Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 12:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Optima w akcji
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 11:21 
Chorąży
Chorąży

Nietajenko napisał(a):
darek31 napisał(a):
Opiszę Wam sytuację:

Idzie szperacz do rolnika i pyta czy może pokopać na działce x - rolnik mówi nie. Więc szperacz tam kopie w nocy i pokazuje fajne fanty, opisuje jak je pozyskał - robi się problem.

A teraz łazi ktoś sobie z wykrywaczem po polach bez pozwolenia, trafia na działkę x ( tą na której nie mógł kopać szperacz) i wyciąga te sreberka. Pokazuje je na forum i pisze, że dzisiaj trafił na super pole - wszyscy piszą ale super orty, na pewno coś tam jeszcze jest, wróć tam i pochwal się co jeszcze znalazłeś, gratulacje, itp. To jest wtedy ok, bo nie znacie stanowiska rolnika.

Wszyscy takie grzeszki mamy na sumieniu więc trochę wyrozumiałości dla szperacza bo nikt święty nie jest a taka nagonka tylko utwierdza w przekonaniu, że lepiej tutaj nie zakładać wątków ze znajdkami tylko pisać, że ktoś jest fajny albo nie, że ktoś napisał głupie opowiadanie itd. Rachunek sumienia niech sobie zrobi każdy sam.

P.S.
Sam chodziłem po czyjejś własności bez pytania i nie wiem czy ktoś miał życzenie żebym tam chodził - tak robi 100% ludzi z forum. Bardzo za to Was wszystkich przepraszam. Bez odbioru.

Jest tylko jedna subtelna różnica - rolnik powiedział Koledze szperaczowi82 "nie". :/

tyle że rolnik nie jest właścicielem czytałeś wszystkie posty moje bo chyba przeleciałeś po łebkach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 11:29 
Major
Major

A czy za każdym razem pytacie sie rolnika o zezwolenie wejścia na jego pole /las ? Myślę ze nie wiec istnieje prawdopodobieństwo ze powie nie i co nie wchodzicie Ja ci kolego gratuluje trafienia piękny strzał :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 11:50 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Takimi znajdkami wprowadzasz nas w kompleksy :666
Nastepnym razem napisz tylko "znalezione na polu", co Ciebie uchroni przed komentarzami wszelkich "przyzwoitek", ktorzy z pewnoscia nigdy nie smigali po polu bez pozwolenia wlasciciela oraz pisemnej zgody wojta i Kola Gospodyn Wiejskich :lol: :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 11:54 
Pułkownik
Pułkownik

Z ciekawości sprawdzając informacje o stanie prawnym dochodzę do wniosku , że w przypadku terenu nieogrodzonego możemy wchodzić kiedy tylko nam się podoba i nie łamiemy prawa.

Naruszenie miru domowego – art. 193 k.k.: Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Kodeks karny obejmuje tylko przypadki terenu ogrodzonego. Kiedyś myślałem, że na żądanie właściciela według prawa każdy teren musimy opuścić, ale nawet w tym przypadku jak się wczytuje w ustawę to widzę, że właściciel może nas wyprosić tylko z terenu ogrodzonego. Przynajmniej tak mówi prawo, pomijam przy tym dobre obyczaje. Pomijam też przypadki niszczenia własności (np uprawy rolnej)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 11:57 
Chorąży
Chorąży

jwaldek napisał(a):
Z ciekawości sprawdzając informacje o stanie prawnym dochodzę do wniosku , że w przypadku terenu nieogrodzonego możemy wchodzić kiedy tylko nam się podoba i nie łamiemy prawa.

Naruszenie miru domowego – art. 193 k.k.: Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Kodeks karny obejmuje tylko przypadki terenu ogrodzonego. Kiedyś myślałem, że na żądanie właściciela według prawa każdy teren musimy opuścić, ale nawet w tym przypadku jak się wczytuje w ustawę to widzę, że właściciel może nas wyprosić tylko z terenu ogrodzonego. Przynajmniej tak mówi prawo, pomijam przy tym dobre obyczaje. Pomijam też przypadki niszczenia własności (np uprawy rolnej)

właśnie WŁAŚCICIELA posiadającego tytuł prany do tej własności a nie kogoś kto sie uważa za właściciela mimo wyroku sądowego .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 12:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

czekam kolego na relacje z poprawki

o ile śnieg nie zapadał
jak u mnie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 12:16 
Chorąży
Chorąży

stefan3124 napisał(a):
czekam kolego na relacje z poprawki

o ile śnieg nie zapadał
jak u mnie :(

spadł śnieg :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 12:49 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kop ! Moniaki sa jeszcze cieple ! :lol: :lol: :lol: :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 14:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mnie śmieszą /dziwią wypowiedzi ludzi którzy ganią kolegę.... czyli co rolnik poszkodowany.... na saperce wyniósł mu trochę ziemi... ale latanie po innych polach rozkopywanie lasów... na pewno bez zgody leśniczego ( bo jej nie dają ) jest ok, czy" święci "koledzy nie chodzą po lasach bez uzyskania pozwolenia od leśniczego.... co z tego, że dostajesz pozwolenie od rolnika, jak artefakty wyskakują i okradasz w tym momencie nie rolnika, tylko całą Polskę :D Przemyślcie to i odpuście sobie wpisy typu cham... bo za to powinien być banan !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 14:51 
Moderator
Moderator

szperacz82 napisał(a):
tyle że rolnik nie jest właścicielem czytałeś wszystkie posty moje bo chyba przeleciałeś po łebkach?

Jeśli jest tak jak piszesz to niepotrzebnie sprowokowałeś kolegów, naturalnie ze stratą dla siebie, bo zamiast samych hymnów pochwalnych dostałeś także gromy. Wątek jednak pokazał, że problem braku poszanowania własności prywatnej nie jest obcy dla poniektórych poszukiwaczy. To nie jest dobry prognostyk na przyszłość dla naszego hobby. Jedynie życzliwością i szacunkiem możemy zaskarbić sobie życzliwość u innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 14:58 
Chorąży
Chorąży

może i niepotrzebnie ale wyszło jak wyszło, przy okazji wyszły pewne fakty do których część tych najświętszych kolegów się nie przyzna chociażby ich kołem łamali i nie ma co się oszukiwać ale tak jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 15:52 
Sierżant
Sierżant

Jedyne przykre fakty jakie wyszły to że niektórym nie przeszkadza wchodzenie na teren prywatny wbrew zakazom właściciela - a to świadczy o jednym

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 15:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

szperacz82 napisał(a):
może i niepotrzebnie ale wyszło jak wyszło, przy okazji wyszły pewne fakty do których część tych najświętszych kolegów się nie przyzna chociażby ich kołem łamali i nie ma co się oszukiwać ale tak jest.

zabieraj te sreberka jak swoje ,nie przejmuj się maruderami ..rób swoje i w d... miej co inni gadają

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 16:53 
Generał Broni
Generał Broni

Szperacz jak pisałeś, że to pole jest do kupienia to daj namiary na właścicieli, niezła bajka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 17:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Strofowanie szperacza przez "przyzwoitki" forumowe wydaje się być bardzo komiczne. Zastanawia mnie celowość umoralniania?
On zrobił źle? A Wy robicie dobrze ryjąc w lasach i na polach?
Chciałbym zobaczyć, któregoś z Was stojącego przed leśniczówką z wykrywaczem i pytającego leśniczego czy można pokopać w Pana lasach... :usta

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]