Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacz stabilny - bez wodotrysków
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 13:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

affrey napisał(a):
Jak dla mnie to wszystkie wykryacze wymienione w tym wątku to właśnie wodotryski. Polecam whites'a PRO XL. Swoja drogą nie mam pojęcia dlaczego już nie jest produkowany, ale to już inna sprawa.

Biorę pod uwagę tylko nowe wykrywacze zakupione albo bezpośrednio u przedstawiciela danej marki albo np. na rynku wtórnym na zasadzie: kupiłem ale nie to co chciałem... i wówczas można z pełną gwarancją 2 letnią kupić taniej.

A wiesz coś może na temat tego wymienionego przeze mnie whitsa? On nadal w sprzedaży jest... Chociaż nikt go tu nie pochwalił ale może dlatego, że właśnie nie jest tak popularny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 13:30 
Generał Broni
Generał Broni

wyrwigrosz napisał(a):
Ale mają tam np. ogrody, trawniki itp. DLatego w takich miejscach wolałbym kopać te pewniejsze cele... Bo może im się nie spodobać fakt, że co 3m będę rył:)
Hm, w takim przypadku to raczej coś pokroju Spectry, w takich sprzętach masz dodatkową wizualizację na ekranie, pomagającą w odróżnieniu celu typu moneta (okrągłego) od innych kształtów. Nie będzie to oczywiście w 100% skuteczne, ale zawsze jakiś dodatkowy kanał informacji do podjęcia decyzji.
wyrwigrosz napisał(a):
Ale miałem okazję obserwować różne maszyny w akcji i często gęsto (mimo, że oczywiście cel był wykopany) to słyszałem: "pieje jak na moniaka ale coś nisko wskazuje, pewnie śmieć" no i był śmieć...
To dyskusyjne jest, bo często moneta z uwagi na swoje ułożenie bądź bliskość jakiegoś śmiecia może dawać i dziwne dźwięki, i dziwne id. Trzeba z tym uważać,

wyrwigrosz napisał(a):
Ale mają tam np. ogrody, trawniki itp. DLatego w takich miejscach wolałbym kopać te pewniejsze cele... Bo może im się nie spodobać fakt, że co 3m będę rył:)
No to masz szansę rycia co kilkanaście, kilkadziesiąt cm, bo ogrody i tereny wokół zabudowań już tak mają... jeden śmietnik - kolorowy i żelazny... Z reguły potrzeba cewki snajperki, czyli poniżej 10", żeby to opanować. Przy snajperce nie poznają, gdzie otworzyłeś im trawnik... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 13:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

wyrwigrosz napisał(a):
A wiesz coś może na temat tego wymienionego przeze mnie whitsa? On nadal w sprzedaży jest... Chociaż nikt go tu nie pochwalił ale może dlatego, że właśnie nie jest tak popularny.

Wiem, kolega używa MXT od kilku lat. Bardzo podobny do PRO XL tyle, że mi nie leży wyświetlacz. Tobie na nim zależy więc polecam z czystym sumieniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 13:40 
Podporucznik
Podporucznik

Przy chałupach i na ruinach deus sprawi się dobrze, ładnie separuje kolor z żelaza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 13:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

wyrwigrosz napisał(a):
No to masz szansę rycia co kilkanaście, kilkadziesiąt cm, bo ogrody i tereny wokół zabudowań już tak mają... jeden śmietnik - kolorowy i żelazny... Z reguły potrzeba cewki snajperki, czyli poniżej 10", żeby to opanować. Przy snajperce nie poznają, gdzie otworzyłeś im trawnik... ;)[/quote]

No to mamy kolejny minus dla DEUSA... bo tam nie ma snajperki. A faktycznie na takie trawniki jak by się użyło łopatkonoża (oczywiście nigdzie nie ma w P do kupienia nie licząc tandetnego garreta) to w połączeniu ze snajperką można kopać dużo dołków. Jak się wyczyści snajperką można założyć coś wiekszego i sprawdzić czy nie ma dobrego sygnału głębiej.

Znalazłem dodatkowo informacje na temat tego VDI Deusa... co prawda np. na filmiku z porównaniem do spectry która niby jest w tym fenomenalna ... ale miał sporo błędnych odczytów. Ciekawe jak w tym teście by xterrka wypdła.

Czyli powiedzmy taki pełny zestaw to by było w przypadku terki:
zestaw gold + nel tornado 12x13 + nel sharp 5" i wszystkie 18,75kHz?

Poczekam może jeszcze na jakiegoś doświadczonego użytkownika whites'a. On też ma szeroki wybór cewek oraz dobrą identyfikacje... i niech mnie... ma pokrętła:)

tui napisał(a):
Przy chałupach i na ruinach deus sprawi się dobrze, ładnie separuje kolor z żelaza.

To, że Deus ma ustawienie zdaje się reactivity i bardzo dobrze separuje to wiem. Ale sam rozmiar cewki powoduje, że już idealnie i precyzyjnie nie wydłubię znajdki:( W miejscach gdzie można ryć do woli to przewaga deusa bo bez zmiany cewki można szaleć. Ale w miejscach gdzie należy dokonywać chirurgicznych cięć... to już gorzej.

wyrwigrosz napisał(a):
No to masz szansę rycia co kilkanaście, kilkadziesiąt cm, bo ogrody i tereny wokół zabudowań już tak mają... jeden śmietnik - kolorowy i żelazny... Z reguły potrzeba cewki snajperki, czyli poniżej 10", żeby to opanować. Przy snajperce nie poznają, gdzie otworzyłeś im trawnik... ;)[/quote]

Nie do końca... np. dwie miejscówki to od pokoleń ogrodzone tereny, gdzie polmosa i pazłotek nie uświadczysz. Jeden to teren starego sadu a drugi ogród klasztorny. Myślę, że tam dużo śmieci nie będzie albo jeżeli nawet to tak stare, że może i ciekawe hehe

miniu napisał(a):
wyrwigrosz napisał(a):
miniu napisał(a):
Tak jak front247 napisal xterka +dopalacze { masz mozliwosc wyboru cewek o roznej srednicy i czestotliwosci} ale majac taka mozliwosc finansowa jaka Ty posiadasz wzialbym lekkiego DEUSA z wypasem czyli:panel, sluchawki i ze dwie ceweczki jedna snajperka a druga o wiekszej srednicy na wieksze obszary :) No i w koncu Deus tez ma do wyboru trzy czestotliwosci pracy co dla mnie byloby super sprawa.

Taka terka z jaką cekwą najlepsza na cienkie sreberka? Jaki zestaw byś polecał docelowo. Taki jak masz w podpisie?

Jeżeli taki zestaw wychodzi taniej niż deus, to faktycznie warto sie zastanowić. Póki gwarancja jest, klawiaturą też się nie ma co przejmować

X -terra w wersji GOLDPACK z cewka elipsa 18,75khz to zyleta na drobnice lecz nie zbyt gleboka ,dlatego dopalilem go Nelem TONADO o tej samej czestotliwosci na zwiekszenie glebokosci oraz obszaru przemiatania.

A możesz doprecyzować co znaczy niezbyt głęboka? Bo jeżeli to oznacza te 15cm zasięgu jak w przypadku G2 to słąbo:) Oznaczało by to, że każą miejscówkę musze przejśc przynajmniej 2x...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 14:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zdarzlo sie ze kopnalem dobry sygnal a wykopana darn z owym sygnalem odlozylem ziemia do gory i sygnalu nie bylo, dopiero gdy odwrocilem z powrotem trawa do gory sygnal znowu sie pojawil.Grubosc owej trawy z ziemia ok.15-20cm,ale monetki wyciagniete to byly naprawde cieniutkie male sreberka typu solidy pruskie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 14:14 
Generał Broni
Generał Broni

wyrwigrosz napisał(a):
A faktycznie na takie trawniki jak by się użyło łopatkonoża (oczywiście nigdzie nie ma w P do kupienia nie licząc tandetnego garreta)
Poszukaj tah --> http://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewforum.php?f=37, nawet ostatnio było coś o takich łopatko nożach, nie tylko Garretta.
Alternatywnie może być i solidny nóż (bagnet) z jak najszerszym, le nie za długim ostrzem. Też dobrze się pracuje.

A propos dokładnego kopania - tu istotna jest również, a może przede wszystkim, klasa pinpointera w sprzęcie. Przy dokładnym, kopiesz na punkt, nawet z cewką 11".

Popatrz sobie na Optimę Rutusa - tam w ogóle nie ma problemu z namierzeniem obiektu, a dołek zwykle ma średnicę łyżki saperki.

OT. Gdybyś nie był takim fanem zachodnich konstrukcji to powiedziałbym, że dla ciebi optymalny zestaw to Optima + DD29 + CC23.

wyrwigrosz napisał(a):
ak się wyczyści snajperką można założyć coś wiekszego i sprawdzić czy nie ma dobrego sygnału głębiej.
Dokładnie.

wyrwigrosz napisał(a):
Znalazłem dodatkowo informacje na temat tego VDI Deusa... co prawda np. na filmiku z porównaniem do spectry która niby jest w tym fenomenalna ... ale miał sporo błędnych odczytów. Ciekawe jak w tym teście by xterrka wypdła.
Daj spokój, VDI zależy od tylu czynników, że można fgo traktować jedynie orientacyjnie, a i to na płytkich i średnich głębokościach. Na granicach zasięgu to utopia... ;)
Oczywiście, sprzęt wieloczęstotliwościowy, np. Spectra, pracująca równolegle na trzech częstotliwościach będzie miała dokładnisze VDI, właśnie z uwagi na większą ilość danych.

wyrwigrosz napisał(a):
Nie do końca... np. dwie miejscówki to od pokoleń ogrodzone tereny, gdzie polmosa i pazłotek nie uświadczysz. Jeden to teren starego sadu a drugi ogród klasztorny. Myślę, że tam dużo śmieci nie będzie albo jeżeli nawet to tak stare, że może i ciekawe hehe
Zdziwić się można okrutnie czasami... ;)
Ale, może faktycznie będziesz miał szczęście. Jeśli tereny czyste - to duża cewka od razu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 14:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

miniu napisał(a):
Zdarzlo sie ze kopnalem dobry sygnal a wykopana darn z owym sygnalem odlozylem ziemia do gory i sygnalu nie bylo, dopiero gdy odwrocilem z powrotem trawa do gory sygnal znowu sie pojawil.Grubosc owej trawy z ziemia ok.15-20cm,ale monetki wyciagniete to byly naprawde cieniutkie male sreberka typu solidy pruskie.

A większe monetki i ju z niekoniecznie srebrne bierze głębiej? Że sreberka z takich głębokości to raczej normalna sprawa. Ciężko jakimś wykrywaczem przy tym rozmiarze cewki marzyć o 30cm:) Ale już coś pokroju PRLa powinien łykać głębiej. Nawet na tej eliptycznej cewce z zestawu GOLD.

A jak się sprawa ma z tą tornado? Jak jest np. pole i nie jest zaśmiecone to można od razu z nią wbijać? Czy wówczas mim tej samej częstotliwości można przeoczyć sreberko?

Wydaje mi się, że to kwestia włąśnie częstotliwości i taki tornado tę samą srebrną cienką monetkę powinien też widzieć ale aż tak się nie znam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 14:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

E tam podejrzewam że te kilka miejscówek tuż koło domów czyli zasmieconych to nie bedzesz mial ogólnie duzo,najczęsciej chodzi się jednak po polach,ugorach,łakach a te tereny juz tak zasmiecone nie są,nie ma co dobierać całego wykrywacza pod kilka miejscówek tym bardziej jako pierwszy.
Terra z elipsą 18,75 nie jest az taka płytka,wszystko zalezy jak bardzo zaśmiecona jest miejscówka i jak bardzo śmeici i żelazo maskują te właściwe sygnały pod konkretne monetki,jesli teren jest czysty sięga ta cewka naprawdę głęboko.
Tornado to specyficzny gadzet :1 ...zdecydowanie głębsza,bardzo fajna na spulchnione przeorane pola,na ubitej ziemi potrafi zadziwić,w zeszły weekend kopnąłem 24/1 talara z około 25-35 cm....na ściezce już 3 razy przechodzonej przez moich znajomych(rutus,delta),wszyscy byliśmy w szoku,sygnał wprawdzie skakał trochę po skali ale był wyrazny ,choć cichy i stłumiony. Wadą tornado jest namierzanie...szczerze powiedziawszy bez pinpointera to jest tragedia ale....jesli jest to mały fant ,moneta czy coś to 1 kopniecie wystarczy..natomiast nieraz kopie sie te niepewne sygnały zazwyczaj jakas blaszka wieksza lub tubka alu i wtedy mozna sie nakopac bo cewka bierze z równą moca na całym obwodzie.Po nauczeniu się tej cewki problem powoli znika ,bo juz nie kopiemy tych śmeici,lub tylko w małej ilości. W elipsie nie ma żadnego problemu z namierzaniem.
Ostatnio kopałem także sterą beczkę ze stalowa pokrywą..która była na 1,30 m.....a taki ładny był sygnał na Hindenburga :h .
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 15:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Prosta sprawa im wieksza ,ewentualnie grubsza monetka to i sygnal dla elipsy bedzie mocniejszy i glebszy.Ja akurat podalem przyklad jaki mialem dla bardo cienkiej srebrnej monety,solida pruskiego.Trzeba tez brac pod uwage ze nie zawsze moniaki leza plasko w ziemi ,ale i pod roznymi katami w stosunku do cewki. Taka monete wykrywka pokaze troche inaczej,z innym VDI i zlapie ja plyciej :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 16:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzięki za wskazówki.

Propointera garretta już mam, więc z namierzaniem nie będzie tragedii.

Czytam sobie teraz jeszcze o różnych częstotliwościach cewek i muszę po nabraniu wiedzy zastanowić się na ile jest mi to potrzebne. Bo w przypadku kompletu z terką i cewek 18,75kHz mogę się nieco ograniczyć. Deus ma z kolei możliwośc przełączania częstotliwości ale też swoje minusy itp. Szkoda, że nie zrobili do niego też jakiejś snajperki typowej. Pewnie by kosztowała z 800zł i biła rekordy popularności:)

Postaram się doedukować. Po dzisiejszym dniu jestem o wiele "mądrzejszy". Daję w cudzysłowie bo wiadomo... im człowiek więcej wie, tym ciężej podjąć decyzję:D

Teoretycznie zawsze moge poświęcić kilk astóek na stratę wartości i wziąć obie... pochodzić na zmianę... porównać i sprzedać tę co nie podejdzie:) ale to lekki hardcore

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 16:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

wyrwigrosz napisał(a):
Dzięki za wskazówki.

Propointera garretta już mam, więc z namierzaniem nie będzie tragedii.

Czytam sobie teraz jeszcze o różnych częstotliwościach cewek i muszę po nabraniu wiedzy zastanowić się na ile jest mi to potrzebne. Bo w przypadku kompletu z terką i cewek 18,75kHz mogę się nieco ograniczyć. Deus ma z kolei możliwośc przełączania częstotliwości ale też swoje minusy itp. Szkoda, że nie zrobili do niego też jakiejś snajperki typowej. Pewnie by kosztowała z 800zł i biła rekordy popularności:)

Postaram się doedukować. Po dzisiejszym dniu jestem o wiele "mądrzejszy". Daję w cudzysłowie bo wiadomo... im człowiek więcej wie, tym ciężej podjąć decyzję:D

Teoretycznie zawsze moge poświęcić kilk astóek na stratę wartości i wziąć obie... pochodzić na zmianę... porównać i sprzedać tę co nie podejdzie:) ale to lekki hardcore

Dwie wykrywki na raz... tez bym tak chcial :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 18:59 
Generał Broni
Generał Broni

miniu,kiedyś będziesz miał-"chcieć to módz".Ja mam trzy a używam,najczęściej 2.Jeden leży i czeka na specjalne okazje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 19:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

rufa napisał(a):
miniu,kiedyś będziesz miał-"chcieć to módz".Ja mam trzy a używam,najczęściej 2.Jeden leży i czeka na specjalne okazje.

... a chcialbym do kompletu z x-terka takiego E-traca.Tereska do znajdywania miejscowek, a E-trac do super dokladnego ich czesania :D Moze kiedys to sie wydazy :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 19:57 
Kapitan
Kapitan

Nie bój się Etraca .Wbrew temu co tu się pisze jest on bardzo prostym wykrywaczem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]