Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 10:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy monety PRL to zabytki, czy można ich poszukiwać...?
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 11:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pożyjemy zobaczymy, jestem niezmiernie ciekaw odpowiedzi jaką uzyska kolega Taktyk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 14:50 
Major
Major

Zainspirowany tą dyskusją postanowiłem również zapytać (na razie mailowo) czy te PRL-e są zabytkami. Wysłałem więc maila do delegatury WKOZ w moim mieście i za trzy dni mam odp, a oto i treści wiadomości:
Prośba o opinię.

,,Witam. W związku z tym iż jestem właścicielem kilku ha ziemi po której mając chwilę czasu przechadzam się, czasem zauważam leżące na powierzchni monetki z czasów PRL-u.
Mając na uwadze obowiązujące w Polsce prawo - ,,USTAWA z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. z dnia 17 września 2003 r.), Art. 111. 1.Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny", chciałbym te monetki PRL pozbierać przy pomocy wykrywacza metalu.
Jednakże prawdopodobnie potrzebowałbym zezwolenia na takie poszukiwania. Czy mogę takie pozwolenie uzyskać w WUOZ oddz. Chełm?
Mam jeszcze w związku z tym pytanie dodatkowe: Czy monetki PRL są uznawane przez WKZ za zabytek?
Z poważaniem Grzegorz"

A tu ODP:

W odpowiedzi na pismo z dnia 11 kwietnia 2014 r., data wpływu 11 kwietnia 2014 r., dotyczące prowadzenia poszukiwań, Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Lublinie Delegatura w Chełmie informuje, że zgodnie z art. 36 ust. 1 pkt 12 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (DzU Nr 162 z 2003 r., poz. 1568, z późn. zm.) poszukiwania ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych, wolno prowadzić tylko na podstawie pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Zasady uzyskania pozwolenia na prowadzenie poszukiwań określa Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 27 lipca 2011 r. w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich, robót budowlanych, badań konserwatorskich, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych (Dz. U. Nr 165, poz. 987).

Zgodnie z §9 cyt. Rozporządzenia wniosek o wydanie pozwolenia na poszukiwanie zabytków powinien zawierać:

1. imię, nazwisko i adres lub nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;

2. wskazanie miejsca poszukiwania zabytków z określeniem współrzędnych geodezyjnych,

3. wskazanie przewidywanego terminu rozpoczęcia i zakończenia poszukiwań,

4. uzasadnienie wniosku,

5. imię, nazwisko i adres osoby prowadzącej poszukiwanie zabytków,

6. program poszukiwania zabytków,

7. dokument potwierdzający posiadanie przez wnioskodawcę tytułu prawnego do korzystania z nieruchomości, uprawniającego do występowania z tym wnioskiem, albo oświadczenie wnioskodawcy o posiadaniu tego tytułu, a w przypadku, gdy

z wnioskiem występuje podmiot zamierzający prowadzić te działania, zgodę właściciela lub posiadacza nieruchomości na ich prowadzenie.

Monety z okresu PRL w rozumieniu ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami nie stanowią zabytku.

Należy pamiętać jednak, że na terenie nieruchomości, należących do Pana, znajdować się mogą stanowiska archeologiczne, włączone do wojewódzkiej ewidencji zabytków i wskazane do ochrony gminnej ewidencji zabytków, bądź stanowiska archeologiczne, dotychczas nieznane, zaś znalezione przedmioty okazać się mogą zabytkami archeologicznymi. W świetle art. 3 pkt 4 cyt. ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami zabytek archeologiczny to zabytek nieruchomy, będący powierzchniową, podziemną lub podwodną pozostałością egzystencji i działalności człowieka, złożoną z nawarstwień kulturowych i znajdujących się w nich wytworów bądź ich śladów albo zabytek ruchomy, będący tym wytworem.

W związku z powyższym informuję, że zgodnie z art. 33 ust. 1 – 3 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami osoba, która przypadkowo znalazła przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem, jest obowiązana, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie powiadomić o tym właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Wójt (burmistrz, prezydent miasta), niezwłocznie, nie dłużej niż w terminie 3 dni, jest obowiązany przekazać to zawiadomienie właściwemu wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków, który w terminie 3 dni od dnia przyjęcia zawiadomienia dokona oględzin znalezionego przedmiotu i miejsca jego znalezienia oraz, w razie potrzeby, zorganizuje badania archeologiczne.

Przypominam jednocześnie, że w myśl art. 35 ust. 1 i 2 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami przedmioty będące zabytkami archeologicznymi przypadkowo znalezione oraz pozyskane podczas poszukiwań przy użyciu urządzeń elektronicznych i technicznych, stanowią własność Skarbu Państwa. Zgodnie z art. 35. ust. 3 cyt. ustawy miejsce przechowywania zabytków archeologicznych przypadkowo znalezionych albo pozyskanych w wyniku poszukiwań określa wojewódzki konserwator zabytków, przekazując je, w drodze decyzji, w depozyt muzeum lub innej jednostce organizacyjnej, za jej zgodą.

Należy pamiętać, że zgodnie z art. 116 cyt. ustawy, kto niezwłocznie nie powiadomił wojewódzkiego konserwatora zabytków lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o przypadkowym odkryciu przedmiotu, co do którego istnieje przypuszczenie, że jest on zabytkiem archeologicznym i nie zabezpieczył, przy użyciu dostępnych środków, tego przedmiotu i miejsca jego znalezienia, podlega karze grzywny. Można także orzec nawiązkę do wysokości dwudziestokrotnego minimalnego wynagrodzenia na wskazany cel społeczny związany z opieką nad zabytkami. Niepowiadomienie właściwych służb o znalezieniu zabytku archeologicznego stanowi wykroczenie.

Z up. Lubelskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 15:06 
Generał Broni
Generał Broni

Jak dla mnie jest jasne to co od dłuższego czasu wiemy:
"poszukiwania ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych, wolno prowadzić tylko na podstawie pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków."
Monety PRL nie są zabytkami.
1+1=2
= Poszukiwanie monet PRL przy użyciu urządzeń elektronicznych nie jest zabronione. Nie wymaga zezwolenia.

Idźmy dalej. czy fenisie lub łuski z okresu II WŚ są zabytkami ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 17:16 
Major
Major

Zasady uzyskania pozwolenia na prowadzenie poszukiwań określa Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 27 lipca 2011 r. w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich, robót budowlanych, badań konserwatorskich, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych

Po co nam pozwolenie jeśli nie prowadzimy żadnych działań przy zabytku wpisanym do rejestru.....
a jedynie na polu lub ugorku który jest kawałkiem ziemi i właściciel nam zezwolił :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 01:20 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Przednia zabawa z tymi "poszukiwaniami" :8) Coraz poważniej zastanawiam się nad "wychodzeniem na spacer" z wykrywka :roll: Pani Kazia chodzi na spacery z psem a ja z wykrywaczem :lol: Ustawa "mówi" ...... kto szuka ..... blebleble ........ z użyciem urządzeń elektronicznych, blebleble ......... a ja sobie będę spacerował spacerował z wykrywką po polu - a kto bogatemu zabroni :666 A jak znajdę coś, co będzie przypominało zabytek aaaaaa to już inna para kaloszy - wtedy zgodnie z prawem "niezwłocznie" zgłoszę :)
Apro po - co to znaczy NIEZWŁOCZNIE???

Cytuj:
W związku z powyższym informuję, że zgodnie z art. 33 ust. 1 – 3 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami osoba, która przypadkowo znalazła przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem, jest obowiązana, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie powiadomić o tym właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Wójt (burmistrz, prezydent miasta), niezwłocznie, nie dłużej niż w terminie 3 dni, jest obowiązany przekazać to zawiadomienie właściwemu wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków, który w terminie 3 dni od dnia przyjęcia zawiadomienia dokona oględzin znalezionego przedmiotu i miejsca jego znalezienia oraz, w razie potrzeby, zorganizuje badania archeologiczne.

Przypominam jednocześnie, że w myśl art. 35 ust. 1 i 2 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami przedmioty będące zabytkami archeologicznymi przypadkowo znalezione oraz pozyskane podczas poszukiwań przy użyciu urządzeń elektronicznych i technicznych, stanowią własność Skarbu Państwa. Zgodnie z art. 35. ust. 3 cyt. ustawy miejsce przechowywania zabytków archeologicznych przypadkowo znalezionych albo pozyskanych w wyniku poszukiwań określa wojewódzki konserwator zabytków, przekazując je, w drodze decyzji, w depozyt muzeum lub innej jednostce organizacyjnej, za jej zgodą.

Należy pamiętać, że zgodnie z art. 116 cyt. ustawy, kto niezwłocznie nie powiadomił wojewódzkiego konserwatora zabytków lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o przypadkowym odkryciu przedmiotu, co do którego istnieje przypuszczenie, że jest on zabytkiem archeologicznym i nie zabezpieczył, przy użyciu dostępnych środków, tego przedmiotu i miejsca jego znalezienia, podlega karze grzywny. Można także orzec nawiązkę do wysokości dwudziestokrotnego minimalnego wynagrodzenia na wskazany cel społeczny związany z opieką nad zabytkami. Niepowiadomienie właściwych służb o znalezieniu zabytku archeologicznego stanowi wykroczenie.

Z up. Lubelskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków

Czyli co???????? - jak COŚ znajdę to mam rzucić wszystko w trzy ....... i w gumiakach prosto z pola zapitalać do odpowiedniego WKZ-tu? A może mogę pójść, przebrać się i dopiero w garniaku pod krawatem zawieść znalezione to coś a, że historykiem nie jestem, więc wg. mnie wszystko podlega stwierdzeniu (znalazła przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem) nawet kapsel od butelki, bo a nuż Chrobry z Kopernikiem dali w żyłę a to kapsel od ich butli :ups:
A co jeżeli to COŚ znalazłem w sobotę lub niedzielę a przecież w tych dniach WKZ są nieczynne, czy jak zgłoszę się w poniedziałek, to nie podpadnę władzy, bo nie było to "niezwłocznie"
A co, jeżeli w szczerym polu, tuż przy chałupach pełnych ludzi i na ich oczach znajdę nie tylko zwykłe COŚ ale wiadro złotych monet to jak mam sprostać ustawie mówiacej: "jest obowiązana, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie powiadomić o tym właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Wójt (burmistrz, prezydent miasta), niezwłocznie, nie dłużej niż w terminie 3 dni, jest obowiązany przekazać to zawiadomienie właściwemu wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków, który w terminie 3 dni od dnia przyjęcia zawiadomienia dokona oględzin znalezionego przedmiotu i miejsca jego znalezienia oraz, w razie potrzeby, zorganizuje badania archeologiczne. znaczy, że co - mam koczować trzy plus trzy dni, czyli prawie tydzień na polu i własną piersią bronić przed szabrownikami znaleziska? :evil:
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 03:28 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Z up. Lubelskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków napisał(a):
W związku z powyższym informuję, że zgodnie z art. 33 ust. 1 – 3 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami osoba, która przypadkowo znalazła przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem,...

Należy pamiętać, że zgodnie z art. 116 cyt. ustawy, kto niezwłocznie nie powiadomił wojewódzkiego konserwatora zabytków lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o przypadkowym odkryciu przedmiotu, co do którego istnieje przypuszczenie, że jest on zabytkiem archeologicznym...

Kolego gigo75 jak odpisują, to napisz teraz maila z zapytaniem:
...napisz, że jesteś laikiem, że nie znasz się na zabytkach i prosisz o wyjaśnienie, jak możesz odróżnić przedmiot zabytkowy od przedmiotu nie zabytkowego, i jak wygląda zabytek archeologiczny, bo nie chcesz narobić sobie wstydu i z byle czym nie chodzić do wójta.

...a teraz, klasyczny i piękny bareizm:
Należy pamiętać jednak, że na terenie nieruchomości, należących do Pana, znajdować się mogą stanowiska archeologiczne, włączone do wojewódzkiej ewidencji zabytków i wskazane do ochrony gminnej ewidencji zabytków, bądź stanowiska archeologiczne, dotychczas nieznane, zaś znalezione przedmioty okazać się mogą zabytkami archeologicznymi.

Miś - przedszkole przyszłości: http://www.youtube.com/watch?v=bGcTsG6zxZs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 07:18 
Major
Major

No no ...już przed Św nie będe ich denerwował więc jazde zaczniemy po :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 09:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No ale mamy odpowiedź a w zasadzie stanowisko.

Takich przedmiotów leżących w ziemi, nie będących zabytkami, jest całe mnóstwo. W ustawie ta kwestia nie została wyjaśniona - jakie to przedmioty? Z jakich okresów? Etc. Pozostawiając do oceny poszukiwaczowi-znalazcy, którego kompetencje mogą być przecież żadne.

Dla mnie jest ok ponieważ poszukuje wszystkiego poza zabytkami... Zabytki....? Broń mnie Panie Miłosierny przed nimi... :)

:ang

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 10:28 
Generał Broni
Generał Broni

:1
Zgadzam się z przedmówcą. Zasadnicza kwestia jest wyjaśniona. Tylko na poszukiwanie zabytków wymagana jest zgoda. Inaczej z tego co napisano wnioskować się nie da. Mnie tam zabytki nie interesują. Oczywiście jak znajdę to walę do sołtysa... :) Się chłopina nabiega...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 10:29 
Moderator
Moderator

Taktyk napisał(a):
Zabytki....? Broń mnie Panie Miłosierny przed nimi...

:1 Świetnie powiedziane. Przypomniało mi to scenę z Pana Samochodzika i Templariuszy gdzie harcerze chcąc uzyskać od proboszczowej gosposi klucze do piwniczki wciskali jej kit, że broń Boże nie lubią konfitur. :)
Aby nie było offtopa to nie wiem czy pamiętacie ale w tym samym Samochodziku kapitan Petersen prowadził poszukiwania przy pomocy detektora metali. Chwalił się wówczas, że posiada odpowiednie pozwolenia. Ciekawe czy zmieniły się w tej materii kryteria od lat '60. Przecież teraz we wniosku należy określić miejsce poszukiwań a w filmie miejsca te bohater poznawał dopiero z biegiem fabuły. Ot ciekawostka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 11:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Myślenie WKZ jest takie że nie ważne że szukasz monet PRL.Możesz przez przypadek znaleźć fibulę lub wejść na stanowisko,a oni dmuchają na zimne,więc nie możesz szukać bez pozwolenia.Pewnie w odpowiedzi na zapytanie autora wątku będzie to samo.PRLki to nie zabytki ale szukać nie wolno.Tyle :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 14:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Prawdopodobnie przedstawią stanowisku równie mętne jak to do góry. Nie uprzedzajmy jednak faktów.

Zdawkowa odpowiedź z przeciwagą przepisów i straszenia. Ja nie pytałem o zabytki tylko o monety PRL!

Jeśli nie szukasz zabytków to nie potrzebujesz pozwolenia. Jeśli szukasz monet PRL, mateorytów, współczesnej biżuterii, współczesnych monet to nie potrzebujesz pozwolenia. Całego mnóstwa przedmiotów pewnie też nie, ale ustawa jest tak skonstruowana, że nie mówi wprost co jest zabytkiem i to jest pdstawowy problem. Mówi za to dużo o kompetencji tych, ktorzy ją tworzyli.

Jak znajdziesz zabytek to oddajesz do konserwatora, jak znajdziesz niewypały to zgłaszasz gdzie trzeba.

Istnieje coś takiego jak zasada domniemania niewinności. Każda osoba jest niewinna dopóki wina nie jest jej udowodniona. Jest gwarantowana przez prawo krajowe i międzynarodowe i jest to rzecz nadrzędna, wobec np kiepskiej ustawy o ochronie zabytków. Jeśli ktoś mówi, że nie szuka zabytków, a ktoś inny wmawia mu, poszukiwaczom, że szuka, to jest to nic innego jak insynuacje, nieudowodnione zarzuty, wobec których można uruchomić postępowanie prawne.

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

arys27 napisał(a):
Myślenie WKZ jest takie że nie ważne że szukasz monet PRL.Możesz przez przypadek znaleźć fibulę lub wejść na stanowisko,a oni dmuchają na zimne,więc nie możesz szukać bez pozwolenia.Pewnie w odpowiedzi na zapytanie autora wątku będzie to samo.PRLki to nie zabytki ale szukać nie wolno.Tyle :?

Poczekajmy, nie przesądzajmy z góry, bo "myślenie WKZ" nic nie znaczy i nikogo nie interesuje. Skoro dali sobie aż 2 miesiące z okładem na odpowiedź - można sądzić, że rozstrzygnięcie tej kwestii zaliczono do "spraw trudnych" :lol: i będzie ono miało solidne uzasadnienie i umocowanie w obowiązującym prawie. Może urzędnicy próbują też zniechęcić petenta nieuzasadnioną zwłoką w nadziei, że z czasem zapomni o temacie lub odpuści, zmęczony przewlekłością postępowania i przestanie zadawać trudne pytania... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2014, 17:34 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Cytat z odpowiedzi do gigo75:
Monety z okresu PRL w rozumieniu ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami nie stanowią zabytku.

Jeżeli zapytanie skierowane jest do określonego wukazetu, to taka odpowiedź będzie miała zastosowanie tylko na obszarze danego wukazetu, inny wukazet może mieć odmienne zdanie w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2014, 18:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

gigo75 napisał(a):
Zainspirowany tą dyskusją postanowiłem również zapytać (na razie mailowo)

A tu ODP:

W odpowiedzi na pismo z dnia 11 kwietnia 2014 r., data wpływu 11 kwietnia 2014 r., ...

Wspaniałomyślni urzędnicy, że w ogóle e-maila traktują jak oficjalne pismo.
Rozumiem, że odpowiedź również przyszła w formie elektronicznej?!
Nie to, żebym wietrzył intrygę :) , ale zdziwiłem się bardzo.

gigo75 napisał(a):
Zasady uzyskania pozwolenia na prowadzenie poszukiwań określa Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 27 lipca 2011 r. w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich, robót budowlanych, badań konserwatorskich, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych (Dz. U. Nr 165, poz. 987).

Sama odpowiedź, interpretacja jak dla mnie satysfakcjonująca. Wynika jasno, że chodzenie z wykrywaczem poza miejscami określonymi powyżej jest dozwolone. Pozostaje jeszcze kwestia zgody właściciela terenu, nie mylić z zakazem właściciela.
Co możemy zbierać, co powinniśmy zgłaszać? myślę, że każdy z nas wie ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]