Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 09:44 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A miałeś wcześniej małą czy dużą cewkę?

Ostatnio biegam z optimą na aku sanyo eneloop - w pełni naładowane trzymają kilka 3-4h wypadów czyli wszystko ok ale dlaczego spadek mocy od 100 do 60 i od 40 do 0 to kwestia godziny a od 60 d0 40 trzyma kilka dni? Też tak macie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 12:32 
Generał Broni
Generał Broni

rzeźnik napisał(a):
[...] ale dlaczego spadek mocy od 100 do 60 i od 40 do 0 to kwestia godziny a od 60 d0 40 trzyma kilka dni? Też tak macie?

Wystarczy spojrzeć na charakterystykę rozładowania

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 14:39 
Generał Broni
Generał Broni

bishop napisał(a):
otóż ostatnio na polu Optima 29DD nie chciała mi się dostroić do gruntu cały czas wskakiwał grunt fabryczny a sygnał wiodący strasznie buczał nawet gdy ustawiałem fabryczny w powietrzu, jest jakiś patent na to ?

Grunt Fabryczny ustawia się generalnie wtedy, kiedy sygnał od gruntu jest za mały dla prawidłowego określenia fazy gruntu przez detektor.

W takiej sytuacji sygnał wiodący powinien być na standardowej głośności, więc wygląda, że musiało się zadziać coś innego. W powietrzu nie ma żelastwa, więc raczej podejrzewałbym coś z podłączeniem sondy albo zawilgocony detektor.

W takich przypadkach warto zwrócić uwagę na wskazania wzoru, które wyświetlane są na początku strojeniu gruntu. One zawsze powinny być zbliżone w swoich wartościach. Ja, jak sięgam pamięcią, przy okazji wszelkich dziwnych zachowywań detektora (kilka miałem) wzór bywał ZNACZNIE różny od typowych wartości. Przy typowej wartości w okolicach przykładowo 4300...4400 (przykładowo, bo nie mam detektora pod ręką, a nie pamiętam dokładnie, ile bywa na każdej cewce) miałem odczyty np. 1500 albo 3700.

bishop napisał(a):
jak sobie radzicie z taką glebą, dopiero po kilku próbach udało się dostroić i grunt wskazywał coś koło - 85,70 ale nie dało się chodzić sygnał ustawiony na 115.

Jak jest tak upierdliwa gleba to tylko próbować ręcznej korekcji balansu gruntu, albo zmniejszać czułość.

bishop napisał(a):
Dodam że pole dość zaśmiecone żelastwem.

Pamiętaj, że cewka jest BARDZO czuła na żelazo, i że przy strojeniu gruntu trzeba znaleźć kawałek pola gdzie w promieniu powiedzmy dwu czy trzy metrów jest w ziemi ABSOLUTNIE czysto od żelastwa!

rzeźnik napisał(a):
ale dlaczego spadek mocy od 100 do 60 i od 40 do 0 to kwestia godziny a od 60 d0 40 trzyma kilka dni? Też tak macie?

Prawidłowo jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 21:28 
Porucznik
Porucznik

Dzięki czyli będę kombinował bo zawilgocenie sprzętu odpada, mam Optimkę od 3 miesięcy więc jeszcze się uczę co do mnie gada, najważniejsze że wyniki są :D a dobrze że jest tu kogo zapytać o takie zachowania sprzętu następnym razem zwrócę uwagę na wzór - dzięki _cheetah_ postaram się dostosować do uwag co do strojenia. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 22:59 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc. Pare postow w stecz opisywalem bardzo podobny problem z moja Opti. Wyjalem baterie i postawilem przy kaloryferze by osuszyc. Potem bylo wszystko ok. Moja tez zawilgotniala. Bedzie dobrze, zobaczysz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 23:06 
Generał Broni
Generał Broni

W przedostatnim i ostatnim numerze "Poszukiwaczy" są artykuły - laurka dla Optimy, zawierające m.in. taki akapit: "po cichu wyrósł nam polski wykrywaczowy olbrzym, o którym robi się głośno także z granicą"... przy czym, jak uważam, najistotniejsze jest tym przypadku słowo "polski"... zaś w tym stwierdzeniu "za granicą" to chyba masz mleko80rt swój pokaźny udział... :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 11:29 
Podporucznik
Podporucznik

Kurcze, nie wiedzialem, ze takie czasopismo wychodzi. Dal bys rade linka wyslac z artykolem, albo go zeskanowac?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 12:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ano jest: http://poszukiwacze.org/.

Dostęp on-line jest płatny, można sobie kupić papierowe numery archiwalne.

Wrzuć na PW jakiegoś maila do siebie, to postaram ci się zeskanować ten artykuł, choć prawdę mówiąc, to prawie tak, jakby czytać ten wątek... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 13:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moim zdaniem o wiele, wiele informacji teoretycznych i praktycznych znajdziesz w tym wątku i w instrukcji Optimy niż w tych artykulach.
Same pismo jest ok :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 21:49 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież pisałem, że ten artykuł to laurka jest... :lol:

@ mleko80rt: postaram się wysłać jutro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 22:19 
Podporucznik
Podporucznik

Super. Dzieki serdeczne. :D
Bishop, no i jak sprzecik? Zapomnialem dodac, ze jak mialem problem ze sprzetem, to w cale po deszczu nie chodzilem, spora mgla, potem jak padalo, to lezala w bagazniku auta i to wystarczylo.
A u mnie, poluzowalo sie laczenie miedzy rurkami, niestety ta miedzy czescia glowna wykrywki, a srodkowa. Jak przemiatam, to czuc w dloni, jak calosc lata. Na razie skrecilem na ''stale", tzn. okrecilem czesc rurki tasma izolacyjna i wlozylem troche na sile :( . Ale kiedys bede musial to naprawic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 23:12 
Generał Broni
Generał Broni

@ mleko80rt: poleciało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 08:55 
Porucznik
Porucznik

mleko80rt napisał(a):
Bishop, no i jak sprzecik? Zapomnialem dodac, ze jak mialem problem ze sprzetem, to w cale po deszczu nie chodzilem, spora mgla, potem jak padalo, to lezala w bagazniku auta i to wystarczylo.

Nic z tego nie dałem rady nawet cewki na świeże powietrze wystawić :/ cały czas leje od niedzieli, ale w środę zapowiadają koniec deszczu zobaczymy czy się sprawdzi, jak tylko znajdzie się luka to śmignę na pole, a co do zawilgocenia to ja sprzęt trzymam w domu nie wożę w bagażniku, a na polu chodzę w osłonach fakt swojego autorstwa ale zawsze.. :) heheh myślę że wina leżała po stronie zaśmieconego pola i zbyt dużej czułości 45 ustawionej na tak skorodowanym polu. Ale zobaczymy w środę po pracy, dam znak co i jak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 13:56 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ napisał(a):
heheh myślę że wina leżała po stronie zaśmieconego pola i zbyt dużej czułości 45 ustawionej na tak skorodowanym polu
  1. Niezależnie, jak silnie zaśmiecone czy zmineralizowane byłoby pole, to z cewką w powietrzu nie powinna tak reagować.
  2. Ja często jestem na miejscach, gdzie spod cewki wychodzi jeden jęk żelazny, tak, że czasami nie można nawet znaleźć miejsca na dostrojenie do gruntu, więc robię fabryczny z cewką w powietrzu. I to byłoby na tyle, żadnych więcej szopek nie miewam, a chodzę typowo na max czułości (45) i prawie na max wzmocnienia Audio.
  3. Z tą wilgocią to też może być pewnie bardzo różniście - wystarczy, że będziesz chodził w zimnie ze szczelnym pokrowcem, a po wrzuceniu w ciepły klimat może ci cała zebrana wilgoć skondensować i zostać we wnętrzu sprzętu.
No nic - poczekamy, zobaczymy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 08:03 
Porucznik
Porucznik

Witam z piszczałką wszystko ok na czym polegał problem pewnie na mojej małej wiedzy jeszcze o tym wykrywaczu heheh teraz już poprawiłem błędy po przeczytaniu ustawień i enty raz instrukcji i chodzi się lepiej, jeszcze żeby fantów było więcej :D Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]