zacznę od tego że nie mam żadnego porównania do innych sprzętów wykrywacz kupiłem przez przypadek za nie duże pieniądze ze stanów jako prawie nowy. dostałem instrukcje, sprzęt i tyle. reszta to nauka na błędach, wysłuchiwanie co w nim piszczy , rozgryzanie pokręteł itd... i tak już 3-4 rok.
w każdym razie eureka to bardzo bardzo czuły wykrywacz po wejsciu na pole znajduje kawałki metali tak duże że nie można ich znaleźć w małej garści ziemi, reaguje na kamienie z zawartością żelaza. reaguje na linie wysokiego napięcia
-dyskryminacje dźwiękowa w stylu stal/kolor uważam ża prawie idealną.
-co do poszczególnych metali to nieomylnie odróżnia puszki i wszelkiego rodzaju aluminiowe elementy, niestety także w podobnym dźwięku pokazuje duży ołów...
-kabzle, monety, guziki można powiedzieć że jest to mniej więcej bardzo zbliżony sygnał.
- wielkość stali którą się znajduje można określić po dźwięku i po przemiataniu cewką.
-zasięg...... uważam że w obrębie 10-15 cm w gruncie wybiera wszystkie drobiazgi które wpadną mu pod cewkę natomiast jeśli chodzi o głębiej zalegające monety , guziki zaczyna się problem.... w tej kwestii zastanawiam się czy może być to wina eliptycznej cewki 10"
- co do zalegającej stali (podkowa) to około 20- max 25 cm . blacha 30x40 około półtora, dwa szpadle.
-co do ustawień.... jeśli chodzi o zasięg to nie ma różnicy czy jest włączona dyskryminacja czy też nie, -Przy kombinowaniu z przełącznikiem "signal" dzwięki stają się dla mnie zupełnie nie zrozumiałe (może brak doświadczenia)
-posiada trzy częstotliwości pracy 6.4kHz, 20kHz, 60kHz
-przełącznik "Balance" a w nim do wyboru trzy tryby dostrajania do gruntu. (automatyczne, automatyczne wolne, automatyczne szybkie) osobiście zalecam chodzenie na automacie bo wraz z ilością sygnałów i zabawą tym przełącznikiem wykrywacz jest także nie zrozumiały
to tylko tak z grubsza. Ciężko mi ocenić sam sprzęt. Brakuje opinii użytkowników, czasami mnie pozytywnie zaskakuje a czasami rozczarowuje np. głębokością dołków... stąd też myśli o zmianie zabawki na np. opisany w każdą możliwą stronę x705
Może po prostu nie doceniam tego wykrywacza albo robie jakieś radykalne błędy. Czekam na jakieś odzewy.
Pozdrawiam.
|