Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 18:05 
Szeregowy
Szeregowy

Ja zastanawiałem się nad użyciem takiej grubej przeźroczystej foli używanej jako okładki przy bindowaniu. Jest dość twarda, po związaniu brzegów klejem byłaby wystarczająco sztywna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 00:01 
Generał Broni
Generał Broni

Jestem ciekawy jak Wasze Optimy (z cewkami 29 DD i 13x20 CC) reagują na kamienie magnetyczne (zarówno te znajdujące się na powierzchni, jak i te pod powierzchnią gruntu) w różnych trybach pracy (dynamik, mix) z różnymi ustawieniami korekcji gruntu, korekcji reakcji na kamienie, dyskryminacji, kanału częstotliwości... i na różnych gruntach (piaszczystych, podmokłych, gliniastych etc.). Z góry dzięki za wszelkie spostrzeżenia i uwagi.

Pozdrawiam,

Krzychu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2013, 11:18 
Generał Broni
Generał Broni

Mała impresja z ostatniego wyjazdu, a głównie ostrzeżenie dla tych, co jeszcze być może wierzą we wskazania id Optimy... ;)

Warunki:
  • OPTIMA:
      Tryb: dynamik / 3 tony
      Grunt: Fabryczny
      Czułość: 45
      Wzmocnienie Audio: 30
      Korekcja kamieni magnetycznych: 0
      Maskowanie: 1/2
      Dyskryminacja: 0/29
  • Teren:
      Lubelszczyzna, czyli ciężkie ziemie o bardzo wysokiej wchłanialności wilgoci. Ziemie jeszcze nasiąknięte wilgocią z opadów wiosenno - letnich, a dodatkowo zmoczone przechodzącymi mżawkami.
      Pola to ścierniska, resztki zbóż nasiąknięte, miękkie i miejscami położone.
      Pola miejscami bardzo silnie zaśmiecone żelastwem.

Jak wiadomo, id w Optimie potrafi sobie pływać w trakcie odkopywania obiektu, czasami nawet bardzo (mój rekord to 26 --> 71), ale ogólnie ogranicza się to zwykle do pojedynczych jednostek. W przypadku opisanych wyżej ziem poczułem się z lekka zaskoczony, albowiem:

1. id prawie wszystkich wykopywanych obiektów wędrowało w znacznych granicach, typowo po kilkanaście jednostek. Przykładowo:
      Boratynki wędrowały od pięćdziesięciu kilku / siedemdziesięciu kilku (!) do finalnych 67...69;
      Kulki szrapnelowe wędrowały podobnie - od pięćdziesięciu / siedemdziesięciu do 62..63. Rekordzistka przewędrowała od 30 do 62 będąc na głębokości kilku cm (na pewno nie więcej niż 10 od sondy(!)).
  2. Prawie wszystkie sygnały startujące na bardzo niskich id, rzędu 30...40 okazywały się być finalnie obiektami o id z zakresu powyżej 50.

Przy czym, co najciekawsze, głębokość zalegania obiektów nie miała większej korelacji z wędrowaniem id. Wędrowały podobnie obiekty płytkie (kilka cm), jak i te głębokie (kilkadziesiąt cm) - żadnej reguły. Dużą zmienność id wprowadzało oczywiście samo ściernisko, co można uznać za naturalne, ale przy zmienności w glebie to "kopara mi opadała do ziemi", jak to się mówi...

Podsumowując - Optima była jak zwykle niezwykle skuteczna (głebokaśnych dołów za polmosami się naryłem, oj naryłem... ;)), ale potwierdziła po raz kolejny, aby w ogóle się nie przejmować wskazaniami id, a jedynie weryfikować i kopać wszystko, co przy "pierwszym strzale" nie wygląda na czyste żelastwo...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 20:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam!
Koledzy jak długo powinna działać optima na nowych bateriach u kolegi wytrzymuje maksymalnie piętnaście godzin!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 21:19 
Generał Broni
Generał Broni

U mnie wytrzymuje około 25 godzin, zależy też po jak mocno zaśmieconym terenie kolega chodzi, czy wykrywacz "śpiewa" cały czas czy rzadko się odzywa. Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 21:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

heh, ja ostatnio kupiłem nowe baterie i po jednym wypadzie (godzina - półtorej) zeszło do 73%, kolejny wypad 60% :)) Firma baterii znana, D....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2013, 19:44 
Kapral
Kapral

Witam! Zamuwilem cewku 29DD 16kHz, do Optimy, i przisedla 6,6kHz do Arga. Tak ju kupilem, bo mam i Argo. Sprobowalem ju založic do Optimy i funkcionuje. Chcialem sie zapytacz, czy jest to v porzatku. Czy bedzie pracowala jak 16kHz? Dziekuje a przepraszam za gramatike, jestem zo Slowacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2013, 19:50 
Kapral
Kapral

_cheetah_ napisał(a):
Dzięki, miras134 ;)

A teraz, wracając do nowej cewki 29cm: "Huston, mamy problem..."

Dziwna sprawa - odpadła zaślepka z końca rurki stelaża cewki. Co ciekawsze, odpadła ona w czasie pracy, kiedy detektor był skręcony (he, he, pozostała w środkowej części stelaża). Po prostu, w pewnej chwili cały stelaż zaczął klekotać...

Wygląda, że coś jest nie halo z mocowaniem tej zaślepki w nowej, plastikowej rurce - w starych cewkach składanych i rozkładanych namiętnie przez ponad rok - nic takiego się nie działo. Niby głupstwo, ale klekotanie po stracie tej zaślepki jest cholernie denerwujące, sam nie wiem czemu... Poza tym, mam taki cień niepokoju - jak może odpaść zaślepka, to może i i stać się coś innego nieprzewidzianego... :lol:

Zwracajcie więc uwagę na osadzenie tej zaślepki w 29-tce.

Czesc! To samo sie stalo i mnie na nowej 29 DD. Wyciongnulem ju drutem i podklejilem Mammutom a spoko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2013, 23:52 
Porucznik
Porucznik

Panie i Panowie mam pytanie jak się sprawdza optimka z cewka 29DD na małych cieniutkich sreberkach tj. 1/2 silber grosz itp? czy wyższa częstotliwość będzie miała wpływ na wyszukanie głębiej zakopanej drobnicy jak 1/2 silber grosz, bo chodzi mi głownie o drobnice głębiej zakopaną?
Czy cewka 29DD przez swoja wielkości może mieć z nimi problem? Argo 3 z nowa 29DD niestety nie błyszczy i jest po prostu płytka na takie drobne fanty, a jak będzie się sprawdzała ta cewka z optimą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 20:48 
Generał Broni
Generał Broni

Malutkie sreberka Optima z dużą DD widzi głęboko :1 Ważne - cieniutkie sreberka najczęściej dają sygnał z zakresu folii! Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 22:12 
Porucznik
Porucznik

u mnie w argo jak pokazuje folie to zawsze jest folia, jeszcze nigdy nie trafilem sreberka w z zakresie foli, a kopie kazdy sygnal na folie ze wzgledu wlasnie na mozliwosc trafienia cieniutkiego sreberka.
U mnie sreberka wyskakuja w zakresie id 20-24.Na jakich maskowaniu chodzicie w optimie jak wyglada wtedy stabilnosc pracy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 19:20 
Porucznik
Porucznik

co taka cisza?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 19:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

a może inaczej, zakres folii... ok ale wszędzie jest taki sam zakres ? 20?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 17:46 
Podporucznik
Podporucznik

CZESC WSZYSTKIM!!!!! Ojej ile czytania :roll: ... Chyba z tydzien czasu mi zajmie z zapoznaniem sie tych wszystkich informacji...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 17:56 
Generał Broni
Generał Broni

Witaj Mleko :zdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]