Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 19:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 23:35 
Generał Broni
Generał Broni

Namo napisał(a):
Przy zakładaniu baterii to nie, bo to lata coś w tej części z wyświetlaczem :)

Jak wspomniał _cheetah_ - najprawdopodobniej jest to jedna ze śrubek mocujących płytki. Miałem taki przypadek z moją pierwszą Proximą. Wystarczyło odkręcić 4 wkręty i podważyć płytkę panelu/wyświetlacza by dostać się do środka. Po wkręceniu śrubki na miejsce trzeba z czuciem dokręcić też pozostałe i dodatkowo zabezpieczyć je klejem (np. kropelką), żeby się nie wykręcały. Zrób to koniecznie przed kolejnym włączeniem wykrywacza, żeby uniknąć jakiegoś zwarcia i większej szkody. Jeśli nie stosujesz oryginalnych pokrowców ochronnych - warto przy okazji zabezpieczyć dodatkowo ekran kawałkiem przeźroczystej folii (np. z grubszej koszulki do segregatora) przyciętej na kształt przedniego panelu, przykręcając ją wykręconymi wcześniej 4 wkrętami.

Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 00:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Używam oryginalnych pokrowców :)
Dzięki za rady, postaram się zajrzeć do środka i zobaczyć co tam lata :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 22:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kolejny post ale tamten pisałem w nocy i już nie mogę go edytować.

No więc odkręciłem przedni panel i wyjąłem go. Do niego jest przykręcona płytka z elektroniką, czterema śrubkami w rogach, więc jak się wyjmuje panel to razem z płytką. No i jakie było moje zdziwienie gdy się okazało że w środku latała luzem nie jedna śrubka ale trzy :) Płytka trzymała się już tylko na jednej śrubce. No ale przykręciłem z powrotem bez problemu i wszystko gra.

Warto uważać w takim wypadku, jeśli komuś się zdarzy, bo pod dwoma śrubkami z tych czterech, są między płytką a taką drugą, takie wysokie plastikowe podkładki, utrzymujące płytkę na odpowiedniej wysokości. Więc jak się komuś te śrubki odkręcą, to latać luzem będą też te podkładki, trzeba na nie uważać by ich nie zgubić.

Teraz coś na temat samej Optimy i pracy z nią. Czy ktoś też tak jak ja miewa taki zwyczaj czasem czy często - jak już namierzę jakiś kolor, to nieraz schodzę z dyskryminacją do zera i sprawdzam jak wtedy identyfikacja koloru się zachowuje. Czasem ID się nie zmieni i będzie takie same, a dźwięk konkretny, czysty, a czasem ID zacznie skakać ale przede wszystkim to dźwięk nieraz się wtedy zmienia, zacznie być mniej czysty, czasem wyraźnie będzie coś żelaznego się przebijało lub po prostu jakby przebijał się jeszcze inny kolor.

Co z tą wiedzą zrobić to już decyzja każdego indywidualna, jeden kopać będzie wszystko, drugi niechętnie będzie kopać rzeczy nieczysto identyfikowane (bo często to śmieci, ale ryzyko że się przegapi coś ciekawego), ale to co chciałem powiedzieć, że Optima z wyłączoną w danym monecie dyskryminacją dostarcza o obiekcie pełniejszych, prawdziwszych informacji. Może to rzecz oczywista ale do czego zmierzam - brakuje mi wyłączania dyskryminacji jednym przyciskiem, a potem znów przyciskiem powracania do ustawionej poprzednio dyskryminacji. Obecnie jak chodzę np. na dyskryminacji 30, i nad namierzonym kolorem chcę jeszcze pomachać bez dyskryminacji, to za każdym razem muszę ręcznie schodzić z 30 do 0, a potem z powrotem od 0 do 30. Jest to trochę irytujące, zabierające dodatkowo odrobinę czasu i na pewno też szybciej w ten sposób zużywać się będą przyciski.

Ktoś w ten sposób też postępuje albo macie jakieś swoje spostrzeżenia w tym temacie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 lipca 2013, 00:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Więc musisz chodzić na dys. "0" i będzie po problemie....Ja zaczynałem od dys 33.teraz jestem na poziomie 15- 20 myślę,że do końca sezonu zejde do "0" tylko muszę się dobrze osłuchać :P.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 lipca 2013, 00:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

ja chodzę na 0, czasem daję 6-8, ostatnio kopię na ugorach, skoszonych nieużytkach, gdzie kopać jest ciężko, ale jakoś idzie:) zero jest fajne bo dokładniej identyfikuje zalegający przedmiot ale minus to dyskoteka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2013, 11:14 
Generał Broni
Generał Broni

Namo napisał(a):
jak już namierzę jakiś kolor, to nieraz schodzę z dyskryminacją do zera i sprawdzam jak wtedy identyfikacja koloru się zachowuje.
Prawie zawsze w sytuacjach, co do których mam jakieś podejrzenia. Tylko, że ja częściej jestem albo przechodzę w tryb mix, on niesie jeszcze więcej informacji.

Ale, pomimo, że przejście w mix i z powrotem jest dużo szybsze, to i tak jest wnerwiająca ta klawiszologia. Z dyskryminacją staram się chodzić jak najrzadziej, ale czasami trzeba włączyć. I wtedy zejście na zero i powrót jest jeszcze bardziej wkurzające. Powiem więcej - wcale nie tak rzadko dokonuje przy namierzaniu (albo w innych okolicznościach) także korekty czułości (a chodzę zwykle na MAX) więc mam jeszcze więcej kalwiaszologii, rzeczywiście niepotrzebnie zabierającej czas... Tak, że nie jesteś sam... ;)

Dla mnie optymalne byłyby:

1. Pokrętła do ustawiania dyskryminacji i czułości. A jeszcze lepiej - impulsatory nie w postaci pokręteł, a rolek, żeby można było kciukiem regulować. Wtedy byłoby szybko i bezproblemowo zmieniać nastawy.
  2. Szybki przełącznik (nie klawiszologia) trybów dynamik i mix.

I byłbym całkowicie happy, bo to w znacznym stopniu przyspieszyłoby by i uczyniło jeszcze efektywniejszą i skuteczniejszą pracę z detektorem.

Klawiszologia jest oczywiście tańsza w produkcji i wygląda absolutnie "cyfrowo" - ale w mojej ocenie to może być dla kogoś, kto kopie dołek na godzinę i to tylko pewny sygnał. Jeśli się kopie dwadzieścia dołków na godzinę, a do tego w zaśmieconym terenie wymagającym dużo bardziej skomplikowanej (zaawansowanej) oceny tego, co pod cewką piszczy - tylko pokrętła... co zresztą powoduje, że zaczynam zerkać w kierunku sprzętów mające takie pokrętła... choć dalej uważam, że wybrałem sobie optymalnie sprzęt...

Namo napisał(a):
Czasem ID się nie zmieni i będzie takie same, a dźwięk konkretny, czysty, a czasem ID zacznie skakać ale przede wszystkim to dźwięk nieraz się wtedy zmienia, zacznie być mniej czysty, czasem wyraźnie będzie coś żelaznego się przebijało lub po prostu jakby przebijał się jeszcze inny kolor.
Cała zaleta czystej analizy z zerową dyskryminacją - można w pełni docenić i wykorzystać tor Audio w OPTIMIE.

A co do zmian id w OPTIMIE - to potrafi hulać po prawie całej skali jak wiatr po polu - ja nie przykładam do niej większej uwagi. Owszem, rzut kątem oka i szacunkowa ocena, czy to co ona pokazuje to coś mi mówi czy nie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2013, 11:56 
Generał Broni
Generał Broni

Z życia wzięte...
  1. Zakłócenia
    Jeśli tylko Optima zaczyna wariować i "miauczeć" w amoku, to, pomijając niesprawne zasilanie, trzeba się szybko rozejrzeć wokół za czymkolwiek, co ma cokolwiek wspólnego z elektrycznością. Standardem są oczywiście linie WN i telefony komórkowe, ale, jak się okazuje, może to być cokolwiek innego, co mamy przy sobie lub jest w mniejszej lub dalszej odległości.

Mnie ostatnio Optima dostała amoku od włączonego odkurzacza. "Wyczuwała" go nawet z kilkudziesięciu metrów - dopóki pani domu nie skończyła porządków - była sjesta...
  2. Pojemnik na baterie
    A tu dla odmiany widać na załączonym obrazku co znaczy pośpiech - koszyk na baterie po wsadzeniu do niego akumulatorów bezpośrednio po zakończeniu ładowania szybką ładowarką...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2013, 12:27 
Generał Broni
Generał Broni

Każdy bardzo czuły sprzęt pomiarowy jest podatny na zakłócenia. Pewnie Optima może być z powodzeniem używana jako "wykrywacz burz" ;) Jeśli zaś chodzi o "szybkie ładowarki", to z reguły równie szybko wykańczają one akumulatorki :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 17:56 
Szeregowy
Szeregowy

_cheetah_ napisał(a):
Namo napisał(a):
jak już namierzę jakiś kolor, to nieraz schodzę z dyskryminacją do zera i sprawdzam jak wtedy identyfikacja koloru się zachowuje.
Prawie zawsze w sytuacjach, co do których mam jakieś podejrzenia. Tylko, że ja częściej jestem albo przechodzę w tryb mix, on niesie jeszcze więcej informacji.

Ale, pomimo, że przejście w mix i z powrotem jest dużo szybsze, to i tak jest wnerwiająca ta klawiszologia. Z dyskryminacją staram się chodzić jak najrzadziej, ale czasami trzeba włączyć. I wtedy zejście na zero i powrót jest jeszcze bardziej wkurzające. Powiem więcej - wcale nie tak rzadko dokonuje przy namierzaniu (albo w innych okolicznościach) także korekty czułości (a chodzę zwykle na MAX) więc mam jeszcze więcej kalwiaszologii, rzeczywiście niepotrzebnie zabierającej czas... Tak, że nie jesteś sam... ;)

Dla mnie optymalne byłyby:

1. Pokrętła do ustawiania dyskryminacji i czułości. A jeszcze lepiej - impulsatory nie w postaci pokręteł, a rolek, żeby można było kciukiem regulować. Wtedy byłoby szybko i bezproblemowo zmieniać nastawy.
  2. Szybki przełącznik (nie klawiszologia) trybów dynamik i mix.

I byłbym całkowicie happy, bo to w znacznym stopniu przyspieszyłoby by i uczyniło jeszcze efektywniejszą i skuteczniejszą pracę z detektorem.

Klawiszologia jest oczywiście tańsza w produkcji i wygląda absolutnie "cyfrowo" - ale w mojej ocenie to może być dla kogoś, kto kopie dołek na godzinę i to tylko pewny sygnał. Jeśli się kopie dwadzieścia dołków na godzinę, a do tego w zaśmieconym terenie wymagającym dużo bardziej skomplikowanej (zaawansowanej) oceny tego, co pod cewką piszczy - tylko pokrętła... co zresztą powoduje, że zaczynam zerkać w kierunku sprzętów mające takie pokrętła... choć dalej uważam, że wybrałem sobie optymalnie sprzęt...

Namo napisał(a):
Czasem ID się nie zmieni i będzie takie same, a dźwięk konkretny, czysty, a czasem ID zacznie skakać ale przede wszystkim to dźwięk nieraz się wtedy zmienia, zacznie być mniej czysty, czasem wyraźnie będzie coś żelaznego się przebijało lub po prostu jakby przebijał się jeszcze inny kolor.
Cała zaleta czystej analizy z zerową dyskryminacją - można w pełni docenić i wykorzystać tor Audio w OPTIMIE.

A co do zmian id w OPTIMIE - to potrafi hulać po prawie całej skali jak wiatr po polu - ja nie przykładam do niej większej uwagi. Owszem, rzut kątem oka i szacunkowa ocena, czy to co ona pokazuje to coś mi mówi czy nie... ;)

Co prawda mam Optimę kilka dni, w zasadzie to mój 1 wykrywacz, ale w pełni się zgadzam że pokrętła byłyby praktyczniejsze. Oczywiście jedyny słuszny tryb pracy w polu to mix :1 Reszta to tylko w razie konieczności jak za duża dyskoteka jest :ups:. Dwa razy chodziłem tylko w trybie dynamicznym, ale jak tylko spróbowałem trybu mix to niechętnie wracam do dynamicznego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 22:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak naprawdę nie bardzo rozumiem chyba istotę działania trybu mix - to znaczy niby znam zasadę działania i włączałem go, wiem jak wykrywacz pracuje na trybie mix, ale chyba nie rozumiem jego zalet.

Chodzi konkretnie o to co piszecie - że tryb mix dostarcza więcej informacji niż tryb dynamiczny z dyskryminacją ustawioną na zero. Dlaczego?

I czy chodząc w trybie mix, dyskryminację dla trybu dynamicznego macie ustawioną na jakąś wartość (np 30) czy dykryminacja i tak na zero mimo trybu mix? Tzn który z tych wariantów będzie dostarczał pełniejszych informacji dźwiękowych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 19:37 
Szeregowy
Szeregowy

Za dużego doświadczenia nie mam, ale jak dla mnie to w trybie mix łatwiej jest rozróżnić blisko siebie leżące sygnały. Na przykład dzisiaj miałem dookoła boratynki rozłożone kilka sygnałów z zardzewiałych gwoździ, sygnał boratynki mimo to wyraźnie można było wychwycić z dyskoteki wywołanej przez gwoździe. Również identyfikacja jak dla mnie w trybie mix jest dokładniejsza.
Nie eksperymentowałem jeszcze czy podkręcenie dyskryminacji cokolwiek zmieni w trybie mix, ja mam ustawione na 0.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 20:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

pytanie mm do Ciebie _cheetah_, jak określasz kolor gdy sygnalizuje Ci optima dzwięk wysoki kolor) i wchodzi w niski ton, znaczy to że kolor leży obok zwykłej stali, kopiesz wszystkie te sygnały? nawet jeśli na wykresie lcd różnica skacze 20-30 punktów ??

mnie przy takim pykaniu wysoki przechodzi w niski wylazła ostatnio pusta szklanka, więc złapało pierścień...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 22:17 
Generał Broni
Generał Broni

Namo napisał(a):
Chodzi konkretnie o to co piszecie - że tryb mix dostarcza więcej informacji niż tryb dynamiczny z dyskryminacją ustawioną na zero. Dlaczego?
Tryb mix to tak na prawdę dwa pracujące
równolegle wykrywacze, z dwoma, równoległymi sygnałami wiodącymi:

1. STATYCZNY
    w tym trybie słyszymy dokładnie to, co detektor namierza pod ziemią, bez znaczenia, czy to żelazo, czy kolor. Poziom sygnału wiodącego tego trybu dokładnie odzwierciedla nam obiekt pod ziemią.

Powiedzmy, że w ziemi będzie leżało przykładowo podłużne żelazne coś (podłużne w stosunku do ruchu cewki, czyli leżące poprzecznie do machającego cewką), np naprawdę duży gwóźdź (10...15") ;), a do tego skorodowane i z "halo" dookoła siebie powstałym z rozpuszczających się w glebie produktów korozji metalu.

W takim przypadku ton wiodący zacznie narastać, najpierw powoli w dużej odległości od obiektu (to da znać o sobie "halo"), potem zaś szybko, kiedy cewka zacznie się znajdować w bezpośredniej odległości od obiektu, następnie sygnał osiągnie poziom max po wejściu sondy nad obiekt i będzie się utrzymywał na mniej więcej stałym poziomie do zejścia cewki z obiektu, kiedy sygnał zacznie zanikać, aż do wyczerpania się "halo".

Sumując:

• w przypadku żelaza z "halo" sygnał będzie słyszalny dużo przed i dużo po obiekcie.
    • w przypadku żelaza bez "halo" sygnał będzie tylko w bezpośredniej odległości przed i po
    • nieazleżnie od metalu, sygnał będzie cały czas podczas ruchu cewki nad obiektem
    • w przypadku obiektów z metali kolorowych będzie podobnie, tyle, że takie obiekty zwykle nie miewają "halo" lub mają je mikroskopijne z uwagi n a brak lub właściwości korozji tych metali.

Czyli największą zaletą sygnału z toru statycznego jest możliwość oceny rzeczywistej wielkości obiektu oraz dużo wskazówek, odnośnie tego, czy jest to żelazo.

Teoretycznie, ponieważ tryb statyczny to bezpośredni sygnał z cewki, jest on najgłębszy i pozwala na stosunkowo łatwe wychwytywanie bardzo małych sygnałów, tzw. "duchów", które są poniżej progu zadziałania toru dynamicznego i/lub identyfikacji.

W torze statycznym dźwięk sygnału wiodącego (a więc i od obiektu) nie posiada wzmocnienia / kompresji, więc dla obiektów głębokich jest bardzo cichy i trzeba dobrych słuchawek i wprawnego ucha, aby takie sygnały wychwycić.
    _
  2. DYNAMICZNY
    Tu, dla odmiany, dźwięk detektora nie odpowiada tak naprawdę temu, co widzi cewka. Otóż, Optima to tzw. "monetkowiec", jego elektronika i oprogramowanie są tak pomyślane, aby ułatwiać odnajdywanie relatywnie małych obiektów z metali kolorowych, a zwłaszcza umożliwić jak najlepszą ich separację (wyodrębnianie) od gruntu i oraz separację wzajemną do innych obiektów znajdujących się w bezpośrednim pobliżu.

Coby nie wnikać w skomplikowane teorie, a mówiąc prosto, aby tego dokonać, elektronika i oprogramowanie Optimy pracuje tak, że detektor jest wyczulony na szybkie narastanie sygnałów od obiektów bez "halo" (czyli metale kolorowe) i o małych wymiarach.

Taki sposób pracy owocuje więc tym, że w powyższym przykładzie gwoździa tryb dynamiczny mógłby zasygnalizować dwa obiekty - jeden przy wejściu cewki na "żelazo", czyli gwóźdź (czyli szybkie narośnięcie sygnału) i drugi, przy zejściu z gwoździa (czyli szybki spadek sygnału), a pośrodku gwoździa mogła by być cisza.

To oczywiście pewne uproszczenie, w rzeczywistości bywa różnie, ale to jest kolejny asumpt do podjęcia decyzji - żelazo - kolor czy żelazo z kolorem.

Obiekty kolorowe będą zwykle, niezależnie od wielkości i kształtu pokazywane jako pojedynczy obiekt, ale może się zdarzyć i tu, że np. długi, poskręcany drut, leżący fragmentami na różnych głębokościach da więcej niż jeden sygnał.

Podsumowując - tryb dynamiczny stara się nieść informacje tylko o obiektach posiadających szybkozmienne sygnały (czyli kolor lub krawędzie żelastwa (typ))

Rada praktyczna - ponieważ sygnał wiodący w torze dynamicznym nie niesie żadnej użytecznej informacji w trybie mix - warto go wyciszyć, aby zmniejszyć ilość dźwięków.
    _
    MIX
    Jeśli nałożymy teraz oba tory na siebie, to przy naszym przykładowym gwoździu będziemy mieli sekwencję:
    powolne narastanie sygnału wiodącego statyka, potem jego szybki, włączenie się sygnalizacji obiektu (żelaza) w torze dynamicznym na początku gwoździa, potem wysoki poziom tonu wiodącego z toru statycznego, znowu włączenie się sygnalizacji obiektu (żelaza) w torze dynamicznym na końcu gwoździa, szybki spadek poziomu sygnału wiodącego toru statycznego, a potem wolniejszy spadek aż do minimum.

To by było dla naszego gwoździa - jeśli zaś przy gwoździu leżałoby kolor, Optima prawdopodobnie zasygnalizowałaby go w torze dynamicznym albo obok sygnalizacji gwoździa albo zamiast jednej z nich.

I pozostałoby podjąć jedynie decyzję - czy to "miauknięcie" koloru przy żelastwie to faktyczny kolorek, czy jest to żelazo pokryte jakimś metalem kolorowym (puszka, kapsel, etc...) czy też przekłamanie od rdzy. Ale to już kwestia wprawy i po części szczęścia.

Może, jak będę miał trochę czasu to namaluje jakiś poglądowy obrazek, bo opisowo to trudno wytłumaczyć i zrozumieć.

A więc, jeśli jest się trochę osłuchanym w trybie mix - mamy spore ułatwienie w podejmowaniu decyzji, co mamy pod cewką oraz czy kopać czy nie.

Namo napisał(a):
I czy chodząc w trybie mix, dyskryminację dla trybu dynamicznego macie ustawioną na jakąś wartość (np 30) czy dykryminacja i tak na zero mimo trybu mix? Tzn który z tych wariantów będzie dostarczał pełniejszych informacji dźwiękowych?
Tor statyczny nie ma dyskryminacji - podaje tylko identyfikację, więc włączanie dyskryminacji przy próbie określenia, co jest pod cewką, to dla mnie nieporozumienie. Przy samym szukaniu można, jeśli żelastwa jest naprawdę bardzo, ale to bardzo dużo.
Tyle, że przy włączeniu dyskryminacji, trzeba liczyć się tym, że pojawiać się będą fałszywe sygnały powyżej dyskryminacji, od nie do końca dobrze wyciętych obiektów dyskryminowanych, co mnie osobiście tylko przeszkadza i dekoncentruje. Ale, czasami inaczej się nie da, jak trzeba włączyć trochę dyskryminacji.

ZAWSZE najwięcej informacji dostarczy sam sygnał audio, o jak najmniejszym stopniu ingerencji, czyli - bez dyskryminacji.

Najważniejsze: nie stosować się sztywno do reguł, trzeba być elastycznym i przystosowywać się do okoliczności i własnych preferencji.

talag83 napisał(a):
jak określasz kolor gdy sygnalizuje Ci optima dzwięk wysoki kolor) i wchodzi w niski ton, znaczy to że kolor leży obok zwykłej stali, kopiesz wszystkie te sygnały? nawet jeśli na wykresie lcd różnica skacze 20-30 punktów ??
kopie wszystkie, które uznam, że nie są od rdzy. Czyli prawdę mówiąc - wszystkie, które podejrzewam o kolor... ;)

W większości takich przypadków nie mam patentu na rozróżnienie, czy to jest żelastwo pokryte kolorem (kapsel...) czy kolor na żelazie (albo pod).

Kopie jakieś kilka procent takich "kolorowożelaznych" śmieci, a czasami znajduje się rzeczywiście kolor.

Zresztą, jeśli trafia się takie cholerstwo, zawsze sprawdzam i weryfikuje je etapowo. Najpierw odgarnięcie wierzchniej warstwy butem, potem weryfikacja po kolejnych zdjęciach ziemi. Jak wiadomo Optima porafi latać z id w czasie odkopywania jak wiatr po polu, więc zwykle zaprzestaje kopania jak id spadnie w rozrzucie poniżej kilkunastu lub zaczyna przebijać się 78/79.

I jak zwykle pozdrowienia dla wszystkich byłych, obecnych i przyszłych OPTILUDKÓW :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 00:03 
Generał Broni
Generał Broni

talag83 napisał(a):
a działałeś już z 29cm i depronem?
Tak, zadziałałem ;)
Załącznik:
RUTUS_DD29_Filled_Up#1.1.png

Załącznik:
RUTUS_DD29_Filled_Bottom#1.1.png

Zrobiłem na próbę wkładki "laminowane" - na zewnątrz okładziny z depronu, wewnątrz pianka EEP (albo EPP, nie mogę zapamiętać... ;)). Wyszło OK, lekuchne. Tyle, że depron na spód to się nadaje na warunki ogólne, ale rżyska to go zmasakrowały :)

Wygląda, że muszę dodać jeszcze jedną warstwę 'laminatu' - coś cienkiego i twardego na spód i będzie finito. Kleiłem UHU - rzeczywiście jest fajny.

Okładziny tymczasowe, nie za mocno klejone do cewki, więc jedną z nich rżyska "wypchnęły" i pokleiłem ratunkowo taśmą.

Co do zachowania, to jak najbardziej jest OK - las, trawa, pole - bez zastrzeżeń - cisza w słuchawkach. Tyle, że najbardziej pożyteczne wypełnienia są, przynajmniej dla mojej Optimy, przy wilgotnych trawach i innych porostach.

A z rzeczy śmiesznych - dzwięk sondy z tymi okładzinami szorującej po rżysku jest porażający... :lol:

I jak zwykle pozdrowienia dla wszystkich byłych, obecnych i przyszłych OPTILUDKÓW :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 06:45 
Kapral
Kapral

_cheetah_ polecam Ci na spód cienką podkładkę śniadaniową :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]