Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 01:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GM4
PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 19:55 
Generał Broni
Generał Broni

Snajperka świetna sprawa na borowe gruzy :1 muszę się rozglądnąć do tesoraka za takową..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 20:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

saku napisał(a):
Myślałem że egzotyka to Tajwan i Chiny a nie Bułgaria :-)

Ale co się dziwić skoro nasz rynek jest zalany chińszczyzną i ludzie do tego przywykli, lub żyją w błogiej nieświadomości

Pierwsza próba (GM 3 + Power) - przełączył na Powerbox, po tym zabiegu należy ponownie dostroić do gruntu, bez tego po prostu funkcja ta nie działa. Reszty nie chce mi się oglądać, w której minucie jest Nokta?

Nokta od 14min. Ogólnie wydaje mi się, ze ten gość nie do końca radzi sobie z tym GM3, reszta operatorów jakby sprawniejsza. O egzotykę to raczej chodziło mi o sprzęty w stylu AKA Sorex, których u nas po prostu nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 22:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

tara napisał(a):
saku napisał(a):
Myślałem że egzotyka to Tajwan i Chiny a nie Bułgaria :-)

Ale co się dziwić skoro nasz rynek jest zalany chińszczyzną i ludzie do tego przywykli, lub żyją w błogiej nieświadomości

Pierwsza próba (GM 3 + Power) - przełączył na Powerbox, po tym zabiegu należy ponownie dostroić do gruntu, bez tego po prostu funkcja ta nie działa. Reszty nie chce mi się oglądać, w której minucie jest Nokta?

Nokta od 14min.

Aleksandir niet dierżit Nokta w rukach ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 maja 2014, 08:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jaką drugą cewkę polecacie do 9 spider?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 maja 2014, 20:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

tur napisał(a):
Słyszałem że Gm elektronikę zerżnął od tesoro?

Pitu pitu. Ktoś wprowadził Cię w błąd. GM nie ma nic wspólnego z Tesoro. Konstrukcja jest opatentowana i certyfikowana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2014, 19:46 
Plutonowy
Plutonowy

Pierwszy poważny wypad z GM4 z cewką 9 cali spider zaliczony.
Poprzednio był Ace250 i w 3-4 godziny mogłem schodzić przynajmniej trzy razy więcej terenu niż teraz.
Teraz kopię średnio trzy dołki na metrze kwadratowym, teren mam 25 km od Warszawy, więc sporo kolorowych śmieci, a tym samym mnóstwo sygnałów. Jeszcze nie rozróżniam, więc kopię każdy sygnał na kolor. I pewnie tak zostanie. To mój pierwszy sprzęt z manualnym strojeniem, było nerwowo, ale wygląda na to, że ogarnąłem temat.
Często dźwięk na stal i kolor jednocześnie, to krótki przerwany gong niski i wysoki razem, jeszcze nie wiem czy to wpada do dyskryminacji i nie warto kopać, czy kopać na pewniaka, więc kopię wszystko.
Efektem jest dziesięć razy więcej niż przy Ace blaszek, drucików itd. Znajdek takich do zabrania jest jak na razie porównywalnie z Ace250, byłem na polu, ostatnim nie zasianym jakie znalazłem, gdzie wcześniej chodziłem właśnie z Ace, ale to się pewnie zmieni w miarę poznawania tej kanonady i wyłapywania z niej tego co dobre.
Teraz mam wrażenie, że każdy kolorek, nawet ten mikro jest sygnalizowany.
Większą zardzewiałą stal też bije na kolor (w Ace też), lekkie kamienie takie koksowe również, no i co mnie najbardziej zdziwiło to wielkie polne kamienie. Znalazłem dwa, jakieś pół metra pod ziemią, które biły na mocny wyraźny kolor, myślałem, że coś pod tym kamieniem leży, więc ledwie je wyciągnąłem na powierzchnię, a pod nim cisza...
Poza tym nie mam żadnego kreta, więc przesypywanie ziemi pod cewką mnie dobija, dołki są głębsze, jedna kopiejka jak dziś sprawdziłem sygnał daje z 28 cm i namierzenie jej w wykopanym piasku jeszcze jest ok, ale już coś wielkości główki od szpilki potrafi wkurzyć, bo trzeba przesypać z dziesięć garści ziemi...
Myślałem, żeby zakupić cewkę 12 cali, przetestować i jedną z nich sobie zostawić, ale jakbym miał jeszcze głębiej kopać... Większość monet i tak znajduję do max 20 cm, czasem coś wyjdzie i głębiej.

Ogólnie jeszcze kilka wypadów i ogarnę temat, widać, że sprzęt niczemu w ziemi nie przepuści, a przy moim zaśmieceniu gruntu ołowiem i miedzią będę musiał odstawić saperkę i wrócić do łopaty, bo plecy już nie te...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2014, 22:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kamienie daja na strojeniu manualnym charakterystyczny podwójny przeciągły sygnał.Na automacie nie dają wcale sygnału.ja jak trafie taki sygnał przełączam strojenie na automat i jak coś jest pod kamieniem to nie przepusci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2014, 22:47 
Chorąży
Chorąży

Czytając wasze posty to tak jak bym czytał o innym wykrywaczu,już trzeci wypad przegrywam z deltą i to coraz bardziej w fantach,dziś już mnie nerwa puściła i dałem sobie spokój,na plaży drugi dzień koleś wyciągał piątki a ja nawet kopałem już sygnały prawie na metal i nic,całkiem zrobiła mi się płytka,sygnał na kolor jednostajny,nie można odczytać czy to kapsel czy moneta i już nawet na adapterze zaczeła mi szaleć,chyba już całkiem się roztroiła,była rozmowa z sprzedawcą i wykrywacz jedzie do DOKTORKA,teraz już wiem jak niektórzy na tym forum piszą że mają dość poszukiwań z takim sprzętem i im przechodzi chęć na to hobby a tak było pięknie na początku,wyciągała monetki że koleś co z deltą chodzi aż nie mógł z podziwu wyjść ile wyciągała sreberek po przelatanym poletku,a dziś mi powiedział-zachciało ci się zmian to masz.To tyle mam nadzieje że naprawa coś pomoże,że nie będę żałował swojego wyboru zakupu tej wykrywki.

poz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 12:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Walbur daj znać jak po naprawie spisuje się sprzęt?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 13:57 
Chorąży
Chorąży

OK.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 16:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Chodził ktoś z was z gm4 na bateriach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 maja 2014, 14:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ostatnio zrobiłem teścik w gruncie na trzy monetki, łezka 9mm x 10mm waga 026g, denarek Z.Augusta 12mm waga 036g i szczątki denarka rzymskiego. Gm4 czułość na 7 wykrywacz stabilny, dyskryma na 1,5, multiton

łezka- 15cm
denarek- 15cm
rzymek- 20cm
Teścik robiłem na szybko w czasie wypadu, wybrałem te monetki ponieważ moja proxa i kumpla optima mają problemy z tymi monetkami, widzą je ale znacznie płyciej a w szczególności denarka rzymskiego pokazują na żelazo i kolor!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 maja 2014, 14:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zapomniałem napisać używam cewki 9 spider :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 maja 2014, 15:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Seku napisał(a):
Ostatnio zrobiłem teścik w gruncie na trzy monetki, łezka 9mm x 10mm waga 026g, denarek Z.Augusta 12mm waga 036g i szczątki denarka rzymskiego. Gm4 czułość na 7 wykrywacz stabilny, dyskryma na 1,5, multiton

łezka- 15cm
denarek- 15cm
rzymek- 20cm
Teścik robiłem na szybko w czasie wypadu, wybrałem te monetki ponieważ moja proxa i kumpla optima mają problemy z tymi monetkami, widzą je ale znacznie płyciej a w szczególności denarka rzymskiego pokazują na żelazo i kolor!

Seku, podałeś maxymalną głebokość na jakich był stały powtarzalny sygnał czy po prostu głębiej nie sprawdzałeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 maja 2014, 15:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Seku - auto czy manual?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]