Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 16:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy to meteoryt?
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 21:04 
Chorąży
Chorąży

Witam, proszę o sugestie na temat takiego oto kamienia. Został on znaleziony przez mojego ojca bez wykrywacza, dodam że mój Explorer SE Pro milczy nad nim. Podejrzana jest jednak jego gęstość - objętość wynosi 195cm3, waży 0,674kg, co daje około 3,45 g/cm3. Za wszelkie informacje z góry dzięki, pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy to meteoryt?
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 22:22 
Kapitan
Kapitan

Ładny, ale za lekki tej rozmiarów struktura meteorytu mogła by ważyć nawet ponad 2kg
Magnes się do niego przykleja w ogóle???

I dziwne są ty wylewy i możliwe że to jest to Bazalt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 23:07 
Chorąży
Chorąży

Ciężar wskazuje nie na bazalt a właśnie na chondryt, w necie parę podobnych chondrytów namierzyłem i chodzi teraz o opinię znawcy. Bazaltem to na pewno nie jest, pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 23:25 
Kapitan
Kapitan

Pogmyraj na forach z meteorytami jedno z polskich ciekawszych jest o meteorycie Pułtuskim wrzuć tam foto opisz wszystko i na pewno tam Cie nakierują na właściwe tory. warto by tez przeciąć w 1/5 całości okazu oraz kawałek spolerować do zobrazowania jaka ma strukturę wewnętrzna i wtedy foto zrobić. Tak na pierwszy rzut oka przypomina kształtem bucik a ten kształt nie bardzo by miał racie bytu raczej musi być kształtu przypominający krople wody, spadając przez atmosferę 40.000km/h i płonąc w temperaturze około 2500-3000 stopni.
Twój okaz nie był by tak gładziutki
pozdrawiam :)

I na pewno Twój i taty okaz nie jest to Meteoryt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 23:55 
Moderator
Moderator

jak dla mnie syderyt :) miejsce znalezienia mogło by to potwierdzić :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2014, 00:01 
Chorąży
Chorąży

Myślę, że i na tym forum znajdą się też i inni kompetentni ludzie znający temat. Ja znawcą nie jestem, kierowałem się raczej informacjami tego typu http://meteoryty.npx.pl/print.php?type=A&item_id=125 akapity 3-6 itd.. Więc Twoje zapytanie czy przyciąga magnes mnie lekko rozbawiło. Na końcu tego art jest jednak przedostatni akapit lekko dołujący i stąd mój wątek. Liczą się wszelkie opinie, które pomogą ocenić fanta. Szlifów na razie nie mam zamiarów wykonywać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2014, 00:07 
Chorąży
Chorąży

Dzięki Kenny, czy mógłbyś jednak rozwinąć po czym to wnosisz? Była by to super informacja. Jednak dla mnie jako laika po semestrze geologii, grafika w google lekko odbiega, pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2014, 00:23 
Generał Broni
Generał Broni

pmf1 napisał(a):
[...]Więc Twoje zapytanie czy przyciąga magnes mnie lekko rozbawiło

Test z magnesem to tylko jeden ze sposobów sprawdzenia, czy obiekt może być meteorytem. Nie jest to test przesądzający, bo wiele ziemskich kamieni z racji zawartości związków żelaza - też reaguje z magnesem.
Mnie natomiast rozbawił któryś tam z kolei akapit: "W celu wyznaczenia gęstości jakiegokolwiek meteorytu czy kandydata na meteoryt, konieczny jest pomiar objętości badanego okazu. Jest to trudne do zrobienia z uwagi na skomplikowane kształty meteorytów". :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2014, 00:33 
Kapitan
Kapitan

pmf1 Kedys fascynował mnie nasz przybysz z kosmosu jakim był meteoryt z Pułtuska. Zacząłem przeglądać różne książki i fora w tym temacie, ale niestety czar prysł z nieoczekiwanej pewnej przyczyny
Większość z tego co się dowiedziałem tak zwanego spadu z nieba czyli meteorytów zawiera magnetyt, żelazo, piryt , amonit i inne a większość jest ich magnetyczna, inaczej przyciągana przez magnes. Wtedy mozna sie pokusić o badanie w kierunku Meteorytu
Oczywiście są i nie zaprzeczam ciała spadające z kosmosu które tych że metali nie posiadają np.(jak twój) a i wtedy można pomyśleć ze to naturalna skała lub coś co pozostałego po tworzeniu naszej planety jakiś cześć czegoś.
Na 1000 pokazywanych i szacowanych nawet w 70% meteorytów 3-5% tylko nimi jest

Dobra nie będę za modry i się wymądrzał bo na pewno są osoby jak napisałeś w poprzednim poście bardziej biegłe w temacie, ale każdą próbkę trzeba przeciąć bo po wierzchu nie da się na 80-100% powiedzieć że to konkretny obiekt zawsze jest pewna nie wiadoma. To jak cukierek w papierku nigdy nie wiesz jaki smakuje

A ostatni akapit mojego poprzedniego postu lekko irytujący. Przepraszam pozdrawiam Krzysiek :)

tu taka mała podpowiedz dla szukających spadłych gwiazd http://www.pkim.org/?q=pl/node/3303
I poczytaj o gęstość całkowitej meteorytu wiesz o czym mowa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 10:30 
Chorąży
Chorąży

z tym wyznaczeniem objętości to oczywiście pomiar ile wody wyparła skała z pełnego naczynia (różnica przed i po). Dokładność nie największa ale pozwala na pewien szacunek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 20:00 
Moderator
Moderator

Witam po weekendzie.
Pmf - kształt, przełam, barwa, gęstość wskazują właśnie na syderyt, porównaj z syderytami z iłów rudonośnych z Częstochowy. Jasne nie będą identyczne bo świeżo wyciągnięte z iłu są bardziej matowe, ta nosi ślady transportu (niemal identyczne wychodziły z iłów batońskich w Pieninach)

Orzechopcja - z minerałów które wymieniłeś pospolicie w meteorytach występuje tylko żelazo. Magnetyt jest rzadki w zasadzie występuje tylko w chondrytach węglistych, Piryt praktycznie nie występuje, natomiast nie wiem co miałeś na myśli pisząc amonit... to tak tylko w celu sprostowania...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 21:00 
Chorąży
Chorąży

Witam, ten okaz został znaleziony na północy woj dolnośląskiego. Skłaniam się jednak ku Twojej identyfikacji, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]