adamos napisał(a):
Na ile godzin wystarczają te akumulatorki?
To zależy od poboru prądu przez wykrywacz, a to z kolei zależy od kilku czynników.
Jeśli pracujesz na słuchawkach bez podświetlenia, to średni pobór prądu Rutusów wynosi około 100...120mA. Podświetlenie potrafi zwiększyć o kilkadziesiąt mA, praca na głośniku podobnie też o kilkadziesiąt mA.
Na dobrych bateriach alkalicznych pracując w takich warunkach można uzyskać czas pracy podobny do podawanego przez producenta, czyli około 30h.
Przy aku podziel sobie pojemność aku przez ten średni pobór, pomnóż przez jakieś 0,85..0,9 i będziesz miał czas pracy na używanych aku. Czyli przy aku o pojemności 2300mA to może to dać jakieś 17...19h.
Ja używając GP 2700mAh mogę pracować max do jakich 25h w dobrym układzie, przy małej ilości sygnałów w ziemi.
Co do wskazań - Rutusy jak dla mnie
pracują stabilnie w całym zakresie wskazań wskaźnika naładowania, ale:
- przy dobrych bateriach wskazania są w zakresach 100% ==> 0%
- przy aku wskazania początkowe i końcowe mogą być w zasadzie dowolne - w zależności od aku, jakie się ma. Ja mam różne komplety zaczynające w granich 60...85%, a kończąc na 30...0%, w zależności od kompletu.
Używam, między innymi, ładowarkę Tronic z Lidla na sześć ogniw, co akurat jest wygodne bo można ładować cały komplet na raz.
I kup jeden pakiet ośmiu sztuk aku, jest szansa, że będą z jednej serii. Ja wszystkie komplety mam tworzone z pakietów kupowanych po cztery czy dwa i we wszystkich kompletach aku są zdecydowanie nierówne.