Teraz jest wtorek, 7 kwietnia 2026, 10:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 440 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Baranowo i okolice
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:20 
Porucznik
Porucznik

tryb głęboko rzadko szybko , eliminacja zakłóceń od 1 do 3 nigdy powyżej i czułość minimum 25 a jak czyszczę pole do czysta to 30 :) Zmiana trybu po bardzo dobrym przeszukaniu np łąki daje dobre efekty :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 20:39 
Porucznik
Porucznik

:h

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2014, 20:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dobre żylety w takim stanie jeszcze nie trafiłem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 10:08 
Chorąży
Chorąży

Faktycznie ładne stany :D
10 gr jaki rocznik?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 14:23 
Porucznik
Porucznik

1830

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 14:31 
Porucznik
Porucznik

Kilka guzików ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 14:33 
Porucznik
Porucznik

;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 16:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
piękne!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 22:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

"SZKOŁA WOIEWODZKA" kozak :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 23:33 
Plutonowy
Plutonowy

Dopiero wpadłem na Twój wątek. Wychowałem się jakieś 20 km o Baranowa i czasem wpadam tam jeszcze z wykrywką, zresztą kilka kilometrów od Baranowa mam kawałek ziemi, w takim totalnym zadupiu, ale jej jeszcze nie czesałem.
Szukam od jakiegoś czasu jakichkolwiek opracowań historycznych na temat tamtych stron, masz może coś ciekawego? Coś o Napoleonie, rejonach Ostrołęka-Przasnysz?
Z tego co kojarzę to Baranowo ma już swoje lata, więc nie dziwi mnie mnogość znajdek, tym bardziej, że rejony jeszcze nie przeczesane mocno przez poszukiwaczy, a tam gdzie ja się wychowałem to już w ogóle.
Teraz mieszam w takim miejscu, że raz widziałem 16 osób na polach nieopodal jak czesało od rana, a i tak da się coś fajnego wykopać, tak że rolnik z pługiem przejedzie i znowu naszarpiesz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 01:08 
Porucznik
Porucznik

Hmmm no to tak Baranowa to najgorsza miejscówa na swiecie nic nie znajdziesz oprócz kapsli , jak coś znajdziesz tooo stawiam ... ;) Szukam od 5 do 50 km od Baranowa :) na Przasnyszu bywam ale nic szczególnego nie wychodzi szkoda troszkę czasu same miedziaki w słabych stanach a srebrka sporadycznie :) Hmmm mam mapy I wojenne z bitwy Przasnyskiej ale i tak nic nie dały :) z map to tylko korzystam , aby zobaczyć jak duża wioska była a tak to nie bo to nie ma sensu :( najlepsze miejscówki to zniszczone wsie i pole na nich Mmmm <3 kurcze dwie wioski znalazłem takie to działo się a chodzę 2,5 roku :) a jak cb interesuję napoleon to powiem tak znalazłem 3 guziki do tej pory 2 bardzo rzadkie i popularny :) to na pewno miejscowość Drażdżewo , Chlopia Łąka koło Krasnosielca ale tam sensu nie ma 15 lat temu to byś z pola miał 1500 monet + guziki napoleona , klamry , odzanki , medale nawet złote w tym roku gościu na tym ternie znalazł złoty medal carski no i wiele innych :) pociesze was jak nie wiecie gdzie chodzić to nic nie znajdziecie , przykro mi :) zapewne zaraz ktoś powie że nie ma miejsc przeszukanych i zawsze się cos znajdzie :) zależy kto co uznaje za ciekawe znalezisko :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 12:18 
Sierżant
Sierżant

Pablo piękne monetki, marzy mi się ten okres :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 12:22 
Sierżant
Sierżant

Też mieszkam w okolicach gdzie trzeba się zdrowo namęczyć, żeby cokolwiek znaleźć. Tu juz wygrywają osoby z lepszymi wykrywaczami, bo gdybym miał garretta to szlag by mnie chyba trafił a tak mogę chodzić i ignorować prawie wszystkie sygnały, nie tracę bez potrzeby energii i czasu, a srebrnej monety nie przegapię na pewno ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 16:30 
Plutonowy
Plutonowy

Chodzi mi bardziej o jakieś książki, opracowania historyczne z tamtych stron, bo mimo, że tam tyle mieszkałem to niewiele tego udało mi się znaleźć. Jedynie z historii 100-150 lat do tyłu. Nie chodzi tylko o Napoleona, czy ostatnie wojny, ale dużo starsze czasy. Jakieś dziesięć km od miejsca gdzie się wychowałem odnaleziono osadę i takie tam różne rzeczy ciekawe...
W tym roku przelecę tę działkę pod Baranowem, bo chcę ją sprzedać, a tam jest hektar do przeszukania, ale oprócz militarki i typowych monet niczego się nie spodziewam, choć ułożenie terenu na pewno nie jest naturalne, nikt z żyjących nie zna nawet żadnej legendy o powstawaniu tych górek i dołków.
Ja własnie mam garreta 250 i mimo, że nawyciągałem nim parę fajnych i rzadkich fantów, to wiem, że z innym wykrywaczem jeszcze w tych samych miejscach trochę nakopię, bo garret monetki to do 20 cm kopie, a ze sreberkami słabo sobie radzi. Ale przyszedł czas na lepszą wykrywkę, więc będzie tylko lepiej...
Krasnosielc i okolice to wiem, że był Napoleon, są nawet pomniki ku pamięci, ale nie umiem skojarzyć jego drogi z Ostrołęki do Przasnysza, bo był i tu, a jak szedł z jednego miasta do drugiego to musiał przechodzić obok mojego domu, bo tam nie ma innej trasy. Krasnosielc zamieszkiwali w większości Żydzi.
Miejscówki popularne, o których możesz przeczytać w książkach to już dawno spenetrowane, teraz trzeba bawić się w detektywa i szukać, szukać, aż wejdziesz na ciekawy teren, trzeba obserwować ułożenie terenu, stare drogi, groble itd, wyciągać wnioski, często błędne, ale jak trafisz, to nie wiesz gdzie szpadel włożyć. Koleś z Ostrołęki od lat szuka targu końskiego z któregoś tam wieku, tez śledzi historię, czyta, łazi kombinuje na razie nie może trafić, są miejscówki których nie można sprawdzić, bo to już strzeżone prywatne tereny.
Miejsc bogatych w fanty jest jeszcze tyle, że dla następnych pokoleń starczy.
Czytam obecnie historię Mazur i tam gdzie jeżdżę na drugą działkę, to kopano już kilka stuleci temu kurhany i inne takie, jeszcze z czasów pogańskich.
Powodzenia więc i powiem szczerze, że zajmujesz drugie miejsce w moim prywatnym rankingu pod względem wykopanych znajdek, oczywiście przyjmuję, że masz jeszcze sporo takich, których nie możesz pokazać.
Miejsce pierwsze ma mój koleś który kopie pod Warszawą, ale gdybym jego znajdek nie zobaczył, to bym nie uwierzył, bo zwykle opowieści o skarbach są przesadzone. Jesteś na dobrej drodze.

Aha, na mój gust trochę za bardzo czyścisz te monetki, tracą nieco na wartości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 20:09 
Porucznik
Porucznik

Nie posiadam żadnych książek hmmm zapewne za mocno czyszczę , ale czasem są bardzo mocno zasyfione i wtedy do połysku :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 440 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]