emil napisał(a):
Rutusy fajne, ale strojenie do gruntu, w zamyśle uproszczone, dla mnie pomysł poroniony. Grunt "wchodzi" różny w zależności od prędkości opuszczenia sondy i jak ta sonda kończy ruch przy gruncie.
Moment - żadnej "
pomki" w strojeniu Rutusów nie ma... nie mylisz przypadkiem sprzętów?
emil napisał(a):
Poza tym, w trakcie szukania, ponowne strojenie trwa długo w porównaniu np do T2, którego miałem jakiś czas... ot, taki przykład.
A to TAK, jak najbardziej. Zwłaszcza, jeśli dokonuje się dodatkowej ręcznej korekcji lub robi wielopunktowa z ręczną korekcją (tu już jest całkowity dramat).
wopaw napisał(a):
A jak macie ze strojeniem na glebach podmokłych i czarnych ( np na żuławach lub innych bagiennych).Też trudno uzyskać wartość poniżej - 80?
Oczywiście dla cewki 29DD
Ja chodzę zwykle na wschodnim Mazowszu, a tam ziemie to albo piasek, albo żwirowisko, albo ciężkie gleby po bagienne.
I powiem tak, rzadko, ale to naprawdę rzadko Optima pokazuje cokolwiek innego niż Fabryczny. Czasami, po deszczach, jak ziemia jest naprawdę nasiąknięta potrafi pokazać osiemdziesiąt kilka.
Nawet jeśli pole składa się z kilku różnych gleb - poczynając od lekkiego piasku a kończąc na tłustej mazi po bagiennej - przestałem się przejmować i chodzę na Fabrycznym, czasami lekko skorygowanym.
Prawdopodobnie te gleby mogą być słabo zmineralizowane, choć łażąc po nich ze
smętkiem miewałem czasami takie sytuacje, że nijak nie chciał się dostroić...
Ale, czasami chodzę również po Lubelszczyźnie (lato / zima / jesień) - a tam zwykle ziemie są ciężkie - i też mam zwykle Fabryczny.
Nie wiem, może to moja Optima tak ma, a może te wszystkie ziemie są w ogóle niezmineralizowane... A z drugiej strony trzeba pamiętać, że Optima ma bardzo szerokie "okno" GB, gdzie potrafi dobrze tolerować nawet duże zmiany gruntu.
melchior71 napisał(a):
Jeśli jest coś co można pozmieniać to proszę o sugestie :h
Te twoje popiskiwania mają pewnie kilka źródełek:
- Przy pracy z dyskryminacją Optima daje zwykle bardzo dużo krótkich fałszywych dźwięków (takich popiskiwań) pochodzących od pracy układu dyskryminacji.
Na moje oko te popiskiwania mogą powstawać od dowolnych niejednorodności spod cewki (lub sponad niej) - czyli począwszy od żelastwa w ziemi, poprzez niejednorodności gruntu, po dowolne śmiecie i roślinki na powierzchni.
Sprawdzić łatwo - ściągasz dyskryminację do zera i słuchasz, czy popiskiwania dalej są... - Przy wysoko i maksymalnie ustawionym wzmocnieniu audio wzmacniane są też wszelkie zakłócenia odbierane przez cewkę. Jak zwykle jest coś za coś - albo cisza w słuchawkach, albo głębokie grzebanie w ziemi... ;)
I znowu - sprawdzasz schodząc na próbę ze Wzmocnieniem Audio nisko - powiedzmy na kilkanaście. - Kamienie magnetyczne też mogą dawać taki efekt, choć zwykle ich sygnały bardziej przypominają zwykłe obiekty - ale, różnie tow końcu w życiu bywa.
I znowuż weryfikujesz to poprzez ustawienie wysokiej korekcji kamieni. - Mogą być jeszcze zakłócenia od za wysokiego wzmocnienia cewki do warunków w których szukasz. Nie zawsze jest tak, że nawet z 29-tką można zawsze i wszędzie chodzić ze wzmocnieniem na maksa.
Weryfikacja jak zwykle - zdejmujesz sukcesywnie wzmocnienie. - Zakłócenia EMI - wystarczy, że w zasięgu wzroku jest elektryczny pastuch, linia WN, nadajnik GSM, LTE, radio, TV albo jakieś inne diabelstwo mające coś wspólnego z elektrycznością - i już problemy gotowe. Czasami pomaga przejście na inną częstotliwość.
Na początek zwróć uwagę, czy przy sobie nie masz czegoś elektronicznego, bo wszystko może zakłócać.
A, i zakłócać mogą też rzeczy nieelektroniczne, a najzwyczajniej w świecie metalowe w ubraniu, butach i tak dalej... ;)
Jak będziesz walczył z tym wszystkim to dwie uwagi:
- sprawdzaj wszystko po kolei, czyli najpierw kugluj jedną nastawą i patrz czy coś się zmienia na lepsze. Jeśli tak - pozostaw i bierz się za następna - jeśli nie - wróć na nastawę wyjściową i bierz się dopiero wtedy za kolejną. W ten sposób szybko namierzysz problem i co ważniejsze - zdobędziesz dużo dodatkowego doświadczenia w obsłudze sprzętu.
- możesz też zwiększać Maskowanie, choć trzeba mieć na względzie, że może ci to wycinać też krótkie sygnały celowe.