Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: poszukiwany właściciel
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 12:29 
Radkoff Pierwszy Wielki

Ufam, że Atylli chodzi raczej o zgłoszenie...

Wracając do tematu, chyba hasann na rację z tymi Krzeszowicami.
Działa tam prężnie takie lokalne stowarzyszenie, może oni maja jakieś info na temat: http://www.smzk.org.pl/
W krzeszowicach jest wiecej obiektów związanych z Potockimi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 12:46 
Specjalista
Specjalista

czytają wszystko szczerze mam dość
jeżeli to możliwe proszę modów o usunięcie całego wątku bo chyba nie ma to sensu a jedynie wyzwala stado łapaczy słówek a nie zrozumienia kontekstu i chęci pomocy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 12:58 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
...fakt, to typowo "polskie" :n
Ferowanie wyroków przed wyjaśnieniem sprawy. :666
Czy jest to uczciwe, złoczyńca, a dlaczego nie anonimowy darczyńca :que

dobra anonimowy ktokolwiek z chęci i radości życia oraz pomocy bliźnim w nocy bez słowa darował lub ofiarował bez chęci wdzięczności tablice dla muzeum DZIĘKUJEMY CI o łaskawco może tak by trzeba było tego kogoś nazwać

czy tak już jest lepiej ???

a teraz może frank lub gregski w jakiś inny sposób niż czepianie się słówek pomogą w rozwikłaniu zagadki gdzie darowana ofiarowana podrzucona czy jak tam inaczej to nazwać tablica wisiała przed ofiarowaniem jej w darze muzealnikom którzy, o rozpaczy, nie wiedza teraz co z nią zrobić bo jak na razie akurat w tym temacie cisza a jeżeli nie to może powstrzymają się od niepotrzebnych komentarzy
( pewnie teraz zacznie się temat że jak zwykle muzealnicy nie wiedzą co zrobić z większością tak łaskawie ofiarowywanych im w darach przez cudownych łaskawych znalazców artefaktów )

chyba już przyznałem się do niefortunnego sformułowania co mam jeszcze zrobić przeprosić że proszę o pomoc ???
jeżeli to kogoś uszczęśliwi to PRZEPRASZAM ŻE PROSZĘ O POMOC W USTALENIU GDZIE KIEDYŚ BYŁA UMIESZCZONA TABLICA z 1 postu w wątku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 13:24 
Specjalista
Specjalista

zdjęcia

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 14:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

Gepo , bez urazy, ale cały Twój pierwszy post jest cholernie niefortunny, na co po prostu ludzie zwracają Ci uwagę. Ty jednak zacięcie brniesz dalej nie widząc w tym co napisałeś nic złego..
A stan płyty i ślady korozji mogą oznaczać, że przebywała wcale nie w takich sprzyjających warunkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 14:07 
Radkoff Pierwszy Wielki

Na płycie wydaje się być "za oknem" wieża Kościoła Mariackiego. Najciekawsza jest jednak data urodzenia i następująca za nią data 1906 (?)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 14:13 
Specjalista
Specjalista

a co mam widzieć złego w tym co napisałem że muzeum przy udziale :cop szuka właściciela
co byś sobie pomyślał o darczyńcy łaskawcy który w nocy przez płot wrzuca na teren muzeum cholera wie skąd płytę pamiątkową
takich numerów raczej nie jest za wiele i świadczy to o ,,darczyńcy,, co szkodzi człowiekowi przyjść jak normalny znalazca nawet ze złomu i o tym powiedzieć myślisz że zaraz rozpętałaby się wojna z udziałem :cop
nie popadajmy w paranoje
do błędu się już przyznałem i tyle a nawet przeprosiłem że szukam pomocy nie chce mi się już o tym gadać nie będę odpowiadał na żadne inne posty które nie będą niosły informacji skąd płyta jest i tyle
jak się komuś nie podoba to co napisałem to nich nie czyta a jeżeli nawet wie skąd ona jest a to co napisałem go urazi i się obrazi to znalezienie strony Muzeum o którym mowa i powiadomienie ich bezpośrednio jest chyba prostą czynnością
pozdrawiam
gepo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 14:14 
Specjalista
Specjalista

radkow1 napisał(a):
Na płycie wydaje się być "za oknem" wieża Kościoła Mariackiego. Najciekawsza jest jednak data urodzenia i następująca za nią data 1906 (?)

to fakt . Za oknem lub na obrazie
data też jest ciekawa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 17:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja bym tropów szukał w Krakowie.
Dlaczego?
Z powodu tego tego domniemanego Kościoła Mariackiego.
Dlatego, że wspierała UJ.
Oraz z powodu tej daty 1906.
Jeżeli jest to plakietka ufundowana kilka lat po śmierci pani Katarzyny to musiała być zamówiona przez kogoś kto miał jej coś do zawdzięczania. Kościół Mariacki jest ewentualnym tropem plus fakt, że rzeczywiście UJ miał jej coś do zawdzięczania.
No i ta data. Umarła w 1907 jeśli 1825-1906 to miałyby być lata życia to byłby oczywisty błąd. Gdyby plakietka miała być robiona dla kogoś w Krzeszowicach to z pewnością by go wychwycono. W Krakowie, jeśli plakietka była ufundowana kilka lat po śmierci już nie koniecznie.
No ale to moje luźne dywagacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 19:03 
Major
Major

Myślę że bardzo pomocni mogę być ludzie z forum : http://genealodzy.pl/PNphpBB2.phtml
Może w dokumentach kościelnych uchowała się wzmianka o tablicy i jej fundatorze, ewentualnie miejsce instalacji.

Mam swoją teorię, Katarzyna w 1905 roku myślała że umiera, i kazała ( może ktoś z rodziny ) zrobić taka tablice pamiątkową, tablice wykonano jednak szanowna Pani nie umarła, tablica poszła w odstawkę ( gdyby to byli ludzie biedniejsi, nie brałbym tego pod uwagę bo by tablice przetopiono ).

PS: Z moją prababką przyjeżdżałem się żegnać z 15 razy ;)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 19:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Stan nie jest taki zły. Gdyby znajdowała się gdzieś na świeżym powietrzu to pewnie byłaby zielona. Te wykwity tlenku przypominają mi stary moździerz który znalazłem w kupionym nieogrzewanym garażu.
Myślę, że mogła leżeć parę lat w jakimś "szałerku".
Jakość zdjęć nie pozwala mi się wypowiadać autorytatywnie ale wydaje mi się, że niektóre elementy wypukłe są jakby nieco wypolerowane (nos, elementy garderoby). Może leżała na półce i od czasu do czasu coś było na nią kładzione (gazeta, szmaty, itp).
Pokusiłbym się o tezę, że ostatni czas spędziła ona w jakimś nieogrzewanym pomieszczeniu.

PS.
Teraz dopiero doczytałem o tym jeszcze bardziej tajemniczym napisie "W Grabowski 1905".
Jeżeli tablica miała być ufundowana w 1905 roku to skąd daty 1825-1906? Bez sensu.

Możesz w 100% potwierdzić, że to jest 1906 a nie 1905? Może cyfra jest zatarta?
Jeśli to by było 1905 to mogłaby być plakietka na 80-cio lecie starszej pani.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 marca 2014, 00:44 
Specjalista
Specjalista

Może tak do meritum ,wydaje mi się,że jest to tablica epitafijna,więc jakaś kaplica kościelna,wzmianka o Krakowie więc może ten kierunek.Data śmierci nie tak odległa więc powinny być źródła,więc muzealnicy niech ruszą d.. a nie biadolą bo to ich domena a nie chcą zwalić pracę na innych a potem się chwalić osiągnięciem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 marca 2014, 00:52 
Specjalista
Specjalista

Przepraszam, teraz zobaczyłem,że jest druga strona wpisów a ja swój wypichciłem po pierwszej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 marca 2014, 01:30 
Chorąży
Chorąży

Pytanie- na pewno Grabowski 1905?Czy może Gruberski?Na fotkach nie widzę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 marca 2014, 10:30 
Specjalista
Specjalista

no przykro mi halskir ale dysponuję tylko opisem (i to czasem musiałem korygować info telefonicznie ) oraz takimi jak wkleiłem zdjęciami więc nie jestem w stanie określić czy nazwisko może być inne ale postaram się to ustalić
a jeżeli byłby Gruberski ??

Wiadomo, że Katarzyna z Branickich byłą związana mocno z Krakowem i Krzeszowicami, o tym można przeczytać w internecie, więc pokazywanie tych kierunków jest ok, ale chodzi o coś dokładniejszego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]