marcur napisał(a):
Na razie tylko jedna wymiana baterii,
Załóż akumulatorki.
marcur napisał(a):
Nie były to sygnały jednoznaczne, chciałem kopać aby wiedzieć co jest co.
I bardzo dobrze, bo praktyka to najlepszy nauczyciel w przypadku detektora metalu.
marcur napisał(a):
Czy jest 5 tonów ? Nie wiem czy parę tonów więcej ni byłoby lepsze. Czy 3 tony Wam wystarczają ?
Nie ma (oj, nie czyta się instrukcji obsługi, nie czyta...)
Ale są dwa programy po 20. dźwięków, gdzie można sobie ustawiać dowolnie profil dźwiękowy. Niedawno w tym wątku zamieściłem taki przykładowy profil.
Mnie spoko wystarczają trzy tony.
Teraz wypróbowuję kombinację dla programu 20 tonów, gdzie do id<35 mam ustawione różne tony dla kilku przedziałów id w zakresie żelaza (z tego przykładowego profilu), a powyżej id 35 jeden ton. I na razie mi to pasuje.
marcur napisał(a):
Sygnały monet są jednoznaczne.
To jeszcze zobaczysz, jak mogą być niejednoznaczne... ;)
marcur napisał(a):
Tylko niepokoją mnie sygnały w granicach 40. Kopałem 40 przy sygnale powtarzalnym, ale czasami są sygnały "rozlazłe"....
Nie sugeruj się tak bardzo wskazaniami id. Pamiętaj, że takie wskazanie zależy od tak dużej ilości czynników, że dla tego samego obiektu może być całkowicie różne i zmienne w czasie odkopywania.
Mój rekord zmienności sygnału alu (albo coś w klimacie alu) guzika to id wędrujące od dwudziestu kilku prawie do siedemdziesięciu... ;)
Cienkie monetki srebrne w kiepskim stanie mogą schodzić z id nawet poniżej 40, a dźwięk mogą mieć bardziej niż koszmarny.
Guziki też mogą dawać id w okolicach 40, a dźwięk ich może być jeszcze bardziej niż koszmarny.
Wyroby złote to zakres id trzydzieści kilka ... sześćdziesiąt kilka... ;)
Generalnie, Optima pokazuje metale kolorowe na małych i średnich głębokościach z id >35
Jak widzisz, długa droga przed Tobą...
marcur napisał(a):
Najlepiej byłoby posłuchać na filmie jakie sygnały kopie Kolega mleko, ale ostatnio ma słuchawki i wiele tracę.
Nie, najlepiej jest kopać na początku wszystko, co tylko wydaje nam się, że może być kolorem (włączając w to 'skaczące' id), tylko tak się osłuchasz.
Poczytaj cały ten wątek, możesz też zajrzeć tam:
http://rutusowiec.com.pl/index.php - jest dużo skondensowanych informacji o Optimie.