wopaw napisał(a):
Ja chodzę na dyskryminacji w okolicy 15 - _cheetah_ myślisz, że powinienem w ogóle odpuścić dyskryminację czy też ustawić ją na 30-35? (...) Raczej przychylam się do zejścia z dyskryminacją do zera - ma to sens?
Ja typowo pracuje albo bez dyskryminacji (0), albo ustawiam ją lekko poniżej 40 (37...39).
Dla mnie chodzenie bez dyskryminacji ma dwie podstawowe zalety:
- nie ma w ogóle fałszywych sygnałów powstających z uwagi na niedoskonałość układów dyskryminacji, co znacznie ułatwia wyłapywanie sygnałów pożądanych - kolorów (zwłaszcza w terenie zaśmieconym) oraz nie powoduje niepożądanej dekoncentracji.
- dużo szybciej i skuteczniej analizuje wątpliwe sygnały żelazo / kolor - po prostu szybciej mi się pracuje.
Generalnie staram się łazić bez dyskryminacji - włączam ją czasami właściwie głównie wtedy, kiedy przeglądam teren (
rozpoznanie bojem), albo teren jest tak bardzo zaśmiecony, że zbyt dużo żelaza zaczyna mnie bardziej dekoncentrować niż fałszywe sygnały od pracy układów dyskryminacji. W obu przypadkach zwracam uwagę w zasadzie tylko na silne sygnały (wzmocnienie Audio >30).
Z moich doświadczeń:
id 0...15 żelastwo
id 15...25...30 obiekty z różnych stopów i obiekty z żelaza i koloru - między innymi pociski i łuski bimetaliczne karabinowe oraz pistoletowe płaszczowe.
id 30...35...40 śrut ołowiany, folie, etc
Kolor maskowany żelastwem lub gruntem - mnie najniższy wyszedł w okolicach dwudziestu kilku.
Krzychu_ napisał(a):
Należy pamiętać, że to dwa różne wykrywacze. Jeden pracuje na 6,5 kHz, zaś drugi na 16kHz i przy wyższych częstotliwościach ujawniają się niestety problemy z poprawnie działającą identyfikacją/dyskryminacją, co zapewne niejeden użytkownik zauważył w praktyce.
Czy ja wiem - w Optimie identyfikacja jest powtarzalna dla tych samych obiektów, ale potrafi za to silnie zależeć od gruntu (głębokości). Stabilność wskazań potrafi zależeć jeszcze od typu cewki.
Muela napisał(a):
jakie w ogóle znaczenie ma sygnał wiodący, co jeżeli ustawiony jest poniżej słyszalności? chodzi o lepsze wyłapywanie sygnałów niższych i wyższych od niego? nie ma zbyt wiele na ten temat i instrukcji
Tak jak napisał bayo84, choć wiele zależy też od ustawienia wzmocnienia Audio. Jeśli jest niskie to wtedy głębokie sygnały są bardzo słabe, więc jeśli sygnał wiodący będzie za bardzo skręcony, to mozna mieć kłopoty z ich wychwyceniem. Jeszcze kwestia, jakie kto ma ucho.
Przy ustawieniu wysokiego wzmocnienia Audio prawie wszystkie sygnały są na bardzo wysokim poziomie i wtedy można spoko pracować z prawie niesłyszalnym sygnałem wiodącym, a i tak praktycznie wszystko się usłyszy.
Jest jeszcze inny motyw - jeśli sygnał wiodący jest niesłyszalny lub bardzo słabo słyszalny to nie usłyszy się zaniku sygnału wiodącego w przypadku najechania na obiekt dyskryminowany (jeśli dyskryminacja jest ustawiona) przy bezpośredniej bliskości silnego sygnału od koloru. A to znacznie utrudnia analizowanie przypadków typu żelazo przy kolorze i żelazo udające kolor.
bayo84 napisał(a):
Problem jest taki, że u mnie raz ustawiony sygnał wiodący to zanika, to znów się wzmacnia - nie do końca wiem co jest przyczyną....
Na pierwszy strzał powiedziałbym, że takie wahania to zły balans gruntu oraz / i kamienie magnetyczne. One normalnie śpiewają wysoko, ale zdarzało mi się również mieć od nich takie zaniki.
To wszystko, jeśli zaniki są chwilowe, odpowiadając długości sygnałów od obiektów.
Przy złym balansie gruntu również głęboki obiekt może dać efekt zaniku sygnału wiodącego.
bayo84 napisał(a):
Łażę na mixie bez dyskryminacji, więc to nie to - po prostu raz ustawiony sygnał n. p. w ogóle zanika (na dłużej) by później powrócić wzmocnionym - ja zresetuje przełącznikiem to na chwilę wraca do normy - poza tym działa ok -
Tor statyczny już tak ma, że występują wahania jego natężenia, ale typowo w zwyż. Dłuższy zanik to mogłoby oznaczać silną zmianę mineralizacji gruntu.
Przy pracy w mixie normalnym jest, że trzeba resetować sprzęt czasami co parę kroków - zwłaszcza w terenach silnie zaśmieconych.