Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 19:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2013, 19:47 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ napisał(a):
Solo8 napisał(a):
mam zamiar kupić DD29cm i się waham czy kupić bo jeszcze jest mała opinii. Panowie doradzie coś.
Powiem tak - ja nawet chwili się nie zastanawiałem, tylko kupiłem 29 jako jeden z pierwszych. I jest lepiej, niż mogłem oczekiwać.

To jest inna jakość, a nie tylko większa średnica. To kamień milowy w rozwoju Rutusów (no, pomijając kwestię zaślepki drążka... ;)).

Parę stron wstecz opisałem ją w użyciu w Optimie i w porównaniu do standardowych. W Argo będzie podobnie, bo to sprzęty z tej samej stajni.

Popatrz może na forum Odkrywcy - tam coś było o nich pisane z życia. No, i na forum Rutusów podobno były opisywane i porównywane, tyle, że nie wiem na ile wiarygodnie, bo różne głosy słyszałem...

Moja rada - zbieraj kasę i licz każdą sekundę straconą w polu bez tej cewki...
Podpisuje sie pod tym obiema rękami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lipca 2013, 23:13 
Generał Broni
Generał Broni

Wiem, że Proxima i Optima to dwa zupełnie różne wykrywacze, ale jeszcze takie pytanko do praktyków: czy ktoś przypadkiem badał jak przedstawia się porównanie Proximy ze standardową cewką 24cm na statyku z Optimą (nowa cewka 29cm) w trybie pracy jednoczesnej, bez względu na materiał z jakiego wykonany jest obiekt?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2013, 18:51 
Szeregowy
Szeregowy

Wątek dotyczy co prawda Optimy, ale być może przydadzą się informacje dotyczące Argo z DD29. Tak więc zrobiłem dzisiaj testy w powietrzu mojego Rutusa Argo v3 DD 29cm dla polskich monet. Testowałem na wszystkich monetach (pomimo, że część z nich jest do siebie bardzo podobna), ponieważ czasami ktoś szuka testu na konkretnej monecie. Starałem się notować tylko w miarę powtarzalne sygnały, dlatego proszę wziąć pod uwagę, że niektóre monety dawały sygnał dużo dalej, ale (w mojej ocenie) był mało powtarzalny. Z tego względu zasięgi mogą być większe. Ustawienia: dyskryminacja -10; czułość 43; maskowanie 3; korekcja kamieni 0; szybkość 16 (dla filtra 4 szybkość 10). Proszę pamiętać, że to tylko moje subiektywne testy w powietrzu. Ktoś inny może uzyskać lepsze/gorsze wyniki. Nie oznacza to również, że wykrywacz innej marki, który jakiś parametr w powietrzu ma lepszy, będzie się tak samo zachowywał dla obiektu zakopanego w ziemi.

Relikty: 1gr:25; 2gr:26,5; 5gr:28; 10gr:22; 20gr:22; 50gr:26; 1zl:28; 2zl:30; 5zl:31
Standard: 1gr:23; 2gr:24,5; 5gr:26; 10gr:21; 20gr:21; 50gr:24; 1zl:25,5; 2zl:28; 5zl:29
4-go rzędu: 1gr:18,5 2gr:18,5; 5gr:20; 10gr:16,5; 20gr:17,5; 50gr:20; 1zl:21; 2zl: 22; 5zl:23

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 21:43 
Generał Broni
Generał Broni

Kolejna już część impresji odnośnie nowej cewki 29DD... ;)

Tym razem zdarzył mi się pierwszy ciekawy przypadek rozróżniania koloru i żelastwa dla cewki 29DD.
    Maskowanie: 3 (cewka bez osłony)
    Audio: 30
    Kamiennie magnetyczne: 0
    Tryb: dynamik
    Gleba: piach przemieszany z leśnym humusem

Otóż trafił się kapsel znanej marki piwa, leżący sobie samotnie niezbyt głęboko (jakieś 10cm max). Kapsel dawał bardzo silne sygnały, różne w zależności od kierunku przemiatania cewki nad celem. Pierwsze odgłosy "z marszu" były to naprzemienne, wyraźnie od siebie separowane i następujące bezpośrednio po sobie dwa sygnały: żelazo / kolor lub kolor / żelazo, w zależności od kierunku machnięcia cewką. Przy machaniu cewką pod kątem prostym do normalnego machania (czyli "na krzyż") kapsel dawał głos tylko czystym żelazem. Id żelaza było w granicach kilku, id koloru - w miarę stabilne 64.

Moje pierwsze skojarzenie było proste - 'cosik' złożone z dwu metali albo kolor przy samym żelastwie (typowy 'gwóźdź przy monecie'). Jakoś przez myśl mi nawet nie przeszło, że może być to kapsel, dopiero po wykopaniu popadłem w zadumę nad sprawnością Optimy z nową cewką.

Często miałem do czynienia na standardowych cewkach z różnymi kapslami i innymi układami żelazo/kolor, ale nigdy separacja nie była tak dokładna i klarowna, jak w tym przypadku, gdzie po prostu było słychać zarówno żelazo, jak i kolor.

I to tyle. Niedługo już będzie można wejść na zaśmiecone pola, na które to patrzę obecnie dużo przychylniejszym okiem i czekam z optymizmem, co to się okaże.

Zdjęcie:

1. Rzeczony wyżej kapsel od piwa ;)
    Jak widać, nawet nie jest jakoś specjalnie skorodowany

Załącznik:
EBCapTop.png

Załącznik:
EBCapIns.png

Pozdrowienia dla wszystkich byłych, obecnych i przyszłych OPTIludków ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 09:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Też stałem się posiadaczem Optimy. Na razie w fazie testowania. Kilka polnych dróg zaliczonych. I teraz odnośnie kapsla, a właściwie kapsli. Może to wynika, że chodziłem z dyskryminacją 15 (czyli część żelaza wycięta), ale miałem dużo czystych sygnałów na kolor (mam słuchawki) i wskazania na wyświetlaczu przy różnych kapslach od 65 do 71 (może dlatego, że były płytko?, trochę mnie to zniechęca, że tak chętnie łapie kapsle - co będzie się działo gdy będę nad morzem?) Poprzednio kanarek na tej samej drodze zupełnie ich nie zauważał jako kolor - był sygnał na żelazo.
Generalnie jestem jednak zadowolony. W miejscach w których byłem nawet po 5 razy z kanarkiem, Optima zawsze coś fajnego jeszcze wyszukała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 10:38 
Generał Broni
Generał Broni

petromin36 napisał(a):
Może to wynika, że chodziłem z dyskryminacją 15 (czyli część żelaza wycięta), ale miałem dużo czystych sygnałów na kolor (mam słuchawki)
Przy włączonej dyskryminacji namierzone żelastwo jest odrzucane i sygnalizowane chwilowym zanikiem sygnału wiodącego.

Zauważ, że ja pracowałem bez dyskryminacji, więc moja sekwencja dźwięków w słuchawkach była taka (trzy tony):

sygnał wiodący --> sygnał żelaza ---> sygnał koloru ---> sygnał wiodący

u ciebie wyglądałoby to tak:

sygnał wiodący --> cisza (czyli żelazo) ---> sygnał koloru ---> sygnał wiodący

Sygnał żelaza w Optimie może być bardzo krótki, więc jeśli jest się nieosłuchanym, a ma się ustawiony cichy sygnał wiodący i dyskryminację, to łatwo tej ciszy można nie zauważyć przy sygnale koloru.

petromin36 napisał(a):
i wskazania na wyświetlaczu przy różnych kapslach od 65 do 71 (może dlatego, że były płytko?,
Nie, nie dlatego, że były płytko (choć i głębokość i inne okoliczności mogą mieć czasami znaczenie) a dlatego, że materiały z których wykonane są kapsle bywają bardzo różne.

Kapsle dające id na kolor w okolicach sześćdziesięciu kilku to będą zwykle kapsle stalowe powlekane innym metalem (np. cynk) lub jakieś stopy. Mogą być też stare kapsle ołowiane (lub jakieś stopy na bazie ołowiu) lub z innych, nietypowych materiałów.

Kapsle dające id powyżej 70 to zwykle są aluminiowe (lub aluminiopodobne) polmosy (zakrętki / kapsle do wódek).

Wskazanie id na kolor może dać też warstwa rdzy na kapslu.

petromin36 napisał(a):
trochę mnie to zniechęca, że tak chętnie łapie kapsle
To raczej powinieneś się cieszyć, że sprzęt pokazuje ci również śladowe ilości koloru w otoczeniu żelastwa (pomijam polmosy), bo jeśli by nie pokazywał, oznaczałoby to jego marną czułość na kolor oraz to, że jest bardzo wrażliwy maskowanie koloru żelastwem.
A kolor często sprytnie ukrywa się w bezpośredniej bliskości żelaza (jakieś powinowactwo, czy co... ;)), nawet jeśli otoczenie jest generalnie czyste od śmiecia żelaznego.

petromin36 napisał(a):
Poprzednio kanarek na tej samej drodze zupełnie ich nie zauważał jako kolor - był sygnał na żelazo.
ano właśnie... coś za coś - albo komfort i cisza w słuchawkach - albo szansa na odkopaniem czegoś ciekawego w morzu śmiecia... czyli codzienność detektorysty...

Powiem to co zawsze - trzeba mieć ograniczone zaufanie do wskazań sprzętu i po prostu kopać na 100% wszystko, co mamy tylko podejrzenie, że jest kolorem, bo nigdy nie wiadomo czy to śmieć (90...99% wykopków) czy ten obiekt.... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 12:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dziękuję za wyjaśnienia. :1 To znikanie sygnału wiodącego przy żelazie doskonale słyszę. Teraz muszę się jeszcze wsłuchać z żelaza przy kolorze. I jak widać kopię wszystko. Ale na jedno pole (z taką trochę starszą zaoraną drogą) już chyba nie pójdę, bo tam ślad po drodze wyznaczają setki aluminiowych zakrętek od pepsi i mirindy z lat 70 czy 80-tych. Jak ktoś chce sprawdzić swoją wytrzymałość psychiczną to zapraszam. (No chyba że kiedyś wszystkie wyzbieram). I trafił mi się tam tylko jeden guzik urzędniczy pruski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 13:19 
Generał Broni
Generał Broni

He, he, chyba każdy ma taką drogę. Moja stara droga jest w swojej połowie w ciągłym użytku i tu usłana jest co kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt centymetrów kawałkami drutów i blaszek Al - podobnych, dających id po całej skali koloru. I tak jesteś lepszy na swojej drodze z guzikiem, bo ja na swojej w ramach krótkiego treningu silnej woli znalazłem jedynie trzy łuski IIWŚ i 2 zeta gierkowskie.... ;) Ale w części leśnej tej drogi, którą zaprzestano używać PRZED epoką aluminium - tak, tam jest łatwiej, przyjemniej i ciekawiej... ;)

Gdzieś wcześniej w wątku pisałem o takim jednym polu - jakieś 1000m2 - trzy godziny łażenia i trochę ponad osiemdziesiąt wykopanych obiektów, z czego prawie osiemdziesiąt to były druty i ułomki blaszek z metali kolorowych różnych proweniencji... no, ale coś ciekawego też się na szczęście trafiło... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 15:08 
Generał Broni
Generał Broni

Kilka uwag dla świeżo upieczonych OPTIludków, czyli nowych i niedoświadczonych posiadaczy OPTIMY :lol:

Rozpoczynając zabawę z tym detektorem warto zacząć od prostych nastaw, a wraz z osłuchiwaniem się i zapoznawaniem się z detektorem podkręcać ustawienia.

• SŁUCHAWKI
    Zdecydowanie pracować na słuchawkach. Mogą być w zasadzie dowolne, ważne, aby nie były za ciężkie, w miarę dobrze leżały na głowie, i co najważniejsze, jak najlepiej tłumiły odgłosy zewnętrzne.
    .
  • BATERIE / AKUMULATORY
    Trzeba stosować sprawdzone baterie lub akumulatory. Przy dobrych bateriach OPTIMA powinna pracować cały czas tak samo, czyli bez wyraźnego pojawiania się lub wzrostu ilości fałszywych sygnałów - od 100% do 0% wskazań wskaźnika naładowania baterii. Przy akumulatorach dolna granica może być różna, w zależności od typu akumulatora i wahać się pomiędzy wskazaniami wskaźnika naładowania między 0% a kilkadziesiąt (np.30%)
    .
  • STROJENIE DO GRUNTU
    Na początku przygody ustawiać na grunt "Fabryczny". Można to osiągnąć najprościej nie opuszczając sondy do ziemi podczas procedury strojenia. Na pracę w trybie dynamicznym nie będzie to miało zbytniego wpływu, może przekłamywać pin - pointer.

A jeśli chce się dokonać precyzyjnego balansu gruntu, to trzeba to zrobić wielopunktowo:
    1. stroimy detektor na grunt fabryczny (czyli jak wyżej)
    2. szukamy obszaru terenu o kilkumetrowej średnich (2..3m) z dala od budynków, samochodów, innych sprzętów i sprawdzamy, czy detektor nie wykrywa na tym terenie jakichkolwiek obiektów
    3. jeśli jest pusto dokonujemy kilku strojeń gruntu dla punktów rozrzuconych po wyznaczonym obszarze, zapamiętując wskazania fazy gruntu dla każdego punktu strojenia.
    4. stroimy detektor po raz ostatni, korygując ręcznie, w razie potrzeby, fazę gruntu do wartości średniej, którą wyliczamy na szybko w głowie z uzyskanych prób
    5. powiedzmy, że mamy precyzyjnie dostrojony detektor do gruntu.
    .
  • TRYB PRACY
    Tryb jednoczesny jest trudny z uwagi na ilość dźwięków i wymaga pewnego osłuchania się i doświadczenia w pracy z tym detektorem, więc na początek - zdecydowanie tryb dynamiczny.
    .
  • USTAWIENIA OGÓLNE
    1. CZĘSTOTLIWOŚĆ
      Pozostawić fabryczną, chyba, że w pobliżu jest inny detektor - wtedy można spróbować odstrojenia, ale zawsze jak najmniej.
      Czym większe odstrojenie, tym mniejszy zasięg detektora.
      .
    2. GŁOŚNOŚĆ
      Ustawiamy tak, jak nam najbardziej pasuje, aby dobrze słyszeć słabe sygnały, ale żeby nie było za głośnoo na silnych sygnałach.
      Czym głośniej, tym szybsze zużycie baterii / akumulatorów. Bardzo głośna praca na głośniku może redukować czas pracy nawet o kilkadziesiąt procent.
      .
    3. PODŚWIETLENIE
      Tu wiadomo - ciemno - włączmy, normalnie - wyłączamy.
      Czym jaśniejsze podświetlenie, tym szybsze zużycie baterii / akumulatorów. Max jasności to mozliwa redukcja czasu pracy nawet o kilkadziesiąt minut..
      .
    4. KOREKCJA KAMIENI MAGNETYCZNYCH
      Pozostawić na zero i nauczyć się rozpoznawać kamienie.
      Znaczna korekcja kamieni magnetycznych może skutkować osłabieniem lub brakiem detekcji dużych obiektów z metali kolorowych, w tym ze srebra
      .
    5. USTAWIENIA DYNAMIKA
      1. SYGNAŁ WIODĄCY - TON
        Pozostawić fabryczny albo zmienić na taki, który jest najprzyjemniejszy dla ucha, ale nie pokrywa się z tonami identyfikacji.
        .
      2. SYGNAŁ WIODĄCY - POZIOM
        Dobrać taki, który jest w miarę dobrze słyszalny, ale żeby nie był też męczący dla ucha. Wartość ustawienia zależy od właściwości słuchu użytkownika i zastosowanych słuchawek. Istotne jest aby operator słyszał zarówno sam ton, jak i jego wygaśnięcie przy ustawionej dyskryminacji, zwłaszcza w bezpośredniej bliskości sygnału koloru (obiektu niezdyskryminowanego).
        .
      3. TONY
        Trzy tony.
        .
      4. WZMOCNIENIE AUDIO
        W granicach dwudziestu, dwudziestu kilku. Wtedy słabe sygnały od głębokich obiektów będą niewiele słabsze w słuchawkach od płytszych obiektów, a nie będzie jeszcze tak słychać wszelkich zakłóceń i szumów.
        Ten parametr trzeba sobie dobrać eksperymentalnie.
        .
      5. MASKOWANIE
        4, a jeśli detektor nie będzie generował zbyt dużo fałszywych sygnałów lub wraz z czasem osłuchania się - można zmniejszać aż do 0 lub 1. Jednakże, w zależności od warunków - może być dłuższa lub krótsza zmiana ustawienia maskowania, co można i należy czynić.
        Czym większa wartość maskowania tym większe mogą być trudności w wykrywaniu małych lub bardzo głębokich obiektów.
      .
    6. CZUŁOŚĆ
      40...42 - Jeśli detektor nie generuje fałszywych sygnałów lub wzbudzeń - można stopniowo zwiększać do 45.
      1. Czym większa wartość czułość - tym głębszy jest zasięg detektora
      2. Czułość trzeba stale dostosowywać do warunków - tam, gdzie się da chodzić na max czułości, w innych przypadkach, zmniejszać czułość, aż do uzyskania stabilnej pracy.
      .
    7. DYSKRYMINACJA
      Zacząć od 15...20. Wtedy wycięte zostanie tylko żelazo, pozostaną głębokie kolory, których id migruje z uwagi na różne czynniki (głównie głębokość) w strefę id przedmiotów żelaznych i może wskazywać np. 20.

Na terenach wolnych od dużych ilości żelastwa - próbować chodzić na dyskryminacji 0, co znakomicie ułatwia odnajdywanie koloru w okolicach żelastwa lub ocenę co jest pod cewką - kolor czy zardzewiałe żelastwo udające kolor.
      Na terenach bardzo zaśmieconych żelazem i jego pochodnymi można podkręcać dyskryminację wyżej.
      .
    8. PIN-POINT
      1. Działa bardzo precyzyjnie w zakresie pozycji obiektu.
      2. Pokazuje głębokość szacunkowo (w stosunku do jakiejś wzorcowej monety), więc nie należy się do jego wskazań głębokości jakoś bardzo przywiązywać
      3. Normalnie pin-point włączmy z dala od obiektu (dołka), co daje pewną, jakąś tam, dokładność namierzenia. Jeśli chcemy zwiększyć dokładność namierzenia należy włączyć pin-point nad obiektem lub lekko z boku. Wtedy lokalizacja będzie "na punkt".

1. Ogólnie, warto pochodzić trochę czasu na nastawach nie zmienianych, tak aby przywyknąć do detektora. Zbyt szybkie i częste zmiany na początku eksploatacji nie pozwalają na skuteczne zaobserwowanie skutków dokonywanych zmian.

2. Dokonywać zmian systematycznie - to znaczy zmieniać JEDEN parametr (opcję) i obserwować, co się będzie dziać z detektorem. Potem cofnąć zmianę i zmienić inny parametr. Trzeba pamiętać, że różne opcje mogą dawać podobne rezultaty - np. zwiększanie maskowania lub zmniejszanie czułości mogą zmniejszać ilość fałszywych sygnałów.

3. Cewka DD 29cm może dawać fałszywe sygnały i wzbudzenia detektora w niektórych trudnych warunkach, co było opisywane wcześniej.

4. Kopać na 100% kolory albo podejrzenia koloru, tak aby nabrać jak największego doświadczenia

Tyle po krótce - powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 17:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

brawo :)) ładne info, a działałeś już z 29cm i depronem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 22:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W mojej Optimce jakaś mała część w środku zaczęła mi latać luzem - nie w głównej puszce z elektroniką, ale tam w środku gdzie jest wyświetlacz. Jak obracam w rękach, to swobodnie lata po całym, i brzmi raczej jakby to był plastikowy element, ale może jakiś mały z metalu. Wszystko wydaje się działać mimo to, wszystkie przyciski działają. Ktoś ma pomysł co tam w środku mogło się oderwać, odpaść i teraz lata luzem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 22:17 
Generał Broni
Generał Broni

Kilka uwag dla świeżo upieczonych OPTIludków, czyli nowych i niedoświadczonych posiadaczy OPTIMY - ANEX : ;)

• DYSKRYMINACJA WYBIÓRCZA
    • Nie używać! Pod id wycinanych zakresów mogą być, a nawet na pewno będą, użyteczne i ciekawe sygnały...
    • Użyć tylko wtedy, kiedy ma się jakiś bardzo, ale to bardzo specyficzny pomysł na życie... ;)
    .
  • IDENTYFIKACJA
    • Przede wszystkim należy ZAWSZE pamiętać, że id wyświetlane na ekranie LCD może być takie same dla różnych obiektów oraz różne dla takich samych obiektów.
    • Wartość wyświetlanego id zależeć może od mnóstwa czynników, jak:
      • przewodności właściwej obiektu
      • wielkości obiektu
      • masy obiektu
      • kształtu obiektu, jego grubości
      • ułożenia obiektu w glebie
      • rodzaju gleby
      • głębokości na jakiej zalega obiekt
      • rodzaju materiału (czysty metal, stop, mieszanina, złożenie różnych metali, etc..)
      • częstotliwości pracy detektora
      • elektroniki i oprogramowania detektora
      • i jeszcze pewnie kilku innych...
    • dla głęboko zakopanych obiektów z metali kolorowych id może być wyświetlane w pobliżu wartości żelaza (kilkanaście... 20... 30...)
    • wartość wyświetlanego id obiektu może się zmieniać podczas jego odkopywania - zarówno w kierunku wartości mniejszych (czasami obiekty żelazne) lub większych (czasami obiekty kolorowe)
    • Zawsze warto odgarnąć nogą warstwę wierzchnią (jeśli się da) weryfikując w ten sposób id
    • wyroby ze złota i srebra to w ogólności są stopy - i tak ich id mogą być w praktyce z bardzo szerokich zakresów:
      • srebro:: ...40...79
      • złoto:: ...30...65....
    • Sumując - wartością wyświetlanego id nie należy się zbytnio ekscytować, traktując ją ORIENTACYJNIE, bardziej dla rozróżnienia żelazo :: kolor, niż faktycznej identyfikacji koloru.

talag83 napisał(a):
a działałeś już z 29cm i depronem?
Brak czasu...

Namo napisał(a):
Ktoś ma pomysł co tam w środku mogło się oderwać, odpaść i teraz lata luzem?
Zwykle to tak latają śrubki... ;) ale, może po prostu wpadło ci coś do środka przy zakładaniu lub wyjmowaniu baterii...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 22:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przy zakładaniu baterii to nie, bo to lata coś w tej części z wyświetlaczem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 22:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cheetach dzięki za tego posta odnośnie ustawień przyda się na pewno :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 23:11 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Odkręć 4 śrubki i zobacz co się urwało ,nic nie uszkodzisz,plomb nie ma,jak nie będziesz grzebał to wszystko będzie o.k....Po odkręceniu śrub zobaczysz wyświetlacz, elektronikę (przyciski itp) oraz taśmę łączeniową wyświetlacz - elektronika(druga puszka)....Z czasem i tak będziesz musiał rozkręcić wszystko w celu wyczyszczenia itp (głównie puszkę z głośnikami i elektroniką,gdzie piasek mimo osłon jest stałym bywalcem )....Odwagi :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]