Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 02:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przy obozowy śmietnik
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 19:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam. W pewnym parku w czasie I Wojny stał sobie dworek, w którym stacjonowali pruscy żołnierze . Park ten zajmuję powierzchnie ok 1h. Pewnego dnia poszedłem tam z wykrywaczem i na skraju parku znalazłem jakby śmietnik w którym wyskoczyły mi różne rzeczy z wyposażenia pruskich żołnierzy . Moje pytanie brzmi czy taki przy obozowy śmietnik to była jakaś regulaminowa dziura do której wrzucano niepotrzebne, sfatygowane wyposażenie czy może fanty będą rozsiane po całym parku? Pytam bo jest dwóch właścicieli parku i nie wiem z którym się dogadać w sprawie poszukiwań. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przy obozowy śmietnik
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 20:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Prusak z reguły był dokładny i starał się po sobie zostawiać porządek, więc spodziewałbym się sprzętów w jednym miejscu ;) Wrzuć foty co tam trafiłeś bo jestem ciekaw :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 20:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fotki wrzucę jutro. W parku byłem 15 minut bo właściciel mnie wygonił ale z jednego dołka wyciągnąłem: pruską klamrę bez nakładki, pozłacany szpic od piki, 3 carskie zapalniki 22 sekundowe i dziurawą kankę na mleko. Dziwi mnie tylko jedno, z kąt w pruskim dołku znalazły się carskie zapalniki? Może ktoś sprzątał teren po wojnie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 20:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja też jestem ciekaw.W takich miejscach warto kopać każdy mocniejszy sygnał,bo pod złomem może być porcelana i flaszki :8)Jak właściciel pogonił to musisz jakoś się z nim ugadać :za Chyba że będziesz kopał w nocy kod oknami :n I zachowaj maksymalny porządek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 21:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Muszę kupić 0,7 l czystej , jechać do gościa i z nim pogadać. A jak nie pozwoli to będzie wielka szkoda bo się fajnie miejscówka zapowiada

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 23:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sądzę, że za to 0,7l właściciel trochę przymknie oko :P Zawsze możesz mu pokazać jakieś tam pierdółki wykopane na tym terenie. Tylko nie rób przy nim śmietnika bo jeszcze coś mu się spodoba i Ci zabierze :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 23:35 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Dokładnie, nic tak nie zmiękcza serca właściciela jak dobry czysty trunek i obietnica pokazania zdobyczy;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 00:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wartałoby się z gościem dogadać bo na takich śmietnikach naprawdę fajne fanciki moga wychodzic, ja przeszukałem kilka śmietników gdzie stało niemieckie wojsko podczas IIWŚ i byłem bardzo mile zaskoczony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 09:00 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.W zeszłym roku penetrowałem polankę wielkości nie dużego boiska piłkarskiego,na której musiało stacjonować wojsko pruskie.Wyjąłem stamtąd ok.200 monetek pruskich,plus drugie tyle innych drobnych artefaktów.Guziki,medaliki,nieśmiertelniki,dużo plomb,elementy wyposażenia,mnóstwo różnych klamerek,i sprzączek,ogólnie cuda na kiju.Zastanawiająca jest też dla mnie,spora ilość znalezionej tam,tandetnej kobiecej biżuterii.Tak sobie myślę,że musieli mieć tam jakiś mały haremik,i było bardzo wesoło na tej polance :ups: Niestety lasek wokół,nie licząc kilku łusek,prawie całkowicie pusty.Żadnego śmietniczka,też nie znalazłem.Może za słabo ten lasek obszukałem,albo śmieci wrzucali do małej sadzawki na skraju polanki.Mniej więcej gdzie taki śmietniczek powinien być umiejscowiony? w jakiej odległości od polanki? Gdzieś też musieli załatwiać swoje potrzeby fizjologiczne.Zakładają,że Prusacy to kulturalny,i porządny naród był,na pewno nie stawiali min pod pierwszym lepszym drzewem,pod nogi swoim wartownikom :lol:

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]