Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 19:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 23:06 
Podporucznik
Podporucznik

Irekszpodel- az mi sie lezka w oku zakrecila ze wzruszenia... a I dziekuje serdecznie. :D
A wrazenia z deusem? To byla wersja vs3. Naprawde bardzo lekki I czuly wykrywacz. Lapie naprawde male obiekty, ze az bylem w szoku. Sztyca tylko troche za krotka, jak dla mnie, bo musialem sie przygarbic. Ja lubie machnac wykrywaczem na dwa metry omiatania :8) . A do tego sluchawki bezpezewodowe-bajka...no ale 1400 euro za wykrywke, to mnie na razie nie stac :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 23:11 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego Mleko - obejrzałem wszystkie dostępne filmiki. Masz pewnie grono stałych "oglądaczy". Kilka setek otwarć filmu to chyba nie mało ???
Za Twoją pracę :h
Na deszczową pogodę - Mleko ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2014, 16:43 
Kapitan
Kapitan

mleko80rt napisał(a):
Do kolegi MARCUR. Zaczalem kasowac po malu filmy, bo widze, ze nie ma zainreresowania. Tak samo z komentarzami... a I jak na poczatku bylem zmotywowany wklejaniem filmow, to brak zainteresowania zniecheca.
Ostatnio dodalem filmik, nie podalem linka na forum, bo chodzilem z innym wykrywaczem, ktory testowalem. Na filmiku troche slabo slychac bo wialo jak cholewcia, ale deus nie moj, tylko pozyczony.

Dobrze trochę sobie pożartowaliśmy, a teraz poważnie KIEDY BĘDĄ NASTĘPNE FILMIKI? I NIE ZAUWAŻYŁEM ŻEBY TYM USUNIĘTYM SKOŃCZYŁA SIĘ DATA PRZYDATNOŚCI DO " SPOŻYCIA". POZDRAWIAM!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2014, 22:43 
Podporucznik
Podporucznik

Cha, cha. Normalnie mam urlop od piatku. Jak na razie teoretycznie. Bo dzisiaj mi powiedzieli, ze prawdopodobnie jest misja w Tulonie I brakuje operatora maszyny... jak by ro opisac??? Zjezdzajac ze statku na plaze, ja zjezdzam pierwszy. Zeby czolgi I wozy pancerne sie nie zakopaly w piachu, ja rozwijam siadke szerokosci 3 metrow dlugosc, kazdy zwoj ma tone, to chyba ze sto metrow- byle do twardego :D .
Ale jak jednak bede na urlopie, to bedzie filmik I to tylko po Polsku. Bo czasem jak chce opowiadac w dwoch jezykach, to mi sie miesza... wiadomo podniecenie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 maja 2014, 14:51 
Podporucznik
Podporucznik

mleko80rt Twoje filmiki super się ogląda ,dobry komentarz ciekawe tereny a co za tym idzie inne fanty niż u nas.Czekamy na kolejne filmiki.Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 maja 2014, 15:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I szkoda że stare pokasowane. Chyba że źle szukam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 maja 2014, 17:00 
Podporucznik
Podporucznik

Nie, fakt pokasowalem. A na poczwtku heszcze z Proxima chodzilem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 maja 2014, 20:47 
Podporucznik
Podporucznik

Teraz nie masz innego wyjścia musisz szybko nakręcić nowe filmiki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 maja 2014, 23:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
No i stało się :lol: dziś stałem się szczęsliwym posiadaczem Optimy :h
Oczywiście jak przystało poleciałem z przyjacielem do najbliższego lasu na szybkie testy :zb

OPinia:

Wykrywka bardzo ale to bardzo czuła :1 Monecie nie przepuści :1
W większości przypadków nie wiem co do mnie mówi :ups: kakafonia i natężenie dzwięków po prostu przytłacza ( a chodziłem tylko na dynamiku , do mix-a na razie nie podchodzę)
Ergonomia i waga: tu muszę niestety pomarudzić... wykrywacz wydaje mi się cięzki :zb a do małych raczej nie należę ( ale to moze moje subiektywne odczucie) 29 DD swoją bezwładność ma i na pewno to własnie czuję.
Ustawienia początkowe:
Grunt automatyczny bez korekcji ręczniej oraz fabryczny(czasami)
Maskowanie 0
Kamienie 1
3 Tony
Dyskryminacja 0 lub 20
Czułość MAX 45 lub 44-43 (kontrolnie)
Miałem duze problemy z namierzaniem celu szczególnie takiego z żelazem(puff)
Czy u was tez na folie np.papierosowa macie dwa dzwięki normalny czysty kolor oraz zaraz za nim pufff ( nie wiem jak to okreslić)
Dyskryminacja żelaza jak dla mnie jest hmmm......dziwna :8) (porównujac z innymi wykrywkami a trochę ich miałem) .
Dzwięki wykrywki sa miękkie i mi osobiście bardzo pasuja ale musze sie z nimi oswoic bo to nie at-pro a na pewno nie Teknetiks.
Wrazenia ogólne bardzo pozytywne na mocną 4(skala 1-6). Wszystkie utrudnienia zwalam na moje przyzwyczajenia .
Ogólnie po tej godzinnce jestem bardzo zadowolony.
Poleciałem w teren gdzie juz kilkanascie razy czesalismy (zreszta nie tylko my) i wyskoczyły dwie monetki 1gr terazniejszy oraz 2 zł PRL ale i tak bardzo cieszą :P
POzdrawiam
Papus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 08:39 
Porucznik
Porucznik

Witam kolegę ja mam trochę inne ustawienia na początek przygody z Optimą a posiadam ją od 5 miesięcy: maskowanie na początek na 2 lub 3 zależy ile śmiecia, grunt robiony co kilkanaście metrów, kamienie na 0, oczywiście 3 tony, dyskryminacja na początek polecam do max 37 wyeliminujemy wtedy iron w sporej ilości oczywiście trafi się nam skorodowane coś ale to jak w każdym wykrywaczu, a co do dynamika to nie trać czasu, od razu wal śmiało na S+D, zapomnisz o pinpointach choć w rutusie jak dla mnie jest bardzo precyzyjny i nawet z 29DD można kopać na punkt. Co do ciężaru to nie przesadzaj ja jestem chucherkiem i daje radę :D miałeś At pro to chyba nie czujesz różnicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 14:03 
Generał Broni
Generał Broni

papaxpapa napisał(a):
Wykrywka bardzo ale to bardzo czuła :1 Monecie nie przepuści :1

Nie przepuści...

papaxpapa napisał(a):
Ergonomia i waga: tu muszę niestety pomarudzić... wykrywacz wydaje mi się cięzki :zb a do małych raczej nie należę ( ale to moze moje subiektywne odczucie) 29 DD swoją bezwładność ma i na pewno to własnie czuję.

Ma się w ręku prawie 2kg, no to musi być czuć. Ale ja potrafię przechodzić po 8 godzin i to nie ręka, a nogi zwykle mnie bolą...
Choć dobrze jest potrenować lewą rękę, żeby od czasu do czasu dać odpocząć prawej (i vice versa, jeśli ktoś jest leworęczny).

papaxpapa napisał(a):
kakafonia i natężenie dzwięków po prostu przytłacza ( a chodziłem tylko na dynamiku (...) Maskowanie 0 (...)Dyskryminacja 0 lub 20

Przy takich nastawach i żelastwie w ziemi musi ciągle miauczeć i popiskiwać.
Niezależnie, w wysokiej trawie czy wśród leżących gałązek może też miauczeć i popiskiwać, jeśli będzie się coś dostawać w obszar otworów w cewce. Jeśli to ten problem, można zakleić te otwory - było w wątku opisywane, jak to zrobić, albo możesz popatrzeć tam: http://rutusowiec.com.pl/forumdisplay.php?fid=33.

papaxpapa napisał(a):
Miałem duze problemy z namierzaniem celu szczególnie takiego z żelazem(puff)

Trzeba odpowiednio pracować pin-pointem. Można nacisnąć spust, żeby włączyć pin-pointa, nie obok celu, a nad nim. Wtedy pin-point ma zmniejszoną czułość, a tym samym precyzyjnie namierza. Potrenuj włączanie pin-pointa nad celem, bo to wcale nie jest takie proste przy DD29, ale jak dojdziesz do wprawy, to w ten sposób można prawie zawsze namierzyć 'na punkt'. U mnie znakomita większość dołków przy DD29 ma wymiar (średnicę) sztychu saperki.

Niezależnie, dobrze jest mieć kreta - Garretta albo coś w podobnym klimacie - to bardzo ułatwia i przyspiesza pracę, głównie w mokrej ziemi i wysokiej trawie...

papaxpapa napisał(a):
Dzwięki wykrywki sa miękkie i mi osobiście bardzo pasuja

Ale najważniejsze, że bardzo dobrze oddają to co w ziemi...

papaxpapa napisał(a):
Czy u was tez na folie np.papierosowa macie dwa dzwięki normalny czysty kolor oraz zaraz za nim pufff ( nie wiem jak to okreslić)

Folia daje dźwięki dowolne, głównie dlatego, że zwykle leży na lub bezpośrednio pod powierzchnią, a zmięta jest dowolnie.

Podwójne, bardzo brzydkie dźwięki, dawać może wszystko, co leży płytko przy powierzchni - nie wyłączając monet czy guzików. To kwestia dużej szybkości pracy w celu uzyskania jak najlepszej separacji bliskich celów.

papaxpapa napisał(a):
Wszystkie utrudnienia zwalam na moje przyzwyczajenia .

Też bym tak powiedział - to wszystko to drobiazgi...

papaxpapa napisał(a):
Ogólnie po tej godzinnce jestem bardzo zadowolony.

I to jest najważniejsze. :P

A, i jeszcze:
  1. Rutusy nie lubią dużej wilgoci - więc przy pracy w deszczu, lesie po deszczu i tym podobnych klimatach - osłony na obie puszki elektroniki są niezbędne.
  2. Dobre akumulatorki lub baterie są niezbędne.
  3. Duże wzmocnienie Audio (~30) warto ustawić jak się trochę osłuchasz - wtedy słyszy się wszystkie nikłe sygnały od celów (ale i zakłócenia, niestety, też... :))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 16:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Dziękuje za podpowiedzi...
Ale mam kilka pytań które mnie nurtują odnośnie mixa!
JAk z nim chodzicie ? Jak na statyku czy jak na dynamiku ? Pytam bo nie mam doświadczenia z tym trybem..
Na razie będe sie wzorował na postach kolegów z tego watku zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie :oops: : na dynamiku chodzicie z dzwiękiem wiodacym słyszalnym ? Czy raczej jest wyciszany.
Bardzo proszę o odpowiedzi
Pozdrawiam
Papus

PS....
At-pro nie był taki zł choć ergonomia nie grzeszy.....
Jakby Optimka była tak wyważona jak powiedzmy.......EuroteK (omijam celowo DEUSA jakby co ) to ho ho...sprzęt z najwyższej półki jak nic..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 19:37 
Major
Major

Sygnał wiodący powinien być leciutko słyszalny - dzięki temu masz szanse wyłapać drobiazgi na granicy wykrywalności (których dynamik nie wyłapuje). Zdarzy Ci się, że sygnał wiodący będzie zanikał lub się wzmacniał - ogólnie mix czasem wymaga częstego resetowania. Resztę dopowie Cheetach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 20:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wrazenia ogólne bardzo pozytywne na mocną 4(skala 1-6).

Myślę, że jak z nią polatasz trochę więcej, to i ocena wzrośnie ;) życzę powodzenia. A do drogich minelab... są specjalne szelki do dokupienia :D żeby właścicielowi ręka nie odpadła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 21:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Własnie wróciłem z testowania :P (2 godzinki - 30 minut na plotki i papierosek :usta )

Z fantów:
2 x guziki kalesoniaki
1x guzik trzewikowy
1x 10 pffeningów hitlerowskie niemcy.
Cała masa żelaza szczególnie bardzo mocno skorodowane kółeczka bóg wie skąd to sie znalazło w lesie!!
Wszystko na D+S czułośc 45 maskowanie 2 kamienie 0.
Dalej sie powoli bardzo powoli poznajemy z piszczałka i trybem mix :666 .
Mam też niestety problem z cewką tzn. wystarczy że dotkne palcem (pukne delikatnie) w okolicach wejscia kabla do cewki a juz mam taka jazde dzwiekowa ze uszy wiedną !! :evil: ( odpada łazenie w długich trawach i róznego rodzaju chaszczach :( )
Próbowałem zjechac z czułości nic nie pomaga , jak dotkne kabel wzbudza sie strasznie !
Zaznaczam ze kabel ciasno opleciony i potrójnie zamocowany rzepami od samego dołu po samą górę...
Pozdrawiam
Papus

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]