Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy wykrywacz Mranda
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 13:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kurcze zapowiada się fajny wykrywacz tylko cena mi nie odpowiada rozumiem ze nakład pracy i wydatki związane z projektem się na to sumują a i za pewne zbyt nie jest dość duży więc z tąd taka cena.
Szkoda bo wydaje mi się że dla pospolitego zjadacza chleba jest to za dużo :cry:
P.S
Nephilimer czy ty na każdym forum musisz się wykłucać?
No i ten twój smętek boska maszyna...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 13:21 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli sprzęt rzeczywiście ma takie osiągi jak deklaruje Mrand, a dodatkowo jakość wykonania jest odpowiednia, to cena nie jest absolutnie wygórowana.

Też uważam, że cena nowego Audi A8 jest zbyt wygórowana dla zwykłego zjadacza chleba, ale cóż. Nie każdy musi jeździć nowym Audi ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 13:54 
Generał Broni
Generał Broni

Faktycznie zdjęcie było zbyt małe i dopiero teraz widzę że puszka jest inna i wtyczka do sondy również.
A jak ten "potwór" poradzi sobie z mosiężną klamrą np. I wojenną ??
Czy da radę ją wyłuskać spośród leżących wierzchem np. łusek ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 14:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mrand napisał(a):
Nephilimer, wyraźnie nie doceniasz moich rąk :) Ponadto, ołowiu detektor nie bierze zupełnie, drobny mosiądz można wyciąć, a jeśli przeszkadza żelazo, zawsze można unieść lekko sondę do góry. Pozwala na to zapas czułości. Efekt maskowania dużych przedmiotów przez przypowierzchniowe śmieci nie istnieje.

Doceniam, ale ja niewierny Tomasz z zasady jestem. Niepokoją mnie zasięgi na monety, bo wala się po Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" nieco drobiazgu nieco większego przypominającego (przynajmniej wykrywacze tak uważają) te sygnały. Niemniej, zobaczymy, mam nadzieję, że niebawem.

bartek9880 napisał(a):
Kurcze zapowiada się fajny wykrywacz tylko cena mi nie odpowiada rozumiem ze nakład pracy i wydatki związane z projektem się na to sumują a i za pewne zbyt nie jest dość duży więc z tąd taka cena.
Szkoda bo wydaje mi się że dla pospolitego zjadacza chleba jest to za dużo :cry:
P.S

Na każdym forum nie zamierzam ograniczać się do pisania "piękne fanty kolego pozdrawiam". I to chyba ostatnio ja na tym zabawnym forum magnesowym dementowałem informacje odnośnie wspaniałości smętka, więc Twoje argumenty lekko mnie nie przekonują.

Wykrywacz mranda interesuje mnie niezmiernie, więc mam wiele pytań, to chyba oczywiste. Dodatkowym faktem jest lekka podejrzliwość, jak ktoś wchodzi na rynek z wykrywaczem, który zasięgami niewiele ustępuje ramie produkowanej w tym samym warsztacie, bo ciężko zagina się prawa fizyki, niemniej trzymam kciuki, bo odczuwam silną potrzebę posiadania sprzętu głębszego niż coraz bardziej zajechany HS-3.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nephilimer napisał(a):
Mrand napisał(a):
Nephilimer, wyraźnie nie doceniasz moich rąk :) Ponadto, ołowiu detektor nie bierze zupełnie, drobny mosiądz można wyciąć, a jeśli przeszkadza żelazo, zawsze można unieść lekko sondę do góry. Pozwala na to zapas czułości. Efekt maskowania dużych przedmiotów przez przypowierzchniowe śmieci nie istnieje.

Doceniam, ale ja niewierny Tomasz z zasady jestem. Niepokoją mnie zasięgi na monety, bo wala się po Błąd-nie "Błąd-nie "ziemii" a "ziemi"" a "ziemi" nieco drobiazgu nieco większego przypominającego (przynajmniej wykrywacze tak uważają) te sygnały. Niemniej, zobaczymy, mam nadzieję, że niebawem.

bartek9880 napisał(a):
P.S

Na każdym forum nie zamierzam ograniczać się do pisania "piękne fanty kolego pozdrawiam". I to chyba ostatnio ja na tym zabawnym forum magnesowym dementowałem informacje odnośnie wspaniałości smętka, więc Twoje argumenty lekko mnie nie przekonują.

Wykrywacz mranda interesuje mnie niezmiernie, więc mam wiele pytań, to chyba oczywiste. Dodatkowym faktem jest lekka podejrzliwość, jak ktoś wchodzi na rynek z wykrywaczem, który zasięgami niewiele ustępuje ramie produkowanej w tym samym warsztacie, bo ciężko zagina się prawa fizyki, niemniej trzymam kciuki, bo odczuwam silną potrzebę posiadania sprzętu głębszego niż coraz bardziej zajechany HS-3.

A widzisz i teraz rozumiem ja też chciał bym wykrywacz z możliwościami ramy
Lecz nie za taką cenę tak jak napisał Kolega o Audi lecz maluchem też do celu dojedziesz.
Na szczęście nie wszyscy myślą tak jak ja i życzę aby ich wykrywacz okazał się trafieniem w 10 zarówno dla nich jak i dla, użytkowników...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 16:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zacznijmy od tego, że tak po prawdzie to wykrywacza o takiej specyfikacji potrzebuje raczej dość wyspecjalizowane i wąskie grono kopaczy i wątpię, aby stał się on jakimś wielkim hitem. Niszowy sprzęt dla niszy, a takie zabawki prawie zawsze swoje kosztują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 22:11 
Klucznik z Klucz

Miod na nasze serca.Czekamy.Ale na tym forum byl juz jakis kosmiczny wykrywacz ,lada dzien mial sie pojawic i powalić wszystkie.Minelo kilka lat i nic.
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 22:20 
Chorąży
Chorąży

Niejaki MAGNETIC ??? :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 22:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

DZIAD napisał(a):
Miod na nasze serca.Czekamy.Ale na tym forum byl juz jakis kosmiczny wykrywacz ,lada dzien mial sie pojawic i powalić wszystkie.Minelo kilka lat i nic.
K. z K.

Nie wywołuj wilka z lasu....... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2013, 08:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Imatra napisał(a):
Niejaki MAGNETIC ??? :D :D :D

Ooo ja mam w avatarku napis Magnetic.. Chyba nie mówisz o mnie bo na tym forum na pewno nic nie pisałem o moim nowym wykrywaczu :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2013, 16:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Magnitec ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 00:10 
Podporucznik
Podporucznik

co do certyfikowania CE Ładowarek to piszesz deklarację zgodności z :
2006/95/WE Dyrektywa niskonapięciowa (LVD)

Dyrektywie polegają wszystkie urządzenia elektryczne jeśli napięcie nominalne (na wejściu i wyjściu urządzenia) występuje w przedziałach 50-1000V prądu przemiennego lub 75-1500V prądu stałego. Dyrektywy nie stosuje się jeżeli mamy do czynienia z dyrektywami szczegółowymi.EN 60335-2-29:2004 Elektryczny sprzęt do użytku domowego i podobnego - Bezpieczeństwo użytkowania - Część 2-29: Wymagania szczegółowe dotyczące ładowarek akumulatorów IEC 60335-2-29:2002 + A1:2004
EN 60335-2-29:1996 + A11:1997 Przypis 2.1
Termin minął (1.6.2007)
EN 60335-2-29:2004/A2:2010 IEC 60335-2-29:2002/A2:2009
Przypis 3
1.2.2015

Tak się zastanawiam czy do wykrywki nie jest potrzebne to EN 62311:2008 Ocena urządzeń elektronicznych i elektrycznych w odniesieniu do ograniczeń ekspozycji ludności w polach elektromagnetycznych (0 Hz-300 GHz) IEC 62311:2007 (Zmodyfikowana)

Inne przepisy znajdziesz tu:
http://www.ce-polska.pl/
http://www.ce-polska.pl/dyrektywy.html

OPisz to zasilanie, napięcie, pobór prądu, jaką masz ładowarkę i jaką byś chciał. Może coś podpowiem.
Ps. Do urządzenia kiedyś wystarczyło napisać Deklarację zgodności z CE i odnieść się do EN- i to było całe certyfikowanie.
przykładowa deklaracja
http://www.oznakowanie-ce.pl/dodatki/po ... nosci.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 22:35 
Major
Major

Bardzo ucieszyłem się z postu kolegi Fuks_ag bo problematyka CE jest dla mnie z pogranicza magii. Sprawa wyszła podczas próby certyfikacji poprzedniego detektora LEM-2. W końcu udało się oznaczyć wykrywacz. Ładowarka była dokupiona gotowa już z oznaczeniem CE. Jednak gdy się połączyło obydwa urządzenia razem, to taki układ nie miał już certyfikacji i trzeba byłoby przeprowadzić dodatkowe badania i oczywiście słono zabulić. Dlatego wykrywacz był sprzedawany bez ładowarki. Może coś pomieszałem, ale problem wystąpił. Niewątpliwie w stosownym czasie będę starał się odwołać do doświadczenia kolegi Fuksa, korzystając z jego uprzejmości, bo sam na pewno tego nie ogarnę.
Do kolegi Dziad. Proszę odrzucić zwątpienie. Detektor będzie na pewno i do tego już niedługo. To bardzo nowatorski i wyjątkowo trudny projekt. Czas ucieka przy nim jak przysłowiowa błyskawica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 02:19 
Kapral
Kapral

Mrand dostaje sporo pytań o szczegóły techniczne wykrywacza - jeden ujawniam publicznie:

Ten wykrywacz wysyła bipolarne impulsy (na zmianę impuls 'dodatni' i 'ujemny'), jak to jest przyjęte w sprzęcie militarnym (i cywilnym do zastosowań specjalnych). Pytanie, czy to w ogóle potrzebne.

Urządzenie projektowano przede wszystkim do poszukiwania głębokich depozytów i pozostałości wojennych typu wojskowego, w tym niewybuchów (UXO/ERW). Teoretycy rozminowania uważają, że jednokierunkowe magnesowanie (jakie fundują klasyczne wykrywacze PI) może aktywować zapalnik. Dmuchamy więc na zimne: impulsy bipolarne na pewno nie spowodują eksplozji, a na dodatek poprawiają parametry sprzętu.

Tak na dobrą sprawę - diabli wiedzą, co w żelastwie z Jugosławii, Iraku, Iranu, Afganistanu, Czeczenii, Libii albo Syrii siedzi, więc ostrożność nie zawadzi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 09:47 
Kapitan
Kapitan

qw22 napisał(a):
Teoretycy rozminowania uważają, że jednokierunkowe magnesowanie (jakie fundują klasyczne wykrywacze PI) może aktywować zapalnik.

No trochę mi się włos na głowie zjeżył.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]