Teraz jest niedziela, 22 marca 2026, 09:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: róznica EUROACE & AT PRO
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 18:31 
Pułkownik
Pułkownik

KrisssK napisał(a):
Mości ALNAR, nie powiedziałem że AT dał mi się mocno we znaki. Ponarzekałem sobie tylko na jego kiepskie wyważenie (bo takie faktycznie jest) ale ogólnie również uważam ten detektor za bardzo dobry. Niemniej jednak problem z wyważeniem mnie akurat nie dotyczy za bardzo bo używam go w zasadzie tylko w wodzie a w tym środowisku ciężar i wyważenie ma drugorzędne znaczenie.
Na "ląd" mam zupełnie inny wykrywacz - o wiele lżejszy i lepiej wyważony - ale to poza tematem.

Jeśli Waszmość jesteś użytkownikiem omawianego detektora,to chyba nie dostrzegasz głębokiej różnicy(nie tylko w kwestii wodoszczelności),dzielącej te dwa omawiane detektory.Dla wprawnego operator,chodzenie na odpowiednich ustawieniach (w trybie pro),nawet po śmietnisku nie będzie problemowe,zakładając,iż poradzi sobie z mową detektora.A efekty,mogą przerosnąć czasem oczekiwania.Jedyne czego brakuje mi w tym sprzęcie,to możliwości regulacji sygnału wiodącego(ma ja At gold)Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 18:33 
Generał Broni
Generał Broni

ALNAR,popieram Twoje zdanie o at-pro.Mam go już jakiś czas i jestem,bardzo zadowolony z zakupu tego wykrywacza a nawet powiem,że marzyłem o czymś takim,mając ace250 i gti2500.Moje marzenie,się spełniło i amerykańce,wyprodukowali taki wykrywacz.Fakt,że wyważenie[chodząc po polu],jest słabe,ale są i na to sposoby.Wykonałem przeciwwagę,mocowaną do podłokietnika,która niweluje,to złe wyważenie a jednocześnie wzmacnia podłokietnik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 18:50 
Pułkownik
Pułkownik

rufa napisał(a):
ALNAR,popieram Twoje zdanie o at-pro.Mam go już jakiś czas i jestem,bardzo zadowolony z zakupu tego wykrywacza a nawet powiem,że marzyłem o czymś takim,mając ace250 i gti2500.Moje marzenie,się spełniło i amerykańce,wyprodukowali taki wykrywacz.Fakt,że wyważenie[chodząc po polu],jest słabe,ale są i na to sposoby.Wykonałem przeciwwagę,mocowaną do podłokietnika,która niweluje,to złe wyważenie a jednocześnie wzmacnia podłokietnik.

Można i tak to rozwiązać,ale zakładając,iż ktoś nie lubi dawać nic na podłokietnik,można zrobić z kawałka rurki fi 20 i uchwytu rowerowego(róg rowerowy),bardzo fajną,nową część stelaża.Zmiana uchwytu powoduje lepsze wyważenie i nie męczy nadgarstka(eskę w pudełko w razie gwarancji ;) .Jest do dobre rozwiązanie,jeśli ktoś ma zamiar dokupić większą cewkę (Nel tornado,storm itp,itd).Dodatkowo,można na YT zobaczyć film,gdzie gość robi porównanie dźwięków trzech popularnych wykrywaczy( w tym At pro) na stal,folię i monetę.Oczywiście At jest górą :1 ,w kwestii ID dźwiękowej.Podkreślę raz jeszcze,co prawda nie użytkuję At Pro w wodzie(choć miałem zamiar),ale i na lądzie jest to bardzo wszechstronny sprzęt,a komfort psychiczny przy niekorzystnych warunkach terenowo-pogodowych,wynagradza to wszystko czego mu brakuje.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 20:56 
Chorąży
Chorąży

rufa napisał(a):

Rufa
Mógłbyś napisać krok po kroku jak to zrobiłeś?Jęśli nie tu to na PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 21:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ALNAR napisał(a):
Jeśli Waszmość jesteś użytkownikiem omawianego detektora,to chyba nie dostrzegasz głębokiej różnicy(nie tylko w kwestii wodoszczelności),dzielącej te dwa omawiane detektory.
Ależ Waszmość, jak możesz mi zarzucać słowa, których nie wypowiedziałem. Dostrzegam, a jakże, zalety trybu Pro, szczególnie na zaśmieconych przybrzeżnych rejonach kąpielisk. Czy Waszmość chcesz mi powiedzieć jednak że różnica 1000zł pomiędzy omawianymi modelami jest bezwględnia warta dopłaty? Ja uważam, że zależy jak dla kogo. Dla mnie tak, bo ważne były dla mnie nie tylko zalety wspominanego tu trybu Pro ale także wodoszczelność. W sumie za przyzwoite pieniądze jest wykrywacz który można śmiało całkowicie zanurzyć w wodzie. Jaki inny wodoszczelny model (nowy) można mieć za podobne pieniądze? Ale próbuje jednoczesnie tez przekazać tezę, że dla kogoś komu nie zależy na wodoszczelności to 1000zł może być zbyt dużą dopłata żeby zdecydować się na ten model. Wszystko więc kwestia zasobności portfela.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 21:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rysio z Klanu napisał(a):
Rufa

Tutaj masz ten wątek:
viewtopic.php?f=10&t=103388&p=618654&hilit=wywa%C5%BC*#p618654

Jeszcze w kwestii ergonomii dodam, że nowsze modele AT Pro (Golda pewnie też) mają o ok. 3cm dłuższą tylną, podłokciową część rurki. Być może zostało to wprowadzone równolegle z nowymi, mocniejszymi podłokietnikami. Co prawda jest to tylko 3cm ale sporo poprawia ergonomię przy przemiataniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 października 2014, 14:59 
Chorąży
Chorąży

KrisssK napisał(a):
Rysio z Klanu napisał(a):
Rufa

Tutaj masz ten wątek:
viewtopic.php?f=10&t=103388&p=618654&hilit=wywa%C5%BC*#p618654

Jeszcze w kwestii ergonomii dodam, że nowsze modele AT Pro (Golda pewnie też) mają o ok. 3cm dłuższą tylną, podłokciową część rurki. Być może zostało to wprowadzone równolegle z nowymi, mocniejszymi podłokietnikami. Co prawda jest to tylko 3cm ale sporo poprawia ergonomię przy przemiataniu.

Polak wszystko potrafi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 października 2014, 17:40 
Generał Broni
Generał Broni

Rysio z Klanu,witam.Piszesz "Polak wszystko potrafi" i masz rację.Trzeba tylko chcieć i trochę pomyśleć.Jutro jak słoneczko pozwoli,wrzucę zdjęcia,przeciwwagi do at-pro.Trochę ją jeszcze ulepszyłem,dodając przegub,zwiększający ramię przeciwwagi.Ramię,jest składane do transportu i nie wystaje wiele za podłokietnik.Tak,na marginesie-mam 13 świadectw autorskich,na różne "wynalazki" a próg zwalniający,to też mój pomysl z 1961roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 października 2014, 17:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ciekawe czy przeciwwaga też jest lub będzie objęta prawami autorskimi.... :D.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 października 2014, 18:29 
Chorąży
Chorąży

rufa napisał(a):
Rysio z Klanu,witam.Piszesz "Polak wszystko potrafi" i masz rację.Trzeba tylko chcieć i trochę pomyśleć.Jutro jak słoneczko pozwoli,wrzucę zdjęcia,przeciwwagi do at-pro.Trochę ją jeszcze ulepszyłem,dodając przegub,zwiększający ramię przeciwwagi.Ramię,jest składane do transportu i nie wystaje wiele za podłokietnik.Tak,na marginesie-mam 13 świadectw autorskich,na różne "wynalazki" a próg zwalniający,to też mój pomysl z 1961roku.

Rufa
Jestem bardzo ciekaw jak to wygląda.I czy umiałbym samodzielnie to zrobić... :? Bo raczej takie majsterkowanie to moja nie najmocniejsza strona. :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 10:01 
Generał Broni
Generał Broni

Rysio z Klanu,witam i już wstawiam,zrobione dziś rano,zdjęcia.Wykonanie takiej przeciwwagi,to nic trudnego.Potrzebna będzie rurka aluminiowa,lub plastykowa,trochę ołowiu do wypełnienia rurki i kawałek blachy aluminiowej,do pocięcia na paski a do tego dwie śrubki M3 z nakrętkami,oraz jedna długa sruba z nakrętkami,przechodząca przez całą długość rurki .Na połączenie przegubu,też 2 śrubki M3 z nakrętkami.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 13:23 
Kapitan
Kapitan

Jaka jest całkowita masa detektora po tej modyfikacji?

rufa napisał(a):
a próg zwalniający,to też mój pomysl z 1961roku.

A tu piszą, że w 1906 roku pierwszy raz zastosowano taki próg :?
http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_bump

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 13:29 
Chorąży
Chorąży

Super patent.Jeszcze jakby to pomalowac na czarno to miodzio :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 18:23 
Generał Broni
Generał Broni

Abaqus,mam do dzisiaj,odcinek przekazu pieniężnego za ten pomysł,oraz drukowaną publikację-po polsku.Chodziłem w tym czasie do szkoły średniej,technicznej i nie stać mnie było na zastrzeżenia patentowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 18:37 
Pułkownik
Pułkownik

rufa napisał(a):
Rysio z Klanu,witam i już wstawiam,zrobione dziś rano,zdjęcia.Wykonanie takiej przeciwwagi,to nic trudnego.Potrzebna będzie rurka aluminiowa,lub plastykowa,trochę ołowiu do wypełnienia rurki i kawałek blachy aluminiowej,do pocięcia na paski a do tego dwie śrubki M3 z nakrętkami,oraz jedna długa sruba z nakrętkami,przechodząca przez całą długość rurki .Na połączenie przegubu,też 2 śrubki M3 z nakrętkami.

Waszmości Szanowny Rufo,a jak się ma nawiercenie otworków w podłokietniku,do sprawy gwarancji?Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]