Jeszcze kilka moich uwag na temat Tornado z inego forum:
Moze jeszcze rozwinę temat Xterry 705. Od niedawna do zestawu dołaczyła Nel Tornado 7,5 kHz. No i zauwazyłem kilka istotnych zmian w porównaniu do cewki elipsa 18,75kHz.Przede wszystkim zwiększył się znacznie teren przemiatania(co w sumie logiczne) ,po testach zauważyłem ze cewka ,,ściąga,, nawet lekko poza swoim obwodem,oczywiście w porównaniu do elipsy zasięg zwiekszył się diametralnie ,na oko średnio jakies 10 cm...co niestety nie przekłada się(jak dotychczas) na wieksza ilość fantów,co obaliło mój osobisty mit że duży zasięg = duzo fantów.Może wpływa na to jeszcze brak obycia z tą cewką.
Następna sprawa to diametralny wzrost obciązenia wykrywki,cewka strasznie ciągnie w dół co jest ewidentnie na minus.Musiałem skrócic sztyce bo bym 3 godzin nie wyrobił chyba:)
Kolejna rzeczą jaką zauważyłem to przestałem kopać małe rzeczy,drobinki...małe moniaki,a zacząłem większe rzeczy tzn. małe też ale proporcje się odwróciły co przy tej częstotliwości jest raczej normalne.
Zasadniczą wadą tej cewki jaką chciałem opisac jest namierzanie.I nawet pinpoint w xterra 705 nic nie ratuje,przekonałem się o tym dziś boleśnie kopiąc kilka bardzo szerokich dołków,bo cewka ,,łapie,, sygnał na całym swoim obwodzie z prawie identyczną czułośćią,przy elipsie nie używałem nigdy pinpointa a mimo to namierzałem bezbłednie,w tym momencie nie wyobrazam sobie już kopania z Tornado bez garreta pinpointera,inaczej kopanie zamienia się w katorgę.
Kolejna rzecz to czułość,,cewka jest cholernie czuła i wbrew ogólnym opiniom na forach wzbudza się mocniej niż cewki minelabowskie DD,szpadel ewidentnie trzeba ciągnąć za sobą inaczej cewka ściaga jego sygnał wprowadzając w błąd,dziś np musiałem obniżyć czułość z 30(max), na 26 czego jeszcze nigdy nie robiłem bo po prostu cewka sciąga ten cholerny szpadel... Ta cecha w połączeniu z trybem prospecting w Xterra 705 ,moze jednak okazac sie bardzo fajna w szukaniu militarki,zasięg bedzie z pewnością potężny:) Kolejna rzecz separacja sygnałów i żelazo. Ta cewka daje dużo mniej fałszywych sygnałów na zardzewiałe żelazo,pokazując na kolor,zauważyłem że tutaj sygnał cześciej wpada w charakterystyczne ,,załamanie,, tonu wysokiego,co przy xterra 705 i jego ID daje absolutną pewność ze nie warto kopać. Przy elipsie to już nie było tak pięknie i trzeba było chociaż kopnąć ziemię, żeby się przekonać że nie mamy koloru tylko stal. O dziwo przy tej cewce poprawiła się separacja sygnału,cewka pięknie pokazuje blisko lezące przedmioty z odpowiednią pauzą..dzięki czemu nie kopiemy niepotrzebnie tych niepewnych sygnałów.
Decydujące zalety to zasięg i obszar pokrycia,więcej pola w krótszym czasie no i głębokość dołków potrafi zadziwić,ostatnia srebrna obrączka na ugorku tornado dała powtarzalny sygnał na jakieś 30-35 cm,także jest się o co bić :) ,choć pewnie takich fantów nie będzie zbyt dużo bo większość leży na 10-15 cm ,jednak uważam że jest to idealna cewka uzupełniająca na miejscówki wcześniej przeczesane elipsą,można wtedy sięgnąć tych najgłebszych fancików... :1 Oczko
|