fuks_ag napisał(a):
tak kolego Grzebiuszka, nie piszę że jest to niemożliwe tylko że bateria to bateria a akumulator to akumulator. Nie ładowałeś baterii, tylko na chwilę podłączałeś do prostownika - gdyby to trwało dłużej wywaliłoby ci elektrolit i by takie ogniwo napuchło- bardzo się nagrzewa( ta ładowarka NOT ONLY TV bardzo pilnuje temperatury przy doładowywaniu baterii). Do tej pory czasem sam ożywiam jakąś baterię( zazwyczaj do miernika), tylko że przy dużym obciążeniu po chwili zdycha-
Ładowałem małym prądem, żeby nie rozerwało baterii, ale czasami się zdarzyło. I nie podłączałem na chwilę, tylko na ładnych kilkanaście godzin.
mariuszc napisał(a):
Ten sprzęt chyba zostanie zareklamowany
No ostatni ma wyraźnie mniejszą pojemność.
alex_2013 napisał(a):
gdzieś popisane było, ze wykrywacze pracują lepiej na 1,5? mit? Co sądzicie
Jak masz 4 akuu to całkowite napięcie jest 4,8V, jak masz 4 baterie to masz 6 V. Moc dostarczana do cewki wykrywacza jest wprost proporcjonalna do kwadratu napięcia, więc teoretycznie powinna zmaleć czułość wykrywacza zasilanego z niżeszego napięcia czyli z akku. Natomiast drugą sprawą są przetwornice i stabilizatory napięcia stosowane na zasilaniu wykrywaczy, które powodują to, ze w dużym zakresie wahań napięcia zasilającego, napięcie podawane na elektronikę i cewkę jest stałe. Ale jak to wygląda w praktyce to nie badałem.