Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutua Argo v 3 DD 29
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2014, 22:36 
Generał Broni
Generał Broni

Sheffield napisał(a):
Koledzy na jakich ustawieniach wykrywacz będzie najgłębszy na kolor ? Czy s+d i maksymalna czułość to ustawienia na najgłębsze szukanie ?

Relikt i wolniejsze przemiatanie, plus czułość możliwie wysoko. Ja jakoś do mixa w Rutusie nie mogłem się przekonać, bardziej przeszkadzał niż pomagał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 20:40 
Starszy Sierżant Sztabowy

Osobiście z kolegę się zgadzam. W pierwszym odruchu z s+d również wiązałem duże nadzieje. Na drobnicę uważam, że relikt jest zdecydowanie najefektywniejszy. W moim przypadku najczęściej latam na takich ustawieniach: maskowanie na 5, korekcja kamieni od -1 do 0, wzmocnienie audio od 15 do 17, czułość od 42 do 45. Nie zdarzyło się abym czułość miał ustawioną na więcej niż 45.
Chociaż jak wiadomo nie ma ustawień uniwersalnych, a wszystko zależy od terenu właściwości terenu. Powyższe można więc potraktować, wyłącznie poglądowo.
Odniosę się jeszcze do uwagi kolegi, w zakresie tego, że użytkownik Optimy wyciągnął na słuchawkach, wolno przemiatając garść moniaków, po uprzednim spenetrowaniu terenu przez Argo. Moja sytuacja była podobna, tyle, że ja wytargałem z gleby garść moniaków z odcinka około 100 m, który przemiatałem wcześniej ze 4 razy. Dodam nadto, że bez słuchawek, nawet ustawień nie zmieniłem. Wystarczyło zmniejszyć szybkość przemiatania o połowę :)
Chyba znakiem tego Argo lepsze od Argo :)
Wracając do pytania, s+d nie jest złym trybem. Wszystko jest kwestią obycia i osłuchania.
Często bywa tak, że masz dobry sygnał, oczy zaczynają się świecić, a tu bach - puszka po bronku. Dzięki mixowi, poza dobrym sygnałem uzyskasz jeszcze przybliżoną wielkość fanta pod cewką. Po osłuchaniu również będziesz w stanie określić przybliżoną głębokość jego zalegania. Sam wtedy podejmiesz decyzję czy kopać, czy może olać.
Mix jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że w sytuacji kiedy np. moneta leży na granicy zasięgu wykrywacza, a ten daje niejednoznaczny lub słaby sygnał, dzięki sygnałowi wiodącemu statyka, tak jak już wspomniałem wyżej będziesz miał lepszy pogląd na temat wielkości. Przy obyciu się ze sprzętem i z tym trybem pracy szansa wykopania interesującego nas fanta (w tym przypadku monety) wzrasta. Mowa tu oczywiście o pomocy w podjęciu decyzji czy kopać.
Jednakże, aby mieć satysfakcjonujące wyniki w poszukiwaniach należy kopać wszystkie powtarzalne sygnały :)
Oczywiście tak się nie da. Bynajmniej ja tak nie potrafię.
Jak wspomniałem na wstępie, pomimo udogodnienia w postaci mixa, wolę jednak relikt. A dlaczego? ponieważ pozwala mi spędzić czas tak jak lubię tj. energicznie polatać po terenie, bez zbędnych modłów nad sygnałem.
A czy coś przy tym pominę, trudno wszystkiego i tak nie wykopię :).
Podejście zmieniam jedynie wtedy kiedy mam pustą kieszeń. Zwalniam tempo, nadstawiam ucha i z Argo robię użytek :) :)

Ps. Mix na las - dla mnie bomba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 22:08 
Sierżant
Sierżant

Prv81 z tą szybkością przemiatania w Argo w pełni się z Tobą zgodzę. Na relikcie przy wolnym przemiataniu, na wydawałoby się sprawdzonych miejscach, nadal wychodzą fanty. Ogólnie s+d używałem kilka razy, teraz sprawdzę sobie to miejsce reliktem( jak tylko sonda wróci z serwisu :( )i zobaczymy czy coś wyjdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 września 2014, 11:27 
Generał Broni
Generał Broni

prv81 napisał(a):
Odniosę się jeszcze do uwagi kolegi, w zakresie tego, że użytkownik Optimy wyciągnął na słuchawkach, wolno przemiatając garść moniaków, po uprzednim spenetrowaniu terenu przez Argo. Moja sytuacja była podobna, tyle, że ja wytargałem z gleby garść moniaków z odcinka około 100 m, który przemiatałem wcześniej ze 4 razy. Dodam nadto, że bez słuchawek, nawet ustawień nie zmieniłem. Wystarczyło zmniejszyć szybkość przemiatania o połowę :)
Chyba znakiem tego Argo lepsze od Argo :)

Pomijając już przysłowiową wyższość Świąt Wielkie Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia to wystarczy, aby była inna wilgotność ziemi plus inne parametry otoczenia i już detektory zachowują się zupełnie inaczej, umożliwiając 'cudowne' wydobycie (lub pominięcie) kolejnych monet...

Choć faktem jest, że przemiatać wolniej zawsze warto.

prv81 napisał(a):
Wracając do pytania, s+d nie jest złym trybem.

Tak jak już było napisane powyżej - do każdych warunków trzeba dostosowywać tryb pracy sprzętu.

Zwrócę uwagę jeszcze na jeden efekt, istotny w Optimie, więc i w Argo pewnikiem też. Jest to wzmocnienie Audio.
Otóż w trybie mix wzmocnienia audio albo w ogóle nie ma albo jest ustawione na bardzo małych wartościach, co powoduje, że w mixie jest czasami trudniej usłyszeć sygnał koloru niż przy dynamiku z bardzo wysoką wartością wzmocnienia audio. Niewprawne ucho w terenie zaśmieconym, gdzie jest ciągłe falowanie sygnału w torze statycznym, może nie wyłapać już delikatnego miauknięcia dynamika nad obiektem, podczas gdy dynamik może zasygnalizować jeszcze całkiem dobry sygnał. Ot, taka dygresja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 13:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli potrzebujemy każdego centymetra to ustawienie maskowania na 3 w Argo w niektórych przypadkach jest głębsze od ustawienia maskowania na 5 o 1cm dla zakopanej boratynki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 19:15 

Wracając jeszcze do komentarza "_cheetah_", nie chodzi o wskazywanie wyższości Świąt Argo nad Świętami Optima, jak sam zaznaczyłeś wolniej przemiatać zawsze warto. Tyle, że warto dlaczego? Wiele na ten temat już napisano, zresztą nie jest to wyłącznie teoria, ale jest to poparte obserwacjami użytkowników. W tym również moimi. Dzięki wolnemu przemiataniu znacznie poprawia się separacja obiektu, słabe sygnały progowe będą lepiej słyszalne, ot i wszystko w temacie.
Co do warunków atmosferycznych, nie będę kwestionował tego co napisałeś, ponieważ zasadniczo się z Tobą zgadzam. Jednakże przytoczony przeze mnie przykład dowodzi, że akurat zmienność ich nie miała miejsca w moim przypadku - ok warunki zmieniają się ciągle - niech będzie więc tak, że nawet jeśli zmiana była nie mogła mieć zasadniczo, aż takiego wpływu na ilość wyciągniętych fantów (przemiatanie terenu w niedługich odstępach czasu) oraz biorąc poprawkę nawet na fakt, że raczej nie ma szans na to aby teren przejść w ten sam sposób. W związku z tym, pozostanę przy swoim, nawet jeśli Twój generalski pagon wydaje się być bardziej wiarygodny :)
Wolne przemiatanie = lepsza separacja = lepszy sygnał obiektów na progu zasięgu = więcej ciekawych fantów.

.. proszę jeszcze o wyjaśnienie co do trybów pracy i warunków zewnętrznych. Rozumiem, że nie chodziło o wybór np. reliktu w słoneczny dzień, a s+d w mglisty poranek? mniemam, że był to skrót myślowy odnoszący się do ustawień poszczególnego trybu pracy?

Dodam jeszcze taką rzecz w zakresie warunków zewnętrznych, a ustawienia sprzętu. Jak wiadomo "cudowne trafienia" jak to kolega określił czasami zależą od wielu czynników zewnętrznych, w tym między innymi od wilgotności gleby. Wilgotna gleba = większy zasięg. Jest tylko jedno ale, bo niby zasięg lepszy, tyle że i fałszywych sygnałów mrowie! Zdarzyło mi się, że miałem 3 puste dołki, następujące po sobie. Czym to się skończyło? Zejściem z zasięgu o 2 lub 3 jednostki. Wyszło więc na "zero".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 19:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja ostatnio byłem na polu gdzie jest deszczownia i odpadłem... miejscami optima, szalała myślałem, że znowu cewkę zalało, poszedłem na normalne pole i było ok. Dzisiaj wszedłem do rowu bardzo wilgotnego i było to samo setki dzwięków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 11:40 
Generał Broni
Generał Broni

prv81 napisał(a):
W związku z tym, pozostanę przy swoim, nawet jeśli Twój generalski pagon wydaje się być bardziej wiarygodny :)

E tam, sam pagon generalski o niczym jeszcze nie świadczy... ;)

Ja tylko napisałem, ze czynniki zewnętrzne potrafią wpływać na skuteczność detektora w danym momencie. I tylko tyle, bo to są oczywiście tylko niektóre z czynników wpływających na ogólną skuteczność poszukiwań w danym momencie. Raz ważą mniej, a raz więcej.

prv81 napisał(a):
.. proszę jeszcze o wyjaśnienie co do trybów pracy i warunków zewnętrznych. Rozumiem, że nie chodziło o wybór np. reliktu w słoneczny dzień, a s+d w mglisty poranek? mniemam, że był to skrót myślowy odnoszący się do ustawień poszczególnego trybu pracy?

Tak, to był taki generalny skrót myślowy - dobieramy sobie (jak chcemy) i tryb i nastawy w danym trybie.

prv81 napisał(a):
Wilgotna gleba = większy zasięg. Jest tylko jedno ale, bo niby zasięg lepszy, tyle że i fałszywych sygnałów mrowie!

Wilgotna gleba niekoniecznie zdaje się musi oznaczać automatycznie większy zasięg bezwzględny - to wszystko zależy od tego jaka to gleba, czyli co w niej się tak naprawdę znajduje (jaka jest faktyczna mineralizacja), choć dla większości naszych przeciętnych gleb chyba faktycznie jest bezwzględnie głębiej. Ale, jak słusznie zauważyłeś - może też wzrastać poziom zakłóceń, więc zwykle trzeba kuglować nastawami i zasięg rzeczywisty może spaść.

Ja się tam w ogóle nie przejmuje głębokościami - po prostu zawsze staram się pracować na maksa, tak dobierając tryby i nastawy (a czasami i cewkę), żeby dało się usłyszeć jeszcze to "coś" pod cewką... Inaczej to bym chyba powtórnie osiwiał, ciągle gryząc się, czy nie mam za mało "centymetrów", a tak to spokojnie przyjmuję do wiadomości, że raz daną monetę może się udać wyciągnąć max z kilkunastu cm, a raz z dwudziestu kilku albo i głębiej... c'est la vie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 11:31 

Prosiłbym znawców o wytłumaczenie mi pewnej kwestii.
W trakcie przeglądania innych stron gdzie w temacie przewijał się Argo, trafiłem na kilka komentarzy użytkowników, wskazujących, że ustawienie korekcji kamieni na poziomie -10 przy jednoczesnym niedużym poziomie wzmocnienia audio, powoduje znaczne ustabilizowanie pracy wykrywacza.
Do tej pory nie zagłębiałem się szczególnie w ustawienia dotyczące korekcji kamieni, w większości przypadków wykrywacz ustawiony był na fabryczne "0", a od przypadku "-1", zresztą zgodnie z zaleceniami zawartymi instrukcji.
Wyżej przywołana instrukcja stanowi, że "Regulacja KOREKCJA KAMIENI to po prostu nieznaczne obracanie „okręgu”, na którym pracuje wykrywacz. W ten sposób kamienie magnetyczne można oddalić od granicy "-90" i będą bardziej jednoznacznie dyskryminowane (ale jednocześnie manierki uciekają także na minus i też są dyskryminowane). Jeśli chcemy, możemy wprowadzić zmiany odwrotne: duże aluminium przesunąć w kierunku niższych wartości identyfikacji (np. do wartości "+86") i w ten sposób zwiększyć skuteczność wykrywacza na tego typu cele, ale skutkuje to sygnalizowaniem kamieni wysokim, rozmytym tonem".
Dodatkowo mowa jest o tym, że "...jeśli z jakiegoś powodu chcemy zwiększyć maskowanie obecności kamieni magnetycznych należy lewą strzałką regulować w kierunku wartości ujemnych. Regulacja w stronę wartości dodatnich powoduje powiększenie zasięgów na manierki w trybie dynamicznym".

Moje pytanie brzmi:
1. Czy w takim razie korekcją kamieni możemy zwiększyć zasięg (jak wskazano w instrukcji)?

2. Czy korekcja kamieni polegająca na przesunięciu obiektów o skrajnych wartościach "+" na skrajne "-", przy jednoczesnym zmniejszeniu wzmocnienia audio, faktycznie może wpłynąć na stabilność wykrywacza? oraz czy w takim razie nie tracimy na zasięgu?

3. Czy jeżeli faktycznie, możemy zwiększyć stabilność poprzez zmianę powyższych ustawień, to czy ewentualne (?) straty zasięgu (jeżeli takie występują, a należy się tego spodziewać interpretując zapisy instrukcji) można zniwelować zwiększeniem czułości? Mniemam, że dokonując takich zabiegów teoretycznie można pracować na wyższej czułości, przy stabilności wykrywacza jak przed zmianą ustawień korekcji kamieni? :ups:

Proszę o rzeczowe odpowiedzi. Nie jestem alfą i omegą więc jeżeli przyjąłem jakieś złe założenia to zwyczajnie wyprowadźcie mnie z błędu :)
Na marginesie sami możecie napisać jakie stosujecie ustawienia w tym zakresie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 13:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

cytat :
"wskazujących, że ustawienie korekcji kamieni na poziomie -10 przy jednoczesnym niedużym poziomie wzmocnienia audio, powoduje znaczne ustabilizowanie pracy wykrywacza. "

W czystym terenie to kiepski pomysł na takie ustawienie Argo.Wzmocnienie audio ustawione na niskim poziomie powoduje ,że sygnały od celów są słabiej słyszalne.Nie ma problemu ze słyszalnością tych monet leżące płytko ,ale problem pojawia się z małymi obiektami leżącymi w okolicach granicy zasięgu.
Ustawienie korekcji kamieni tak od około -6 w niektórych bardzo rzadko spotykanych przypadkach powoduje,że aluminium, drobna miedź,,srebro(możliwe,że i inne kolory) które znajdą się blisko granicy zasięgu zaczynają częściowo przechodzić ze skali dodatniej na ujemną.Podczas własnych testów kiedy miałem pod sondą zakopaną monetę przy kk -6 około 10% wskazań zaczęło pojawiać się na skali stali.Im zwiększałem kk w kierunku wartości ujemnych tym więcej wskazań pojawiało się na skali stali.Tak na około kk -10 do -12 sygnał od monety był już dla mnie nie do kopania gdyż większość wskazań pojawiała się w zakresie stali.
"Stabilności wykrywacza" należy szukać zaczynając od odpowiedniego ustawienia czułości.Przy założonej sondzie DD 29cm chodzę na maskowaniu 3 przy kk -2.Kiedy pojawiają się kłopoty ze stabilnością zmniejszam czułość lub filtr z relikt na standard.Jeśli to nie pomaga to zwiększam ustawienie maskowania na 5.Jeśli Argo nadal jest niestabilny to zmieniam kk na większy minus.Zanim jednak podejmę się zmiany ustawień to staram się ustalić przyczynę niestabilności wykrywacza bo może się okazać ,że to linia energetyczna jest źródłem problemów a wtedy może wystarczyć sama zmiana częstotliwości pracy detektora.Jeśli przyczyną częstych popiskiwań będą wskazania w przedziale +86 do +90 to znaczy ,że w ziemi jest sporo kam mag. i tu najczęściej wystarczy ustawić mask na 5 i odpowiednio niskie ustawienie kk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 13:53 
Kapitan
Kapitan

A'propos nowych cewek 29DD (nowa obudowa; cewka od góry nie jest płaska), a taką posiadam, to w rozmowie z p. Rutyną dowiedziałem się, że kk należy ustawić na -10, co jest dla tych cewek wartością odpowiadającą kk=0 dla cewek starego typu. Także trzeba doprecyzować o jakiej cewce mówimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 14:23 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Piszę o starszej DD 29cm ,ale nie sądzę żeby nowa potrzebowała na co dzień aż kk -10.Kiedy przed dwoma laty zamawiałem DD29cm zapytałem rutusa o bazowe kk dla tej sondy.Powiedział,że jest to kk -5. Przez dwa lata chodzenie na pomorzu na DD29cm mogę powiedzieć ,że w większości terenów odpowiednim kk dla DD29cm jest 0 i to przy maskowaniu 3.Jednak najczęściej chodzę na kk -2 bo odnoszę wrażenie ,że minimalnie zwiększa to stabilność pracy detektora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 16:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Abaqus napisał(a):
A'propos nowych cewek 29DD (nowa obudowa; cewka od góry nie jest płaska), a taką posiadam, to w rozmowie z p. Rutyną dowiedziałem się, że kk należy ustawić na -10, co jest dla tych cewek wartością odpowiadającą kk=0 dla cewek starego typu. Także trzeba doprecyzować o jakiej cewce mówimy.

czyli co ?? jak mam 29 DD to powinienem KOrekcje Kamienie ustawic na - 10 ??? do tej pory cały czas chodze na 0 i jakos nie zauwazyłem roznic..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 16:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Abaqus napisał(a):

mozesz zrobic fotke tej niby nowej cewki co napisałes???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 16:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Aliens napisał(a):
czyli co ?? jak mam 29 DD to powinienem KOrekcje Kamienie ustawic na - 10 ??? do tej pory cały czas chodze na 0 i jakos nie zauwazyłem roznic..

Nie.To bardzo dobrze ,że Twój detektor i teren w którym się poruszasz pozwala na chodzenia na kk 0.Gorzej jeśli trzeba zmieniać kk poniżej kk -5.
Jeśli Argo ,Proxa ma obiekt pod sondą który wyświetlacz wskazuje +88 do +90 lub tym bardziej tylko +90 to przy zmianie kk na większy minus może zacząć pokazywać się na -90 .
Przykład wędrówki wskazań po skali dla monety podałem wyżej więc podam i na duży obiekt.Aluminiowa menażka WP którą zakopałem w na 61cm przy kk 0 była wskazywana w przedziale +88 do +90.
Przy zmianie na kk -18 większa część wskazań pokazała się jako -90.
Zmiana na kk -10 i tu jeszcze pojawiało się trochę wskazań na stal,ale wyraźnie dominował kolor.
Zmiana na kk-7 przyniosła około 95% wskazań na kolor i 5% wskazań na stal.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]