Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia rutus
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 23:07 
Generał Broni
Generał Broni

fuks_ag napisał(a):
ogniwa typo eneloop varta r2u gp recyko NIE muszą być formatowane i w żadnej instrukcji tego nie znajdziesz że czegoś takiego wymagają , są za to naładowane przynajmniej na 70%, i teorii spiskowej nie formułuj.
Pokaż mi, gdzie ja takie coś napisałem.

fuks_ag napisał(a):
6V na wyświetlaczu to zgon baterii i graniczna wartość nap na ogniwach( 0,9v to nap graniczne po którym następuje nieodwracalne uszkodzenie-traci pojemność)
6V = 6x1,0V - optymalny moment dla wyłączenia akumulatorów.

fuks_ag napisał(a):
u kol Krzycha 6,6V to 0% u ciebie 6V i dziła-idz w teren i popracuj... powodzenia.
Od prawie trzech lat tak pracuje. I nie ja jeden.

fuks_ag napisał(a):
Co da połączenie szeregowo jednego lub dwóch ogniw więcej?? że dłużej podziałają zanim osiągną wart minimalną.
Tak z ciekawości - jak w takim przypadku określić optymalny moment wyłączenia ogniw?

fuks_ag napisał(a):
Jako elektronik powinieneś wiedzieć że wartość napięcia na pakiecie zasilającym ma duże znaczenie dla pracy urządzenia jak będą słabe ogniwa to stabilizator nie przetworzy -to nie przetwornica, przy 6ciu woltach nie wyda 9ciu.
Dobra - ja jestem elektronikiem i budowałem urządzenia z najróżniejszymi zasilaczami przez ponad trzydziestu lat - więc nie ucz ojca dzieci robić. Oczywiście, że są zasilacze mogące pracować z różnicami napięć we / wy 1V i mniej. Zresztą, żeby zakończyć sprawę - Rutusy pracują również z bateriami lub aku, których napięcie spada poniżej 6V - chodzą tak nisko, jak tylko pozwala na to wydajność ogniw.

Bardzo dobre zasilacze to dodatkowy bonus dla użytkowników Rutusów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 23:43 
Podporucznik
Podporucznik

cyt"Obecnie sprzedawane NiHM - tak, ale te sprzedawane jeszcze niedawno, o standardowych wykonaniach - zwykle nie.
Tylko, że prawie nikt o tym nie wiedział, że nowy NiHM trzeba formatować."
Tutaj napisałeś.
6V to balansowanie na granicy bezpieczeństwa użytkowania ogniw.
Na bateriach możesz sobie zejść i poniżej tylko czy będzie wykrywacz działał prawidłowo??Raczej nie bo kiledzy by w innym przypadku nie kombilowali z dodatkowym zasilaniem.
Optymalny moment wyłączenia ogniw??-patrz na wyświetlacz to sobie określisz.
Jedyne znane mi zabezpieczenia ogniw to układy PCB-PCM na ogniwach litowo-poly(ion), pomijam zabezpieczenie biegunowości.
Xterra na niskim stanie zasilania popierduje-pewnie że można chodzić ale denerwuje. A np. do tego wykrywacza nie podczepisz zasilania większego niż 8V bo się nie załączy -takie zabezpieczenie elektroniki.
Ps a ja zajmowałem się budowaniem układów zasilania akumulatorowego do urządzeń spec. Teraz to robię hobbystycznie aczkolwiek wszystko jeszcze przede mną. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 00:51 
Generał Broni
Generał Broni

fuks_ag napisał(a):
cyt"Obecnie sprzedawane NiHM - tak, ale te sprzedawane jeszcze niedawno, o standardowych wykonaniach - zwykle nie.
Tutaj napisałeś.
a więc tak:

Tu jest stwierdzenie pierwotne, do którego odnosiłem się (post: http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?p=812031#p812031):
fuks_ag napisał(a):
A formatowało się akumulatorki NI_CD a obecnie stosowane NI_MH(Niklowowodorkowe)nie potrzebują takich zabiegów

a tu moja wypowiedź (http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?p=812047#p812047):
_cheetah_ napisał(a):
fuks_ag napisał(a):
a obecnie stosowane NI_MH(Niklowowodorkowe)nie potrzebują takich zabiegów
Obecnie sprzedawane NiHM - tak, ale te sprzedawane jeszcze niedawno, o standardowych wykonaniach - zwykle nie.

Pytam się BARDZO POWAŻNIE po raz drugi i ostatni - gdzie napisałem, że nowe typy (eneloopy i im podobne) WYMAGAJĄ formatowania.

Jak sobie kupisz Rytusa i zapoznasz się z jego działaniem, a zwłaszcza sytuacjami związanymi z końcem pracy baterii czy akumulatorów, to może ktoś z Tobą dalej podyskutuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 00:57 
Generał Broni
Generał Broni

Karta katalogowa białego eneloopa:
http://eneloop.pl/uploads/HR-3UTGB.pdf
- to, tak dla tych, którzy są zainteresowani parametrami tego akumulatora, a w szczególności napięcia do jakiego można go rozładowywać (1V), również dla warunków testowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 03:10 
Podporucznik
Podporucznik

W jednym miejscu piszesz że "

Cytuj:
A więc napięcie wynika z pojemności akumulatorka.

W innym że:

Cytuj:
A napięcie na ogniwie jest zależnością właściwości fizykochemicznych składników użytych do budowy.

Które twierdzenie jest prawdziwe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 12:16 
Podporucznik
Podporucznik

Oba są prawdziwe tylko ze jedno tyczy się do samych ogniw (właściwości fizykochemiczne) a drugie napięcia uzyskanego ze zgromadzonego ładunku.

fuks_ag napisał(a):
a obecnie stosowane NI_MH(Niklowowodorkowe)nie potrzebują takich zabiegów

A ty dałeś odpowiedz:
"Obecnie sprzedawane NiHM - tak, ale te sprzedawane jeszcze niedawno, o standardowych wykonaniach - zwykle nie.

Przeczytaj sens wypowiedzi przecież to twoje...właśnie w niej stwierdziłeś ze nowy trzeba formatować, dlatego zaooponowałem.
Wystarczyło napisać o co ci chodziło a nie się spinać i robić dym.
Ja z miłą chęcią szukam nowych informacji i nie robię problemu z przejęzyczeń pod warunkiem że ktoś potem nie odwraca kota ogonem.
Trebor zapytał bo zobaczył pewną sprzeczność gdyż nie rozwinąłem odpowiednio zdania więc wyjaśniam
A co do Rurusa to miałem styczność z proxą ver2i z wieloma innym wykrywaczami..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 12:44 
Podporucznik
Podporucznik

Cytuj:
Oba są prawdziwe tylko ze jedno tyczy się do samych ogniw (właściwości fizykochemiczne) a drugie napięcia uzyskanego ze zgromadzonego ładunku.

W takim razie proszę powiedzieć jakie napięcie bedzie miało ogniwo NIMH o pojemności powiedzmy 1000 mAh, a jakie będzie miało ogniwo NIMH o pojemnosći ,powiedzmy 3000 mAh. Bo jak rozumiem napięcie zależy od pojemności .

Nie umiem tego niestety sam przeliczyć, a nurtuje mnie ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 13:31 
Podporucznik
Podporucznik

otwórz wykres eneloopa podesłany przez kolegę _cheetah_ to zostaniesz oświecony- podpowiem patrz na wykres Dischagre (napięcie do pojemności ogniwa) nic nie trzeba liczyć tylko analizować aha trzeba umieć czytać wykresy....
Jak coś to pomogę :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 14:40 
Generał Broni
Generał Broni

No i rozbebeszyłem :D Okazuje się, że sekcja zasilania posiada 2 stabilizatory w wersji smd o oznaczeniu kodowym 4BME (jeszcze nie znalazłem info), prawdopodobnie o wydajności 0,15A każdy. Tego typu elementy mają max. napięcie wejściowe 16V, ale lepiej się upewnić przed rozpoczęciem eksperymentów z napięciem wyższym od zalecanego ~9V, chociaż wydaje się, że 12V nie powinno zrobić im krzywdy.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 15:04 
Generał Broni
Generał Broni

Gratuluje uporu ;)
Napięciowo to pewnie bez problemu by pociągnęły z wyższego napięcia, bardziej bym się obawiał wydzielonych na nich mocy - po przejściu na 12V robi się o 75% więcej mocy rozpraszanej na tych maleństwach. Jak to producent powiada - "odparują" ;)

Tego typu wynalazki mogą mieć moce rozpraszane nawet mniejsze od 500mW. No, nic - może znajdziesz, co to za wynalazki są, to będzie więcej wiadome.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 16:08 
Generał Broni
Generał Broni

E tam, bez przesady. Odkręcenie 8 śrubek nie wymaga nadzwyczajnego uporu, jak człowiek sam ciekawy ;)
Poza widoczną diodą zabezpieczającą, przy zbyt wysokim napięciu wejściowym mikrokontroler, który mierzy napięcie baterii, podając jej zużycie w %, może dodatkowo sterować takim stabilizatorem przez pin ON/OFF.

Czy "odparuje"? Tu jest w takiej samej obudowie i z parametrów wynika, że przy różnicy napięć Vmax-Vout = 16-5 moc wydzielająca się na nim może osiągać 11V*0,15A=1,65W ;)

TEXAS INSTRUMENTS - LP2985-50DBVTG4 - V REG, LDO, 5V, 0,15A, 1.5%, SMD
V REG, LDO, 5V, 0,15A, 1.5%, SMD
Input Voltage Min: 2.2V
Input Voltage Max: 16V
Output Voltage Nom.: 5V
Prąd wyjścia: 150mA
Dropout Voltage Vdo: 280mV
Voltage Regulator Case Style: SOT-23
Nr of Pins: 5
Operating Temperature Min: -40°C
Operating Temperature Max: 125°C
MSL: MSL 1 - Unlimited
SVHC: No SVHC (20-Jun-2013)
Accuracy %: 1.5%
Nr podstawy: 2985
Nr of Outputs: 1
Zakres temperatury pracy: -40°C do +125°C
Operating Voltage Tolerance +: 1.5%
Output Current Max: 0,15A
Primary Input Voltage: 16V
Supply Voltage Min: 2,5V
Typ urządzenia końcowego: SMD
Typ regulatora napięcia: Stale pozytywny LDO

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 20 marca 2014, 16:21 przez Krzychu_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 16:18 
Generał Broni
Generał Broni

µP pewnie jeszcze zarządza cewkami i paroma innymi drobiazgami. Hm, w sumie można powiedzieć, że mamy sprzęty dwuprocesorowe... ;)

Może te zasilacze to coś z Maxima?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 16:59 
Podporucznik
Podporucznik

Cytuj:
otwórz wykres eneloopa podesłany przez kolegę _cheetah_ to zostaniesz oświecony- podpowiem patrz na wykres Dischagre (napięcie do pojemności ogniwa) nic nie trzeba liczyć tylko analizować aha trzeba umieć czytać wykresy....

Dalej nie widzę związku napięcia z pojemnością znamionową ogniwa.
Oświeć proszę mnie ciemnego. Chętnie skorzystam z pomocy.
Więc jak już pisałem nie rozumie związku pomiędzy pojemnością znamionową, a napięciem ogniwa.
Rozumie że taka zależność istniej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:48 
Generał Broni
Generał Broni

Krzychu_ napisał(a):
Czy "odparuje"? Tu jest w takiej samej obudowie i z parametrów wynika, że przy różnicy napięć Vmax-Vout = 16-5 moc wydzielająca się na nim może osiągać 11V*0,15A=1,65W ;)

Trochę za piękne, żeby było prawdziwe:
http://www.ti.com/lit/ds/slvs522n/slvs522n.pdf napisał(a):
(4) Maximum power dissipation is a function of TJ(max), θ JA, and TA. The maximum allowable power dissipation at any allowable ambient temperature is ....
całość notki do przeczytania w dokumencie, bo mnie się coś źle przekopiowuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 21:48 
Podporucznik
Podporucznik

trebor napisał(a):
Cytuj:

Dalej nie widzę związku napięcia z pojemnością znamionową ogniwa.
Oświeć proszę mnie ciemnego. Chętnie skorzystam z pomocy.
Więc jak już pisałem nie rozumie związku pomiędzy pojemnością znamionową, a napięciem ogniwa.
Rozumie że taka zależność istniej?

Skoro nie dostrzegasz zależności z wykresu to nie jestem w stanie cię oświecić ciemnego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]