Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 09:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Przyszli rabować wykopaliska. Zatrzymali ich studenci"
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 17:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dario napisał(a):
Nie widzę tu żadnego problemu w oznakowaniu

Ja widzę jeden - większość "stanowisk" to niestety nie grodziska i tym podobne, tylko miejsca, które zostały wpisane jako stanowisko tylko dlatego, że np. znaleziono w danym miejscu jakiś jeden artefakt (przy przeglądzie powierzchniowym, czy jak tam to się nazywa). Sam się zdziwiłem, jak przeglądałem kiedyś mapę z planem zagospodarowania przestrzennego jednej z gmin i co kawałek były zaznaczone na niej stanowiska wielkości kilku metrów umiejscowione w szczerym polu .
Nie wydaje mi się, żeby była kasa na oznakowanie takich miejsc, nie mówiąc już o tym, że rolnikom taka tablica na środku pola, które uprawiają jest do szczęścia potrzebna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 21:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A dlaczego nie możemy kopać w miejscach archeologicznych? A no dla tego samego dlaczego nie możemy sobie kupić antybiotyku bez recepty, leczyć się samemu czy jeździć bez prawka. Za wszystkim stoi Kasa!!! Brakuje jeszcze żebyśmy nie mogli sobie obiadu ugotować (bez papierów kucharza), wody w sraczu spuścić (bez papieru hydraulika), włosów sobie przystrzyc czy brody zgolić (bez glejtu fryzjera). Każdy archeolog ma w d... stanowisko, chodzi mu jedynie o artefakty $$$, Powiedzcie proszę jakie to Hobby mają archeolodzy? Jakie moralne usprawiedliwienie ważniejsze od naszego sumienia aby rozgrzebywać Historię, przecież nie skończyli Historii na Uniwersytecie. Za wszystkim stoi Kasa!!!, Dla przykładu... wyobraźcie sobie że to archeolog wchodzi na stanowisko do kopiącego poszukiwacza o(od 1godz.10min)
https://www.youtube.com/watch?v=qOt46l_IC2A

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:05 
Weteran
Weteran

Normalnie Korwin dla ubogich (duchem) :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:16 
Moderator
Moderator

Niechcic, nie wiem co palisz, ale to niewątpiliwie dobry towar :za
Nie wiem tylko, czy po przedawkowaniu i Antoni Kosiba pomoże.... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:18 
Moderator
Moderator

Takie przypadki tylko morbital leczy :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

I odezwało się grono moderatorskie, skrytykowało mnie, opluło i się cieszy :lol: Niewinne aniołki :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:34 
Major
Major

O czym mowa....nie jest realnym oznaczenie tabliczkami każdego stanowiska - to fikcja - trudno żeby WKZ-ty martwiły się o to czy nie wejdziemy na stanowisko (nie do tego są powołane) - niech będą mapki porządne (z numerami działek) na stronach WKZ-uów - nic więcej nie potrzeba..

Pozdrawiam\Bayo84

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:35 
Moderator
Moderator

Niechcic napisał(a):
I odezwało się grono moderatorskie, skrytykowało mnie, opluło i się cieszy :lol: Niewinne aniołki :ang

Było się nie podkładać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:37 
Generał Broni
Generał Broni

" Nie pijmy za błędy na górze , tam nie zmienia się nic mimo lat ,
Znasz prawdę o głowie i murze... daj spokój za piękny świat "

Ryszard Rynkowski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

bayo84 napisał(a):
O czym mowa....nie jest realnym oznaczenie tabliczkami każdego stanowiska - to fikcja - trudno żeby WKZ-ty martwiły się o to czy nie wejdziemy na stanowisko (nie do tego są powołane) - niech będą mapki porządne (z numerami działek) na stronach WKZ-uów - nic więcej nie potrzeba..

Pozdrawiam\Bayo84

No No, takie wskazanie miejscówek :lol: , Oni właśnie tak to widzą i dlatego tego nie zrobią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:38 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Wątek się rozjechał :) . Cytuję siebie z poprzedniej strony:
frank napisał(a):
Oznakowane są parki narodowe, rezerwaty przyrody, pomniki przyrody, ostoje zwierzyny, siedliska ptaków, stanowiska przyrody nieożywionej np.jaskinie, formy skalne, głazy polodowcowe. Tutaj założeniem jest wyraźne oznakowanie i podanie czytelnej informacji, mamy być w pełni świadomi na jaki teren wchodzimy, i że jest to miejsce specjalnie chronione. Nie przeszkadza temu fakt, że przecież są kłusownicy i inni smakosze dziczyzny, zbieracze grzybów, kolekcjonerzy rzadkich roślin, wypychanych ptaków itd., którzy potencjalnie mogą wykorzystać takie informacje.
Gdyby stanowiska archeologiczne były podobnie oznakowane, właściciel takiego oznaczonego terenu, straż leśna, gminna, czy każda inna przypadkowa osoba wiedziałby, że przykładowy teren jest stanowiskiem archeologicznym i mogłaby odpowiednio zareagować widząc osoby penetrujące takie miejsce.
Czy zasoby przykładowego rezerwatu przyrody zawierają mniej wartości, niż przeciętne stanowisko archeologiczne z kilkoma skorupami wątpliwego pochodzenia? Nie przypuszczam, tym bardziej, że zdaje się, że duża większość stanowisk archeologicznych powstaje nie z potrzeby ratowania dóbr dziedzictwa narodowego, a tylko dla podreperowania statystyk odpowiedniego oddziału wukazetu.

Mój post dotyczył głownie, obecnie „tajnych” stanowisk archeologicznych, a nie stanowisk ogólnie znanych typu np.grodzisko w Biskupinie, czy archeologicznych ścieżek dydaktycznych.

Przykładowo, w moim województwie jest zarejestrowanych 6560 stanowisk archeologicznych. Większość tych stanowisk ma znikomą wartość, albo nie ma jej wcale, a tego co się orientuję to część stanowisk obecnie nie jest do zlokalizowania. Stanowiska wystarczyłoby oznakować tabliczką z napisem „STANOWISKO ARCHEOLOGICZNE” (może być na płocie ogródka, na drzewie przy polu, na słupie elektrycznym, na ścianie budynku, byle w miejscu stanowiska).
Stanowiska archeologiczne typu gródki, czy osady, ale nie takie wyimaginowane na podstawie znalezionych powierzchniowo kilku skorupek ceramiki, jako obiekty ciekawsze mogłyby mieć przykładowo taki opis „Stanowisko archeologiczne, gródek XIIIw.”, lub bardziej rozszerzony, w zależności od potrzeb, czy wartości stanowiska. Takie opisy miałyby dodatkowo wymierną wartość dydaktyczną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:42 
Generał Broni
Generał Broni

Niechcic napisał(a):
A dlaczego nie możemy kopać w miejscach archeologicznych? A no dla tego samego dlaczego nie możemy sobie kupić antybiotyku bez recepty, leczyć się samemu czy jeździć bez prawka....
pewnie z tego samego powodu dla którego nie wydaje się pozwoleń na broń szaleńcom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:46 
Major
Major

Cytuj:
Przykładowo, w moim województwie jest zarejestrowanych 6560 stanowisk archeologicznych. Większość tych stanowisk ma znikomą wartość

Moim zdaniem droga do nikąd - osoba taka jak ja ( wykształcenie ścisłe) - nie może o tym decydować jakie stanowisko jest wartościowe , a jakie nie....to bardzo zła myślenie....od tego są studia, doktoraty itp....niech mi pokażą, gdzie mogę kopać (ściśle według współrzędnych geograficznych) i to wszystko...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:48 przez bayo84, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:55 
Major
Major

Niechcic napisał(a):
emil ty mi wyglądasz na podliźnika, inne sformułowanie to lizus itd itp, ala ma kota. Nie rozumiecie że dla archeologów zależy na tym żeby nie można nam było szukać wszędzie, nie tylko na stanowiskach - WSZĘDZIE.

Szczególnie dla tego Pana z PAN-u (stopnia i nazwiska oczywiście nie wymieniam), który jak łaziłem w okolicach Krakowa --> podszedł zagadał i powiedział, że jakbym coś ciekawego znalazł to żebym dał cynk (tu dał swoje namiary) + jak się tłumaczyłem, że "meteoryty" to powiedział "ja wiem jakie jest prawo , proszę się nie martwić"...są ludzie i ludziska ......WSZĘDZIE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2014, 08:54 
Generał Broni
Generał Broni

Ewing napisał(a):
Ja widzę jeden - większość "stanowisk" to niestety nie grodziska i tym podobne, tylko miejsca, które zostały wpisane jako stanowisko tylko dlatego, że np. znaleziono w danym miejscu jakiś jeden artefakt (przy przeglądzie powierzchniowym, czy jak tam to się nazywa). Sam się zdziwiłem, jak przeglądałem kiedyś mapę z planem zagospodarowania przestrzennego jednej z gmin i co kawałek były zaznaczone na niej stanowiska wielkości kilku metrów umiejscowione w szczerym polu .
Nie wydaje mi się, żeby była kasa na oznakowanie takich miejsc, nie mówiąc już o tym, że rolnikom taka tablica na środku pola, które uprawiają jest do szczęścia potrzebna.

Mylicie pojęcia :) Stanowisko wpisane do AZP to nie to samo co stanowisko wpisane do rejestry zabytków. Status prawnych tych miejsc jest zupełnie inny. Praktycznie każde grodzisko jest wpisane do rejestru (przynajmniej w kujawsko-pomorskim), natomiast np. cmentarzysk czy osad jest tam jak na lekarstwo. Ustawa i rozporządzenie do niej jasno mówią, że zgoda WKZ na chodzenie z wykrywaczem potrzebna jest tylko w przypadku obiektów wpisanych do REJESTRU ZABYTKÓW. Nie AZP czy ewidencji.
Dlatego oznaczenie miejsc wpisanych do rejestru nie jest wielkim problemem. W kujawsko-pomorskim to trochę ponad 100 stanowisk, czyli ponad 100 tabliczek. W dobie dopłat unijnych dawanych na byle bzdury nie byłoby problemem ze sfinansowaniem tego typu przedsięwzięcia. No ale ktoś w WKZ musiałby napisać wniosek, co może przerosnąć prostych urzędników od zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]