Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 13:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garrett AT Gold Pierwsze wrażenia
PostNapisane: środa, 30 października 2013, 14:33 
Porucznik
Porucznik

Mam ten wykrywacz od tygodnia (AT Gold) i jestem zaskoczony głównie z tego powodu, że sprzęt łyka małe, cienkie sreberka jak młody bocian żabę. Do tego śmiga pod liniami wysokiego, niskiego i każdego napięcia, które dotychczas musiałem omijać z daleka, a już nie wspomnę o masztach telekomunikacyjnych. Standardowa cewka jest lekka jak piórko i jak coś złapie to nie puści, ale oczywiście zastanawiam się nad Nel Hunterem bo to zawsze te 3-4 cm głębiej. Tylko nie lubię machać żelazkiem na kiju, więc sie zastanawiam, czy ten ciężar bardzo daje sie we znaki po kilku godzinach. Jesli ktoś chodzi w takiej konfiguracji, z chęcia się dowiem, jak to wygląda w praktyce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 11:17 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

kajt55 napisał(a):
Panowie mam do sprzedania nową raz użytą cewkę attack 15 nel z osłoną. 2 lata gwarancji. Kupiłem ją z ukrainy do golda ale pasuje do pro również.

Coś mi nie gra, gdy pytałem w Nel'u o cewki do AT Golda odpowiedzieli że nie robią bo za dużo zabawy z wtyczką oringami itp uważam że rynek odbiorców jest jeszcze mało opłacalny, ale może coś się zmieniło...
Nie jestem zainteresowany, ale zdjęcie wtyczki rozwiałoby wątpliwości;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 11:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Munzer dobrze iż nie sugerowałeś się opiniami, że sreberek gold nie łyka bo to zależy bardziej od zasobności miejscówy jak częstotliwości np w ten weekend znalazłem łezkę Ivana Groźnego o rozmiarze 8mm x 5mm nie wspomnę o innych drobinach np 6mm plomb.
Z cewką jak wspomniałem wcześniej pytałem w Nel'u, ale odpowiedzieli że nie robią do Golda więc nabyłem seryjną 8,5''x11'' nie jest to szczyt wyważenia lecz bicki już przywykły i jest OK;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 12:48 
Porucznik
Porucznik

Tommyboy24 napisał(a):
Munzer dobrze iż nie sugerowałeś się opiniami, że sreberek gold nie łyka bo to zależy bardziej od zasobności miejscówy jak częstotliwości np w ten weekend znalazłem łezkę Ivana Groźnego o rozmiarze 8mm x 5mm nie wspomnę o innych drobinach np 6mm plomb.)

To nie do końca tak jak piszesz. Chodziło raczej o to, że sreberka łyka, jak najbardziej, ale lepiej cieńsze niż grubsze - taki był sens dyskusji. Co do cewki dla AT Gold, konkretnie Nel Huner, mam info od jednego z dystrybutorów, że będą do kupienia w połowie listopada. Poza tym koledzy biegają z tymi cewkami wlasnie w konfiguracji z tym wykrywaczem (to pewne), wiec nie wiem za bardzo o co chodzi z tym, ze Nel ich nie produkuje do Golda. Chyba masz złe informacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 13:49 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Skasowałem niestety korespondencję z Nelem, miała miejsce rok temu gdy szukałem większej cewki więc nie podejmuję dalszej dyskusji choć przez rok mogło się wiele zmienić.
Zdaj raport jak się sprawuje taka cewka i czy znajomi mają porównanie z tą fabryczną 8,5''x11"", moze sam się nad taką zastanowię;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 21:56 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

kajt55 napisał(a):
Panowie mam do sprzedania nową raz użytą cewkę attack 15 nel z osłoną. 2 lata gwarancji. Kupiłem ją z ukrainy do golda ale pasuje do pro również.

Patrząc na rozważania zamieszczone powyżej, powiem tak - Panowie jeżeli cewka ta pasuje do GOLDA - to musi pasować też do PRO (te same gniazda i te same wtyczki - oba wodoszczelne) bo oryginalne cewki zarówno w PRO (gdzie standardowo jest 11DD) jak i w GOLD-dzie (gdzie standardowo jest 8DD) są ZAMIENNE tzn. mogę do GOLD-a kupić 11DD a do PRO 8DD, Ostatnio rozważam zakup PRO lub GOLDa i rozsyłam zapytania do dystrybutorów - min. o możliwość dokupienia ww cewek.
Takie zadałem pytanie :

"Witam - przymierzam się do zakupu Garretta AT PRO lub AT GOLD.
Gdyby wybór padł na AT GOLD chciałbym też dokonać od razu zakupu cewki 8.5 x11DD dedykowanej do GOLDA , która występuje w opisie jako opcja (nie wiem, czy cewka z zestawu AT PRO współpracuje z GOLDEM - różnica kHz). Czy u Państwa dostanę taką cewkę i w jakiej była by cenie.

Pozdrawiam"

a taką dostałem odpowiedź:

"Witam

Cewki DD oba modele pracują zarówno z At PRO jak i z AT GOLD, tak więc nie ma problemu. Nawet AT GOLD ma lekko większy zasięg przy stosowaniu cewki 8,5x11”.
Można skomponować te wykrywacze z obiema cewkami:
AT PRO ZESTAW + dodatkowo cewka DD 5X8” – 2319 + 400 = 2719zł – cena po rabacie z przesyłka pobraniową 2599zł
AT GOLD + dodatkowo cewka DD – 2685 + 600 = 3285zł – cena po rabacie z przesyłka pobraniową 2999zł
W razie pytań proszę dzwonić J

Jak widzicie obie cewki pracują z obiema wykrywkami a kupując zestaw można ładny grosz zaoszczędzić :lol:

Pozdrawiam
Jerzy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 22:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ameryki nie odkryłeś - wiadomo że fabryczne cewki są zamienne pomiędzy Goldem i Pro.
Powyższe rozważania dotyczą cewek NEL.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 października 2013, 22:21 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Cewki nel nie są razem dedykowane tylko oddzielnie
http://www.nel-coils.pl/Cennik%20Nel%202013.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 20:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jestem nowym użytkownikiem Garretta At Gold z cewką 5" x 8" . na razie byłem dwa razy na wykopkach- raz na polu pod liną wysokiego napięcia i drugi raz w lesie. Znalazłem kawałki drutu miedzianego, polmosa, dwie klamki do okna, zawiasy, ołowianą kulkę, krzyżyk, dwie monetki, przednia zębatkę z roweru, ramę roweru, 5 groszy współczesne , złamaną łyżeczkę i dwie łuski nie licząc innych śmieci. Na jednym forum przeczytałem radę żeby na początek chodzić z ustawieniem all metal wyłączone iron audio aby się osłuchać ze sprzętem. Mam też pytanie czy ktoś używał innej większej cewki i z jakimi wynikami?. Wie ktoś gdzie kupić tanio akcesoria do wykrywacza? Osłonę cewki, torbę lub pokrowiec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 20:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jestem nowym użytkownikiem Garretta At Gold z cewką 5" x 8" . na razie byłem dwa razy na wykopkach- raz na polu pod liną wysokiego napięcia i drugi raz w lesie. Znalazłem kawałki drutu miedzianego, polmosa, dwie klamki do okna, zawiasy, ołowianą kulkę, krzyżyk, dwie monetki, przednia zębatkę z roweru, ramę roweru, 5 groszy współczesne , złamaną łyżeczkę i dwie łuski nie licząc innych śmieci. Na jednym forum przeczytałem radę żeby na początek chodzić z ustawieniem all metal wyłączone iron audio aby się osłuchać ze sprzętem. Mam też pytanie czy ktoś używał innej większej cewki i z jakimi wynikami?. Wie ktoś gdzie kupić tanio akcesoria do wykrywacza? Osłonę cewki, torbę lub pokrowiec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 21:13 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Chodze jedynie z dużą cewą i zasięgi pewnych sygnałów zaskakują nawet bardziej doświadczonych kolegów. Wyniki zależą od szczęścia, miejscówki i umiejętności operatora, widziałem sygnały których nie widzieli koledzy z teresami 505 i 705, ale były też głębokie sygnały które były widoczne dla tych wykrywaczy a u mnie cisza...
Co do akcesorii internet wskaże Ci drogę, do transpotu używam starej podróżnej torby gdzie wykrywacz złożony w pół mieści się na miękko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2013, 21:36 
Plutonowy
Plutonowy

Panowie, czy ktoś może mi łopatologicznie wytłumaczyć opcję "Przycisk FREQ" F1, F2, F3, F4 .O co w tym chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2013, 22:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Tak jak jest napisane w instrukcji, gdy chodzisz blisko lini wysokiego napięcia, nadajników, trakcji kolejowej innego poszukiwacza i słyszysz/widzisz, że zabawka popierduje/wzbudza się. W takiej sytuacji możesz spróbować wyeliminować zakłócenia poprzez jedną z czterech opcji. W mojej praktyce nie zawsze się sprawdzała ta opcja, choć bywała też skuteczna więc rydzyk fizyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 20:53 
Plutonowy
Plutonowy

A czy ktoś z was który ma garreta AT Pto lub AT golda pochodzi z pomorskiego. Chciałbym sprawdzić czy inny model zachowuje się tak samo jak mój. wiem , że wyszła wadliwa seria która się wzbudzała itp.po prostu potrafiła wariować, mój czesto sie wzbudza, nie mam porównania, wiem jedno że Garrecik 250 na standardowej cewce lepiej sobie radzi. Kolorek widzi to wali jak dzwon, mój jak podejde do fanta często buczy niż daje sygnał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 21:04 
Plutonowy
Plutonowy

Czy jest ktoś z trójmiasta z AT pro lub At gold?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]