Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 05:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy należy mieć wątpliwości?
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 23:59 
Moderator
Moderator

Przy wykopaliskach na polu ornym najpierw zdejmuje sie humus, odkłada go na hałdę, potem kopie się dalej. Często nawet pod hałdę nie urodzajnej ziemi podkłada się jakąs folię, nie ma mowy o dewastacji i zlikwidowaniu rolnikowi warstwy ornej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 00:05 
Weteran
Weteran

robson napisał(a):
W tej historii jest drugie dno.Trzeba się zastanowić co będzie dalej. Warstwa żyzna gleby wynosi ok. 30 cm. Głębiej jest ziemia nieurodzajna (często się tam znajdują rożnego rodzaju żwiry) Rolnik z roku na rok uprawia, nawozi , dba o swoją rolę. A po wizycie archeologów jego pole zostanie zdezelowane. Ziemia "dobra" zostanie wymieszana z tą głębiej zalegającą co doprowadzi do znaczących spadkow w planach.Szkoda taka jest niestety długotrwała a doprowadzenie pola do stanu z przed "akcji" zajmie dobre kilka lat.Jak myslicie co taki rolas zrobi jak nas kiedy kolwiek spotka?Czy bedzie zadowolony żeśmy mu taką minę podesłali?Gwarantuję że my poszukiwacze będziemy oddziaływać na niego i lokalną ludność jak "płachta na byka".
Według mnie jak ktos znajdzie takie artefakty to podczas przekazywania ich do muzeum niech nie mowi gdzie je znalazł lub wskaże miejsce nikomu w niczym nie kolidujące.pozdrawiam.

Straszne bzdury piszesz, nawet komentować się nie chce. Nie masz pojęcia ani o badaniach archeologicznych, ani o specyfice tego zawodu. Mam wrażenie, że nie masz również pojęcia o realiach w jakich znajduje się polska nauka. Mam taką propozycję, żebyś latem poszukał jakichś wykopalisk i zgłosił się tam do pracy. W ciągu tygodnia dowiesz się, że:
- nie ma potrzeby kopania w żwirze,
- nie rozumiesz pojęcia kontekst,
- wrażenie, iż archeolodzy mają pieniądze, żeby wszędzie kopać jest błędne
- archeologia nie jest po to żeby kolekcjonować przedmioty :)
W w.w. sposób nabyłem zresztą wiedzę o archeologii sam - jako wolontariusz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 00:21 
Podporucznik
Podporucznik

sorry koledzy ale byłem kiedyś na stanowisku archeologicznym w Gilowie. Jest tam stara osada tatarska. To co pozostawili po sobie archeolodzy woła o pomstę do nieba. Wszędzie pełno dziur i rowów.
Czemu nie pozostawili po sobie porządku?. Nie wiem może macie racje tak powinna wyglądać ich praca jak piszecie, ale czy tak żeczywiscie błąd ortograficzny - piszemy rzeczywiście jest????. Nie wiem nie wypowiadam się..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 00:29 
Weteran
Weteran

robson napisał(a):
sorry koledzy ale byłem kiedys na stanowisku archeologicznym w Gilowie.Jest tam stara osada tatarska. To co pozostawili po sobie archeolodzy woła o pomstę do nieba. Wszędzie pełno dziur i rowów.
Czemu nie pozostawili po sobie porządku?. Nie wiem może macie racje tak powinna wyglądać ich praca jak piszecie, ale czy tak żeczywiscie jest????. Nie wiem nie wypowiadam się..

właśnie się wypowiedziałeś
w każdym zawodzie są patologie i wielokrotnie o tym pisaliśmy, to co przytoczyłeś rzeczywiście nie powinno mieć miejsca! jednak to nie norma
PS. Jak się tam już pofatygowałeś, to może warto było najpierw się dowiedzieć co tam rzeczywiście się znajdowało?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2014, 14:41 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ale zaraz ktos tam łazi do tych urn i od 1945 roku przytakuje i wybiera tych ludzi którzy te prawo układają,więc trzeba zlikwidować przyczynę a nie leczyć chorobą która jest nieuleczalna.Ciagle widze na forach wpisy i deliberowanie o niesprawiedliwościach,kosmetyka tu nic nie da,to by trza było zburzyć i od nowa podstawy prawne,jesli prawo bedzie dobre to ludzie będa takze lepsi. Póki to się nie zmieni 80% normalnych rzeczy w tym kraju trzeba robic na czarno.polecam.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2014, 15:07 
Moderator
Moderator

Wątek zaczyna zbaczać w kierunku wylewania smuteczków... że woda nie chce być sucha... :)
Zamykam.
Selim

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]