Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 17:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 22:49 
Generał Broni
Generał Broni

Należy pamiętać, że to dwa różne wykrywacze. Jeden pracuje na 6,5 kHz, zaś drugi na 16kHz i przy wyższych częstotliwościach ujawniają się niestety problemy z poprawnie działającą identyfikacją/dyskryminacją, co zapewne niejeden użytkownik zauważył w praktyce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 22:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

jakie w ogóle znaczenie ma sygnał wiodący, co jeżeli ustawiony jest poniżej słyszalności? chodzi o lepsze wyłapywanie sygnałów niższych i wyższych od niego? nie ma zbyt wiele na ten temat i instrukcji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 22:58 
Major
Major

Jeżeli nie mam racji to cheetah mnie poprawi. Jeżeli nie słyszysz syganału wiodącego to nie masz możliwości wyłapania "duchów" - czyli sygnałów na progu wykrywalności, których dynamik nie złapie, a sygnał wiodący nieco się jednak zniekształci. Problem jest taki, że u mnie raz ustawiony sygnał wiodący to zanika, to znów się wzmacnia - nie do końca wiem co jest przyczyną....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 23:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zanik sygnału wiodącego mówi Ci o zdyskryminowanym żelastwie! Często masz nieczysty sygnał na kolor ale poprzedzony zanikiem sygnału wiodącego - to jest raczej na pewno żelazo - ja nie kopię. Z drugiej strony masz sygnał na kolor rwany , skaczący, na pinpoincie jest głęboki sygnał a nie ma zaniku sygnału wiodącego - w takim przypadku wiele małych miedziaków z XVIII wieku wyszło :). Dla mnie sprzęt bez sygnału wiodącego odpada.

Ostatnio edytowano czwartek, 17 kwietnia 2014, 23:11 przez wopaw, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 23:08 
Major
Major

Łażę na mixie bez dyskryminacji, więc to nie to - po prostu raz ustawiony sygnał n. p. w ogóle zanika (na dłużej) by później powrócić wzmocnionym - ja zresetuje przełącznikiem to na chwilę wraca do normy - poza tym działa ok - zastanawiałem się co może być przyczyną...myślałem czy nie zwrócić do przeglądu gwarancyjnego, ale nie do końca wiem czy to usterka - może kolega cheetah coś podpowie na ten temat :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 23:32 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Ja chodzę na dyskryminacji w okolicy 15 - _cheetah_ myślisz, że powinienem w ogóle odpuścić dyskryminację czy też ustawić ją na 30-35? (...) Raczej przychylam się do zejścia z dyskryminacją do zera - ma to sens?

Ja typowo pracuje albo bez dyskryminacji (0), albo ustawiam ją lekko poniżej 40 (37...39).

Dla mnie chodzenie bez dyskryminacji ma dwie podstawowe zalety:
  1. nie ma w ogóle fałszywych sygnałów powstających z uwagi na niedoskonałość układów dyskryminacji, co znacznie ułatwia wyłapywanie sygnałów pożądanych - kolorów (zwłaszcza w terenie zaśmieconym) oraz nie powoduje niepożądanej dekoncentracji.
  2. dużo szybciej i skuteczniej analizuje wątpliwe sygnały żelazo / kolor - po prostu szybciej mi się pracuje.

Generalnie staram się łazić bez dyskryminacji - włączam ją czasami właściwie głównie wtedy, kiedy przeglądam teren (rozpoznanie bojem), albo teren jest tak bardzo zaśmiecony, że zbyt dużo żelaza zaczyna mnie bardziej dekoncentrować niż fałszywe sygnały od pracy układów dyskryminacji. W obu przypadkach zwracam uwagę w zasadzie tylko na silne sygnały (wzmocnienie Audio >30).

Z moich doświadczeń:

id 0...15 żelastwo
id 15...25...30 obiekty z różnych stopów i obiekty z żelaza i koloru - między innymi pociski i łuski bimetaliczne karabinowe oraz pistoletowe płaszczowe.
id 30...35...40 śrut ołowiany, folie, etc

Kolor maskowany żelastwem lub gruntem - mnie najniższy wyszedł w okolicach dwudziestu kilku.

Krzychu_ napisał(a):
Należy pamiętać, że to dwa różne wykrywacze. Jeden pracuje na 6,5 kHz, zaś drugi na 16kHz i przy wyższych częstotliwościach ujawniają się niestety problemy z poprawnie działającą identyfikacją/dyskryminacją, co zapewne niejeden użytkownik zauważył w praktyce.

Czy ja wiem - w Optimie identyfikacja jest powtarzalna dla tych samych obiektów, ale potrafi za to silnie zależeć od gruntu (głębokości). Stabilność wskazań potrafi zależeć jeszcze od typu cewki.

Muela napisał(a):
jakie w ogóle znaczenie ma sygnał wiodący, co jeżeli ustawiony jest poniżej słyszalności? chodzi o lepsze wyłapywanie sygnałów niższych i wyższych od niego? nie ma zbyt wiele na ten temat i instrukcji

Tak jak napisał bayo84, choć wiele zależy też od ustawienia wzmocnienia Audio. Jeśli jest niskie to wtedy głębokie sygnały są bardzo słabe, więc jeśli sygnał wiodący będzie za bardzo skręcony, to mozna mieć kłopoty z ich wychwyceniem. Jeszcze kwestia, jakie kto ma ucho.
Przy ustawieniu wysokiego wzmocnienia Audio prawie wszystkie sygnały są na bardzo wysokim poziomie i wtedy można spoko pracować z prawie niesłyszalnym sygnałem wiodącym, a i tak praktycznie wszystko się usłyszy.

Jest jeszcze inny motyw - jeśli sygnał wiodący jest niesłyszalny lub bardzo słabo słyszalny to nie usłyszy się zaniku sygnału wiodącego w przypadku najechania na obiekt dyskryminowany (jeśli dyskryminacja jest ustawiona) przy bezpośredniej bliskości silnego sygnału od koloru. A to znacznie utrudnia analizowanie przypadków typu żelazo przy kolorze i żelazo udające kolor.

bayo84 napisał(a):
Problem jest taki, że u mnie raz ustawiony sygnał wiodący to zanika, to znów się wzmacnia - nie do końca wiem co jest przyczyną....

Na pierwszy strzał powiedziałbym, że takie wahania to zły balans gruntu oraz / i kamienie magnetyczne. One normalnie śpiewają wysoko, ale zdarzało mi się również mieć od nich takie zaniki.

To wszystko, jeśli zaniki są chwilowe, odpowiadając długości sygnałów od obiektów.

Przy złym balansie gruntu również głęboki obiekt może dać efekt zaniku sygnału wiodącego.

bayo84 napisał(a):
Łażę na mixie bez dyskryminacji, więc to nie to - po prostu raz ustawiony sygnał n. p. w ogóle zanika (na dłużej) by później powrócić wzmocnionym - ja zresetuje przełącznikiem to na chwilę wraca do normy - poza tym działa ok -

Tor statyczny już tak ma, że występują wahania jego natężenia, ale typowo w zwyż. Dłuższy zanik to mogłoby oznaczać silną zmianę mineralizacji gruntu.
Przy pracy w mixie normalnym jest, że trzeba resetować sprzęt czasami co parę kroków - zwłaszcza w terenach silnie zaśmieconych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 11:23 
Podporucznik
Podporucznik

Kurcze, w nawale pracy, zapomnialem Was poinfirmowac o nowym filmiku :D . Niestety same monety aluminiowe wyszly, chodzilem po lesie, tzn po krzokach, bo na poludniu trudno o piekny las sosnowy, jak w Polsce :(
Zapraszam do obejzenia :)
https://www.youtube.com/watch?v=ucoWG7nGI3A

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 13:28 
Porucznik
Porucznik

Spoko filmik, elegancki kilof :lol: hehe a znajdy nawet z amlinium i tak cieszą :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 13:44 
Podporucznik
Podporucznik

Nie, bo jak wiem, ze w lesie jest pelno kamieni I korzeni, to jest bardziej urzyteczny niz lopatka. A I jest rozkladany, to super wchodzi w boczne kieszenie plecaka. Dzieki za komenta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 12:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam, wczoraj uzbroiłem optimę w małą cewkę cc i mam wrażenie chodząc po tej samej miejscówce, że duża dd nie wszystko pokazuje... prawda czy fałsz?

Ps. Pierwsze wrażenie, to opanować krok, idzie się zamachać :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2014, 11:38 
Kapral
Kapral

Przymierzam się do zakupu optimy i mam pytanie:co myślicie o następującej "kombinacji" cewek-jako podstawowa 29cm DD i dodatkowa 20x23cm CC eliptyczna?Wyczytałem w tym wątku kilka dni temu,że jeden z kolegów bardzo sobie chwali takie rozwiązanie.Czy cewkę CC można uzyc jako uzupelnienie do 29 DD?Rzeczywiście ma większy zasięg(kosztem obszaru przemiatania)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2014, 19:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

bayo84 napisał(a):
Łażę na mixie bez dyskryminacji, więc to nie to - po prostu raz ustawiony sygnał n. p. w ogóle zanika (na dłużej) by później powrócić wzmocnionym - ja zresetuje przełącznikiem to na chwilę wraca do normy - poza tym działa ok - zastanawiałem się co może być przyczyną...myślałem czy nie zwrócić do przeglądu gwarancyjnego, ale nie do końca wiem czy to usterka - może kolega cheetah coś podpowie na ten temat :D

To jest normalne przy trybie statycznym lub mixie na torze statycznym, wykrywacz jest wrażliwy na zakłócenia zewnętrzne słońce, przesterowanie itp. do tego służy właśnie spust który zeruje wykrywacz i szukając na statyku lub mixie szczególnie przy słonecznej pogodzie powinniśmy często naciskać spust. W ustawieniach do regulacji tendencji rozstrajania służy SAT.

"SAT to funkcja pozwalająca zniwelować wpływ warunków zewnętrznych na pracę wykrywacza w trybie statycznym. Pisząc wprost: możemy w ten sposób zlikwidować rozstrajanie wykrywacza na słońcu. Jeśli jest ustawiona na "0" to układ SAT jest całkowicie wyłączony. Przy ustawieniu na "20" SAT jest maksymalnie szybki. włączenie układu SAT może powodować zmniejszenie zasięgów w trybie statycznym. Wielkość straty zasięgów zależy od szybkości poruszania sondą."
Tutaj jest trochę więcej w tym temacie >> http://www.rutus.info/showthread.php?tid=750

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 11:01 
Generał Broni
Generał Broni

barera napisał(a):
Witam, wczoraj uzbroiłem optimę w małą cewkę cc i mam wrażenie chodząc po tej samej miejscówce, że duża dd nie wszystko pokazuje... prawda czy fałsz?
Z moich doświadczeń powiedziałbym, że to złudzenie - choć zawsze będę powtarzał, że CC23 to rewelka. Moim zdaniem problemem tu jest wielkość cewki DD29, a co za tym idzie jej gorsze przyleganie do nierównego gruntu i dużo większe martwe strefy po bokach - co powoduje, że można faktycznie zignorować i pominąć słabsze, jednorazowe sygnały.

Poza tym jest zapewne aspekt czysto psychologiczny - jeśli "wiemy", że cewka "widzi" całą szerokością, to mamy psychiczny luksus i mniej się przykładamy do stosowania odpowiedniej zakładki przy przemiataniu i po chwili mamy już "dziury" - a przecież DD29 nie ma takiej samej czułości na całej długości cewki - ona de facto bardzo przypomina "rozciągniętą CC" w tym przypadku. Natomiast przy CC23 wiemy że pas jest wąski i machamy raz przy razie, coby tylko czegoś nie pominąć... ;)

ywald napisał(a):
Wyczytałem w tym wątku kilka dni temu,że jeden z kolegów bardzo sobie chwali takie rozwiązanie.Czy cewkę CC można uzyc jako uzupelnienie do 29 DD?
To między innymi ja i bardzo sobie chwalę tę kombinację. Oczywiście, jeśli chadzasz tylko po terenach płaskich i równych, a do tego nie będących zasypanych śmieciem w wymiarze kosmicznym - DD29 starczy ci w zupełności.

ywald napisał(a):
Rzeczywiście ma większy zasięg(kosztem obszaru przemiatania)?
DD29 i CC23 mają dość podobne zasięgi dla większości słabo i średnio zmineralizowanych gruntów - czyli w znakomitej większości gruntów zwykle spotykanych w Polsce (strojenie gruntu na "Grunt Fabryczny" lub bardzo zbliżone). Różnica na korzyść DD29 może się ujawnić na gruntach bardzo wysoko zmineralizowanych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 08:15 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Dość długo wybierałem i wybór padł na panią Optimę w rozmiarze 29 DD.

Miała być standardowa 23 DD lecz nie była akurat dostępna z wielkim bólem zakupiłem z dużą cewką i... To jest to!

Pierwsze wyjscie:

1 podkowa, 2 lufa od czarnoprochowca, 3 podkowa... Zacząłem wątpić w jego grobnicowość bo sygnał biło na kolor w okolicach 65-70.

Po paru chwilach wyszedł element z brazu około 5 x 8 mm ścianka około 1 mm (foto) i tutaj Optima pokazała pazurki bo element spoczywał na około 15 cm.

Ogólnie wrażenie - coraz bardziej się lubimy ale trzeba rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać, jak w każdym związku.

Wątek bardzo wartościowy - podziękować za posty merytoryczne dokładnie omawiające ustawienia/zachowania etc.

D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 11:33 
Generał Broni
Generał Broni

davetector napisał(a):
1 podkowa, 2 lufa od czarnoprochowca, 3 podkowa... Zacząłem wątpić w jego grobnicowość bo sygnał biło na kolor w okolicach 65-70.

Duże, masywne żelastwo daje wysokie id w zakresie typowych kolorów, to normalne... na mix-ie je zwykle słychać szeroko, z uwagi na ich wielkość.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]