Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 10:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: co wybrać po minelabie x-terra 505
PostNapisane: sobota, 29 marca 2014, 23:39 
Generał Broni
Generał Broni

Pitermaster84 napisał(a):
A jak się ma rutus względem x-terrki? Nie są to mniej więcej zbliżone produkty?
Tak, są zbliżone (X-terra z cewką 18kHz), przy czym oczywiście różnią się na możliwościach ustawień, największa różnica to tracking gruntu w X-Terze.

Mają podobne tryby podstawowe - "Tryb Dynamiczny" u Optimy i "Tryb Coin & Treasure" w X-Terze, i podobne tryby rozszerzone - "Tryb Jednoczesny" u Optimy i "Tryb Prospecting" do szukania głębokich celów. Inaczej mają rozwiązane ustawiani dyskryminacji, ale to drobiazg. X-Terra ma silencer sygnałów od żelaza, trzy tryby balansu gruntu, określanie rozmiaru obiektu oraz dużo cewek do wyboru (oryginalnych i innych producentów), Optima za to ma korekcję kamieni magnetycznych i maskowania szybkich sygnałów zakłócających czy kompensację temperaturową dla trybu jednoczesnego czy kompresję Audio dostępną w obu trybach.

Podstawowe cewki DD są dość podobne: 18kHz dla X-terry to 10,5", dla Optimy to 11,0".

Oba mają wspólną zaletę - strojone cewki.

Ja wybrałem Optimę głównie z uwagi na dostępność kompresji audio dla obu trybów i trybu jednoczesnego w odniesieniu do ceny sprzętu.

skilos napisał(a):
Myślę, że wykrywki z "górnej półki" są bardzo podobne w swoich osiągach(głębokość to kwestia cewki )
Cewki też, ale w zaawansowanych sprzętach można sobie znacznie zredukować zasięg czy separację / maskowanie nieumiejętnie dobranymi do warunków ustawieniami.

skilos napisał(a):
Chodzi mi bardziej o ergonomie , łatwość i przyjemność użytkowania i chyba własnie Deus bije pod tym względem inne detektory
Tak, to fajna konstrukcja pod tymi względami, a dodatkowo relatywnie mało skomplikowana w ustawieniach i uniwersalna w zastosowaniach, z uwagi na zmienne częstotliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 07:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pitermaster84 napisał(a):

dokładnym celem jest wymaksowanie zasięgu przy konkretnych warunkach gleby na polu. na teresce mogę "jedynie" dostroić ją do gruntu i na tym koniec, a nie mam już możliwości np. dostosowac piszczałki do prędkości przemiatnia, która ku mojemu zdziwieniu potrafiła dobijać sygnał i nie wskazywać że coś pod cewką się znajduje. 705 z drugiej strony aż tak bardzo nie różni się od mojej 505, stąd też pytanie, czy jeżeli zmieniać na coś niewyamgającego to czy warto 505 na 705?

A jak się ma rutus względem x-terrki? Nie są to mniej więcej zbliżone produkty?

To chyba nie tak.Zawsze możesz wymaksować zasięg dla konkretnych warunków...i zawsze to będzie konkretny zasięg który będzie można osiągnąć w danych warunkach:)..masło maślane.To nie zależy od wykrywki w takim stopniu...bo wszystkie wykrywki mają podobne ograniczenia.
Myślę ze w teresce dostrojenie do gruntu to nie ,,jedynie,, ale to potężne narzędzie w tym prostym wykrywaczu,masz jeszcze offset przecież do optymalizacjii ,sygnał wiodący który ma takze duze znaczenie o czym sie ostatnio przekonałem.
Na podstawie moich doświadczeń uważam ze najwazniejsza jest stabilność i separacja...wczoraj byłem z kolega który ma rutusa...zwykle zbiera mniej moniaków itd. ale wczoraj dostałem straszne baty...tylko dlatego ze nie mogłem sobie poradzić z ustawieniem gruntu.bo chodziliśmy na zmineralizowanej ziemi i dodatkowo dużo zakóceń od linni wysokiego napięcia..kolega natomiast w proximce chodził bez dyskryminacjii,i pomiędzy popiskiwaniem od żelaza wyłapywał piękne fanty....po 2 godzinach wyłączyłem dyskryminację...wzedłem na all metal...zmniejszyłem czułość o do 24(nigdy tak nie zjeżdzam z czułością)...i xterra sie odetkała...zaczałem natychmiast kopac fanty...i zasięg tu nic nie miał do rzeczy...bo zasiegi uciekaja przez własnie takie niekorzystne warunki i ustawienia,czyli stabilnosć ,stabilnosc i jeszcze raz stabilność...no i all metal :1,zamiast maksymalizowania czułości za wszelką cenę.
Gdzies na youtubie jest test x terry jak mało zmienia się jej zasieg w konkretnych dobrych warunkach w dużej rozpietości ustawienia czułości...zdaje sie jak pamietam zjechanie z sensitivity o 10 punktów powodowało spadek zasiegu o 1-2 cm tylko.

Jesli chodzi o prędkość przemiatania...to moja osobista opinia ale uważam że to tani chwyt....wystarczy spojrzeć na takie super szybkie wykrywki jak delta i omega:)...one sa szybkie w wyłapywaniu polmosów na 2-3 cm no bo co to za sztuka....ale wystarczy zakopac boratynke na 10-12 cm...i jest kaplica i..nic tu nie pomoże...cos za coś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 20:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

dzięki za podpowiedzi, trochę do przemyślenia dostałem po waszych radach:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]