Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy wykrywacz Mranda
PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 20:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie ma się co podniecać. Ten standard powiela się od lat...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2014, 01:53 
Plutonowy
Plutonowy

To może chociaż kilka świeżych fotek mógłby Mrand ujawnić? Wydaje mi się, że do tej pory pojawilo się tylko jedno zdjęcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2014, 21:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam pytanie zupełnie z innej beczki. Kto miał w rękach Lema 2. Niewiele o nim wiadomo. Niby to hybryda Vlf i Pi, ale jakie ma właściwości. Wisi kilka sztuk na A, ale sprzedający wypowiada się o nim dość enigmatycznie. Czy nada się to do czegoś poza rozminowaniem, do którego został zaprojektowany?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2014, 21:18 
Major
Major

Mrand napisał(a):
3.03.2014. Zacząłem montaż pierwszej partii urządzeń.

Dziś dokręciłem ostatnia śrubkę :lol: - wiem jestem złośliwy -przepraszam
To tak aby temat nie umarł, sam jestem wielce ciekawy tego wykrywacza i coraz bardziej zniecierpliwiony :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2014, 21:24 
Generał Broni
Generał Broni

Dosc bajdurzenia. W dziale wykrywacze brak miejsca na cos co przypomina bardziej "bajki z mchu I paproci". Przenosze do odpowiedniego dzialu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 08:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

cehaigrek to ma być z Twojej jakaś zachęta do przyspieszenia działań mranda? Możesz wrzucić to i do kosza, ale ja to odbieram jako trochę bezczelność. Gość ewidentnie coś tam rzeźbi, rozbija się o jakieś problemy, a rozkapryszony mod traci cierpliwość i po prostu przenosi temat. Trochę jak w przedszkolu nie uważasz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 10:44 
Moderator
Moderator

darmatt napisał(a):
cehaigrek to ma być z Twojej jakaś zachęta do przyspieszenia działań mranda? Możesz wrzucić to i do kosza, ale ja to odbieram jako trochę bezczelność. Gość ewidentnie coś tam rzeźbi, rozbija się o jakieś problemy, a rozkapryszony mod traci cierpliwość i po prostu przenosi temat. Trochę jak w przedszkolu nie uważasz?
Bezczelnością nazwałbym raczej postępowanie konstruktora. Niedługo minie rok od czasu, gdy Mrand ogłosił światu powstanie nowego wykrywacza. Zrobił to z wielkim zadęciem chociaż, jak czas pokazał, nie miał nic. Masz rację, trochę jak w przedszkolu.
"Humor i rozrywka" to właściwe miejsce na dyskusję o niczym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 22:07 
Podporucznik
Podporucznik

Czekałem i się nie doczekałem no nic TM-a czas kupić. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacz z dobrą identyfikacją metali.
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2014, 12:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Od lat wołam na puszczy, że (...)

"Od lat", Mrand, to dużo osób czekało na Twój niesamowity wykrywacz. I zawiodłeś wielu, łącznie ze mną. To tak tylko gwoli ścisłości. Wątek poszedł w kierunku roztrząsania teorii identyfikacji, z czego zakładam, że ponad połowa czytających niezbyt wie, o co w ogóle chodzi z terminami jak "faza", "amplituda", itd. Dlatego też gwoli ścisłości - sprawa jest bardzo ciężka, wręcz - niemożliwa do wykonania... I za dużo czynników, by je tu opisywać. Można się zająć samą identyfikacją... a co z gruntem? Co z innymi zewnętrznymi czynnikami? Co z częstotliwością? Co w ogóle z budową wykrywacza? Teorii można napisać przecież tysiące stron... ale trzeba na to spojrzeć z innej strony :1

Pozdrawiam, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2014, 13:25 
Kapitan
Kapitan

Krychu napisał(a):
Cytuj:
Od lat wołam na puszczy, że (...)

"Od lat", Mrand, to dużo osób czekało na Twój niesamowity wykrywacz. I zawiodłeś wielu, łącznie ze mną. To tak tylko gwoli ścisłości. Wątek poszedł w kierunku roztrząsania teorii identyfikacji, z czego zakładam, że ponad połowa czytających niezbyt wie, o co w ogóle chodzi z terminami jak "faza", "amplituda", itd. Dlatego też gwoli ścisłości - sprawa jest bardzo ciężka, wręcz - niemożliwa do wykonania... I za dużo czynników, by je tu opisywać. Można się zająć samą identyfikacją... a co z gruntem? Co z innymi zewnętrznymi czynnikami? Co z częstotliwością? Co w ogóle z budową wykrywacza? Teorii można napisać przecież tysiące stron... ale trzeba na to spojrzeć z innej strony :1

Pozdrawiam, K. :1

Ktoś jeszcze pamięta że miał być taki wykrywacz.Był ,ale wirtualnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 17:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wylądował obok Magniteka :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 19:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pozwolę sobie na jeszcze kilka - mocno ogólnikowych - słów ode mnie.

Wiecie, co zawsze mnie dziwi? Może nawet nie tyle co dziwi, bo to już zaskakujące być przestało - ale mam takie wrażenie, że we wszystkich tych "nieziemskich", krajowych konstrukcjach czegoś ewidentnie brakuje. Zapału, samozaparcia, pomocy, opinii, konsultacji? A może po prostu oczekiwania w stosunku do konstrukcji przewyższyły same możliwości konstruktora - i tak wynalazek stał się niewypałem, którego nie było sensu reanimować... I cóż, wyszło jak wyszło. Z jednej strony jest to strasznie frustrujące - z drugiej strony nasuwa się to ziarenko żalu - gdyż nawet trochę szkoda, bo byłaby to całkiem niezła maszyna - oczywiście jeśli faktycznie ziściło by się to, co przewidywał konstruktor... Ale niestety.

Ciężko w ogóle jest stwierdzić, co stało się i z tym projektem. Ostatnia wiadomość od Mranda, która przychodzi mi do głowy to ta, że nie dopuścili go na wtryskarkę, bo właśnie w danym momencie jakaś firma produkowała ileś tam tysięcy kubeczków do jogurtów. I wówczas przestałem się wątkiem interesować. Z góry wiedziałem, jak to się skończy - i jak widać moje spekulacje były trafione. Zaglądnąłem jedynie na ostatnią stronę wątku - po to, by jedynie się upewnić. Pamiętam nawet zdjęcie tej konstrukcji. Zastanawiałem się, co poszło nie tak? Może Mrand szykował "myk" w stylu wystrzałowego powrotu po długim okresie ciszy, gdzie konstrukcja miałaby momentalnie powalić wszystkich na kolana swoją świetnością, łącznie z rozłupaniem kręgosłupów i wytrzeszczeniem uśmiechu od ucha do ucha jak po przekąsce z rosyjskim kawiorem? Nie wiem - ale z tego, co wszyscy widzimy - ten wykrywacz stał się obiektem śmiechu i żartu. Szczerze mówiąc dla mnie informacja od samego konstruktora, że nie ma sensu czekać, byłaby o wiele lepszym wyjściem, niż trzymanie setek, jak nie tysiące poszukiwaczy w pustej nadziei. Nie ma nic gorszego.

Z drugiej strony ciekawy może być fakt, iż ta konstrukcja już w czasie projektowania była "niemodna". Wprowadzanie nowych rozwiązań w tego typu konstrukcjach jest naprawdę sztuką. Największą z nich (ostatnich lat) był chyba bezprzewodowy Deus. Mówiąc zwięźle - w tym wykrywaczu nie drzemie przecież jakaś nieokrzesana, nadprzyrodzona moc, niektóre z programów to po prostu "zwykłe" wykrywacze, odróżniające się jedynie tym, że w przypadku Deusa nie ma przewodu przy cewce, czyż nie? Co więc nowego, wyróżniającego się pośród innych modeli, może posiadać konstrukcja, która projektowana X lat temu w swoim założeniu (być może) była już zacofana, a dopiero po wypuszczeniu na rynek po długim okresie czasu? Przystosowanie do najnowszych "trendy" wiązałoby się zapewne z przekonstruowaniem tego wynalazku, że tak powiem, "od stóp do głów", co oznaczałoby śmierć aktualnego projektu i wdrożenie zupełnie czegoś innego - co zupełnie nie jest na rękę przeciętnemu polskiemu konstruktorowi, kiedy problemy zaczynają się już na etapie dostępności do maszyn produkujących obudowy. W tego typu sprawach, kiedy faktycznie ma to być coś innowacyjnego, przydaje się myślenie z ogromną dozą wyprzedzenia w czasie, prawda? A to, że ten wykrywacz miał mieć super osiągi - to jest nic. Rozebrałem wiele wykrywaczy, wiele z nich naprawiłem, znam dobrze ich budowę i mogę stwierdzić, że jest możliwe osiągnięcie każdego, sensownego "pułapu" osiągów. Oczywiście idąc coraz to bardziej w górę jednocześnie coraz to bardziej musielibyśmy odbiegać od czegoś, co można określić standardami w tej dziedzinie. A jeśli tamta konstrukcja była ku temu jak najbardziej zbliżona - to w takim radzie ja podziękuję.

Gdyby ktoś zapomniał, co powiedzmy "mogło" się wydarzyć, tak to miało wyglądać:

[ img ]

A o reszcie bajek można poczytać w tym temacie:

viewtopic.php?f=49&t=118236

(tak, jest to wycięty kawał postów z głównego tematu przeniesiony do działu "Humor i rozrywka" - bo tylko tam się nadaje).

Pozdrawiam i - mimo przeciwności losu - życzę konstruktorowi dalszych sukcesów.
K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 22:24 
Generał Broni
Generał Broni

tara napisał(a):

Racja :D tamten też miał walić na kolana. Anglicy już go kupowali w ciemno :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 23:49 
Moderator
Moderator

emil napisał(a):
tara napisał(a):

Racja :D tamten też miał walić na kolana. Anglicy już go kupowali w ciemno :lol:

A ja wierzę,że Mrand zbuduje ten Swój wykrywacz i przestańcie bić pianę,to jest Polska własnie :n
Watek dotyczy zupełnie innego tematu,a Mrand celnie i właściwie przedstawił istotę tematu :za
|Pzdr.jura

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 06:56 
Generał Broni
Generał Broni

hajtman napisał(a):
emil napisał(a):
tara napisał(a):

A ja wierzę,że Mrand zbuduje ten Swój wykrywacz i przestańcie bić pianę,to jest Polska własnie :n

|Pzdr.jura

Ja też mam taką nadzieję (mówię zupełnie szczerze - od początku kibicowałem Mrandowi), ale już go raczej nie kupię. Przeznaczone na ten cel pieniądze wydałem na inny sprzęt, bo nie mogłem czekać w nieskończoność, aż mityczny wykrywacz ujrzy światło dziennie. Niestety Mrand spalił temat marketingowo, gdyż rozbudził wielkie nadzieje zanim produkt w ogóle powstał. Teraz nikt już nie bierze jego słów poważnie i nie wierzy w kolejne terminy. Po prostu nie ta kolejność działań :)
Nauczony doświadczeniami z mojej firmy wiem, że każdy, nawet najbardziej genialny inżynier czy konstruktor potrzebuje wsparcia kogoś znającego się na zarządzaniu :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]