Nie mam Vectry, ale mnie ona interesuje, więc jeśli mogę się wtrącić:
W oryginałach mamy tak:
Spectra V³ Field Guide :: "
Signal % = return from ground." --> 'return' jest słowem wieloznacznym, mogącym oznaczać między innymi: zwracać / powracać / odwzajemniać / zysk... więc można tłumaczyć akapit jako: '
(sygnały) odbierane od emisji z gruntu'
Spectra V³ Owners Guide :: "
Signal = %. 15% indicates the Spectra is losing 15% of the original transmitted signal." --> 'loosing' oznacza generalnie stratę czy utratę czegoś, więc tłumaczenie wprost byłoby mniej więcej takie: '
15% oznacza utratę 15% sygnału transmitowanego'
Spectra V3i Owners Guide :: "
Signal % = not returning from ground. " --> podobnie, jak w pierwszym dokumencie, tyle, że odwrotnie: '
(sygnały) nie odbierane (utracone) od emisji z gruntu'
Spectra VX3 Manual :: "
The “Signal” number tells you what percent of the total signal range is currently being received; that is, how much “residual” signal is being seen." --> "Parametr Signal informuje o tym, jaki procent zakresu wielkości sygnałów dla odbiornika stanowi odbierany przez cewkę sygnał, innymi słowy jak duże są odbierane przez sondę sygnały resztkowe czy szczątkowe, a poprawnie mówiąc sygnały tła.' - tak bym to przetłumaczył.
I teraz mamy pozorną sprzeczność pomiędzy dokumentami, bo jedne mówią o sygnałach odbieranych 'od gruntu', a inne o utracie sygnałów, czy w ogóle o sygnałach nieodbieranych od gruntu. Dla mnie jest to jednak pozorna sprzeczność, bo według mnie to jest kwestia tłumaczeń oraz zrozumienia tego, co autorzy chcieli przekazać.
Otóż dla mnie parametr 'Signal' oznacza wielkość stałych sygnałów tła dochodzących do cewki, unormowanych umownie do 100% potencjalnego zakresu pracy odbiornika detektora. Sygnałami tła będą wszelkie stałe sygnały nie pochodzące od obiektów namierzanych, a więc wynikające przede wszystkim od samego gruntu (czym silniejsza mineralizacja, tym ta składowa sygnału tła jest większa) oraz od niedoskonałości kompensacji cewki (czym gorsza kompensacja, tym większa jest ta składowa sygnału tła).
Jest to bezpośrednio sformułowane w pierwszym i ostatnim dokumencie.
I teraz, czym większa wartość 'Signal" (dla ustalonego i niezmiennego Tx i Rx) tym większy jest sygnał tła, a tym samym mniejsza jest możliwość detekcji sygnału pożądanego.
Stąd moim zdaniem sformułowanie autora manualu o 'utracie sygnału' ('loosing'), ale w kontekście utraty w odniesieniu do sygnałów od obiektów pożądanych. Po prostu owe 15% będzie bezpowrotnie tracone z uwagi na tło, co oznacza, że niektóre obiekty musiały by mieć o 15% większy sygnał, aby zostały zobaczone przez detektor.
Analogicznie byłoby z 'sygnałami (obiektów pożądanych) nie powracającymi (utraconymi) od gruntu' ('not returning'), tu autor również użył skrótu myślowego.
Przy cewce w powietrzu, trzymanej stabilnie przez chwilę, 'Signal' powinno być ja najmniejsze, najlepiej w okolicach zera lub pojedynczych procent (brak oddziaływania gruntu i dobrze skompensowana cewka).