Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 19:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cewka Nel Hunter lub Sharpshooter do Xterry - warto ?
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 17:49 
Podporucznik
Podporucznik

7,5 DD źle wyważona i męczy rękę.
Jak pod tym względem jest z Tornado ?
Dużo cięższa ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 18:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Miałem okazję machać 705 z Tornado kilka dni i ręka boli po kilkudziesięciu minutach. A najsłabszy nie jestem... Cewka strasznie w dół ciągnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 21:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

i tu bym się kłócił ponieważ mi się wydaje ''tereska'' z 18,75 nel tornado jest lepiej wyważona :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 21:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Widzisz, co zdanie to inna opinia... chyba prawdy - swojej - kolega się tylko dowie jak sam będzie miał okazję pomachać. No ale jeśli to było LEPSZE wyważenie to nie wyobrażam sobie gorszego ; ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 21:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

;) właśnie wszystko to indywidualne oczekiwania , źle może to określiłem ze lepsze ale tragedii nie ma :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2014, 17:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Z tornado jest masakra,trzeba skracac sztyce(pole manewru),bo ciagnie niemiłosierniew dół,no ale zasięg musi kosztować, równolegle biegam z elipsą 18,75 kHz no i ..wolę elipse :D ,mozna biegac 10 godzin i nic..wyważenie idealne ,w dodatku jak się porządnie przeczesze teren to Tornadem się potem już tylko głebokie doły kopie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 17:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wydaje mi się, że z wyważeniem to jest tak, iż zależy od użytkownika i długości sztycy - ja mam sporo ponad 190 cm i wykrywka jest na maksymalnej długości, to NEL tornado w porównaniu do standardowego koncetryka jest lepiej wyważona. Jeżeli chodzi o to jak się sprawuje w terenie, to przyrostów w zasięgu drastycznych nie zauważyłem, ale jest zdecydowanie lepiej z dyskryminacją niż na standardowej koncetrycznej cewce 9'' - no i oczywiste ze pole przeczeszywania z racji typu pracy cewek DD zdecydowanie lepsze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 19:32 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No i do nel Tornado bez pinpointera to nie podchodż,u mnie pierwszego dnia myslałem że te cewkę wyj....,namierzanie jest bardzo problematyczne bo cewka łapie duzy obszar z podobną mocą,nie srodek ale własnie prawie cała powierzchnia,tak samo w xterra uzycie pinpointa w namierzanieu niewiele daje-przetestowane.Z elipsą nie potrzebny ani firmowy pinpiont ani krecik,namierzanie bajecznie proste i skuteczne.niestety z tornado kopie sie wielkie doły :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 20:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dokladnie jak Kolega pisze doly to trzeba czasem kopac , kolega sie ze mnie smieje ze nie dolki tylko okopy kopię :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 lutego 2014, 22:39 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dokładnie! Ja biegam z kretem garretta bo bez tego to tragedia byłaby. Ale powierzchnia zamiatania ma tez swoje plusy bo z koncetrykiem to za kolegami zawsze z tyłu zostawalem a teraz o niebo lepiej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 lutego 2014, 22:42 
Chorąży
Chorąży

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. Krótko używałem x-terrę z Nel Hunter. Ogólnie pozytywne wrażenia. Cewka solidnie wykonana, gruby kabel. Identyfikacja bardzo poprawna. Nie mówię tu o dużych przedmiotach z żelaza bo wtedy wiadomo... Jest całkiem głęboka. Dla mnie wygląda lepiej jak firmowa 10DD. Przy krótszych wypadach, tak ze 2 -3 godziny nie ma dramatu z wyważeniem. Dłuższe machanie było już dla mnie mniej przyjemne - cewka ciągnie w dół i łapa troszkę boli. Tornado jest jeszcze cięższa nie mówiąc o większych Nelach... Czy warto? Jeśli x-terra jest Twoim sprzętem nr1 i szukasz kolorowych drobiazgów, to chyba warto. Tyle mogę napisać odnośnie zapytania w tytule wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 lutego 2014, 23:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jeszcze kilka moich uwag na temat Tornado z inego forum:

Moze jeszcze rozwinę temat Xterry 705.
Od niedawna do zestawu dołaczyła Nel Tornado 7,5 kHz.
No i zauwazyłem kilka istotnych zmian w porównaniu do cewki elipsa 18,75kHz.Przede wszystkim zwiększył się znacznie teren przemiatania(co w sumie logiczne) ,po testach zauważyłem ze cewka ,,ściąga,, nawet lekko poza swoim obwodem,oczywiście w porównaniu do elipsy zasięg zwiekszył się diametralnie ,na oko średnio jakies 10 cm...co niestety nie przekłada się(jak dotychczas) na wieksza ilość fantów,co obaliło mój osobisty mit że duży zasięg = duzo fantów.Może wpływa na to jeszcze brak obycia z tą cewką.

Następna sprawa to diametralny wzrost obciązenia wykrywki,cewka strasznie ciągnie w dół co jest ewidentnie na minus.Musiałem skrócic sztyce bo bym 3 godzin nie wyrobił chyba:)

Kolejna rzeczą jaką zauważyłem to przestałem kopać małe rzeczy,drobinki...małe moniaki,a zacząłem większe rzeczy tzn. małe też ale proporcje się odwróciły co przy tej częstotliwości jest raczej normalne.

Zasadniczą wadą tej cewki jaką chciałem opisac jest namierzanie.I nawet pinpoint w xterra 705 nic nie ratuje,przekonałem się o tym dziś boleśnie kopiąc kilka bardzo szerokich dołków,bo cewka ,,łapie,, sygnał na całym swoim obwodzie z prawie identyczną czułośćią,przy elipsie nie używałem nigdy pinpointa a mimo to namierzałem bezbłednie,w tym momencie nie wyobrazam sobie już kopania z Tornado bez garreta pinpointera,inaczej kopanie zamienia się w katorgę.

Kolejna rzecz to czułość,,cewka jest cholernie czuła i wbrew ogólnym opiniom na forach wzbudza się mocniej niż cewki minelabowskie DD,szpadel ewidentnie trzeba ciągnąć za sobą inaczej cewka ściaga jego sygnał wprowadzając w błąd,dziś np musiałem obniżyć czułość z 30(max), na 26 czego jeszcze nigdy nie robiłem bo po prostu cewka sciąga ten cholerny szpadel...
Ta cecha w połączeniu z trybem prospecting w Xterra 705 ,moze jednak okazac sie bardzo fajna w szukaniu militarki,zasięg bedzie z pewnością potężny:)
Kolejna rzecz separacja sygnałów i żelazo. Ta cewka daje dużo mniej fałszywych sygnałów na zardzewiałe żelazo,pokazując na kolor,zauważyłem że tutaj sygnał cześciej wpada w charakterystyczne ,,załamanie,, tonu wysokiego,co przy xterra 705 i jego ID daje absolutną pewność ze nie warto kopać. Przy elipsie to już nie było tak pięknie i trzeba było chociaż kopnąć ziemię, żeby się przekonać że nie mamy koloru tylko stal.
O dziwo przy tej cewce poprawiła się separacja sygnału,cewka pięknie pokazuje blisko lezące przedmioty z odpowiednią pauzą..dzięki czemu nie kopiemy niepotrzebnie tych niepewnych sygnałów.

Decydujące zalety to zasięg i obszar pokrycia,więcej pola w krótszym czasie no i głębokość dołków potrafi zadziwić,ostatnia srebrna obrączka na ugorku tornado dała powtarzalny sygnał na jakieś 30-35 cm,także jest się o co bić :) ,choć pewnie takich fantów nie będzie zbyt dużo bo większość leży na 10-15 cm ,jednak uważam że jest to idealna cewka uzupełniająca na miejscówki wcześniej przeczesane elipsą,można wtedy sięgnąć tych najgłebszych fancików... :1 Oczko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lutego 2014, 16:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dobry post- front247- :1 . A moze ma ktos doswiadczenia z NEL Tornado 18,75khz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lutego 2014, 21:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

świetne podsumowanie:) Ja z uporem maniaka będę dodawał, że na wyważenie może mieć znaczenie postura - przy moim wzroście mam wrażenie, że cewka jest wręcz idealnie wyważona

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lutego 2014, 21:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zgadzam sie calkowicie :-) wzrost i tezyzna fizyczna ma duze znaczenie ;-)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]