 mAh wartośc podawana jest w formie czterocyfrowej, po przekroczeniu tej wartości zmienia się w formę trzycyfrową np 2.35 Ah, czy wartośc 3.45 Ah dla sanyo eneloopów i ładowarki bc 700 to jest norma czy mam coś zje....

Mam taką ładowarkę i wartość wyświetlana w formie2.35 jest OK - tutaj się nie musisz martwić, może coś źle ustawiasz? prąd rozładowania u mnie to 100 mAh ,a ponownego ładowania to również 200 mAh. Po włożeniu baterii ustaw dla nich opcję/MODE - discharge. Baterie się rozładują i ponownie same naładują
Co do czasu pracy na bateriach aku - w moim ACE250 ładowałem je raz w tygodniu po około 12-14h pracy ciągłej.
Pamiętaj aby mieć komplet zwykłych aku na zapasie w kieszeni :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 00:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Moje eneloop (1900) lądują się do 2,15 i napięcie 1,44. Byłem już kilka razy z nimi i muszę powiedzięć, że nie ma nic lepszego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 23:59 
Podporucznik
Podporucznik

3,45 ah nie ma takiej opcji, chwilowa wartość naładowania ogniwa może wykazać 2450mAh (2.45) i napięcie nawet 1,45V ale po kilku minutach parametry się stabilizują, po godzinie będą też inne. może tak się dziać przy ustawionym dużym prądzie ładowania, miernik wykaże full a nawet ponad deklarowaną pojemność a po godzinie 1200mAh.
Eneloopy nie wymagaja rozładowywania każdorazowo gdy je ładujemy ( co prawda w serii BC jest to jakby automatyczny proces).
Opcja rozładowania służy do ożywienia tzw"leniwego akumulatorka", czyli takiego, który długo sobie leżał i jego parametry sie pogorszyły.
Ładowarki Technoline serii Bc 700/900/1000 mają bardzo ciekawe funkcj regeneracji ogniwa-testowanie i odśweżanie.

Ps. Prąd ładowania nie zależy od pojemności ogniwa-to nadużycie ( wartości procesu ładowania możemy sobie ustalać, na przykładzie eneloopów i ładowarek serii BC).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 01:18 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Tak masz rację ale widzę po pracy z eneloop, że trzymają dłużej niż wcześniejsze varta. Raz miałem na początku przypadek, że na 4 zwykle baterie varta, prosto z pudełka jedna była całkowicie rozładowana. Nie muszę mówić co to oznacza na wypadzie z piszczałką. Dlatego teraz tylko akumulatorki eneloop.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 15:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

fuks_ag napisał(a):
Eneloopy nie wymagaja rozładowywania każdorazowo gdy je ładujemy ( co prawda w serii BC jest to jakby automatyczny proces).
Opcja rozładowania służy do ożywienia tzw"leniwego akumulatorka", czyli takiego, który długo sobie leżał i jego parametry sie pogorszyły.
Ładowarki Technoline serii Bc 700/900/1000 mają bardzo ciekawe funkcj regeneracji ogniwa-testowanie i odśweżanie..

Ożywianie "leniwego akumulatorka" to raczej opcja refresh albo test , a opcja discharge to opcja która rozładuje akumulatorek i naładuje go wolnym prądem do pełna. Jak wiadomo czym wolniej ładujesz tym lepiej się bateria naładuje.

mały trick: z doświadczenia własnego miałem tak, że bateria aku po włożeniu do ładowarki BC700 wyświetlała napis null - czyli bateria do śmieci, zostawiłem ją w ładowarce na kilka dni i :ups: okazało się że została naładowana. Potem refresh / ten proces trwa 3-4 dni / i bateria działa znowu sprawnie.
Nie mówię tu o złomach ,ale o baterii która mogła się "zawiesić"

Jest też drugi trick który pomaga gdy bateria pokazuje null na ładowarce - wystarczy włożyć do ładowania inną baterię i na krótko do niej podłączyć uszkodzoną baterię / po 3-4 sekundach baterię można już włożyć normalnie do ładowarki i powinna się dać naładować

dla leniwych link do instrukcji BC 700 https://www.hurt.com.pl/doc/ladowarka_bc700.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 16:52 
Podporucznik
Podporucznik

tak, funkcja refresh przywraca do życia akumulatorki i trwa to ponad 40godzin.
Ps. Wiem , że to skrót myślowy, ale baterii się nie ładuje - ładujemy akumulatorek( poza wynalazkiem Not Only TV do ładowania baterii alkaicznych , który jest w stanie doładować taka baterię ale nie każdą i nie zawsze)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2013, 00:37 
Moderator
Moderator

W czasach PRL-u, kiedy wszystko było na baterie R-20, których nie można było kupic, wielokrotnie ładowałem zwykłe baterie, nie tylko alkaliczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2013, 22:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ten sprzęt chyba zostanie zareklamowany

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2013, 23:33 
Podporucznik
Podporucznik

tak kolego Grzebiuszka, nie piszę że jest to niemożliwe tylko że bateria to bateria a akumulator to akumulator. Nie ładowałeś baterii, tylko na chwilę podłączałeś do prostownika - gdyby to trwało dłużej wywaliłoby ci elektrolit i by takie ogniwo napuchło- bardzo się nagrzewa( ta ładowarka NOT ONLY TV bardzo pilnuje temperatury przy doładowywaniu baterii). Do tej pory czasem sam ożywiam jakąś baterię( zazwyczaj do miernika), tylko że przy dużym obciążeniu po chwili zdycha-

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 lipca 2013, 18:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

różnica dla wykrywacza czy aku maja 1,2v czy 1,5v (pure energy np)? gdzies popisane bylo, ze wykrywacze pracuja lepiej na 1,5? mit? co sądzicie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lipca 2013, 01:20 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wg mnie nie ma różnicy. Akumulatorki ładują się trochę ponad te 1,2 V. Przynajmniej tak pokazuje ładowarka. Mój wykrywacz potrzebuje 4 sztuki ale może inne jak wsadzają 8 czy 12 sztuk to widać różnicę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lipca 2013, 23:34 
Generał Broni
Generał Broni

Czy zastosowanie w ETrac'ku kompletu 8 szt aku Sanyo ENELOOP XX AA R6 2500 mAh nie spowoduje przekroczenia zalecanego napięcia zestawu? Eneloop 1900 mAh moja ładowarka BC700 ładuje nawet do 2600 mAh, a jeśli i te będzie ładowała do wyższej pojemności?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 01:42 
Moderator
Moderator

fuks_ag napisał(a):
tak kolego Grzebiuszka, nie piszę że jest to niemożliwe tylko że bateria to bateria a akumulator to akumulator. Nie ładowałeś baterii, tylko na chwilę podłączałeś do prostownika - gdyby to trwało dłużej wywaliłoby ci elektrolit i by takie ogniwo napuchło- bardzo się nagrzewa( ta ładowarka NOT ONLY TV bardzo pilnuje temperatury przy doładowywaniu baterii). Do tej pory czasem sam ożywiam jakąś baterię( zazwyczaj do miernika), tylko że przy dużym obciążeniu po chwili zdycha-

Ładowałem małym prądem, żeby nie rozerwało baterii, ale czasami się zdarzyło. I nie podłączałem na chwilę, tylko na ładnych kilkanaście godzin.

mariuszc napisał(a):
Ten sprzęt chyba zostanie zareklamowany

No ostatni ma wyraźnie mniejszą pojemność.

alex_2013 napisał(a):
gdzieś popisane było, ze wykrywacze pracują lepiej na 1,5? mit? Co sądzicie

Jak masz 4 akuu to całkowite napięcie jest 4,8V, jak masz 4 baterie to masz 6 V. Moc dostarczana do cewki wykrywacza jest wprost proporcjonalna do kwadratu napięcia, więc teoretycznie powinna zmaleć czułość wykrywacza zasilanego z niżeszego napięcia czyli z akku. Natomiast drugą sprawą są przetwornice i stabilizatory napięcia stosowane na zasilaniu wykrywaczy, które powodują to, ze w dużym zakresie wahań napięcia zasilającego, napięcie podawane na elektronikę i cewkę jest stałe. Ale jak to wygląda w praktyce to nie badałem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]