Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 10 maja 2014, 10:23 
Porucznik
Porucznik

Witam koledzy małe pytanko, jako że lubię połazić po plażach a sezon się zbliża wraz z urlopem wielkimi krokami, to mam pytanie co do zachowań Optimki na słonej plaży, czy ktoś już chodził z cewką 29DD nad Bałtykiem ? czy stosujecie dyskryminację wybiórczą ? aby wyciąć zrywki od piwa i kapsle które Optima widzi bardzo dobrze jako kolorek i czy jest stabilna na tak zmineralizowanej ziemi jak słona mokra plaża i dodajmy zaśmieconej każdy wie jak plaże w naszej PL wyglądają (folie kuku, wspomniane kapsle zrywki i inne śmieci puszki zakopane itp itd) , wiem że jak już będę na plaży to zobaczę na własne oczy i uszy ale może już ktoś ma jakieś doświadczenie z Optimą na plaży ? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2014, 10:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zacznijmy od tego, że 29 DD na plaże to kiepski pomysł, lepiej 23 DD lub CC, pogubisz się w sygnałach... no chyba, że masz kreta.
O dyskryminacji wybiórczej zapomnij, lepiej kopać wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 13:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam dziś zrobiłem sobie test optimy 29DD, tak na szybko opiszę wyniki.

-szeląg krzyżacki niskiej próby - 24cm wskazania od 68 do 76
-Michał Korybut - 23 cm
-trzy grosze sreberko - 24cm
-szeląg miejski Torunia 21cm
-5 kopiejek 21\22 cm

Testy robione w ziemi, nie airtest , czułość max ( na takiej tylko chodzę ) dys 0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 13:54 
Generał Broni
Generał Broni

Barera, jeżeli jesteś dobrze osłuchany z Optimą i kopiesz sygnały , które dla wielu są sygnałami " śmieciowymi" jednak " coś w nich jest " ;) wyniki będą lepsze niż podałeś. Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 14:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

walbor62 napisał(a):
Barera, jeżeli jesteś dobrze osłuchany z Optimą i kopiesz sygnały , które dla wielu są sygnałami " śmieciowymi" jednak " coś w nich jest " ;) wyniki będą lepsze niż podałeś. Pozdrawiam Walbor62.

Tak szczerze to zaniżyłem po centymetrze i wyniki podane są na ładne powtarzalne sygnały, z gruntem nie kombinowałem bo nie do końca rozumie o co chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 15:50 
Generał Broni
Generał Broni

Witam Optimową brać. Ciągle osłuchuje sprzęt. Na razie tylko jedna wymiana baterii, ale mam pierwsze odczucia i pytania. Śmigałem po starych miejscówkach bo nie chciałem na nowych z niesprawdzonym sprzętem zaczynać. Na początku powyciągałem trochę złomu, który wcześniej mijałem. Nie były to sygnały jednoznaczne, chciałem kopać aby wiedzieć co jest co. Znalazłem parę małych monet (1 grosz II RP itp). Nie wiem czy wcześniej je pomijałem czy też na nie nie trafiłem. Ja określam taki niepewny sygnał jako "fukanie". chodzę na 3 tonach. Czy jest 5 tonów ? Nie wiem czy parę tonów więcej ni byłoby lepsze. Czy 3 tony Wam wystarczają ? Sygnały monet są jednoznaczne. Tylko niepokoją mnie sygnały w granicach 40. Kopałem 40 przy sygnale powtarzalnym, ale czasami są sygnały "rozlazłe".... Najlepiej byłoby posłuchać na filmie jakie sygnały kopie Kolega mleko, ale ostatnio ma słuchawki i wiele tracę. Do starych filmów nie ma już dostępu.
Dla Kolegi @mleko :zdr
Reasumując, chyba czas sprzedać At :) Sądzę, że Optima zastąpi go co najmniej godnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 16:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Myślę, że wybór miejscówki na której już latałeś jest dobrym wyborem, co do osłuchania się to musisz to sam przejść, a nie na filmikach słuchać, oczywiście słuchawki. Na skorodowany metal w powiedzmy 80% jest wysoki dźwięk jak na dobry kolor, ale słychać, że jest krótki nie taki jak powinien, mi trzy tony wystarczają , jak masz jeden pakiet bateri za sobą, to może dyskryminację na powiedzmy 23 żebyś miał tylko sygnały od koloru (i mocno skorodowany metal). Ja zostałem zaproszony na żyzne poletko gdzie wyszło około 2000 monet latałem tam z solarisem sygnały zanikły po kupieniu optimy wyskoczyło mi 130 monet więc na tej podstawie wiem, że to dobry wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 11:14 
Generał Broni
Generał Broni

marcur napisał(a):
Na razie tylko jedna wymiana baterii,

Załóż akumulatorki.

marcur napisał(a):
Nie były to sygnały jednoznaczne, chciałem kopać aby wiedzieć co jest co.

I bardzo dobrze, bo praktyka to najlepszy nauczyciel w przypadku detektora metalu.

marcur napisał(a):
Czy jest 5 tonów ? Nie wiem czy parę tonów więcej ni byłoby lepsze. Czy 3 tony Wam wystarczają ?

Nie ma (oj, nie czyta się instrukcji obsługi, nie czyta...)
Ale są dwa programy po 20. dźwięków, gdzie można sobie ustawiać dowolnie profil dźwiękowy. Niedawno w tym wątku zamieściłem taki przykładowy profil.

Mnie spoko wystarczają trzy tony.

Teraz wypróbowuję kombinację dla programu 20 tonów, gdzie do id<35 mam ustawione różne tony dla kilku przedziałów id w zakresie żelaza (z tego przykładowego profilu), a powyżej id 35 jeden ton. I na razie mi to pasuje.

marcur napisał(a):
Sygnały monet są jednoznaczne.

To jeszcze zobaczysz, jak mogą być niejednoznaczne... ;)

marcur napisał(a):
Tylko niepokoją mnie sygnały w granicach 40. Kopałem 40 przy sygnale powtarzalnym, ale czasami są sygnały "rozlazłe"....

Nie sugeruj się tak bardzo wskazaniami id. Pamiętaj, że takie wskazanie zależy od tak dużej ilości czynników, że dla tego samego obiektu może być całkowicie różne i zmienne w czasie odkopywania.

Mój rekord zmienności sygnału alu (albo coś w klimacie alu) guzika to id wędrujące od dwudziestu kilku prawie do siedemdziesięciu... ;)

Cienkie monetki srebrne w kiepskim stanie mogą schodzić z id nawet poniżej 40, a dźwięk mogą mieć bardziej niż koszmarny.

Guziki też mogą dawać id w okolicach 40, a dźwięk ich może być jeszcze bardziej niż koszmarny.

Wyroby złote to zakres id trzydzieści kilka ... sześćdziesiąt kilka... ;)

Generalnie, Optima pokazuje metale kolorowe na małych i średnich głębokościach z id >35

Jak widzisz, długa droga przed Tobą...

marcur napisał(a):
Najlepiej byłoby posłuchać na filmie jakie sygnały kopie Kolega mleko, ale ostatnio ma słuchawki i wiele tracę.

Nie, najlepiej jest kopać na początku wszystko, co tylko wydaje nam się, że może być kolorem (włączając w to 'skaczące' id), tylko tak się osłuchasz.

Poczytaj cały ten wątek, możesz też zajrzeć tam: http://rutusowiec.com.pl/index.php - jest dużo skondensowanych informacji o Optimie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 11:27 
Generał Broni
Generał Broni

Dziękuję za cenne porady. Gdzieś rzuciło mi się w oczy 5 tonów, ale nie wiem czy to nie na forum Rutusa w wątku o Argo lub innym ?
Z guzikami na AT też jest problem. Ważne aby sygnał był powtarzalny. Na razie na Optimie mam dyskryminację na 32. Mam zamiar zejść niżej.
Czytałem wątki o akumulatorkach i już się przymierzam do ich zakupu. Problem mam ze słuchawkami, ale już poluję na inne. Moje są dobre, ale muszę przerobić wtyk bo na przejściówce to katastrofa. Mam już pierwsze sreberko, ale z uwagi na to, że to był duży sygnet to sygnał był potężny. Kamienie mam na -1, czułość na max. To chyba tyle ?
reasumując jestem pozytywnie zaskoczony tym sprzętem. Trzymam jeszcze At bo myślałem, że w razie czego sprzedam oba i kupię T2, ale wygląda na to, że tego nie zrobię. Myślę nad drugą cewką do Optimy. Są dwa warianty mała DD lub mała CC... Nie wiem co lepsze. Jeden z kolegów radził mała DD a drugi woli małą CC... Ale mam jeszcze czas. to nie takie pilne, chyba, że do lasu, teraz na lato. Chyba kupię też pokrowce bo przyzwyczajony do AT nie za bardzo dotychczas zważałem na pogodę.
Sygnał wiodący to genialna rzecz ! Jak inni producenci mogą tego nie stosować ?
Świadomość, że sprzęt jest PL - bezcenna :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 11:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Co do tonów to musisz je ustawić pod siebie. Ja mam tylko dwa tony. Jeden do 35 i potem przeskok. Żelaza nie dyskryminuję i już się przyzwyczaiłem (nie mogę się za to przyzwyczaić do mixa). Teraz sobie testuję taki ugorek koło domu. Kiedyś już przechodziłem go na szybko 3 razy i było bez efektów. Teraz chodzę na poranne spacery wolnym krokiem i na tym samym poletku nastąpił wysyp sygnałów. Kopie każdy sygnał gdzie obok żelaza słychać coś z koloru i od razu są efekty. Teraz jeszcze się zastanawiam czy próbnie nie kopnąć kilku sygnałów przy Id 0, bo to mogą być sygnały na granicy zasięgu. Jutro rano to sprawdzę i jak będą efekty to dam znać czy warto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 11:52 
Generał Broni
Generał Broni

marcur napisał(a):
Na razie na Optimie mam dyskryminację na 32. Mam zamiar zejść niżej.

Poniżej 15 to już w zasadzie samo żelastwo i bardzo głębokiego koloru już tam raczej nie ma szansy namierzyć - trzeba by kopać 100%.

Ale ja w ogólności łażę w ogóle bez dyskryminacji, bo wtedy mam komfort braku ćwierkania i pomiaukiwania od pracy układów dyskryminacji - i nic mnie nie dekoncentruje, a do odgłosów żelaza idzie się przyzwyczaić.

A - maskowanie - staram się nie przekraczać 2 - bo można powycinać sobie słabe sygnały od celów.

Wzmocnienie Audio - 28...33.

marcur napisał(a):
Są dwa warianty mała DD lub mała CC... Nie wiem co lepsze. Jeden z kolegów radził mała DD a drugi woli małą CC..

Wszystko zależy od warunków. Ja mam wszystkie cewki do Optimy, i odkąd mam od roku DD29 ani razu nie założyłem DD23. Dla mnie Optima z tą cewką jest stanowczo za nerwowa. W ciasne miejsca zakładam więc CC23 i bardzo, ale to bardzo sobie ją chwalę.

petromin36 napisał(a):
eraz jeszcze się zastanawiam czy próbnie nie kopnąć kilku sygnałów przy Id 0, bo to mogą być sygnały na granicy zasięgu.

Ja od czasu do czasu kopie kontrolnie różne wskazania o niskich id, ale poniżej 10 nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy coś kolorowego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 19:16 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

marcur napisał(a):
Czytałem wątki o akumulatorkach i już się przymierzam do ich zakupu.

Mam 3 komplety aku plus szybka ładowarka- polecam dokupienie koszyków koszt około 3 zł aby zawsze był pod ręką gotowy batterypack do wymiany.

Pozdrowienia - D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 21:01 
Podporucznik
Podporucznik

Do kolegi MARCUR. Zaczalem kasowac po malu filmy, bo widze, ze nie ma zainreresowania. Tak samo z komentarzami... a I jak na poczatku bylem zmotywowany wklejaniem filmow, to brak zainteresowania zniecheca.
Ostatnio dodalem filmik, nie podalem linka na forum, bo chodzilem z innym wykrywaczem, ktory testowalem. Na filmiku troche slabo slychac bo wialo jak cholewcia, ale deus nie moj, tylko pozyczony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 21:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Kolego Mleko... masz dość dużą widownie i stałych fanów i fanek , ja sam będę musiał wystąpić z podaniem na PW o autograf :D

Czekamy na nowe filmiki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 21:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mleko a jak wrażenia z deusem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]