Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 20:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Korzeń
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 09:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

To , co kolega prezentuje na foto nadaje się tylko na "dewocjonalia i precjoza" , więc ogólnie d..a (ciężko znależć nabywce):D Gdyby to były w miare proste kłody , znalazłyby zastosowanie wśród zegarmistrzów albo gości zajmujących się renowacją lub wytwarzaniem mebelków z górnej półki...i tutaj byłby to raczej tylko "fornir" .
Ale dla otuchy... poszukaj "dąb czarny" i ceny nieraz potrafią zaskoczyć :1 Osobiście znam takie przypadki :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 09:45 
Pułkownik
Pułkownik

Lepsze to niż nic i w takiej skali. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 09:50 
Pułkownik
Pułkownik

Masz rację iwexlan. Sam sprzedaję fornir z dębu czarnego 0,6mm po 75zł netto/m2 - ogólnie drogi towar nazywany też czarnym hebanem:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 10:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Więc Darku , witaj w klubie :h ,troszku tego się "wyszperało" :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 10:38 
Generał Broni
Generał Broni

Można też skontaktować się z najbliższą ASP z Wydziałem Rzeźby .
Jak juz pisałam wcześniej rzeźby z 'czarnego dębu' osiągają znaczne ceny właśnie ze względu na materiał .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 11:08 
Moderator
Moderator

Studenty bidne są, za darmoche to by wzięły... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 16:35 
Pułkownik
Pułkownik

Witam. Parę kawałków przywiozę w niedzielę do Woli Gułowskiej może się gdzieś spotkamy. W końcu telefony są.... http://www.adamow.eu/ pisać na pw. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 15:55 
Kapitan
Kapitan

Pozwolę sobie na offtop..

leon7733 czy nie boisz się, że Cie kiedyś ta ziemia przysypie ? Gdyby urwał się kawał gruntu.. nie masz szans..
Kawałki drewna są rzeczywiście malutkie, ale najważniejsze jest powolne schnięcie, za szybkie i drewno popęka. W Radymnie kiedyś na własne oczy widziałem dwa ogromne czarne dęby, ale raczej nikt nie dbał o to, żeby jakoś je powoli suszyć, bardzo długo tam sobie leżały. Były potężne, co do drzew obecnie rosnących w lasach to były nieporównanie większe. Te Twoje to raczej nie korzenie a małe gałązki.

Mam pytanie co do studni, kopiesz głębiej te studnie ? Czy to są studnie na wody opadowe ? Nie widzę tam wody, więc się tak zastanawiam, wstawiasz później kręgi i podkopujesz, aż dotrzesz do wody ?
Jaką szerokość mają te dziury i jakie kręgi w nie wkładasz. Ostatnia sprawa, jeżeli wkładasz tam betonowe kręgi to jak uszczelniasz kręgi, żeby do tej głębszej wody nie dostawała się woda z pomiędzy łączenia kręgów, opadowa np. która ma najwięcej zanieczyszczeń. Czy woda z takiej studni jest zazwyczaj zdatna do picia ? Rozumiem, ze trzeba robić badania i zazwyczaj wychodzi procentowo, że z ilu studni jest od razu woda zdatna do picia ? To chyba niewielki procent ? Pytam bo chciałbym u siebie wykopać taką studnię lub sam trochę powiercić. Wiem, ze sąsiad obok ma studnię, drugi naprzeciwko mnie, a trzeci na ulicy na której mam działkę ma czyściutką wodę i bardzo dużo wody może otrzymać z tej studni. Woda bardzo zimna, czysta, krystaliczna i nie śmierdzi, ma dobry smak. Też bym taką wodę chciał mieć, ale jak dla mnie mam mały ogródek i wiercenie specjalistyczną maszyną odpada, sprzęt się tam nie dostanie.

Przepraszam za offtop. ale myślę że temat taki, że można pokonwersować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 16:24 
Pułkownik
Pułkownik

m4rsh4ll napisał(a):
Pozwolę sobie na offtop..

leon7733 czy nie boisz się, że Cie kiedyś ta ziemia przysypie ? Gdyby urwał się kawał gruntu.. nie masz szans..
Kawałki drewna są rzeczywiście malutkie, ale najważniejsze jest powolne schnięcie, za szybkie i drewno popęka. W Radymnie kiedyś na własne oczy widziałem dwa ogromne czarne dęby, ale raczej nikt nie dbał o to, żeby jakoś je powoli suszyć, bardzo długo tam sobie leżały. Były potężne, co do drzew obecnie rosnących w lasach to były nieporównanie większe. Te Twoje to raczej nie korzenie a małe gałązki.

Mam pytanie co do studni, kopiesz głębiej te studnie ? Czy to są studnie na wody opadowe ? Nie widzę tam wody, więc się tak zastanawiam, wstawiasz później kręgi i podkopujesz, aż dotrzesz do wody ?
Jaką szerokość mają te dziury i jakie kręgi w nie wkładasz. Ostatnia sprawa, jeżeli wkładasz tam betonowe kręgi to jak uszczelniasz kręgi, żeby do tej głębszej wody nie dostawała się woda z pomiędzy łączenia kręgów, opadowa np. która ma najwięcej zanieczyszczeń. Czy woda z takiej studni jest zazwyczaj zdatna do picia ? Rozumiem, ze trzeba robić badania i zazwyczaj wychodzi procentowo, że z ilu studni jest od razu woda zdatna do picia ? To chyba niewielki procent ? Pytam bo chciałbym u siebie wykopać taką studnię lub sam trochę powiercić. Wiem, ze sąsiad obok ma studnię, drugi naprzeciwko mnie, a trzeci na ulicy na której mam działkę ma czyściutką wodę i bardzo dużo wody może otrzymać z tej studni. Woda bardzo zimna, czysta, krystaliczna i nie śmierdzi, ma dobry smak. Też bym taką wodę chciał mieć, ale jak dla mnie mam mały ogródek i wiercenie specjalistyczną maszyną odpada, sprzęt się tam nie dostanie.
Co do studni to nie są studnie kopane do wody. Ponad 4m jest dopiero stały grunt na którym może być wsparty budynek mieszkalny. A wywiercić studnie na działce to nie ma potrzeby specjalistycznego sprzętu.... ręcznie się wierci, (wybija )wiadomo że pracochłonne ale można.

Przepraszam za offtop. ale myślę że temat taki, że można pokonwersować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 20:23 
Pułkownik
Pułkownik

Już mam patent co zrobię z moich kawałków czarnego drzewka. Za jakiś czas pochwalimy się . ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 00:47 
Moderator
Moderator

dla fanów tak "cennych" znalezisk powiem tylko że ludność zamieszkująca tereny między krakowem a niepołomicami często używa podobnych jako doskonałe paliwo w piecach CO :)
Swojego czasu przy każdej żwirowni walała się hałda tego materiału niczym skład drewna w lesie... Tylko kłody dużo większe...
Ani to dziwne ani szczególnie rzadkie znalezisko :) szczególnie w rejonie dawnych teras i koryt rzecznych.
Z ciekawostek można takie drzewo co do roku wydatować na podstawie dendrochronologii i do tego głównie służyły.

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 01:51 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Jak widać nie zawsze potrzebna wykrywka,aby znaleźć coś cennego ;) a praca bardzo niebezpieczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:35 
Szeregowy
Szeregowy

Mam pytanie. Jak to możliwe, że jeden z wydobytych kawałków ma ślad po cięciu piłą ? Pilarka łańcuchowa dała radę ? Nie powiesz chyba, że ktoś setki / tysiące lat temu ściął dęba, męczył się dzień cały a potem akurat Ty trafiłeś na pniak ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 21:05 
Porucznik
Porucznik

Ja takim drewnem pale w piecu.Pali się jak węgiel.Na torfowiskach tego leży cała masa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 marca 2017, 00:29 
Kapitan
Kapitan

adamos napisał(a):
Ja takim drewnem pale w piecu.Pali się jak węgiel.Na torfowiskach tego leży cała masa.

Nie masz czym się chwalić, puszczasz w komin sporo kasy :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]