Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Minimalna odległość od stanowsik i grodzisk
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 10:18 
Porucznik
Porucznik

Witam koledzy nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych info na temat poszukiwań i minimalnej odległości od stanowisk archeo lub grodzisk, niektórzy tu na forum, piszą że około 50 m, gdzie indziej że mniej, mi akurat chodzi o to że jakieś 300 do 500 metrów od grodziska jest kilka pól i nie chcę mieć nieprzyjemności. Czy taka odległość jest bezpieczna ? bo zanim zacznę pytać rolników o zgodę wolę mieć pewność czy w ogóle mogę tam kopać ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minimalna odległość od stanowsik i grodzisk
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 10:24 
Generał Broni
Generał Broni

Strefy archeo są obszarami naniesionymi, między innymi na mapy zagospodarowania przestrzennego. Zerknij na miejscowy plan. Nic mi nie wiadomo na temat dodatkowej "strefy buforowej" jeszcze wokół takiego obszaru.
Jeśli nie ma wersji elektronicznej w necie, to każdy ma dostęp do wersji papierowej w urzędzie. Masz przecież prawo szukać działki pod budowę i sprawdzać wytypowany grunt ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 11:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przeglądałem kilka takich planów zagospodarowania i jest problem.
Stanowiska archeo zaznaczone są na nich bardzo różnie: punkty, kółka, owale, kwadraty, prostokąty itd.
Różne też są wielkości a nawet występują nieregularne "plamy".
W większości wygląda to jakby ktoś sobie tak "z d..y" bazgrał.

Czyli co? mam siedzieć z linijką i mierzyć po planie odległości jakieś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 12:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zajrzyj jeszcze do rejestru zabytków dla danej gminy, przeważnie jest dostępny online. Powinno tam pisać czy obiekt podlega ochronie np. "w ramach ogrodzenia", czy "100 metrów wokół ruin".
Przykład: http://www.wkz.katowice.pl/documents/re ... iercie.doc

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 20:17 
Porucznik
Porucznik

Dzięki koledzy za info ! postaram się dowiedzieć co i jak. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 22:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pytałem kiedyś u mnie w gminie o stanowiska i odpowiedz dostałem taką.'Co było to wykopali a co jest to nie ma na to pieniedzy.' Ciekawe co mam o tym myśleć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

A co masz o tym myśleć .... prace archeo w terenie kosztują. Stanowiska czekają na fundusze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 15:11 
Plutonowy
Plutonowy

No i prawdę powiedzieli...co do plam, kółek i innych kształtów to też jest to całkiem normalne. Niestety archeolodzy zakreślają stanowiska na podstawie mniej więcej zasięgu występowania znalezisk na powierzchni, co nie oznacza, że jest to dokładna granica stanowiska. Taką pewność można mieć dopiero po przebadaniu archeologicznym stanowiska. Nikt nie chodzi z geo radarem, tylko z grupką studentów na tzw."powierzchniówkach." Mapa stanowisk archeologicznych powstała dzięki wielkiemu projektowi, jeszcze zapoczątkowanym w czasach głębokiego PRL-u i nazwana została AZP - Archeologiczne Zdjęcie Polski. Niestety projekt ten miał swoje czarne owce, które w pogoni za pieniądzem (przez pewien czas wykrycie nowego stanowiska było nagradzane finansowo), powstawały jak grzyby po deszczu nowe stanowiska. Wystarczyło znaleźć jeden fragment ceramiki i już było nanoszone na mapę nowe stanowisko archeo. Niestety współcześni archeolodzy cały czas ponoszą koszta nieodpowiedzialnych działań swoich poprzedników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 21:40 
Chorąży
Chorąży

Coinhunter napisał(a):
No i prawdę powiedzieli...co do plam, kółek i innych kształtów to też jest to całkiem normalne. Niestety archeolodzy zakreślają stanowiska na podstawie mniej więcej zasięgu występowania znalezisk na powierzchni, co nie oznacza, że jest to dokładna granica stanowiska. Taką pewność można mieć dopiero po przebadaniu archeologicznym stanowiska. Nikt nie chodzi z geo radarem, tylko z grupką studentów na tzw."powierzchniówkach." Mapa stanowisk archeologicznych powstała dzięki wielkiemu projektowi, jeszcze zapoczątkowanym w czasach głębokiego PRL-u i nazwana została AZP - Archeologiczne Zdjęcie Polski. Niestety projekt ten miał swoje czarne owce, które w pogoni za pieniądzem (przez pewien czas wykrycie nowego stanowiska było nagradzane finansowo), powstawały jak grzyby po deszczu nowe stanowiska. Wystarczyło znaleźć jeden fragment ceramiki i już było nanoszone na mapę nowe stanowisko archeo. Niestety współcześni archeolodzy cały czas ponoszą koszta nieodpowiedzialnych działań swoich poprzedników.

Z tego co mi się wydaje prostokątów i kwadratów trudno uświadczyć na azp . większe kropki i zacieniowane kształty oznaczają przebadane i sprawdzone stanowiska natomiast małe kropki stanowiska domniemane na podstawie powierzchniówek czy jakiś innych info , czy jakoś tak . Za prlu im więcej archeolog naniósł kropek tym większą dostawał pensję więc nie dziwota, że czasem są w miejscach dość niespodziewanych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 18:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ponieważ do AZP swoją (skromną) cegiełkę dołożyłem, to się wypowiem.
Sprawa nie jest prosta. Program Archeologiczne Zdjęcie Polski był bardzo dobrą ideą i ciekawą próbą usystematyzowania i skatalogowania stanowisk archeologicznych na ziemiach Polskich tak tych już znanych, jak i nowo odkrywanych. Potrzeba takiego usystematyzowania wynikała z wielu czynników, w śród których przesunięcia granic po II WŚ wcale nie były ostatnim.
Niestety, jak to z resztą do dziś jest w naszym wspaniałym kraju, idea i teoria sobie, praktyka sobie. W wyniku idiotycznej decyzji nagradzania finansowego osób zgłaszających nowe stanowiska doszło do tak ogromnej ilości fałszerstw i oszustw, że w efekcie cały program zarzucono, a część AZP dotycząca nowych i domniemanych stanowisk archeologicznych jest w ogromnej większości stekiem bzdur i bredni wyssanych z palca.

A teraz odnośnie oznaczeń na mapach:
1. Kropka - znaleziska pojedyncze, lub o minimalnym zasięgu terytorialnym - depozyty, skarby ect. (należy pamiętać, że nawet przebadane archeologicznie miejsca pozostają stanowiskiem pod ochroną konserwatorską, wynika to z faktu iż 100% pewności, że z ziemi wyjęto wszystko co historycznie wartościowe, nie ma nigdy).
2. "Plamy" i inne formy nieregularne - stanowiska archeologiczne o nieudokumentowanym zasięgu, stanowiska domniemane lub częściowo zniszczone (np. w wyniku powodzi, erozji gleby ect).
3. Prostokąty, koła, kwadraty, kształty regularne - stanowiska archeologiczne o dobrze udokumentowanym zasięgu, lub wyraźnie rysujące się w terenie (cmentarzyska kurhanowe, grodziska, etc.).

Ponadto, na niektórych mapach można również trafić na naniesione wkopy archeologiczne, w tym przypadku:
1. obszary szrafurowane - wkopy archeologiczne z pełną dokumentacją - zabytki materialne, opracowania naukowe (najczęściej pochodzące z okresu od 1945 do dziś).
2. obszary jednolicie zaciemnione - najczęściej dawne wkopy archeologiczne pozbawione pełnej dokumentacji.

Należy też pamiętać, że każde stanowisko archeologiczne POSIADA STREFĘ OCHRONNĄ. Problem jednak polega na tym, że strefę tę wyznacza konserwator zabytków wedle własnego uznania i tak na prawdę bez wizyty w WKZ nigdy nie będzie pewności gdzie strefa się kończy.
Dodatkowym problemem mogą być również zespoły stanowisk. Dla większości laików będą to np. 3,4 lub więcej odrębnych stanowisk, w praktyce jednak najczęściej posiadają one jedną wspólną strefę ochronną, obejmującą wszystkie stanowiska.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]