Pitermaster84 napisał(a):
A jak się ma rutus względem x-terrki? Nie są to mniej więcej zbliżone produkty?
Tak, są zbliżone (X-terra z cewką 18kHz), przy czym oczywiście różnią się na możliwościach ustawień, największa różnica to tracking gruntu w X-Terze.
Mają podobne tryby podstawowe - "Tryb Dynamiczny" u Optimy i "Tryb Coin & Treasure" w X-Terze, i podobne tryby rozszerzone - "Tryb Jednoczesny" u Optimy i "Tryb Prospecting" do szukania głębokich celów. Inaczej mają rozwiązane ustawiani dyskryminacji, ale to drobiazg. X-Terra ma silencer sygnałów od żelaza, trzy tryby balansu gruntu, określanie rozmiaru obiektu oraz dużo cewek do wyboru (oryginalnych i innych producentów), Optima za to ma korekcję kamieni magnetycznych i maskowania szybkich sygnałów zakłócających czy kompensację temperaturową dla trybu jednoczesnego czy kompresję Audio dostępną w obu trybach.
Podstawowe cewki DD są dość podobne: 18kHz dla X-terry to 10,5", dla Optimy to 11,0".
Oba mają wspólną zaletę - strojone cewki.
Ja wybrałem Optimę głównie z uwagi na dostępność kompresji audio dla obu trybów i trybu jednoczesnego w odniesieniu do ceny sprzętu.
skilos napisał(a):
Myślę, że wykrywki z "górnej półki" są bardzo podobne w swoich osiągach(głębokość to kwestia cewki )
Cewki też, ale w zaawansowanych sprzętach można sobie znacznie zredukować zasięg czy separację / maskowanie nieumiejętnie dobranymi do warunków ustawieniami.
skilos napisał(a):
Chodzi mi bardziej o ergonomie , łatwość i przyjemność użytkowania i chyba własnie Deus bije pod tym względem inne detektory
Tak, to fajna konstrukcja pod tymi względami, a dodatkowo relatywnie mało skomplikowana w ustawieniach i uniwersalna w zastosowaniach, z uwagi na zmienne częstotliwości.