Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 13:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze powyżej 3500 zł
PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 13:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

opi napisał(a):
SYLWEK napisał(a):
Spectra v3i [...] kłóci się w terenie z minelabami zakłócają sie na wzajem

Tak samo wzbudza się od pinpointera "Garrett ProPointer", ale...

...nie ustawiłeś jej dokładnie. Przede wszystkim opcja regulacji "Offset" dla "Transmit Frequency" naprawia to zjawisko natychmiast.

Natomiast mam obawy co do sygnalizacji większych obiektów z żelaza jako kolor w V3i.

Obawy mam podobne, dyskryminacja dziala az za dobrze, czesto duze zelazo pokazuje jako... duze zelazo.
Co do zaklocania z E-trackiem to jeden myk kolegi JMS w jego maszynie i mozemy chodzic obok siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 22:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam Koledzy na początku mojej drogi Poszukiwacza stanął GTI2500, początkowo wydawało mi się ,że nie spełnia moich oczekiwań, ale każde następne wyjście w teren potwierdzało sławę tego wykrywacza, byłem bardzo zadowolony, guziki ,monety, zegarki ,łuski ,zakopane w ziemi beczki z ropą :lol: ,odznaki, srebrne monety i sztućce, łuski i moje największe znalezisko skarb składający się z trzech mieczy z epoki brązu kultura łużycka (zdjęcia są na Naszym forum, a miecze spoczęły na rękach WKZ w Szczecinie ), wszystko to znalezione na standardowych cewkach na mniejszych bądź na bardzo głębokich dołkach. Miałem zakupić cewkę dd 8,5 *11 aby poprawić jeszcze jego osiągi. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i w mojej głowie zaczęła się tlić myśl nad zakupem jeszcze czegoś nowego (GTI 2500 dalej posiadam ,serce by mi pękło gdy pomyślałbym o jego sprzedaży, jestem bardzo sentymentalny). Mój wybór padł na Spectrę v3I,przybyła do minie z Vikinga w kwietniu tego roku, wydawało mi się ,że jak wyjdę w teren z takim sprzętem to fanty będą mi same z dołków wychodzić. Przyzwyczajony do prostoty i funkcjonalności GTI, do niezmierzonej ilości fantów jakie nią wydobyłem,nagle przeżyłem szok. W moich rękach znalazł się sprzęt technologicznie z innej bajki,sprzęt którego należy się cały czas uczyć, czytanie instrukcji nic nie daje , przeglądanie różnych for internetowych, cały czas ustawiam,przestawiam,wracam do ustawień fabrycznych, oglądam filmiki na youtube i koledzy z przykrością stwierdzam ,że nic mi to nie daje. Coraz łaskawszym wzrokiem zaczynam patrzeć na moją ukochaną ,,zieloną pszczółkę ,, i coraz bardziej brakuje mi tego gongu który w 90% potwierdzał celowość wbicia szpadla w ziemię. Nie poddaję się jednak i tak łatwo Spektrze nie odpuszczę, ale muszę przyznać ,że trochę sprowadziła mnie z obłoków na Ziemię. Pozdrawiam Koledzy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 14:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Widocznie za mało czytałeś o Spectrze V3i lub nie to co trzeba (czyt. bzdury wyssane z palca).
Wszystko zależy od użytkownika.

Czy po przeczytaniu nadal nie rozumiesz jak ustawić sprzęt i skąd to się bierze?
Czy z niechęci, czy z ograniczonego pojmowania wiedzy?

Na tym forum jest pewien wątek, w którym są opisane porady i nie trzeba być specem, aby je pojąć. Ten wykrywacz jest nieco trudniejszy w obsłudze, ale tylko na początku dlatego, że ma mnóstwo ustawień w przeciwieństwie do wspomnianego Garretta, których dla porównania ze Spectrą ma 1%.

Jeśli nie wiesz czegoś, pytaj w wątku o Spectrze, a postaram się wyjaśnić.
Jeśli się zniechęcasz sam z siebie to niestety, ale dla takich osób nie ma innego rozwiązania jak powrót do pierwszej wykrywki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 września 2013, 21:15 
Major
Major

Posiadam specre V3 i faktycznie wykrywacz nie jest prosty , to nie jest wykrywka typu włącz i szukaj jak np mój poprzedni wykrywacz Minelab SE PRO .... Ale uwierz mi jak ją opanujesz w 100% to będziesz mega zadowolony , dużo dowiesz się z wątku o którym napisał kolega wyżej , tam jest sporo cennych informacji

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 21:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Spektra to świetny sprzęt, jeśli uważasz że jest ciężki do ogarnięcia to pobiegaj z xlt-kiem :lol:
Każda godzina spędzona na badaniu zależności pomiędzy poszczególnymi funkcjami da efekty w postaci fantów. To moje zdanie dotyczące białej stajni :666 ,
a deus? bardzo fajny mega szybki i niezbyt trudny do opanowania sprzęt. Duzy plus w porównaniu do łajtsów za bezproblemowe bieganie pod liniami wysokiego napięcia :-)
Cenowo chyba w tej półce mieści się również whites mxt bardzo fajna kosiarka na kolorek - tyle, że gałkowiec z oszczędnym wyświetlaczem i nie da się chodzić z nim bez słuchawek bo słychać te ryczące dzwięki z dwóch kilometrów :-p

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 12:54 
Kapral
Kapral

Witajcie koledzy. Nie często udzielam się na forum ale potrzebuję fachowej porady. Dotychczas przez wiele lat poszukiwałem z Minelabami, wcześniej z C.scoopem R1 itd., również smętek nie jest mi obcy. W tej chwili mam E trac'a i generalnie jestem b. zadowolony. Poznałem jego zalety. Miałem jednak możliwość potestowania Deusa z dużą cewką i generalne moje spostrzeżenie jest takie, że nie ma specjalnie różnicy. Co sądzicie czy warto się przesiadać z E-trac a na deusa. Nie chodzi mi o wagę ale przede wszystkim o separację przedmiotów nieżelaznych i żelaznych znajdujących się głęboko obok siebie. Może ktoś robił takie porównania E trac i deus z dużą cewką?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 19:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie chcę Cie zdziwić, ale Deus XP ma wyraźnie lepszą separację od Minelabów, które to nie lubią żelaza i z tego też powodu maskują za dużo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 20:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

zamtuzkrug napisał(a):
Spektra to świetny sprzęt (ciach) również whites mxt bardzo fajna kosiarka na kolorek

Przerabiał ktoś przejście z MXT Pro na V3i? To co ewentualnie zyskam będzie warte dołożenia drugie tyle kasy na rynku wtórnym? Na razie z pełnym zadowoleniem ganiam po polach i za kolorową militarką z MXT Pro, ale gdzieś z tyłu głowy siedzi ta Spektra :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 13:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie miałem nigdy wcześniej nic ze stajni Whitesa, ale przejście z MXT na Spectra V3/V3i (nie dotyczy VX3) jest bardzo zauważalne.

Skąd taka opinia?
Czytałem sporo o Spectrze zanim ją kupiłem i kilka osób pisało też o przejściu z DFX, że to całkowicie inny wykrywacz, dużo rzeczy na plus.

Wiele osób ma problemy z opanowaniem V3, ale jest to kwestia poznania ustawień.
Ja wszystko co mogłem ustawiłem i np. dźwięki odseparowałem od siebie na pewnych zakresach. W ten sposób dla monet dużych mam wyraźny czysty dźwięk, a dla folii niski. W wątku o Spectrze V3i podałem tabelkę dźwięków na danych zakresach jakie można sobie ustawić. Domyślnie spectra ma bardzo rozbudowane dźwięki i to ludzi przeraża, bo jest on skaczący - coś ala minelab.

Dodatkowo ustawiasz takie rzeczy jak przykładowe ikony dla obiektu. Zawsze jak widzę na ekranie polmosa to w 90% właśnie on się trafia na tym zakresie na którym sobie ustawiłem.

Za to lubię ten wykrywacz, można sobie go ustawić dowolnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 16:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za opinię. Dźwięki i ikonki mnie raczej nie przekonują (2 dźwięki mi wystarczają, a zakresy da się zapamiętać). W każdym razie nie uzasadniają IMHO wydania dodatkowych 2,5k. Bardziej by mnie interesowała świetna identyfikacja, radzenie sobie z maskowaniem na standardowej sondzie (MXT nie przechodzi testu z gwoździem) itd.
Jak Ci V3i pokazuje najmniejsze sreberka? Jako folię czy wyżej? Ciekaw też jestem czy V3i dzięki niższej częstotliwości będzie dużo głębszy na militarkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 17:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

W V3i masz prawdopodobnie najlepszą identyfikację. Czytałem, że Whites programował go w ten sposób, że odróżnia nawet stopy złota i srebra (czyt. słabsze/czystsze złoto i srebro). Piszą o tym w recenzjach lub sklepy na swoich stronach.

Najmniejsze to nie wiem jakie masz na myśli, ale np: 5 groszy słabe srebro (niecałe 20%): 45-49
szeląg ryski Batorego 32-34.

Podczas gdy folię wykazuje na 5-10, paczkę po papierosach 10-13 i większe folie (czyt. grube pazłotka) do 25.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 października 2013, 09:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

O, to już jest konkrecik. Dzięki. Jest się nad czym zastanawiać. Może uda sie kiedyś porównać te sprzęty w plenerze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 października 2013, 20:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie wiem jak w MXT, ale w Spectrze masz dużą rozpiętość identyfikacji. Od -95 do +95. Poniżej zera wiadomo żelazo. Im niżej tym większe. Nigdy nim nie szukałem meteorytów, ale piszą też, że jest to sprzęt, który w 99% odróżnia meteoryty kamienne od kamieni magnetycznych i oczywiście meteoryty też mają swój zakres zdaje się od -10 do -5.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 23:41 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

opses

Mam w domu V3i oraz MXT co chcesz wiedziec o tych sprzetach? Odnosnie szukania monetek sie nie wypowaidam bo to nie moje tematy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 10:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Chcesz powiedzieć, że używasz V3i tylko do szukania żelaza? :)
Jeśli tak, to napisz jak wygląda identyfikacja dużych i małych obiektów z żelaza (podkowa/bagnet vs gwóźdź) oraz identyfikacja kamieni magnetycznych i meteorytów (jakie ID).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]