Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 19:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Akumulatorki
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 19:14 
Porucznik
Porucznik

Witam.Panowie jakie polecacie akumulatorki do Argo jest tego cała masa i każdy sprzedający swoje chwali.Myślałem o Sanyo Eneloop czy to dobry wybór?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Akumulatorki
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 19:56 
Generał Broni
Generał Broni

adamos napisał(a):
Witam.Panowie jakie polecacie akumulatorki do Argo jest tego cała masa i każdy sprzedający swoje chwali.Myślałem o Sanyo Eneloop czy to dobry wybór?

Najlepszy :za ...temat wałkowany od kiedy dinozaury po ziemi biegały :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 19:57 
Podporucznik
Podporucznik

Bardzo dobry, oczywiście potrzebna jest też porządna ładowarka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 21:20 
Pułkownik
Pułkownik

polecam baterie Sanyo Eneloop 2000 mAh te białe (z czarnymi nie miałem styczności więc się nie wypowiem), lub Energizery Extreme 2300 mAh ta sama technologia co eneloopy. A do tego ładowarka technoline BC-700, taki zestaw długo ci posłuży!

A jeśli mogę ci coś jeszcze podpowiedzieć to przy okazji dokup sobie drugi koszyczek na baterie, o ile Rutus jest porządnym sprzętem to koszyk ten do solidnych nie należy! (cena na all... 4.50+przesyłka)

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 22:10 
Porucznik
Porucznik

Na ile godzin wystarczają te akumulatorki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 22:11 
Podporucznik
Podporucznik

eneloopy z ładowarką bc700.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 22:16 
Porucznik
Porucznik

adamos napisał(a):

Na jakieś 15-20 godzin, no może więcej ale chodzenie na 20% to już nie to samo ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2014, 22:28 
Pułkownik
Pułkownik

adamos napisał(a):

jeśli chodzi o akumulatorki a to co podaje producent odnośnie długości pracy wykrywacza na bateriach to można to określić jako pojęcie względne i przy akumulatorkach dużo zależy od obchodzenia się nimi. Ale jeśli są prawidłowo ładowane to na bardzo długo może 70% tego co podaje Rutus z 30 godzin. Przyznam ci się że nie mierzyłem czasy pracy na tych bateriach, ale starczają na długo! Jak wybieram się na dłużej z wykrywaczem (dwa dni i więcej) to mam drugi koszyk z bateriami na zapas tak na wypadek!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 00:33 
Podporucznik
Podporucznik

czas to pojęcie względne :lol: akurat charakterystyka eneloopów jest bardzo korzystna w zakresie napięć od 1,35V do 1,20V poniżej tych wartości wykrywacz zaczyna być niestabilny spada zasięg.
w Euroace 3 wypady 4-5 godzinne bez ładowania przy ładnej pogodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 01:19 
Generał Broni
Generał Broni

adamos napisał(a):
To zależy od poboru prądu przez wykrywacz, a to z kolei zależy od kilku czynników.

Jeśli pracujesz na słuchawkach bez podświetlenia, to średni pobór prądu Rutusów wynosi około 100...120mA. Podświetlenie potrafi zwiększyć o kilkadziesiąt mA, praca na głośniku podobnie też o kilkadziesiąt mA.

Na dobrych bateriach alkalicznych pracując w takich warunkach można uzyskać czas pracy podobny do podawanego przez producenta, czyli około 30h.

Przy aku podziel sobie pojemność aku przez ten średni pobór, pomnóż przez jakieś 0,85..0,9 i będziesz miał czas pracy na używanych aku. Czyli przy aku o pojemności 2300mA to może to dać jakieś 17...19h.

Ja używając GP 2700mAh mogę pracować max do jakich 25h w dobrym układzie, przy małej ilości sygnałów w ziemi.

Co do wskazań - Rutusy jak dla mnie pracują stabilnie w całym zakresie wskazań wskaźnika naładowania, ale:
  • przy dobrych bateriach wskazania są w zakresach 100% ==> 0%
  • przy aku wskazania początkowe i końcowe mogą być w zasadzie dowolne - w zależności od aku, jakie się ma. Ja mam różne komplety zaczynające w granich 60...85%, a kończąc na 30...0%, w zależności od kompletu.

Używam, między innymi, ładowarkę Tronic z Lidla na sześć ogniw, co akurat jest wygodne bo można ładować cały komplet na raz.

I kup jeden pakiet ośmiu sztuk aku, jest szansa, że będą z jednej serii. Ja wszystkie komplety mam tworzone z pakietów kupowanych po cztery czy dwa i we wszystkich kompletach aku są zdecydowanie nierówne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 12:21 
Pułkownik
Pułkownik

_cheetah_ napisał(a):
I kup jeden pakiet ośmiu sztuk aku, jest szansa, że będą z jednej serii.

...na moim przykładzie wyglądało to tak:
kupiłem ładowarkę z kompletem ośmiu baterii eneloopów i nie wiedziałem jak wykorzystać dwie pozostałe więc dokupiłem komplet czterech baterii tego samego producenta i o tych samych parametrach i jest git* Oczywiście zaznaczyłem markerem te dokupione osobno i nie zaobserwowałem żadnej różnicy w działaniu od tych z jednej serii, dokupiłem drugi koszyk i mam dwa zestawy aku o tych samych parametrach pracy!

-nie polecał bym jednak mieszania bateryjek w koszyku różnych producentów i różnych pojemności i mieszania starych akumulatorków z nowymi nawet tego samego producenta i tej samej serii.

* wszystkie baterie fabrycznie nowe, nigdy nie używane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 12:58 
Podporucznik
Podporucznik

jeśli chodzi o ładowanie razem różnych ogniw różnych producentów to nie wolno.
Eneloopy to ogniwa wysokoprądowe można je ładować dużym prądem tj. większym niż 1/10C i rozładowywać prądami ponad 1A. Większość akumulatorków NI-MH nie jest przystosowana do takich parametrów pracy i może takie mieszanie zakończyć się np. wybuchem takiego ogniwa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 13:34 
Pułkownik
Pułkownik

fuks_ag napisał(a):
jeśli chodzi o ładowanie razem różnych ogniw różnych producentów to nie wolno.

zależne jest to od użytej ładowarki, są takie że nie wolno mieszać ale i są takie co mają taką możliwość np. u mnie idzie dzisiaj tak!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 15:03 
Generał Broni
Generał Broni

fuks_ag napisał(a):
Większość akumulatorków NI-MH nie jest przystosowana do takich parametrów pracy i może takie mieszanie zakończyć się np. wybuchem takiego ogniwa

No, ale to jest problem doboru ładowarki do posiadanych aku, a nie mieszania ich w ładowarce. To mi trochę przypomina sugestie stosowania tylko dedykowanych ładowarek sygnowanych przez producenta danego typu aku. Tylko, że jak się dobrze przyjrzeć takim ładowarkom i ich parametrom technicznym, to jak zwykle okazuje się, że to jeden bądź drugi typ bazowy, brandowany dla danego producenta aku.

Jeśli ma się ładowarkę z niezależnie sterowanymi torami, to co za różnica jakie aku i o jakiej pojemności siedzą w poszczególnych slotach, kiedy stopień naładowania jest kontrolowany niezależnie dla każdego aku? Oczywiście, przy założeniu, że prąd ładowania (dla danego lotu) jest odpowiedni dla wsadzonego tam aku.
Przecież, jak ktoś wsadzi same aku starego typu (ładowanie 1/10C) do szybkiej ładowarki (np. 1A), to i tak mu wybuchnąć mogą, bo stosowałby niewłaściwą ładowarkę dla swoich aku.

Owszem, bezwzględnie takie same aku (i w zasadzie tak samo rozładowane) do ładowarek starego typu, także tych, które ładują po dwa ogniwa szeregowo.

Ja mieszam nie tylko aku różnych producentów, ale również różnych typów (np. AA/AAA) w ładowarkach mikroprocesorowych z niezależnymi slotami, jeśli mam taką potrzebę. Rzecz jasna, robię to z aku, dla których prąd ładowania moich szybkich ładowarek nie jest za duży.

Tak to widzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 15:20 
Podporucznik
Podporucznik

w ładowarce technoline BC-... każde ogniwo ładowane jest oddzielnie i do każdego akumulatorka można dobrać prąd z zakresu . ale nie każdy aku przyjmie ładowanie prądem 1C - napęcznieje i wystrzeli wylewając elektrolit na zewnątrz pod ciśnieniem.
Mi chodzi o ładowanie ogniw w prostych ładowarkach tzw. uniwersalnych.
W nich ładowane są zazwyczaj 4 ogniwa ale w parach szeregowo po dwa!
Można to sprawdzić po tabliczce znamionowej np. napięcie D.C. OutPut:2,80V
Tak ma np. ładowarka GP Power Bank GPPB20GS, Kodak Charger K 620E-EC i wiele wiele innych.
W takim przypadku aku będą doładowane do najsłabszego ogniwa i co najbardziej niebezpieczne w trakcie ładowania słabe ogniwo zacznie się nagrzewać powodując wzrost ciśnienia wewnątrz obudowy co może doprowadzić do wylania się elektrolitu -patrz wyżej!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]